Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / België

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer België?
alles over België
België voor beginners
België top 10
België op landenwijzer.nl
België informatie
België nieuws & tips
België startpagina
dit is België
bijzondere plaatsen in België
steden in België
dorpjes in België
klimaat & weer van België
reisadvies voor België
zonkalender België

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over België
België ligt direct ten zuiden van Nederland, waardoor het land op veel Nederlandse toeristen kan rekenen. België is tevens voor de meeste autovakanties richting Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal een belangrijk onderdeel op de route. België bestaat uit een drietal gewesten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De politieke en economische verschillen tussen vooral Vlaanderen en Wallonië zorgt ervoor dat niet alleen op het gebied van taal er geen eenheid is, maar dat België steeds vaker te maken heeft met tegenstrijdige belangen en inzichten. Het verbaasde dan ook eigenlijk vrijwel niemand dat de formatie van een regering op basis van de verkiezingen op 13 juni 2010 maar liefst anderhalf jaar duurde. Pas op 6 december 2011 had België weer een regering. Het is erg spijtig om te zien dat een fijn volk als de Belgen meer te maken heeft met tegenstelling dan met verbroedering. Als toerist krijg je er helaas ook steeds vake mee te maken. Hoewel België officieel tweetalig is, maak je steeds vaker mee dat in het Frans/Waalse gedeelte geen Nederlands/Vlaams gesproken wordt. Vooral winkelbedienden en obers in hoofdstad Brussel lijken steeds vaker gewoonweg geen Nederlands te spreken.

Wil je op vakantie naar België? Dat kan op verschillende manieren. België is onder Nederlanders vooral populair voor stedentrips en sportieve vakanties. Voor de natuur en sport trekt men vooral naar de heuvelachtige Ardennen. Voor stedentrips zijn vooral Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Luik en Hasselt in trek. De Vlaamse kust trekt ook een redelijke hoeveelheid Nederlandse toeristen in de zomer, hoewel het aandeel Belgen in badplaatsen zoals Knokke, Oostende en De Panne nog altijd veel groter is.

Belgische plaatsen & streken
Over de volgende bestemmingen in België is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Antwerpen
Ardennen
Brugge
Brussel
Durbuy
Gent
La Roche en Ardenne

Reizen naar België De meeste Nederlanders reizen met de auto naar België. Mensen die Zeeland, Noord-Brabant of Limburg wonen die kunnen vaak in relatief korte tijd naar België rijden. Vanuit andere provincies zijn de afstanden en reistijden langer. De wegen richting België zijn in het algemeen in uitstekende conditie. Een andere manier om naar België te reizen is per trein. Het aantal treinverbindingen richting België is vrij groot en ook binnen België is er sprake van een goed spoornetwerk. Door de aanleg van de hogesnelheidslijn Thalys is de reistijd vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam richting de Belgische steden Antwerpen en Brussel flink ingekort.
Mensen die in de buurt van de grens met België wonen die kunnen per fiets of zelfs wandelend naar België reizen.
Vluchttijd Omdat de afstanden vrij klein zijn is het aantal vluchten tussen Nederland en België beperkt. KLM onderhoudt meerdere keren per dag een lijndienst tussen Amsterdam en Brussel waarbij de vluchttijd iets minder dan een uur bedraagt.
Overnachten Er is in België een enorm grote variatie in het aanbod van accommodaties. Vooral de streek of stad bepaalt de mix van het aanbod. Wie in een luxe vijfsterrenhotel wil verblijven die zal vooral richting Brussel moeten gaan.
Veel van de luxe hotels in Brussel kunnen als zakelijke omschreven worden. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van het Europees parlement in Brussel. In een stad als Antwerpen, Brugge of Gent tref je wat meer middenklasse hotels aan die zicht vooral richten op toeristen. In toenemende mate worden de bed & breakfasts in de steden populairder. Dat heeft vooral te maken aan het ontbreken van een eigen identiteit bij de hotels die onder een keten vallen. Richting de Vlaamse kust zijn er meer bungalowparken en appartementen die te huur zijn voor toeristen. In het zuidwesten zie je juist een groter aanbod van vakantiewoningen. De accommodaties in de Ardennen bestaan juist vaak uit villa's, chaletjes en gewone vakantiewoningen. In deze streek zie je ook een groter aanbod van vakantiehuizen die bedoeld zijn voor grotere gezelschappen. Campings vind je in heel België. Wie niet zelf met een caravan of tent op pad wil die kan op redelijk wat campings een chalet of stacaravan huren.
Reizen in België De manier van reizen in België is mede afhankelijk van hoe je in België gekomen bent, wat je reisdoel is en waar je verblijft. In de grote steden kun je je het beste beperken tot wandelen, het openbaar vervoer en eventueel een taxi. De meeste stadscentra zijn redelijke compact, waardoor het vaak niet de moeite is om de auto te nemen en stress te ervaren bij het zoeken van een parkeerplekje. Als je een stedentrip in België maakt dan drukken de parkeerkosten vaak ook aanzienlijk op je budget als je met de auto reist.
De kustplaatsen zijn vaak langgerekt, waardoor de afstand binnen een plaats voor sommigen wat te groot kan zijn.
Als je in de natuur verblijft zoals bijvoorbeeld de Ardennen dan is het ter beschikking hebben van een auto eigenlijk een pré. Vaak zijn de mogelijkheden om inkopen te doen en om uit te eten vrij beperkt, waardoor je al snel op een auto aangewezen bent.
Het spoornetwerk in België verbindt een groot aantal belangrijke steden en populaire dorpen met elkaar. Hetzelfde geldt voor het wegennetwerk. In verhouding tot Nederland kent België minder snelwegen dan Nederland. Helaas is dit vooral op knelpunten en op drukke dagen goed merkbaar. Rondom Antwerpen, Brussel en Gent staan dan ook geregeld files.
Douane & documenten Hoewel de grenscontroles al jaren geleden verdwenen zijn tussen Nederland en België is geldig paspoort of identiteitskaart wel nodig als je naar België reist. Net als in Nederland geldt er ook in België een identificatieplicht. Veel hotels verlangen van hun gasten ook dat ze zich kunnen identificeren.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat België heeft een gematigd zeeklimaat waarbij de statistieken niet zoveel afwijken van de Nederlandse klimaatcijfers. Wel zijn in België de contrasten tussen de kust en de meest landinwaarts gelegen plekken groter. Niet alleen onderling kunnen er grotere verschillen ontstaan, ook in de verschillende regio's zelf. Zo kunnen de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur in de Ardennen vrij groot zijn, vooral in de lente en de herfst. Als het kwik dan overdag oploopt tot rond de 25 graden dan kan de temperatuur 's nachts nog gemakkelijk richting het vriespunt gaan. In de wintermaanden heeft België bij een strijd tussen koude hogedruksystemen en warmere depressies ook meer kans op winterse neerslag en ijzel. De temperaturen liggen gemiddeld genomen op veel plekken een graadje hoger dan in Nederland.
Op het klimaat van België lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen van diverse Belgische steden en streken.
Klimaattabel
Brussel

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 5 0 2 20 n.v.t.
februari 6 0 3 15 n.v.t.
maart 10 2 4 19 n.v.t.
april 14 4 5 17 n.v.t.
mei 18 8 7 17 n.v.t.
juni 21 11 7 15 n.v.t.
juli 23 13 7 15 n.v.t.
augustus 23 13 7 15 n.v.t.
september 20 11 6 15 n.v.t.
oktober 15 7 4 17 n.v.t.
november 9 4 2 19 n.v.t.
december 6 1 2 19 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in België is de euro (€). Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je bij de meeste geldautomaten geld uit de muur halen. Verspreid over heel België vind je geldmachines. Houd er wel rekening mee dat in drukke toeristische gebieden de geldautomaten soms in de loop van het weekeinde al leeg kunnen zijn. Dat heeft vooral te maken met het kleinere aantal geldautomaten dat aanwezig is. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden. Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafés en kleine winkeltjes waar men niet met een betaalpas kan betalen. Het is dus wijs altijd voldoende contant geld op zak te hebben.
Fooien Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen België en Nederland. De zomertijd en wintertijd lopen ook gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Officieel is België drietalig: Vlaams/Nederlands, Waals/Frans en Duits. In de praktijk spreekt men in de noordelijke helft (Vlaanderen) Vlaams, in de zuidelijke helft (Wallonië) Waals en in het uiterste zuidoosten Duits. Veel Vlamingen zijn de Franse taal ook machtig, andersom zie je helaas dat de Walen steeds minder Nederland/Vlaams spreken. In Brussel zie je dat er hoofdzakelijk Frans/Waals gesproken wordt.
Gezondheid De gezondheidszorg in België is te vergelijken met die in Nederland. Soms is het goedkoper maar dan staat er vaak ook een meer karige verzorging tegenover. Wat betreft medische kennis doet België in ieder geval niet onder voor Nederland. Velen beseffen het niet altijd maar ook in België ben je in het buitenland. Kijk dus goed wat de ziektekostenverzekering wel en niet dekt. Een reisverzekering (doorlopend) is misschien niet onverstandig.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor België is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit België is 0031
Mobiel bellen in België is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houd er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft. Zeker in de meer afgelegen gebieden zoals bijvoorbeeld in de Ardennen kan het bereik erg lastig zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in België ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in België.
Veiligheid Wat betreft veiligheid vertoont België grote overeenkomsten met Nederland. In grote steden zoals Brussel en Antwerpen is er duidelijk meer sprake van criminaliteit dan in de kleine dorpjes achteraf. Voor België gelden dan ook dezelfde veiligheidsmaatregelen als voor Nederland. Pas in grote steden op voor zakkenrollers, berg je waardevolle spullen zo veilig mogelijk op en wees alert waar de situatie daar om vraagt.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor België of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Mocht je de Ardennen bezoeken: in het jachtseizoen zijn verschillende wandelpaden, mtb-routes en andere bospaden niet toegankelijk omdat er op dat moment geschoten wordt. Dit wordt echter duidelijk aangegeven door de borden aan het begin van het bos.
- Tijdens zware regenbuien kan zowel het zicht als de wegligging op autosnelweg E411 tussen Brussel en Luxemburg zeer slecht zijn, vooral in de donkere uurtjes.
- Belgen zijn over het algemeen bescheiden mensen die veel waarde hechten aan correcte omgangsvormen. De directe Hollandse benadering wordt niet altijd gewaardeerd.
- Als je met de auto door België rijdt dan moet je er rekening mee houden dat het fenomeen snelheidscontroles en flitskasten ook hier geen vreemd verschijnsel is.
- Ga je rondreizen in Frankrijk, dan moet je door België heen met de auto. Porbeer de spitsuren rond steden zoals Antwerpen en Brussel te vermijden.
Tips (zien & doen) - Antwerpen: deze Vlaamse stad is een waar shoppingmekka, heeft een uitstekende uitgaanscultuur en kent veel musea en historische panden
- De grotten van Han: prachtig ondergronds grotten complex. Men rijdt er naar toe met een klein treintje waarna men de reis verder voorzet te voet
- Francorchamps: Racecircuit bij Spa kan hier terecht om races te bekijken, maar ook enkele dagen per jaar zelf racen met eigen auto.
- De La Chouffe brouwerij: Brouwerij van het gelijknamig bier. Men kan de brouwerij bekijken en het bier uiteraard proeven.
- Oorlogsmuseum in Bastogne: laat de geschiedenis en de gevechten rondom Bastogne herleven.
- Mountainbiken: de Ardennen zijn een geweldig mtb gebied. In ieder dorp zijn verschillende routes te vinden.
- Watervallen van Coo: een van de oudste attracties van de omgeving zijn de handgemaakte watervallen.
- Knokke: aan de boulevard langs het strand waan je je in een chique Franse badplaats
- Het Kasteel van la Roche en Ardenne: oude ruïne op de heuvels van La Roche in de bocht van de Ourthe. Volgens de overlevering spookt het hier nog steeds.
- Leuven: deze sfeervolle studentenstad kent een fraai en levendig historisch centrum
- Pretparken: met Walibi, Bobbejaanland en de drie Plopsa parken is er voldoende vertier voor jong en oud
- Gent: deze vroeger al zeer voorname stad heeft een aantal waterlopen, die door middel van een rondvaart ontdekt kunnen worden. Een rondvaart duurt ongeveer veertig minuten en leert je veel over de geschiedenis van Gent. De Graslei is het meest sfeervolle stukje van Gent. Aan het water zitten bij aangenaam weer Gentenaren en toeristen te genieten van het prachtige decor. Een leuke manier om Gent te verkennen is door middels van een rondrit per koets. Vanaf het Sint-Baafsplein kun je met de paardentram een ritje door Gent maken. Iedere zomer wordt in Gent de Gentse Feesten georganiseerd. Dit is na het Oktoberfest in München het grootste festival ter wereld.
- Brugge: de historische binnenstad van Brugge behoort tot de fraaiste Middeleeuwse binnensteden van Europa
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer België"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van België

 

Wist je dat... ... 'poepen' een woord is dat je beter niet kunt gebruiken als het gaat om een grote boodschap doen
... Antwerpen de meest bezochte stedentrip door Nederlanders is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (te grote kans op te koel of te nat weer)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (vooral langlaufen - niet erg sneeuwzeker)
Uitgaan  
Winkelen (vooral in de grote steden)
Stranden (zandstranden langs de Noordzeekust)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl