Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / BelgiŽ / Ardennen / La Roche en Ardenne

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer La Roche?
La Roche bezienswaardigheden
La Roche klimaat & weer
La Roche informatie
La Roche tips & informatie
La Roche en Ardenne
alles over de Ardennen
Ardennen met kinderen
Ardennen toerisme
Ardennen top 10

wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne is een van de belangrijkste toeristische centra in de Belgische Ardennen. Het dorp ligt in de provincie Luxemburg en kent naast het centrum la Roche en Ardenne nog 5 andere kernen: Beausaint, Halleux, Cielle, Ortho, Hives. La Roche ontstond in de eerste eeuw voor Christus toen de Belgen op de rots aan de oevers van de Ourthe een burcht bouwen. Uiteraard werd deze burcht veroverd toen de Romeinen in BelgiŽ arriveerden om vervolgens op hun beurt weer te worden weggevaagd door de Franken. In de Middeleeuwen werd la Roche en Ardenne een belangrijk centrum voor de verschillende gilden. Vooral leerlooiers, schoenmakers en wevers hadden hun werkplaatsen in de stad en trokken handelaren van heinde en verre. Halverwege de 18e eeuw kwam het oude kasteel in verval. Het stadje zelf bloeide echter als nooit te voren. In de 19e eeuw kwam ook het toerisme op gang. In het begin waren het vooral Engelsen die hier kwamen vliegvissen,maar door de Nederlander Pierre Perk, die een gids schreef over de stad, kwamen er ook steeds meer Nederlanders naar het stadje om vakantie te vieren. Niet gek, want de omgeving van la Roche is prachtig. De bossen rondom la Roche bieden een prachtig decor voor wandelen, fietsen, motorrijden, kajakken of paardrijden. Er is voor jong en oud van alles te beleven. La Roche kent een groot aantal attracties en bezienswaardigheden.

Reizen naar La Roche La Roche ligt op zoín 2 uur rijden van de Nederlandse grens. Omdat het op zoín kleine afstand ligt rijden de meeste mensen naar la Roche en Ardennen met de auto. Via het reisbureau en andere organisaties zijn er echter ook dagtochten met de bus te verkrijgen.
Met de trein: La Roche en Ardenne heeft geen treinstation. De dichtstbijzijnde stations liggen in de dorpen Marlois, Jemelle en in de stad Bastenaken. Via Maastricht, Antwerpen, Luik en Brussel kun je een trein naar deze dorpjes nemen.
Vluchttijd Met het vliegtuig reizen naar La Roche en Ardennen is niet gebruikelijk. La Roche heeft geen vliegveld en het dichtstbijzijnde vliegveld in Luik kent geen vluchten vanuit Nederland. Wel kun je vanuit Amsterdam binnen een paar uur naar Luxemburg vliegen.
Overnachten Hotels: omdat la Roche een druk bezochte toeristische bestemming is kan men er ook verschillende hotels vinden. Oplopend van 2 tot vier sterren. Het grootste Hotel is la Clairefontant.
Jeugdberbergen: de dichtstbijzijnde jeugdherberg ligt in het dorpje Champlon op enkele kilometers afstand van la Roche.
Bed and breakfast: voor wie niet het massale van een hotel wil, maar wel graag alle luxe van een verzorgd verblijf zijn er verschillende kleine B&B in la Roche. Ze liggen verspreid over de gemeente en zijn over het algemeen gesitueerd in charmante oude boerderijen.
Vakantiehuizen: zowel in het centrum van la Roche, in de gemeente la Roche en daarbuiten zijn verschillende vakantiehuizen te huur. Van appartementen in het dorp tot landhuizen in niemandsland. Van zeer eenvoudig tot voorzien van alle luxe met jacuzzi en sauna. Voor kleine gezelschappen of grote groepen. Rondom la Roche en omgeving zijn enkele honderden vakantiehuizen gelegen.
Campings: Er zijn zoín negen campings in la Roche en Ardenne. De meeste zijn gelegen aan de rivier de Ourthe. Naast campingplaatsen bieden een groot aantal ook bungalows of stacaravans te huur aan.
Reizen in La Roche De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden binnen La Roche en Ardenne zijn goed te belopen. Voor de attracties die iets verder liggen kan men het beste de auto nemen. Openbaar vervoer in de La Roche is er in de vorm van de bus. Busmaatschappij TEC rijdt door heel de Ardennen en doet ook La Roche en Ardenne op gezette tijden aan.
Taxi's rijden ook in La Roche. Je zult echter vooraf een taxi moeten bestellen. De kans dat je op straat zomaar ergens een vrije taxi tegenkomt die je aan kunt houden is zeer klein.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Afhankelijk van de activiteiten die men wil ondernemen zijn er verschillende vakantieseizoenen voor La Roche en Ardennen. Voor wintersporten, rodelen en langlaufen is uiteraard de winter het meest geschikt. Mountainbiken is vooral erg populair in de herfst en wil men kanoŽn dan is de lente het meest geschikte seizoen. In de zomer en herfst kan er vaak niet gekanood worden vanwege de waterstand. In de winter is het meestal te koud. Wandelen kan uiteraard in alle seizoenen.
In vergelijking met de rest van BelgiŽ is dit gebied een stuk natter vanwege een voornamelijk zuidwestelijke stroming die geregeld neerslag meebrengt. De buien kunnen heftig zijn en op de wegen voor veel overlast zorgen voor het verkeer als gevolg van water op de weg en slecht zicht. In de wintermaanden valt een redelijk deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Afhankelijk van de hoogte heeft deze streek gemiddeld per jaar zo'n 30 tot 80 dagen met een sneeuwlaag. Onder deze omstandigheden kun je in dit gebied uitstekend wintersport activiteiten zoals langlaufen beoefenen. Er zijn zoín drie verhuurpunten en verschillende langlaufpistes in de buurt van La Roche. In Samrťe, Vecmont en Libin vindt je pistes. Door de hogere vochtigheid heeft de Ardennen prachtige bossen die een kleurrijk decor vormen voor uw vakantie

Op het klimaat van La Roche lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
La Roche en Ardenne

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 2 -3 2 21 n.v.t.
februari 3 -2 2 18 n.v.t.
maart 5 1 4 18 n.v.t.
april 9 2 5 15 n.v.t.
mei 13 6 7 17 n.v.t.
juni 16 10 7 15 n.v.t.
juli 19 11 7 17 n.v.t.
augustus 18 10 6 16 n.v.t.
september 16 8 5 16 n.v.t.
oktober 13 4 3 21 n.v.t.
november 6 1 2 22 n.v.t.
december 3 -2 2 20 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in BelgiŽ en dus ook in La Roche is de euro (Ä). Er zijn in La Roche en Ardenne twee geldautomaten. Beiden bevinden zich op de Place du Marchť. In veel winkels kun je ook gewoon met je pinpas betalen ook creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafťs en kleine winkeltjes waar men niet met een betaalpas kan betalen. Het is dus wijs altijd een kleine hoeveelheid contant geld op zak te hebben.
Fooien Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Ardennen (BelgiŽ) en Nederland. De zomertijd en wintertijd lopen ook gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In La Roche spreekt men hoofdzakelijk Frans. Hoewel men het Nederlands wel verstaat zal men over het algemeen dit niet erg laten blijken. Ook in het Engels en Duits kan men zich redelijk verstaanbaar maken. In dien men zelf een poging doet om in het Frans zich verstaanbaar te maken zal men merken dat de ander ook meer bereid is een poging te wagen in het Nederlands.
Gezondheid Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Marchť of in Bastogne. La Roche kent wel een drietal huisartsen en apotheken die in het dorp zelf aanwezig zijn. Let echter wel goed op wat de ziektekostenverzekering wel en niet dekt. Een reisverzekering (doorlopend) is misschien niet onverstandig.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor BelgiŽ is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit BelgiŽ is 0031
Mobiel bellen in La Roche en Ardenne is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft. Zeker als men wat meer buiten het dorp zit kan het bereik erg lastig zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in BelgiŽ ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in BelgiŽ.
Veiligheid De veiligheid in La Roche en Ardenne is te vergelijken met die van de kleine dorpjes in Nederland. Men zal niet veel tasjesdieven tegenkomen in La Roche. Dit betekent natuurlijk niet dat men spullen zomaar onbeheerd achter kan laten de normale voorzichtigheid is geboden. Wat voorzichtigheid in het verkeer is wel gepast. Niet alle wegen rondom La Roche zijn ís avonds even goed verlicht. Met name de kleine achteraf weggetjes kunnen gevaarlijk zijn. Indien men ís nachts een dokter nodig heeft moet men helemaal naar Marchť of Bastogne.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor BelgiŽ of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In het jachtseizoen wordt er op verschillende plaatsen rondom La Roche gejaagd. Dit staat vaak aan het begin van bos aangegeven. Wandelpaden en mountainbike routes zijn dan afgesloten. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht bij het VVV in het dorp.
- De mogelijkheid om te kanoŽn is zeer afhankelijk van de waterstand. Indien die te laag is mag er in de Ourthe niet gekanood worden. Indien de waterstand te hoog is kan het wel eens te gevaarlijk zijn voor jongere kinderen. De stroming is dan te sterk. 
Tips (zien & doen) - Kasteel van la Roche, de oude ruÔne waar het nog steeds spookt!
- Het wildpark van La Roche, een klein parkje met lokale diersoorten en een leuke speeltuin.
- Mountainbiken, de routes rondom la Roche zijn bijzonder pittig en zeer uitdagend.
- Het oorlogsmuseum, een leuke collectie memorabilia van de Tweede Wereldoorlog.
- Parc Chlorophylle. Het familiepark met speeltuin en wandelroute. Geheel in het teken van de natuur.
- Wandelen, rondom la Roche zijn verschillende routes uitgezet. Deze zijn te verkrijgen via het toeristisch informatie centrum.
- Paardrijden is een prettige manier om de omgeving te verkennen. Rondom la Roche zijn verschillende maneges die deze mogelijkheid bieden.
- Het Maalderij museum, gevestigd in een oude watermolen geeft deze een goed beeld van het oude meel malen.
- La Hťrou, de wandeling vanaf het dorpje Nadrin heeft een prachtig uitzicht over de vallei van de Ourthe.
- Het toeristische treintje, voor wie graag relaxed de hoogtepunten in La Roche en omgeving wil zien
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer La Roche"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van La-Roche-en-Ardenne

 

Wist je dat... ... in de zomermaanden het spook Berthe op het kasteel verschijnt?
Cultuur  
Zomerzonbestemming (te grote kans op te koel of te nat weer)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (vooral langlaufen - niet erg sneeuwzeker)
Uitgaan (amper een uitgaansleven)
Winkelen (zeer beperkt)
Stranden (geen stranden in La Roche)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets duurder dan in Nederland)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl