Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / BelgiŽ / Ardennen

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Ardennen?
bezienswaardigheden Ardennen
bezienswaardigheden Ardennen
Ardennen klimaat & weer
mooiste dorpjes in de Ardennen
alles over de Ardennen
Ardennen met kinderen
Ardennen nieuws & tips
Ardennen startpagina
Ardennen toerisme
Ardennen top 10

Ardennen voor beginners
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over de Ardennen
De Ardennen zijn een prachtig gebied in het zuidoosten van BelgiŽ. Het beslaat de provincies Namen, Luik en Luxemburg. Het is een zeer geliefd vakantie gebied voor Nederlanders. Doordat het relatief dichtbij bij Nederland ligt is het een fijne weekend bestemming. De Ardennen beginnen net voor de stad Luik. Vanaf hier begint het landschap steeds heuvelachtiger te worden. Het landschap kenmerkt zich door prachtige bossen en weilanden met mooie boerderijen. In de Ardennen valt van alles te beleven. Er zijn leuke sfeervolle dorpjes, mooie abdijen en prachtige bossen die in iedere tijd van het jaar een prachtig decor vormen. Vooral actieve vakantiegangers kunnen hier hun hart ophalen. Wandelen, fietsen of door de bossen crossen op de mountainbike is een must. Ook motorrijders doen graag de Ardennen aan. Het is heerlijk toeren op de rustige bochtige wegen. De Ardennen is vooral een erg landelijk gebied. Luik is de grootste stad van de regio. Andere grote centra zijn Namen, Spa, Bouillon en Bastogne. De meeste plaatsen zijn kleine dorpjes zoals la Roche, Durbuy, Stavelot of Trois ponts. De Ardennen zijn een geweldige bestemming voor wie houdt van natuur en een mooie landelijke omgeving.

Plaatsen in de Ardennen
Over de volgende bestemmingen in de Ardennen is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Durbuy
La Roche en Ardenne

Reizen naar de Ardennen Omdat de Ardennen op kleine afstand van Nederland liggen is het een prima weekendbestemming. De meeste mensen rijden dan ook met de auto naar de Ardennen. Er zijn echter via het reisbureau en verschillende andere organisaties ook wel dagtochten met de bus te verkrijgen.
De Ardennen zijn ook met de trein te bereiken. Afhankelijk waar men zich bevindt kun je via Maastricht of Antwerpen de Ardennen bereiken. Er zijn een aantal dorpjes, stadjes die een treinstation hebben. De belangrijkste toeristische bestemmingen en grootste stations vindt je hier.
In Namen:
Ottignies
Gembloux
Namen
Ciney
Dinant
In Luik :
Luik
Angleur
Eupen
Verviers
Spa
Pepinster
Trois-ponts
Vielsalm
In Luxembourg :
Barvaux
Marloie
Jemelle
Libramont
Bertrix
Bastenaken( Bastogne)
Aarlen
Vluchttijd Met het vliegtuig naar de Ardennen reizen is niet gebruikelijk. Er gaan geen vluchten vanuit Nederland naar Luik. Wel kun je vanaf Amsterdam binnen een uur naar Luxemburg vliegen.
Overnachten Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden in de Ardennen. Er zijn hotels in verschillende prijsklassen. Van luxe tot aan jeugdherbergachtige accommodaties. Vooral in de grotere steden vindt men de grote, luxe meersterren hotels. In Spa zijn enkele luxe 4 sterren hotels te vinden. Andere 4 sterren hotels liggen verspreid over het platteland en zijn vaak wat knusser en kleiner. Hier hangt vaak een typisch Ardeens sfeertje. Ga je voor meer low budget dan zijn er nog verschillende gezellige kleine bed and breakfast, knusse hotels en zelf een aantal jeugdherbergen voor een prikkie kunt slapen.
Voor wie meer privacy wil of graag wat meer ruimte heeft dan alleen een hotelkamer zijn er in heel de Ardenne diverse vakantiehuizen te vinden. Je kunt daarbij een verschil maken tussen de grote bungalowparken met bij behorende faciliteiten en sfeervolle privť huisjes. Ook hier geldt dat er voor iedereen wat wils is. Er zijn sfeervolle huisjes bij een boerderij waarbij je ís ochtends wakker wordt op het vrolijke gekakel van kippen. Is dit iets te landelijk naar je smaak dan zijn er ook strak ingerichte designhuizen met soms fabelachtige uitzichten. Ook wat betreft faciliteiten valt er van alles te vinden met verschillende attributen voor de kinderen, met zwembad sauna en jacuzzi of gewoon alleen met een fijne open haard. Voor de zomermaanden zijn ook de verschillende campings zeer geschikt. Hier kan men terecht met een eigen tent of caravan ,maar veel campings verhuren ook hutten en caravans. Afhankelijk van de activiteiten die men onderneemt en de eisen die men stelt kan men de beste soort accommodatie uitkiezen.
Reizen in de Ardennen De makkelijkste manier om van a naar b te komen in de Ardennen is met de auto. De afstanden zijn over het algemeen vrij groot en een auto is dan wel erg makkelijk. Er zijn echter ook prima fietspaden en wandelroutes.
Openbaar vervoer in de Ardennen is er in de vorm van de trein en bus. Meer informatie over de trein kun je hierboven al vinden. Busmaatschappij TEC rijdt door heel de Ardennen en doet de meeste dorpjes op gezette tijden aan.
Taxi's rijden ook in de Ardennen. Op veel plekken zul je echt vooraf een taxi moeten bestellen. De kans dat je op straat zomaar ergens een vrije taxi tegenkomt die je aan kunt houden is zeer klein.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Afhankelijk van de activiteiten die men wil ondernemen zijn er verschillende vakantieseizoenen voor de Ardennen. Voor wintersporten, rodelen en langlaufen is uiteraard de winter het meest geschikt. Mountainbiken is vooral erg populair in de herfst en wil men kanoŽn dan is de lente het meest geschikte seizoen. In de zomer en herfst kan er vaak niet gekanood worden vanwege de waterstand. In de winter is het meestal te koud. Wandelen kan uiteraard in alle seizoenen.
In vergelijking met de rest van BelgiŽ is dit gebied een stuk natter vanwege een voornamelijk zuidwestelijke stroming die geregeld neerslag meebrengt. De buien kunnen heftig zijn en op de wegen voor veel overlast zorgen voor het verkeer als gevolg van water op de weg en slecht zicht. In de wintermaanden valt een redelijk deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Afhankelijk van de hoogte heeft deze streek gemiddeld per jaar zo'n 30 tot 80 dagen met een sneeuwlaag. Onder deze omstandigheden kun je in dit gebied uitstekend wintersport activiteiten zoals langlaufen beoefenen. Door de hogere vochtigheid heeft de Ardennen prachtige bossen die een kleurrijk decor vormen voor uw vakantie.

Op het klimaat van Ardennen lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
Durbuy

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 2 -3 2 21 n.v.t.
februari 3 -2 2 18 n.v.t.
maart 5 1 4 19 n.v.t.
april 9 2 5 15 n.v.t.
mei 13 6 7 17 n.v.t.
juni 16 10 7 16 n.v.t.
juli 19 11 7 17 n.v.t.
augustus 18 10 6 18 n.v.t.
september 16 8 5 16 n.v.t.
oktober 13 4 3 21 n.v.t.
november 6 1 2 20 n.v.t.
december 2 -2 2 20 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in BelgiŽ is de euro (Ä).Geld pinnen kan op veel verschillende plekken in de Ardennen. In steden en grotere dorpen bevinden zich meestal meerdere geldautomaten. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden. Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafťs en kleine winkeltjes waar men niet met een betaalpas kan betalen. Het is dus wijs altijd een kleine hoeveelheid contant geld op zak te hebben.
Fooien Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Ardennen (BelgiŽ) en Nederland. De zomertijd en wintertijd lopen ook gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In het grootste gedeelte van de Ardennen spreekt met Frans, in het gebied rondom St Vith wordt ook Duits gesproken. Bij de meeste toeristische informatiekantoren spreekt men naast Frans en Duits ook Nederlands en Engels. Inwoners waarderen het als men probeert zich zelf in het Frans verstaanbaar te maken meestal zal men dan zelf ook een poging in het Nederlands wagen. Begint men echter zelf in het Nederlands dan kan het zijn dat je op groot onbegrip stuit.
Gezondheid De gezondheidszorg in BelgiŽ is te vergelijken met die in Nederland. BelgiŽ is buitenland....velen staan daar niet bij stil. Kijk dus goed wat de ziektekostenverzekering wel en niet dekt. Een reisverzekering (doorlopend) is misschien niet onverstandig. Doordat de Ardennen een dunbevolkt gebied zijn kan het een eind rijden zijn naar de dichtstbijzijnde huisarts, apotheek of het ziekenhuis.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor BelgiŽ is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit BelgiŽ is 0031
Mobiel bellen in de Ardennen is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft. Zeker als men in de meer afgelegen gebieden van de Ardennen zit kan het bereik erg lastig zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in BelgiŽ ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in BelgiŽ.
Veiligheid De veiligheid in de Ardennen is te vergelijken met die van de kleine dorpjes in Nederland. Men zal niet veel tasjesdieven tegenkomen in de dorpjes van de Ardennen. Wat voorzichtigheid is wel gepast. Niet alle wegen in de Ardennen zijn ís avonds even goed verlicht. Met name de kleine achteraf weggetjes kunnen gevaarlijk zijn. Indien men ís nachts een dokter nodig heeft kan het wel eens een flink stuk rijden zijn voordat men die heeft gevonden.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor BelgiŽ of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In het jachtseizoen zijn verschillende wandelpaden, mtb-routes en andere bospaden niet toegankelijk omdat er op dat moment geschoten wordt. Dit wordt echter duidelijk aangegeven door de borden aan het begin van het bos.
Tips (zien & doen) - De grotten van Han: prachtig ondergronds grotten complex. Men rijdt er naar toe met een klein treintje waarna men de reis verder voorzet te voet.
- Francorchamps: Racecircuit bij Spa kan hier terecht om races te bekijken, maar ook enkele dagen per jaar zelf racen met eigen auto.
- De La Chouffe brouwerij: Brouwerij van het gelijknamig bier. Men kan de brouwerij bekijken en het bier uiteraard proeven.
- De Stockeu op de racefiets: ťťn van de pittigere hellingen van Luik-Bastennaken-Luik. 2,3 kilometer en 227 hoogtemeters met stijgingspercentages van boven de 21% zal menigeen zijn kuiten hier voelen branden.
- Oorlogsmuseum in Bastogne: laat de geschiedenis en de gevechten rondom Bastogne herleven.
- De wandelroute bij la Hťrou: erg mooie wandelroute over de steile rotswanden aan de Ourthe. Men wandelt over de rots heen, met prachtig uitzicht over het dal. Daalt af naar de rivier en loopt langs de oevers wee terug nar het begin.
- Mountainbiken: de Ardennen zijn een geweldig mtb gebied. In ieder dorp zijn verschillende routes te vinden.
- Watervallen van Coo: een van de oudste attracties van de omgeving zijn de handgemaakte watervallen .
- Het Kasteel van La Roche en Ardenne: oude ruÔne op de heuvels van La Roche in de bocht van de Ourthe. Volgens de overlevering spookt het hier nog steeds.
- Plopsa Coo: het pretpark voor de kinderen om helemaal uit hun dak te gaan samen met Piet Piraat en Bumba.
- Wildpark bij la Roche: klein wildpark met verschillende dieren uit de omgeving. Heeft onder andere herten en zwijnen.
- Durbuy: kleinste stadje ter wereld.
- Het downhill parcours bij Houfalize: alleen voor de echte waaghalzen en geoefende mtb-ers.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Ardennen"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van de Ardennen

 

Wist je dat... ... de Ardennen niet alleen in BelgiŽ liggen maar ook een klein beetje in Luxemburg en een randje van Frankrijk?
... veel Nederlanders een tweede woning in de Ardennen hebben
Cultuur  
Zomerzonbestemming (te grote kans op te koel of te nat weer)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (vooral langlaufen - niet erg sneeuwzeker)
Uitgaan (vooral dorpscafe's)
Winkelen (niet de reden om naar de Ardennen te komen)
Stranden (in de Ardennen vind je geen stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets duurder dan in Nederland)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl