Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / België / Ardennen / Durbuy

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Durbuy?
Durbuy bezienswaardigheden
Durbuy klimaat & weer
Durbuy informatie
Durbuy startpagina
Durbuy tips & informatie
alles over de Ardennen
Ardennen met kinderen
Ardennen toerisme
Ardennen top 10

waar overnachten in Durbuy
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Durbuy
Durbuy is een van de oudste mooi bewaard gebleven stadjes van de Ardennen. Werd de rest allemaal gruwelijk kappot geschoten tijdens het Ardennen offensief Durbuy is voor het grootste gedeelte gespaard gebleven. Dit mooie oude stadje is nog in al zijn middeleeuwse glorie te bewonderen. De kleine nauwe keienstraatjes en oude gebouwen geven het stadje een zeer sfeervolle uitstraling. Durbuy heeft voor iedere vakantieganger een hoop te bieden. Er zijn diverse restaurants en cafés waar men heerlijk kan eten en drinken. Niet alleen lekker speciaal bieren, maar ook goede wijnen en cocktails. Het stadje zelf is zeer de moeite waard om te bekijken, maar ook de verschillende attracties in de omgeving. Voor wie graag actiever zijn vakantie besteed is er in de omgeving genoeg te ontdekken. Naast uitgezette wandel, fiets en mbt paden zijn er ook verschillende outdoor organisaties die abseilen, klimmen en klauteren tot de mogelijkheid maken. In de lente en zomer kan er worden gekanood op de Ourthe en in de decembermaand wordt Durbuy omgetoverd tot een sfeervol winterdorp met kerstmarkt en feeërieke verlichting in de avonduren.

Reizen naar Durbuy Durbuy ligt op zo’n 2 uur rijden van de Nederlandse grens. Omdat het op zo’n kleine afstand ligt rijden de meeste mensen naar Durbuy met de auto. Via het reisbureau en andere organisaties zijn er echter ook dagtochten met de bus te verkrijgen
Durbuy is ook prima met de trein te bereiken. Hoewel het zelf geen station heeft. Het zeer dichtbijgelegen Barvaux heeft dat wel. Vanuit Luik is dit station rechtstreeks te bereiken. Voor informatie hierover kunt u de site van de Belgische spoorwegen raadplegen. .
Vluchttijd Met het vliegtuig reizen naar Durbuy is niet gebruikelijk. Durbuy heeft geen vliegveld en het dichtstbijzijnde vliegveld in Luik kent geen vluchten vanuit Nederland. Wel kun je vanuit Amsterdam binnen een paar uur naar Luxemburg vliegen.
Overnachten Hotels: Er zijn verschillende hotels in en rondom Durbuy, uiteenlopend van zeer luxe met vier sterren tot het niveau jeugdherberg. Grote hotelketens zul je in dit stadje niet tegenkomen. De meeste hotels zijn charmant en wat kleiner van opzet. De luxe is er echter niet minder om. Afhankelijk wat men zelf wil kan men kiezen uit een hotel in het stadscentrum van Durbuy of een hotel wat meer landelijk gelegen is. De keuze uit verschillende accommodaties is in ieder geval zeer groot voor iedereen is er wel wat bij. Mensen die graag actief bezig zijn kunnen ook een kamer boeken met een compleet outdoor arrangement. Verschillende organisaties rondom Durbuy bieden dit aan.
Naast grote hotels zijn er ook nog de kleinere B&B. Ook hiervan zijn er verschillende in en rondom Durbuy. Voor wie van een wat intiemere kleinere setting houdt zeker een aanrader.
Camping: rondom Durbuy zijn verschillende campings te vinden. Een groot aantal ligt direct aan de rivier de Ourthe. Afhankelijk per camping zijn er ook die chalets en stacaravans te huur aanbieden.
Bungalow park: Vlakbij Durbuy ligt een groot bungalowpark. Sunclass Grandham. Je kunt huisjes huren direct bij het park zelf. Er zijn ook echter een groot aantal woningen in privébezit. Deze kunt u via de eigenaars zelf huren.
Appartementen en vakantiehuizen: in en rondom Durbuy is een grote verscheidenheid aan vakantiehuizen. Er zijn eenvoudig landelijk gelegen accommodaties, maar ook grote luxe hip ingerichte woonhuizen met sauna en jacuzzi. Er zijn groepsaccommodaties en charmante kleine appartementjes voor stelletjes. Kortom ook hier is het goed rondkijken en zoeken. Tip: kijk als je een huisje hebt gevonden of je het ook via een andere site of direct bij de eigenaar kan huren. Dit kan nog al eens fors in de prijs schelen.
Reizen in Durbuy De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden binnen Durbuy en Ardenne zijn goed te belopen. Eventueel kan men gebruik maken van het toeristische treintje wat er in de zomermaanden rijdt. Voor de attracties die iets verder liggen kan men het beste de auto nemen. Openbaar vervoer in de Durbuy is er in de vorm van de bus. Busmaatschappij TEC rijdt door heel de Ardennen en doet ook Durbuy op gezette tijden aan.
Taxi's rijden ook in Durbuy. Je zult echter vooraf een taxi moeten bestellen. De kans dat je op straat zomaar ergens een vrije taxi tegenkomt die je aan kunt houden is zeer klein.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Het beste reisseizoen voor Durbuy is geheel afhankelijk van de activiteit die men wil ondernemen, maar over het algemeen geldt de zomer en herfst als meest geliefde vakantie seizoen voor Durbuy.
Mountainbiken is vooral erg populair in de herfst en wil men kanoën dan is de lente het meest geschikte seizoen. In de zomer en herfst kan er vaak niet gekanood worden vanwege de waterstand. In de winter is het meestal te koud. Wandelen kan uiteraard in alle seizoenen.
In vergelijking met de rest van België is dit gebied een stuk natter vanwege een voornamelijk zuidwestelijke stroming die geregeld neerslag meebrengt. De buien kunnen heftig zijn en op de wegen voor veel overlast zorgen voor het verkeer als gevolg van water op de weg en slecht zicht. In de wintermaanden valt een redelijk deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Afhankelijk van de hoogte heeft deze streek gemiddeld per jaar zo'n 30 tot 80 dagen met een sneeuwlaag. Onder deze omstandigheden kun je in dit gebied uitstekend wintersport activiteiten zoals langlaufen beoefenen. Op zo’n 10 km van Durbuy ligt het skigebiedje Baraque Fraiture. Hier kun je langlaufen en is er zelfs een kleine piste. Door de hogere vochtigheid heeft de Ardennen prachtige bossen die een kleurrijk decor vormen voor uw vakantie.
Op het klimaat van Durbuy lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
Durbuy

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 2 -3 2 21 n.v.t.
februari 3 -2 2 18 n.v.t.
maart 5 1 4 19 n.v.t.
april 9 2 5 15 n.v.t.
mei 13 6 7 17 n.v.t.
juni 16 10 7 16 n.v.t.
juli 19 11 7 17 n.v.t.
augustus 18 10 6 18 n.v.t.
september 16 8 5 16 n.v.t.
oktober 13 4 3 21 n.v.t.
november 6 1 2 20 n.v.t.
december 2 -2 2 20 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in België en dus ook in Durbuy is de euro (€).Er is in Durbuy één pinautomaat op het centrale pleintje. In dorpjes in de omgeving (Barvaux etc.) vindt men ook wel bankfilialen. In veel winkels kun je ook gewoon met je pinpas betalen ook creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafés en kleine winkeltjes waar men niet met een betaalpas kan betalen. Het is dus wijs altijd een kleine hoeveelheid contant geld op zak te hebben.
Fooien Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Ardennen (België) en Nederland. De zomertijd en wintertijd lopen ook gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Durbuy spreekt men hoofdzakelijk Frans. Hoewel men het Nederlands wel verstaat zal men over het algemeen dit niet erg laten blijken. Ook in het Engels en Duits kan men zich redelijk verstaanbaar maken. In dien men zelf een poging doet om in het Frans zich verstaanbaar te maken zal men merken dat de ander ook meer bereidt is een poging te wagen in het Nederlands.
Gezondheid Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Marché of in Bastogne. Durbuy kent slechts één huisartsenpraktijk en enkele apotheken die in het dorp zelf aanwezig zijn. Let echter wel goed op wat de ziektekostenverzekering wel en niet dekt. Een reisverzekering (doorlopend) is misschien niet onverstandig.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor België is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit België is 0031
Mobiel bellen in La Roche en Ardenne is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft. Zeker als men wat meer buiten het dorp zit kan het bereik erg lastig zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in België ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in België.
Veiligheid De veiligheid in Durbuy is te vergelijken met die van de kleine dorpjes in Nederland. Men zal niet veel tasjesdieven tegenkomen in Durbuy. Dit betekent natuurlijk niet dat men spullen zomaar onbeheerd achter kan laten de normale voorzichtigheid is geboden. Wat voorzichtigheid in het verkeer is wel gepast. Niet alle wegen rondom Durbuy zijn ’s avonds even goed verlicht. Vooral de kleine achteraf weggetjes kunnen gevaarlijk zijn. Indien men ’s nachts een dokter nodig heeft moet men helemaal naar Marché of Bastogne.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor België of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Parkeren in Durbuy is erg lastig. In het stadscentrum zijn weinig plaatsen. Even buiten het dorp is echter een grote parkeerplaats waar meestal ruimte genoeg is. Zorg dat je niet vergeet een ticket te halen. De controle door de parkeerwacht is erg streng en zeer frequent.
- In het jachtseizoen wordt er op verschillende plaatsen rondom Durbuy gejaagd. Dit staat vaak aan het begin van bos aangegeven. Wandelpaden en mountainbike routes zijn dan afgesloten. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht bij het VVV in het dorp.
- De mogelijkheid om te kanoën is zeer afhankelijk van de waterstand. Indien die te laag is mag er in de Ourthe niet gekanood worden. Indien de waterstand te hoog is kan het wel eens te gevaarlijk zijn voor jongere kinderen. De stroming is dan te sterk. 
Tips (zien & doen) - Parc Topiares, een bizarre verzameling buxus planten. Gesnoeid in de meest vreemde vormen. Van zittende mensen, mooie dieren tot prachtige haagjes.
- Durbuy Adventure, wandelen door boomtoppen, klimmen, klauteren, abseilen en nog veel meer. Alles wat met outdoor te maken heeft kun j doen in dit adventure park.
- Eten bij Les Sanglier des Ardennes, een van de beste restaurants van de Ardennen. Uiteraard alleen wanneer je een goed gevulde portemonnee mee neemt. Het is echter de moeite waard.
- Een Marckloff biertje drinken. Dit biertje wordt gebrouwen door de microbrouwerij in Durbuy. De eigenaren van de brouwerij noemden het bier zo naar de oude brouwmeester die in de middeleeuwen een brouwerij in het stadje had.
- Per paard het bos door. Op de manege van Durbuy worden geleide ritten georganiseerd waarbij men te paard de omgeving kan gaan bekijken.
- Kasteel le Petit Somme, vroeger eigendom van de plaatselijke adel nu in handen van de hare krisna beweging die het kasteel in oude glorie hebben hersteld. Er worden rondleidingen en allerlei spirituele workshops gegeven.
- De kerstmarkt in de kerstvakantie is een leuke onderbreking van het wandelen en fietsen in de omgeving.
- Het diamantmuseum. De inkom is gratis en men kan er enkele mooie exemplaren van edelstenen bewonderen.
- Een broodje haal je bij slagerij Bodson, deze heeft namelijk naast heerlijke worsten en hammen ook vers belegde broodjes.
- In deelgemeente Wéris kun je diverse megalieten bewonderen. Vanuit het dorp kun je diverse wandeltochten ondernemen langs de eeuwenoude menhirs en dolmen.
- Koop een nieuw jasje voor de chihuahua bij doggie dogstar. Een dierenwinkel met heel veel hele hippe spullen voor uw huisdier.
- Golfen op een van de allermooiste banen in Europa. Er is een par 3 baan waar u geen GVB (golf vaardigheidsbewijs) voor nodig heeft.
- Mountainbiken in de omgeving is een aanrader. Het parcours is niet al te technisch en ook de wat minder geoefende biker kan hier goed uit de voeten.
- Bekijk de omgeving eens op een andere manier en ga er per Vespa scooter op uit. De scootertjes zijn in het centrum van Durbuy te huur.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Durbuy"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Durbuy

 

Wist je dat... ... Durbuy de kleinste stad van België is?
Cultuur  
Zomerzonbestemming (te grote kans op te koel of te nat weer)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (langlaufen in de omgeving)
Uitgaan (vooral brasseriën en enkele kroegjes)
Winkelen  
Stranden (geen stranden in Durbuy)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl