Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / BelgiŽ / Antwerpen

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer Antwerpen?
Alles over Antwerpen
Antwerpen
Antwerpen bezienswaardigheden
Antwerpen top 10
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen in beeld

Antwerpen toerisme
Antwerpen tips & informatie
Antwerpen voor beginners
Antwerpen winkelen
Antwerpen.startpagina.nl
Antwerpen hotels
klimaat & weer van Antwerpen
bijzondere plaatsen Antwerpen
goedkoop naar Antwerpen
Kerst in Antwerpen
Kerstmarkt in Antwerpen
Koopzondagen in Antwerpen
Restaurants in Antwerpen
Vogeltjesmarkt Antwerpen

Antwerpen vakantienieuws
Antwerpen.2link.be
waar overnachten in Antwerpen
Stedentripper Antwerpen
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.

Praktische informatie over Antwerpen (BelgiŽ)
Antwerpen is cultuur, uitgaan, gezelligheid. Antwerpen is de bruisende stad waar de ware BourgondiŽr zich thuis voelt. Antwerpen is de nummer ťťn bestemming onder de stedenreizen in BelgiŽ.
Liefhebbers van winkelen komen ook aan hun trekken. Naast de bekende ketens die zich vooral op de Meir bevinden, heeft Antwerpen een groot aantal leuke kleine winkeltjes, waar je heerlijk rond kunt neuzen. Bij het Centraal Station zit de zogenaamde "Jodenbuurt", waar een groot aantal winkeltjes zitten waar diamanten, goud en sieraden aangeboden worden.
Voor liefhebbers van vrouwen van lichte zeden heeft Antwerpen zijn eigen Rosse Buurt. Misschien niet zo groot of beroemd als de Wallen, maar zeker zo gezellig.
Wie echt in Antwerpen wil winkelen vermijdt het beste de grote winkelstraat Meir. Deze grotendeels autovrije straat is de afgelopen jaren uitgegroeid tot winkelstraat zonder eigen smoel, want het zijn inmiddels vrijwel alleen nog maar filialen van grote ketens die je hier terugvindt.
In de maand december staat Kerstmis centraal in Antwerpen. De feestdagen worden hier ieder jaar uitbundig gevierd met de kerstmarkt van Antwerpen, feestelijk verlichte straten en extra koopzondagen.

Reizen naar Antwerpen Er zijn eigenlijk 2 goede manieren om naar Antwerpen te komen: per auto en per trein. Antwerpen is niet zo auto-onvriendelijk als de meeste Nederlandse steden, maar het kan druk zijn en als je er niet bekend bent kan het lastig rijden zijn. Parkeren is net als in Nederland lastig, maar wel iets goedkoper. Een betere manier om naar Antwerpen te gaan is per trein. Het Centraal Station is gunstig gelegen (en een mooi begin van een dagje of weekendje Antwerpen) en vanuit het station ligt vrijwel alles op loopafstand.

Reistijd Vanuit zowel Breda als Roosendaal is het ongeveer 30 tot 45 minuten per auto of trein. In de spits kan de reistijd met de auto langer zijn. Vanuit Utrecht bedraagt de reistijd ongeveer een uur en een kwartier.
Overnachten Antwerpen is niet duur om te overnachten. Niet voor niets kiezen de meeste bezoekers ervoor om een weekendje Antwerpen te doen in plaats van een dagtrip. Als je voldoende van tevoren boekt dan kun je al met zijn tweŽen overnachten voor in totaal zo'n 30 tot 40 euro.
De site Booking.com heeft altijd een ruim aanbod van hotels in Antwerpen tegen fatsoenlijke prijzen. Op de Antwerpen-hotelspagina staat een overzicht van vrijwel alle hotels in Antwerpen.
Reizen in Antwerpen De beste manier (op wandelen na) om binnen Antwerpen te reizen is per tram of metro. De bussen zijn zeker in drukke tijden iets minder handig en snel.
Een mooie manier om je te verplaatsen is per fiets. Je eigen fiets meenemen per trein is vrij duur, voor minder geld kun je een fiets huren bij diverse fietsenverhuurders.
Mocht je met eigen vervoer komen dan zijn er voldoende parkeergarages waar je je auto kunt parkeren. Deze zijn vooral gelegen rondom de winkelstraten en in de buurt van het station. De parkeertarieven zijn vergelijkbaar met Nederlandse tarieven.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Reisseizoen & klimaat Als echte citytrip bestemming kun je eigenlijk elk moment van het jaar naar Antwerpen gaan. Om te genieten van de vele terrasjes die de stad rijk is kun je het beste in de periode april t/m oktober gaan. Er zijn echter steeds meer terrasjes die verwarmd zijn, zodat het ook in de winterperiode genieten is.
Uitgebreide informatie over het weer en klimaat van Antwerpen is terug te vinden bij het klimaat van Antwerpen.
Klimaattabel
Antwerpen

 

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in įC
Gemiddelde
nachttemp.
in įC
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in įC
Januari 6 1 2 18 n.v.t.
Februari 6 0 2 15 n.v.t.
Maart 9 3 5 16 n.v.t.
April 12 5 6 12 n.v.t.
Mei 16 8 7 15 n.v.t.
Juni 19 11 8 12 n.v.t.
Juli 22 13 8 11 n.v.t.
Augustus 22 12 7 10 n.v.t.
September 19 11 5 12 n.v.t.
Oktober 15 9 4 15 n.v.t.
November 10 5 2 18 n.v.t.
December 7 2 2 17 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in Antwerpen (BelgiŽ) is de euro (Ä). Er zijn een paar wisselkantoren waar andere valuta gewisseld kunnen worden.
Geld pinnen kan bij een aantal geldautomaten, die je hier minder aantreft dan in een gemiddelde Nederlandse stad.
Credit cards worden op veel plaatsen geaccepteerd, maar niet overal. Kijk op de deur van de betreffende winkel of restaurant of er kredietkaarten geaccepteerd worden en welke.
Fooien In Antwerpen herkennen ze een "Ollander" onder andere aan de magere fooien, als die al gegeven worden. Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Antwerpen (BelgiŽ) en Nederland.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Alles over feestdagen en of de winkels wel of niet open zijn lees je hier
Taal In Antwerpen spreekt men Vlaams (Nederlands). De meeste Sinjoren (Antwerpenaren) zijn net als de meeste Vlamingen ook het Frans machtig.
Als de lokale mensen plat Aantwaarps spreken, is het voor Nederlanders vrijwel niet meer te verstaan.
Gezondheid De gezondheidszorg in BelgiŽ is te vergelijken met die in Nederland. Antwerpen ligt in BelgiŽ en BelgiŽ is buitenland....velen staan daar niet bij stil. Kijk dus goed wat de ziektekostenverzekering wel en niet dekt. Een reisverzekering (doorlopend) is misschien niet onverstandig.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor BelgiŽ is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit BelgiŽ is 0031
Mobiel bellen in Antwerpen is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft.
Telefooncellen komen nog voor in Antwerpen, maar worden steeds zeldzamer. Een pre-paid kaart is nodig om te bellen vanuit een telefooncel.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in BelgiŽ ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in BelgiŽ.
Veiligheid Antwerpen is een redelijk veilige stad. Net als in elke grote stad kunt u te maken krijgen met diefstal of geweld. Pas op voor tasjesdieven.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor BelgiŽ of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De Belgische Politie is niet zo tolerant als hun Nederlandse collega's. Helaas denken Nederlandse toeristen soms dat ze alles mogen in Antwerpen.
- In de Diamantbuurt (door velen ten onrechte de jodenbuurt genoemd) slijten joodse, Aziatische en Indische handelaren hun waren. Het is niet allemaal goud wat er blinkt. Let goed op wat en waar u koopt. Als een winkel erg druk is, is dat vaak een teken dat deze een goede reputatie heeft.
- Grote groepen dronken Nederlanders worden niet zelden geweigerd bij horecagelegenheden uit angst dat het uit de hand kan lopen
- Mensen uit de Randstad hebben over het algemeen een verkeerde indruk van Antwerpenaren en Belgen in het algemeen. Vanwege de taal en de timide houding denken sommigen ten onrechte dat ze te maken hebben met "domme Belgen". Niet de juiste houding om kennis te maken met de warmte en vriendschap die je van een Antwerpenaar kunt ervaren. Door je op een fatsoenlijke manier op te stellen ten aanzien van de lokale bevolking, kun je het ware gezicht van d'Anvers ontdekken.
- Net als in Amsterdam zijn ze in Antwerpen niet flauw met parkeerboetes, wielklemmen en wegslepen van de auto.
- Naar de bioscoop in Antwerpen gedurende het weekend of vakanties? Reserveer je tickets vooraf online, want het zal ongetwijfeld erg druk zijn bij de kassa's en de zalen
- Op 15 augustus (OLV Hemelvaartsdag) zijn de winkels in Antwerpen gesloten.
Tips (zien & doen) - In 1993 heeft de megabioscoop Metropolis haar deuren geopend. Met in totaal 24 zalen ťťn van de grootste bioscopen ter wereld en grote trekpleister van de metropool Antwerpen. De bioscoop ligt vlak bij de afrit Antwerpen-Merksem van de E19 (Breda-Antwerpen). Het adres is Groenendaallaan 394.
- Wie in het centrum zelf een filmpje wil pakken die kan naar het in 1997 geopende UGC-complex, dat met 17 zalen niet veel onder doet voor Metropolis. De UGC Cinema ligt aan een zijstraat van de Keyserlei, op 2 minuten lopen van het Centraal Station.
- Uit eten is een culinair genot in Antwerpen. De stad is door vele keukens vertegenwoordigd en naast de vele restaurants zijn er natuurlijk ook de befaamde frietkotten waar genoten kan worden van een puntzak heerlijke Vlaamse fritten met Belse mayonaisse. Een overzicht van de vele restaurants die de stad rijk is vind je op Antwerpen-restaurants.startpagina.nl
- Vroeger was de Keyserlei met omliggende straten het gebied om te gaan eten en te stappen, tegenwoordig is het in heel Antwerpen te doen. In het gebied rondom de Leopold de Waelplaats vind je tegenwoordig de trendy restaurants en cafťs. ook in het gebied tussen de Groenplaats en de Schelde is volop vertier en lekker eten te vinden.
- in de onmiddellijke omgeving van het station Antwerpen-Berchem, tussen de wijk Dageraad en dit station, bevindt zich de ďBelle-Epoque wijkĒ Zurenborg. Een ganse wijk met Art-Nouveau en dito huizen, waarvan sommige bijna paleisjes zijn.
- In mei 2011 werd het MAS (Museum aan de Stroom) opengesteld. Dit bevindt zich op ďHet EilandjeĒ, een buurt met docks waarvan enkele nog aangelegd werden door Napoleon, op wandelafstand van de Grote Markt.
Deze docks omvatten ook een jachthaven, waar veel Nederlanders gebruik van maken. In de onmiddellijke omgeving zal ook een Albert Hein supermarkt geopend worden, namelijk op het Hessenplein. Het eilandje is ook een buurt ook die qua restaurantjes en cafeetjes enorm opgekomen is en waar ook veel lofts ingepland werden.
- Op zondag kun je de grootste toeristische weekmarkt van Antwerpen bezoeken in de theaterwijk. De Vogeltjesmarkt is al eeuwenlang een begrip in Antwerpen.
- De authentieke Antwerpse cafe's worden in het centrum steeds meer verdreven door themacafťs en grand cafťs. Voor ouderwetse Antwerpse gezelligheid moet je het steeds vaker buiten het centrum zoeken. De grootste oorzaak is, hoe ironisch, de grote aantallen Nederlanders die in het weekeinde Antwerpen bezoeken.
- de decembermaand is een maand waarin traditioneel van alles te doen is in Antwerpen. Erg populair is de Kerstmarkt van Antwerpen, die vooral op Tweede Kerstdag (die officieel in BelgiŽ niet bestaat) goed bezocht wordt, met name door Nederlanders
- Sinds eind jaren '80 staat Antwerpen op de internationale modekaart na de presentatie van een groep jonge modeontwerpers, de 'Antwerp Six': Dirk Bikkembergs, Dries van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk van Saene, Anne Demeulemeester en Marina Yee. Sindsdien is de jaarlijkse modeshow in de handelsbeurs (Twaalfmaandenstraat) uitgegroeid tot een drukbezocht en toonaangevend evenement in de modewereld. In de winkels rond de Lombardenvest treft u creaties aan van deze getalenteerde ontwerpers.
- De Grote Markt is voor velen het centrum van de stad. Hier worden regelmatig evenementen georganiseerd
- De Belgische Ahoy is het Antwerpse Sportpaleis. Hier worden vele concerten en andere voorstellingen gehouden. Via hun site kun je zien welke evenementen op de agenda staan.
- Een leuke excursie is een rondvaart op de Schelde. Diverse rederijen bieden rondvaarten aan. Een overzicht vind je op de Antwerpen Startpagina.
- Leuk voor de kinderen, maar ook voor volwassenen is de Antwerpse dierentuin: de Antwerp ZOO. Deze ligt naast het Centraal Station.
- Het strand van Antwerpen (jawel!) ligt op de linkeroever en heet het Sint Annastrand of het Sint-Annekesstrand (wordt ook wel De Plage genoemd). Zonneweides, een minigolfbaan, een grote speeltuin en een kampeerterrein maken van dit strand een geliefde trekpleister. Dit strand is te bereiken met de Sint Annekesboot die op en neer vaart tussen de twee oevers. Een ander populair recreatiegebied is Noordkasteel dat op de rechteroever ligt. In de zomer is het hier vaak heel erg druk.
- Veel Nederlanders hebben het ten onrechte over de Vogeltjesmarkt, terwijl de officiŽle naam de VogelenMarkt is. Elke zondagochtend wordt er op het Theaterplein en de omliggende straten deze beroemde markt gehouden. De naam stamt uit de 16e eeuw, toen hier al divers pluimvee en wild verkocht werd. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister waar menig Nederlander al vroeg de Antwerpse sfeer opsnuift.
- Voor cultuurliefhebbers is een bezoek aan het Rubenshuis verplicht. Pieter Paul Rubens kocht dit huis in 1611, tegenwoordig is het een museum. Het Rubenshuis vind u aan de Wapper 9-11 en is geopend van dinsdag t/m zondag, m.u.v. enkele feestdagen.
- Een oase van rust is het Stadspark. Wil je even ontsnappen van de drukte dan is een wandeling in dit mooie park een leuke onderbreking.
- Slecht weer en toch zin om te gaan shoppen? Een paar kilometer buiten Antwerpen bevindt zich in de plaats Wijnegem (langs de E313/E34 naar Hasselt/Turnhout) het Wijnegem Shopping Center, een groot overdekt winkelcentrum. Op zondag helaas gesloten en erg druk op zaterdag. Zeker de moeite waard om een dagje te bezoeken.
- de P.C. Hooftstraat van Antwerpen is de Schuttershofstraat. Hier vind je de kleinere boetiekjes met de grote internationale merken, leuke winkeltjes met trendy producten en een grote winkel van Armani. Handige informatie over winkelen in Antwerpen vind je op de Antwerpen winkelen startpagina.
- Als je Antwerpen niet op eigen houtje wilt verkennen, dan kun je ervoor kiezen een rondleiding te doen met een gediplomeerd stadsgids zoals bijvoorbeeld Carolien Krijnen. Op de Antwerpen Startpagina vind je nog meer van deze gidsen, die je als geen ander kennis kunnen laten maken met het echte Antwerpen.
- Goud en diamanten koop je in de Pelikaanstraat of de diamantenwinkels in het Centraal Station. Vrijwel al deze winkels zijn op zondag open, op zaterdag zijn er een aantal vanwege religieuze overwegingen gesloten.
Bezoek voor meer Antwerpen-tips de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Antwerpen"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen
 

Wist je dat... ... in Antwerpen ouderen en studenten vaak recht hebben op kortingen. Sommige restaurants geven senioren ook korting.
...Antwerpen haar eigen luchthaven (Deurne) heeft. Deze is vooral bedoeld voor zakenverkeer.
... er een sterk groeiende gayscene is in Antwerpen?
... de uitverkoop in Antwerpen alleen maar toegestaan is in de maanden januari en juli? Dit is wettelijk bepaald. Veel vrouwen nemen op begin januari zelfs vrijaf van hun werk om de eerste dagen van de "Solden" te gaan shoppen.
... de Antwerpse binnenstad sinds september 2014 een maandelijkse koopzondag kent op de eerste zondag van de maand. Daarnaast zijn een nog een aantal extra koopzondagen zoals vlak voor Kerstmis. Een overzicht van de Antwerpse koopzondagen vind je hier.
... Antwerpen geen koopavond kent?
... redelijk wat huidige straten in het centrum vroeger waterwegen waren?
... er complete dorpen ďverdwenenĒ zijn om plaats te maken voor de huidige haven
... de docks vroeger deel uit maakten van de toenmalige haven van Antwerpen, die zich ook aan de kaaien bevond
... Antwerpen de populairste bestemming is voor een korte vakantie in BelgiŽ
Cultuur (veel historie en musea)
Zomerzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Winterzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Wintersportbestemming (mag je sporadisch schaatsen wintersport noemen?)
Uitgaan (vooral restaurants en cafťs)
Winkelen (een heerlijke stad om te winkelen)
Stranden (kunstmatig strand op de linkeroever)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (ongeveer gelijk aan de Nederlandse prijzen)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie