Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / ItaliŽ

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer ItaliŽ
beste reistijd zonvakantie
alles over ItaliŽ
bijzondere plaatsen in ItaliŽ
de mooiste dorpjes van ItaliŽ
dit is ItaliŽ
steden in ItaliŽ
reisadvies ItaliŽ
ItaliŽ top 10
ItaliŽ bezienswaardigheden
ItaliŽ informatie
ItaliŽ nieuws & tips
ItaliŽ voor beginners

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over ItaliŽ

Wie eenmaal ItaliŽ bezocht heeft zal in veel gevallen verliefd worden op dit prachtige land. De typische Italiaanse cultuur en sfeer laten weinig mensen onberoerd. Het landschap is op veel plekken betoverend mooi, vooral de Toscane staat bekend op de prachtige natuur en trekt jaarlijks massa's toeristen naar het land van pasta, ijs en mooie sportauto's.
Wie probeert het Hollandse ritme en gewoontes los te laten en open staat voor alles wat ItaliŽ te bieden heeft zal niet teleurgesteld worden. Wat je zult merken is dat voor Italianen passie de kern van alles is. Passie voor heerlijk eten, dat door de eenvoud en mooie producten een waar feest is. Passie voor mooie spullen, wat te zien is in de prachtige auto's die door onder andere Ferrari, Lamborghini en Masserati gemaakt worden. Passie voor voetbal, waardoor de Italiaanse competitie al decennia lang tot de Europese top behoort. Passie voor kleding, waardoor Italiaanse mannen en vrouwen meestal veel beter gekleed gaan dan Nederlanders. Wat in het algemeen te merken is, is de passie voor het leven. Wat een Italiaan doet, doet hij of zij met overgave en liefde. Dit gegeven druipt van het land af en maakt het onweerstaanbaar voor bezoekers.

VenetiŽ
Eťn van de mooie wonderen van ItaliŽ is VenetiŽ, de stad in het water waar in het centrum de kanaaltjes fungeren als wegen. Deze geweldige stad is geliefd bij mensen over de hele wereld. VenetiŽ is ook een romantische stad bij uitstek, waar je heerlijk kunt slenteren door de smalle straatjes of een tochtje kunt maken in een gondel. Er zijn ook vele bezienswaardigheden als Plaza Sant Marco met de San Marco Basiliek, Ponte de Rialto, Canal Grande en het Dogenpaleis.

Rome
De Italiaanse hoofdstad Rome is ooit op zeven heuvels gebouwd. Inmiddels staat er een grote metropool waar jaarlijks miljoenen toeristen op af komen. Wie in het centrum van Rome loopt ziet daarom vooral veel toeristen. Het echte Italiaanse leven lijkt hier wat verder weg te staan. Wie echter de grote bezienswaardigheden een beetje links laat liggen die kan ook in Rome genieten van 'bella Italia'. De belangrijkste reden voor bezoekers om Rome te bezoeken blijft echter de vele historische bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Forum Romana en het Pantheon.

Milaan
Modehoofdstad Milaan ligt in de regio Lombardije. Milaan is de tweede stad van ItaliŽ en staat vooral bekend als shoppingparadijs en zakenstad. Hier worden grote beurzen gehouden en zit het hart van de Italiaanse mode- en autoindustrie. Milaan is erg populair als stedentripbestemming omdat er vanuit Nederland redelijk veel goedkope vluchten naar Milaan te boeken zijn.

Gardameer
Dť vakantiebestemming van ItaliŽ is voor Nederlanders vooral het Gardameer. Dit enorme meer ligt in drie verschillende regio's en heeft vakantiegangers enorm veel te bieden. Zo barst het Gardameer van de mooie dorpjes, is het culinaire aanbod een mix van verschillende culinaire stromingen en zijn er veel grote en kleinere campings waar je met prachtig uitzicht op het meer kunt overnachten.

Italiaanse plaatsen & streken
Over de volgende bestemmingen in ItaliŽ is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Florence
Gardameer
Lago Maggiore
Milaan
SiciliŽ
VenetiŽ

Reizen naar ItaliŽ Het merendeel van de Nederlandse toeristen die naar ItaliŽ reist doet dat met de eigen auto of met het vliegtuig. Zeker door de opkomst van lowcost airlines is het aantal goedkope vliegtickets naar ItaliŽ toegenomen. In het hoogseizoen is het vaak wel lastiger om echt voordelige tickets te vinden omdat de vraag naar ItaliŽ vliegtickets dan aanzienlijk groter is dan in het voor- en naseizoen.
Let er bij het boeken van een vliegticket op waar de luchthaven ligt en hoe dat je van het vliegveld door kunt reizen naar jouw eindbestemming in ItaliŽ. Niet zelden gebruiken prijsvechters vliegvelden waar ze minder landingsgeld hoeven te betalen, maar die daardoor soms wel verder van de stad af liggen of slechts beperkte mogelijkheden hebben om goedkoop en/of snel naar de stad te reizen.

Ga je met de auto naar ItaliŽ dan kun je via verschillende routes naar ItaliŽ reizen. Omdat eigenlijk vrijwel alle routes via Zwitserland of Oostenrijk gaan moet je er rekening mee houden dat je een tolvignet moet aanschaffen. Voor Zwitserland is dat een jaarvignet, voor Oostenrijk kun je uit verschillende tijdsduren kiezen. In ItaliŽ zelf moet je op veel snelwegen ook tol betalen. Dat betaal je aan de tolpoorten en is gebaseerd op de routes die je rijdt.

De trein is een comfortabele manier om naar ItaliŽ te reizen. Met ťťn keer overstappen reis je al vanaf Amsterdam Centraal naar een aantal Italiaanse steden zoals Milaan. Meestal moet je meerdere keren overstappen. De complete reis online boeken is alleen voor een paar bestemmingen mogelijk. Vaak moet je de route tot in ItaliŽ en de vervolgroute binnen ItaliŽ apart boeken.

ItaliŽ is een populaire cruisebestemming. Hierdoor kun je verschillende Italiaanse steden bezoeken met een cruiseschip. Populaire cruisehavens zijn Genua, Civitavechia (bij Rome), VenetiŽ, Palermo en Cagliari. Je kunt ook redelijk veel cruises vanaf Italiaanse havens boeken.


 

Vluchttijd Als je naar ItaliŽ vliegt dan is de vluchttijd afhankelijk van je vertrekluchthaven en de bestemming binnen ItaliŽ waar je naartoe vliegt. De noordelijke vliegvelden zijn in iets meer dan een uur te bereiken, terwijl je naar zuidelijke bestemmingen zoals SiciliŽ en Puglia als snel langer dan twee uur in het vliegtuig zit.
Overnachten Vrijwel ieder soort overnachtingsmogelijkheid die je zoekt zul je in ItaliŽ aantreffen. Of je nu wilt gaan kamperen, in een hotel wilt overnachten, gebruik wilt maken van de vrijheid van een appartement of zoekt naar een vakantiewoning, in ItaliŽ is het allemaal mogelijk. Italianen houden zelf ook van kamperen, waardoor er een zeer ruim aanbod is van verschillende soorten campings. Vooral rondom de populaire meren en in de regio Toscane kun je veel campings vinden. Waar je in ItaliŽ rekening mee moet houden is dat er redelijk wat verouderde hotels staan. Dat zorgt vaak voor sfeer, maar zorgt er soms ook voor dat ze niet aan alle wensen van de moderne reiziger voldoen. Iets waar je in ItaliŽ ook tegenaan loopt is dat luxe hotels vaak relatief duur zijn. Een goed vijfsterrenhotel kost je, zeker in de grotere steden, vaak aanzienlijk meer geld dan een soms even aangenaam viersterrenhotel.
Reizen in ItaliŽ Eigen auto
Als je een eigen auto in ItaliŽ hebt dan kun je je gemakkelijk in ItaliŽ verplaatsen. De verkeersregels in ItaliŽ wijken amper af van die in Nederland. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening me moet houden. Zo mag je in ItaliŽ alleen maar aan de rechterkant van de weg parkeren (dus in de rijrichting). Rijdende trams mag je alleen maar rechts inhalen, tenzij dat niet mogelijk is of dat je op een eenrichtingsweg rijdt. Let op dat je op smalle bergwegen stijgend verkeer voorrang geeft. Postauto's hebben altijd voorrang op een smalle bergweg. Sommige Italiaanse steden kennen een milieuzone. Je mag deze zones binnen de aangegeven tijden alleen inrijden als het onderbord aangeeft dat je tot de categorie auto's behoort die uitgezonderd zijn van het entreeverbod. Overtreding kan je op een hoge boete komen te staan.

Huurauto
Mocht je met het vliegtuig of de trein naar ItaliŽ reizen dan kun je er altijd voor kiezen om een auto te huren. Zeker als je een kleine auto huurt kunnen de prijzen zeer schappelijk zijn. Het is verstandig om een huurauto vooraf te reserveren. Er zijn verschillende websites waar je eenvoudig en goedkoop een huurauto in ItaliŽ kunt boeken, zoals bijvoorbeeld via EasyTerra Autohuur.

Trein
Heb je geen zin om auto te rijden in ItaliŽ dan is de trein een populair vervoermiddel om te reizen. Italianen reizen zelf ook graag per trein, waardoor op drukkere routes treinen vaak vol zitten. Op de intercityroutes van Trenitalia boek je een vaste zitplaats op een bepaalde trein. Je kunt dus niet zomaar ineens een trein vroeger of later nemen. In ItaliŽ wordt de prijs mede bepaald door de reisafstand, de reistijd en de reisklasse. Een langere reisduur op eenzelfde route levert je een goedkoper treinkaartje op.

Openbaar vervoer
Bus, tram en metro zijn eigenlijk bijna alleen maar geschikt om kortere afstanden of je binnen steden te verplaatsen. Vaak is het dan aantrekkelijk om een dagkaart te nemen, zeker als je vrij veel van het openbaar vervoer gebruik maakt.

Douane & documenten ItaliŽ hoort net als Nederland en Zwitserland tot de Schengenlanden. Officieel hoef je je paspoort of identiteitskaart daarom niet te laten zien als je de grens passeert. De Zwitserse douane wil echter steekproefsgewijs wel een paspoortcontrole houden. Ook op luchthavens en bij hotels moet je je vaak kunnen legitimeren. Daarom is het absoluut aan te raden om een geldig paspoort of een identiteitskaart mee te nemen als je naar ItaliŽ reist.
Reisseizoen & klimaat Het grootste deel van ItaliŽ heeft te maken met een warm zeeklimaat (ook wel mediterraan klimaat of Middellandse Zeeklimaat genoemd). In de berggebieden is er sprake van een overgang naar landklimaattypes en zelfs van een hooggebergteklimaat op de hoogste toppen van de Dolomieten. In grote delen van ItaliŽ zul je echter te maken hebben met warm tot heet weer in de zomer en redelijk koel tot vrij zacht weer in de wintermaanden. Hoe zuidelijker je reist, des te warmer het in de regel is. Vooral op SiciliŽ en in het zuiden van het vasteland kan het in de zomermaanden erg warm worden. Temperaturen kunnen dan oplopen tot tegen de veertig graden. In de stad en in de volle zon wordt die grens dan vaak overschreden. De noordelijke provincies hebben daarentegen juist te maken met iets minder stabiele weersomstandigheden. Onweer, regen, wind en plotselinge temperatuursdalingen kunnen er ook in de vakantiemaanden voor zorgen dat er geen sprake is van aangenaam en stabiel zomers weer. Sommige zomers wisselen zon en onweersbuien elkaar continu af rond de grote meren van ItaliŽ. In het zuiden kan het daartegenover weer uitzonderlijk droog zijn. Er komen zomers voor dat het bijvoorbeeld op SiciliŽ amper regent.

Op het klimaat van ItaliŽ lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor ItaliŽ en verschillende plaatsen in ItaliŽ.

Op de ItaliŽ zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar ItaliŽ
.
Klimaattabel
Rome

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temp.
in įC
januari 5 -2 2 11 n.v.t.
februari 8 0 4 11 n.v.t.
maart 13 3 5 12 n.v.t.
april 17 7 6 13 n.v.t.
mei 22 11 7 14 n.v.t.
juni 26 15 8 12 n.v.t.
juli 29 18 9 8 n.v.t.
augustus 28 17 8 10 n.v.t.
september 24 13 6 9 n.v.t.
oktober 18 8 4 12 n.v.t.
november 11 4 2 13 n.v.t.
december 6 -1 2 11 n.v.t.
Geld In ItaliŽ betaal je met de euro (Ä). Je hoeft dus geen geld te wisselen als je naar ItaliŽ reist. Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Fooien Indien je tevreden bent over de bediening kun je een fooi van 5 tot 10% over de totale rekening achterlaten op tafel. Zeker als er coperto (=brood en bediening) berekend is, is het geen must om een fooi te geven. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven en kruiers in een hotel geef je 1 of 2 euro per koffer of tas.
De hotelkamermeisjes verwachten ook een fooi van ťťn of twee euro per dag. Deze leg je op je hoofdkussen zodat ze weten dat het voor hun bedoeld is.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen het ItaliŽ en Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
25 april - bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
8 december - Maria-Onbevlekte-Ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiŽle taal en belangrijkste voertaal in ItaliŽ is het Italiaans. Als toerist is het echter niet nodig om vloeiend Italiaans te spreken als je een vakantie in ItaliŽ viert. Veel Italianen spreken tegenwoordig ook een aardig woordje Engels. Het lastigste kan het zijn als je oudere Italianen treft die nooit Engels op school geleerd hebben.
Gezondheid De medische voorzieningen in ItaliŽ zijn goed. Er zijn volop ziekenhuizen, dokterspraktijken, apotheken en tandartspraktijken. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht in ItaliŽ is hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen. Vooral in het voorjaar kun je op het meer snel verbranden omdat de zonkracht dan (zeker aan het water) snel toeneemt en de huid veelal nog niet gewend is aan de zon.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor ItaliŽ is 0039
Het kiesnummer voor Nederland vanuit ItaliŽ is 0031
Mobiel bellen in ItaliŽ is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk.
De dekking in ItaliŽ van de mobiele netwerken is in de regel goed, echter kan in dunbevolkte natuurgebieden de dekking minder zijn.
Elektriciteit In ItaliŽ treft je hoofdzakelijk twee soorten stopcontacten aan. De meest voorkomende zijn de Italiaanse stopcontacten waar drie pinnen in gaan. In de meeste gevallen passen onze Europese stekkers daar (met wat druk uitoefenen) ook prima in. Als dat niet het geval is dan heb je een adapter of reisstekker nodig. In moderne hotels en gebouwen zie je ook steeds vaker de Europese stopcontacten verschijnen, die we in Nederland ook gebruiken. Het voltage komt overeen met Nederland.
Veiligheid ē Italianen rijden soms als gekken. Haantjesgedrag is vooral mannelijke chauffeurs niet vreemd, maar ook vrouwen kunnen er wat van. Bumperkleven, voorrang nemen, ondoordacht inhalen, toeteren en gebaren maken horen erbij in het Italiaanse verkeer.
ē Pas in de grotere steden op voor zakkenrollers. Vooral in Rome en Milaan is de kans relatief groot om beroofd te worden.
ē Bij zware regenval kunnen campings last krijgen van overstromingen en zelfs aardverschuivingen
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! ē Redelijk wat restaurants rekenen coperto. Dit is een vast bedrag per persoon voor brood en bediening. Op de kaart moet aangegeven staan hoe hoog de coperto is.
ē Veel musea en een aantal bezienswaardigheden zijn op maandag gesloten.
ē Voor een aantal zeer populaire bezienswaardigheden is het vooraf reserveren vrijwel een must. Het Laatste Avondmaal in Milaan bekijken lukt niet zonder vooraf te reserveren. Dat geldt vrijwel ook voor Villa Borghese in Rome.
ē In kerken word je geacht je deugdelijk gekleed te hebben. Dat betekent geen blote schouders, knieŽn of buik. Op veel plekken wordt je wel binnengelaten, maar er zijn ook kerken waar ze je weigeren als je te bloot gekleed bent.
ē Grote tassen en rugtassen zijn bij verschillende musea en andere bezienswaardigheden verboden om mee naar binnen te nemen.
Tips (zien & doen) ItaliŽ is een land waar zoveel te zien en te doen valt, dat we heel veel mooie en interessante plekken en activiteiten tekort doen door ze hier niet te noemen. We hebben daarom een selectie gemaakt van leuke en prachtige dingen die we zelf in ItaliŽ gezien of gedaan hebben. Voor meer tips per bestemming verwijzen we graag naar de individuele pagina's van bestemmingen op deze site (zoals Milaan, VenetiŽ, het Gardameer, Lago Maggiore en Florence). Ook op de site top10bezienswaardigheden.nl vind je veel bezienswaardigheden van verschillende steden, streken en plekken in ItaliŽ terug.

ē ItaliŽ telt heel veel mooie dorpjes. We zouden een hele lange lijst met de mooiste dorpjes van ItaliŽ kunnen publiceren. Volgens velen is Cinque Terre het mooiste. Dit is niet ťťn dorp, maar het zijn vijf dorpen die door middel van een voetpad met elkaar verbonden zijn.
ē De winkelstraten van Milaan zijn een must-do voor de ware shop-a-holics. Behalve de grote winkelketens en lokale boetiekjes zie je hier ook veel exclusieve modemerken. De duurste modewinkels zijn gelegen in de Gouden Vierhoek.
ē Een van de meest gefotografeerde objecten van ItaliŽ is de scheve toren van Pisa. Opvallend vaak wordt er zo geposeerd waarbij het lijkt alsof de toren omgeduwd wordt door degene die op de foto staat.
ē Toscane is volgens velen de mooiste streek van ItaliŽ. De glooiende heuvels, schilderachtige dorpen en adembenemende steden hebben al menig artiest geÔnspireerd tot prachtige kunstwerken.
ē Rome is het hart van het oude Romeinse Rijk. In de huidige stad zie je nog veel bezienswaardigheden uit de oudheid en de eeuwen daarna terug. Toeristen komen dan ook massaal af op de archeologische vondsten, musea en andere bezienswaardigheden.
ē Dankzij de vele kanalen is VenetiŽ wereldberoemd geworden. De stad op het water ademt grotendeels nog dezelfde sfeer uit van eeuwen geleden. Het stadsbeeld is nog grotendeels zoals dat vele jaren geleden ook was. De combinatie van oude gebouwen, de vele waterwegen en de typische gondels zorgen ervoor dat VenetiŽ een enorme aantrekkingskracht op toeristen heeft.
ē 'Eerst Napels zien, en dan sterven' is een vertaling van de uitspraak 'Vedi Napoli e poi muori!'. De uitspraak moet aangeven hoe mooi Napels is. Hoewel de stad vaak in de schaduw staat van steden zoals Rome en Florence, is Napels zeker een stad die het waard is om naartoe te vliegen. Napels herbergt een aantal fraaie bezienswaardigheden zoals het middeleeuwse Castel Nuovo, het statige Palazzo Reale en de fraaie Kathedraal van Napels.
ē De stad Verona wordt door het verhaal van Romeo en Juliet ook wel als stad van de liefde gezien. Je kunt in Verona het huis bezoeken waar Juliet gewoond zou hebben. Het balkon is er later aan toegevoegd, maar dat maakt de gemiddelde toerist(e) niet uit.
ē IJsliefhebbers moeten in ItaliŽ helemaal dol worden. Er is geen land ter wereld waar je op zoveel plekken mooi ambachtelijk bereid ijs kunt eten. Het maakt de Italianen daarbij overigens niet uit of het zomer is of dat het winters is.
ē Officieel is het geen Italiaans grondgebied, maar Vaticaanstad is een enclave binnen de Italiaanse hoofdstad Rome. De zelfstandige staat is officieel het kleinste land ter wereld. De Sint Pietersbasiliek is de Pauselijke kerk en wordt als hoofdkerk van het katholieke geloof gezien. Voor toeristen is Vaticaanstad ťťn van de absolute hoogtepunten van Rome.
ē Als je het Gardameer bezoekt kun je een bezoek brengen aan Monte Baldo. Deze bergketen ligt aan de oostkant van het Gardameer en is per kabelbaan te bereiken. In de drukke maanden kan de wachttijd daar tot meer dan een uur oplopen. Het uitzicht vanaf de bergen is adembenemend.
ē De Vesuvius is een vulkaan die bekend is van de uitbarsting in het jaar 79 na Christus. Verschillende plaatsen zoals PompeÔ en Stabiae werden onder as en puinsteen bedolven. Het oude PompeÔ is tegenwoordig een belangrijke bezienswaardigheid in ItaliŽ.
ē De Arena van Verona is een mooi voorbeeld van een oud Romeins amfitheater. Door een aardbeving is het theater deels beschadigd. Men heeft de binnenkant van de arena echter geschikt gemaakt voor optredens. In de zomermaanden kun je hier genieten van prachtige opera's.
ē ItaliŽ telt een enorm aantal musea die de moeite waard zijn. Een topmuseum is het Uffizi in Florence. Hier zijn onder andere meesterwerken te vinden van kunstenaars uit de renaissance.
ē Een leuke uitdaging voor actievelingen is het beklimmen van de Etna. Deze vulkaan is gelegen op het eiland SiciliŽ en is te beklimmen.
ē Wintersportliefhebbers moeten zeker ItaliŽ als skibestemming overwegen. In de Dolomieten heb je prachtige skigebieden. Het is wat betreft reisschema misschien iets minder gunstig dan de Oostenrijkse of Franse skigebieden, maar je krijgt er hier de Italiaanse levensstijl gratis bij.
ē Waar het Gardameer voor het grote publiek is, daar is het Comomeer vooral een bestemming voor de beter gesitueerde vakantiegangers. Dit zorgt voor een ander publiek. Zo zijn er redelijk wat Amerikaanse sterren die het Comomeer bezoeken voor een vakantie.
ē Het Colosseum verdient een aparte vermelding op deze pagina. Dit beroemde amfitheater dat in Rome staat behoort tot de zeven moderne wereldwonderen. Het zal dan ook niemand verbazen dat dit bouwwerk op de to-visit lijst staat van vrijwel iedereen die Rome bezoekt.
ē Een brug die absoluut het vermelden waard is, is Ponte Vecchio. Deze middeleeuwse brug is gelegen over de rivier Arno in Florence. Opvallend detail zijn de winkeltjes op de brug.
ē ItaliŽ telt veel fraaie theaters, waarbij het rode pluche en goudtinten het interieur grotendeels bepalen. Mooie voorbeelden hiervan zijn het Teatro alla Scala in Milaan en La Fenici in VenetiŽ.
ē Een persoonlijke favoriet van ons is de havenstad Genua. De manier waarop de pastelgetinte huisjes tegen de heuvels gebouwd zijn met de daarvoor gelegen havens zorgen voor een prachtig plaatje.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer ItaliŽ"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van ItaliŽ


 

Wist je dat... ē Italianen de juiste kleding belangrijker vinden dan het draagcomfort.
ē Er twee onderwerpen zijn waarmee je een pittige discussie op gang kunt krijgen bij Italianen: voetbal en politiek.
ē Nu we het over voetbal hebben: aartsrivalen AC Milan en Internazionale delen hetzelfde thuisstadion.
ē Cappuccino door Italianen alleen maar gedronken wordt in de ochtend. Een Italiaan zal zelden een cappuccino als desertkoffie bestellen.
ē Je in ItaliŽ staand aan een bar minder voor je drankjes betaalt dan wanneer je aan een tafeltje bediend wordt.
ē ItaliŽ als land pas zo'n anderhalve eeuw bestaat
ē De Griekse eilandengroep Dodekanesos, waar o.a. Rhodos toe behoort, begin vorige eeuw nog bij ItaliŽ hoorde. Het aan de overkant van de Middellandse Zee gelegen LibiŽ overigens ook.
ē Eten heilig is voor Italianen.
Cultuur (er zijn weinig landen met zo'n eigen gezicht als ItaliŽ)
Zomerzonbestemming (het noorden is niet zonzeker, het zuiden wel)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (ItaliŽ is een uitstekende skibestemming)
Uitgaan  
Winkelen (vooral op het gebied van mode, schoenen en design)
Stranden  
Kindvriendelijkheid (Italianen houden van kinderen)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (erg afhankelijk van waar je in ItaliŽ bent)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl