Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / ItaliŽ / SiciliŽ

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer SiciliŽ
SiciliŽ voor beginners
SiciliŽ zien & doen
beste reistijd voor SiciliŽ
mooiste dorpjes in SiciliŽ
SiciliŽ in 24 foto's

SiciliŽ klimaatinfo
bijzondere plaatsen in SiciliŽ
goedkoop naar SiciliŽ

SiciliŽ zonkalender

Steden in SiciliŽ:
Agrigento
Catania
Marsala
Milazzo
Noto
Palermo
Ragusa
Syracusa
Trapani

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over SiciliŽ
SiciliŽ is een eiland en een autonome regio in ItaliŽ. Het eiland is al jarenlang een populaire vakantiebestemming in de lente en zomerperiode. De meeste toeristen komen naar het eiland toe om te genieten van de prachtige natuur, de schitterende stranden en ongelofelijke hoeveelheid oudheid die er op het eiland te vinden is.
Deze enorme hoeveelheid met oudheid is te verklaren aangezien het eiland al in de achtste eeuw voor Christus gedeeltelijk werd gekoloniseerd door de Grieken. Deze bouwden de eerste permanente nederzettingen op het eiland. Sommige van deze nederzettingen zijn nog steeds te vinden op het eiland. De archeologische vindplaatsen in de buurt van Segesta, Agrigento en Selinunte zijn hier goede voorbeelden van. Maar ook latere beschavingen zoals de Romeinen, Arabieren Noormannen en de Byzantijnen hebben duidelijke sporen op het eiland achtergelaten. Opvallend is ook de hoeveelheid Romeinse en Griekse theaters die er nog steeds te vinden zijn. De bekendste zijn te vinden in Catania, Syracusa en Taormina. De hoeveelheid oudheid die nu nog in SiciliŽ te vinden is, is met name bijzonder omdat het eiland door de eeuwen heen meerdere malen te maken heeft gehad natuurrampen. Zo is SiciliŽ zwaar getroffen door aardbevingen en heeft de Etna meerdere malen voor de nodige schade gezorgd. De laatste grote aardbevingen vonden in het zuidelijke deel van SiciliŽ in 1693 plaats. Na deze aardbevingen werden de steden op de Val di Noto geheel opnieuw gebouwd in de barokke stijl. Deze prachtige herbouwde steden zijn tegenwoordig terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco samen met vier andere inschrijvingen die op het eiland te vinden zijn.
Veel toeristen die een bezoek brengen aan dit bijzondere eiland komen naar het eiland toe om er een rondreis te maken langs de verschillende hoogtepunten op het eiland. Bedenkt van te voren echter wel goed wat je allemaal wel en niet wil zien want er zijn op SiciliŽ gewoonweg teveel bezienswaardigheden te vinden zijn.

Reizen naar SiciliŽ Ben je van plan om naar SiciliŽ op vakantie te gaan dan kun je bij TUI leuke en goedkope pakketreizen naar SiciliŽ boeken. Bij deze pakketreizen hoef je zelf helemaal niets meer te regelen en kun je onbezorgd genieten van een heerlijke vakantie onder de Siciliaanse zon.

Per vliegtuig
Er zijn op SiciliŽ maar liefst vier internationale vliegvelden te vinden. Op drie van deze vliegvelden wordt met regelmaat vanuit Nederland gevlogen. Het grootste vliegveld is de luchthaven van Catania. In de buurt van deze stad zijn de populairste vakantiebestemmingen op het eiland te vinden. De drie andere vliegvelden zijn Falcone Borselino, bij de hoofdstad Palermo, De luchthaven van Trapani en de luchthaven van Comiso. Deze laatste wordt nog niet op gevlogen vanuit Nederland maar wel uit BelgiŽ. Het merendeel van de vliegvelden op SiciliŽ zijn kleine vliegvelden met ťťn of meerdere startbanen.

Per spoor
De trein is bij lange na niet de snelste manier of de goedkoopste manier om op SiciliŽ te komen maar het is zeker een bijzondere manier. Dit is namelijk ťťn van de weinige spoorlijnen ter wereld waarbij de trein op de boot rijdt en mee naar het eiland vaart. Om met deze bijzondere treinrit mee te gaan zal je ergens op het vaste land van ItaliŽ de trein moeten nemen. Het leukst is om in Rome op te stappen. Je wordt dan onderweg getrakteerd op enkele prachtige uitzichten en je hebt er een directe verbinding naar Catania.

Met de auto
Afhankelijk van je route en plaats van bestemming op SiciliŽ ligt je bestemming op het eiland op 2.500 kilometer van Amsterdam.
Een autoreis zal zonder te stoppen ongeveer 25 uur in beslag nemen en dan rekenen we de pont nog niet mee. Dit is natuurlijk een onmogelijk lange rit en zullen de meeste mensen dan ook over twee of drie dagen uitsmeren. De rit naar SiciliŽ neemt je mee door BelgiŽ, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland om uiteindelijk in ItaliŽ terecht te komen. In ItaliŽ kun je via Milaan, Bologna, Florence, Rome en Napels richting Villa San Giovanni te rijden waar je de pont pakt naar Messina.
Vluchttijd Je vliegt vanuit Nederland in ongeveer twee Š drie uur naar ťťn de luchthavens in op SiciliŽ. Afhankelijk van je vertrekplaats en je luchthaven van bestemming.
Overnachten Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in op SiciliŽ. Van de meest luxueuze hotels tot simpele hostels en campings er is voor iedere portemonnee wel iets te vinden.
Het prijsniveau van de verblijfsmogelijkheden op SiciliŽ is overigens wel sterk afhankelijk van de locatie op het eiland. Zo zijn de hotels rondom de Etna en in de buurt van Cefalu, Taormina en Noto een stuk duurder dan in de omgeving van Marsala, Trapani of centraal op het eiland.
Wil je een rondreis gaan maken op SiciliŽ dan doe je er goed aan om van te voren al een groot deel van je route vast te zetten en een deel of alle hotels, b&bís en agriturismoís alvast vast te leggen. Veel van de hotels zitten in het hoogseizoen zitten namelijk al snel vol en er is niets zo vervelend om een groot deel van je tijd bezig te zijn met het zoeken van een overnachtingsmogelijkheid.
Op trivago kun je de verschillende hotelaanbieders op SiciliŽ met elkaar vergelijken zodat je nooit teveel betaalt.
Reizen in SiciliŽ SiciliŽ is een groot eiland dat zich uitermate goed leent voor een prachtige rondreis. Je haalt bij aankomst op het vliegveld je huurauto op en het avontuur kan beginnen. Bepaal van te voren wel ongeveer je roadtrip over het eiland. Het is namelijk niet mogelijk om in ťťn of twee weken alle delen en plaatsen van het eiland te bezoeken. Let er bij het huren van een auto wel op dat je een te grote auto neemt. De straten in de dorpen en steden van SiciliŽ kunnen namelijk behoorlijk smal zijn en je zou niet de eerste toerist zijn die achteruit terug een dorp uit moet.
Huur je een auto bij Sunnycars dan weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Een leuke manier om SiciliŽ te ontdekken is met de trein. Er rijden tussen bijna alle steden en dorpen van SiciliŽ wel treinen. In totaal zijn er 150 treinstations op het eiland te vinden. Op een deel van deze sporen rijden ook nostalgische treinen. De mooiste treinrit van SiciliŽ maak je op een smalspoor rond de vulkaan de Etna. Een andere belangrijke toeristische treinrit is die van Siracusa naar Modica.

Douane & documenten ItaliŽ behoort tot de Schengenlanden waardoor de grenscontroles verdwenen zijn. Men dien echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt sinds 2012 ook voor kinderen onder de twaalf jaar. Het bezitten of verhandelen van alle verdovende middelen en drugs is verboden in ItaliŽ.
Reisseizoen & klimaat SiciliŽ heeft een gematigd mediterraan klimaat dat hoofdzakelijk bepaald wordt door de Middellandse Zee. Door deze invloed komen er maar zelden echte weersextremen voor op SiciliŽ. De invloed van de Middellandse Zee zorgt er tevens voor dat er zelden tot nooit lange periode met langdurige vorst of nachtvorst voorkomen. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius wat behoorlijk warm is en het eiland uitermate geschikt maakt voor een zon-, zee- en strandvakantie. In de voor- en najaar ligt de gemiddelde dagtemperatuur een stuk lager. Hierdoor zijn dit de ideale maanden om een bezoek te brengen aan SiciliŽ als je er een roadtrip wild maken . Het enige nadeel van een bezoek brengen aan SiciliŽ in deze periode is dat je er een verhoogde kans op langdurige neerslag. De meeste kans op langdurige neerslag heb je tijdens de laatste maanden van het jaar.
SiciliŽ kan op enkele momenten in het jaar onder de invloed staan van de sirocco wind. Deze wind neemt warme hete lucht mee vanuit de Sahara. Dit zal ervoor zorgen dat de temperatuur niet zal zakken en dat er temperaturen van boven de veertig graden Celsius op het eiland kunnen voorkomen.
Je moet er ook rekening mee houden dat als je de Etna gaat beklimmen de temperatuur op de top zelfs in de zomermaanden maar enkele graden boven het vriespunt kan liggen.

Op het klimaat van SiciliŽ lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen. Daarnaast kun je de klimaatgegevens bekijken van bijna twintig dorpen en steden in SiciliŽ.

Op de SiciliŽ zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar SiciliŽ.
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand gem.
watertemp.
in įC
januari 13 5 4 14 15
februari 13 5 5 11 15
maart 14 6 6 12 15
april 17 8 7 9 16
mei 22 12 9 6 18
juni 26 16 10 4 22
juli 29 19 11 3 25
augustus 30 19 10 2 26
september 26 17 8 6 25
oktober 22 13 6 11 22
november 17 9 5 12 20
december 14 7 4 14 17
Geld De euro (EUR) is in ItaliŽ net als in Nederland het enige wettige betaalmiddel. Het is hier veel minder dan in Nederland de gewoonte om met een pinpas te betalen. De meeste betalingen in cafťs restaurants en winkels gebeuren dan ook nog steeds contant of met een creditcard. De meeste winkels accepteren hier creditcards van de grotere maatschappijen. Er zijn in SiciliŽ genoeg banken en pinautomaten te vinden.
Fooien Na een diner, lunch of cafťbezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. Bij sommige restaurants is de rekening inclusief fooi. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 10 en 15 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Het is hier de gewoonte om de fooi op tafel achter te laten. Taxichauffeurs zijn anders dan in Nederland niet gewend om een fooi te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi. Bij sommige restaurants wordt er coperto gerekend dit is geen fooi maar wordt door veel mensen wel zo gezien.
Tijdsverschil Doordat ItaliŽ en Nederland in de zelfde tijdzone liggen is er geen tijdsverschil tussen deze twee landen.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari Ė Nieuwjaarsdag
6 januari Ė Driekoningen
25 april Ė Bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november Ė Allerheiligen
8 december Ė Maria onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren
Taal De inwoners van SiciliŽ spreken Italiaans. Het merendeel van de Sicilianen spreek redelijk tot goed Engels. De mensen die werkzaam zijn in de toeristen industrie spreken zo goed als allemaal uitstekend Engels. In de meeste restaurants zijn de menukaarten in meerdere talen te verkrijgen of is er bijvoorbeeld een Italiaanse en een Engels deel. De meeste musea en andere bezienswaardigheden zijn tweetalig. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een audiogids in je eigen taal te verkrijgen.
Gezondheid De medische voorzieningen in ItaliŽ en op SiciliŽ zijn goed. Er zijn Op SiciliŽ meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken te vinden. Deze zijn door de weeks iedere dag geopend met een pauze tussen de middag. In de weekend zijn deze in toerbeurten geopend.
Er zijn op SiciliŽ ook meerdere ziekenhuizen te vinden. Het grootste en meest geavanceerde is te vinden in de hoofdstad van het eiland Palermo. In zo goed als iedere grote stad op het eiland is wel een ziekenhuis of een grote medische post te vinden. Dit geldt overigens ook voor de meeste badplaatsen.
Het kraanwater is hier goed drinkbaar maar niet erg lekker. Je kunt het goed gebruiken om koffie en thee van te maken of om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik toch water uit flessen aanbevelen. De Italianen drinken bijna uitsluitend water uit flessen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

Telefoon & GSM Het kiesnummer voor ItaliŽ is 0039
Het kiesnummer voor Nederland vanuit ItaliŽ is 0031

Alle Nederlandse providers hebben een normale dekking in ItaliŽ en je zo goed als overal op SiciliŽ een goede dekking op het mobiele netwerk. Alleen op enkele heel erg afgelegen gebieden was de dekking niet optimaal denk hierbij aan stukken van het binnenland de top van de Etna enz.
Het 3G en 4G netwerk is er zo goed als over goed tot uitstekend. Bij veel restaurants en andere horecagelegenheden is er ook gratis wifi te vinden. Soms heb je hier een wachtwoord voor nodig. In veel gevallen is deze code op de menukaart te vinden. Is dat niet zo dan kan de ober je verder helpen.

Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in ItaliŽ dezelfde stekkers als in Nederland. Ook je laders voor mobiele telefoons, laptoppen enzovoort kunnen er zonder problemen gebruikt worden.
Veiligheid - Het verkeer in de verschillende plaatsen en steden op SiciliŽ kan behoorlijk chaotisch zijn. Rij voorzichtig en defensief en dan kom je er zonder kleerscheuren doorheen.
- de kwaliteit van een groot deel van de wegen op SiciliŽ laat te wensen over. Zo kan een snelweg ineens over gaan in een smalle tweebaansweg. Ook het onderhoud aan de wegen heeft jaren achterstand.
- Op de, drukke toeristische trekpleisters en grotere steden kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn.
- Kijk op verlaten parkeerplaatsen en op andere plekken uit voor grote groepen loslopende honden. Er zijn in het verleden mensen aangevallen door deze hongerige honden.
- Ondanks het feit dat het officieel niet meer bestaat op SiciliŽ is een deel van het eiland nog steeds in handen van de maffia. Je zal hier als toerist niet heel veel van merken.
Let op! - Het merendeel van de bevolking van SiciliŽ is katholiek. Bij het binnengaan van een kerk zorg dan voor de nodige respect, draag bedekkende kleding, praat niet hard en maak geen fotoís tijdens een dienst.
- Sommige bekende bezienswaardigheden en archeologische vindplaatsen zijn op feestdagen en op maandag gesloten.
- De prijzen In de buurt van de Etna en op de Liparische eilanden liggen behoorlijk hoger dan op de rest van het eiland.
- Ben je van plan de Etna te beklimmen zorg dan dat je een warme trui of jas meeneemt de temperatuur op de top van deze berg ligt soms maar net boven het vriespunt.
- op Sommige plaatsen wordt er coperto gerekend een toeslag die geld per persoon aan tafel. Dit is overigens geen fooi.
Tips (zien & doen) - Beklim de Etna en bekijk het uitzicht over SiciliŽ vanaf een actieve vulkaan. Als de mist je geen parten speelt natuurlijk.
- Bezoek de catacomben van San Giovanni. In dit indrukwekkende gangenstelsel zijn ongeveer 10.000 graven te vinden.
- Een van de mooiste steden op SiciliŽ is Noto. Deze Barokke stad staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
- Een van de mooiste dorpen van het eiland is Gangi. Dit dorp is al meerdere malen verkozen tot mooiste dorp van ItaliŽ.
- Ben je van plan een bezoek te gaan brengen aan de Liparische eilanden, boek dan van te voren je overtocht deze kunnen met name in de zomermaanden behoorlijk snel vol zitten
- Tijdens je bezoek aan Vulcano is het leuk om een brommer of scooter te huren en het eiland te verkennen. Zo kom je op plaatsen waar je anders niet zo snel zou komen.
- De kathedraal van Monreale, de Santa Maria Nuova, behoort tot de mooiste gedecoreerde kerken van ItaliŽ. Binnen in de kerk lijkt alles van goud te zijn.
- Zorg ervoor dat je, als dame, een vest of sjaal meeneemt als je ťťn van de kerken wilt bezoeken.
- Probeer een broodje met verse ricotta, je wilt nooit meer iets anders
- Er zijn op SiciliŽ nog behoorlijk wat oude Griekse tempels en theaters te vinden. Een bezoek hieraan is absoluut de moeite waard
- Bedenk van te voren goed wat je wel en wat je niet wilt zien. SiciliŽ is te groot en er zijn te veel bezienswaardigheden op het eiland te vinden om ze allemaal te bekijken tijdens je vakantie.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer SiciliŽ"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van SiciliŽ

 

Wist je dat... - Er op SiciliŽ drie versterkte wijnsoorten gemaakt worden. De Marsala is de bekendste maar ook de Malvasia en Moscato di Pantelleria zijn erg lekker.
- De Sicilianen traditiegetrouw hun ijsje op een brioche eten. Erg smakelijk kan ik je vertellen
- Dat de Noormannen nog een deel van het eiland in handen hebben gehad, dit geldt overigens ook voor de Romeinen, Grieken en Arabieren
- De Etna en de Stromboli beide actieve vulkanen zijn.
- In de wintermaanden er geskied kan worden op SiciliŽ. Dit kan op de flanken van de Etna en op de Piano Battaglia.
- In de cattacomben van meerdere kerken op SiciliŽ de mummies te zien zijn van monniken en andere vooraanstaande inwoners van het eiland.
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (bezienswaardigheden kunnen prijzig zijn)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl