Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / ItaliŽ / Gardameer

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Gardameer
Gardameer voor beginners
Gardameer bezienswaardigheden
bijzondere plaatsen Gardameer
zonvakantie Gardameer
zomerzon aan het Gardameer
Gardameer foto's
Gardameer weer & klimaat
Gardameer nieuws & tips
Gardameer informatie
Gardameer startpagina
Gardameer startpagina campings
Gardameer startpagina hotels
Gardameer video's
Gardameer community
hotels rondom het Gardameer
kaart van het Gardameer

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over het Gardameer
Het Gardameer ofwel Lago di Garda is ťťn van de belangrijkste toeristische gebieden van ItaliŽ. De grootste trekpleisters zijn de schilderachtige dorpjes, het schone blauwe water van het meer en de prachtige natuur. Niet voor niets dat toeristen die het Gardameer bezocht hebben daarna vaak meerdere keren terugkomen. Ondanks het feit dat het een populaire toeristische bestemming is en je dus kunt spreken van massatoerisme, doet het met uitzondering van de drukte in het hoogseizoen niet aan als een supertoeristische bestemming, tenzij het op sommige terrasjes de prijzen van een cappuccino of ander drankje betreft.

Het mooie van deze bestemming is dat men probeert het authentieke Italiaanse karakter zoveel mogelijk te behouden. Waar veel badplaatsen in bijvoorbeeld Spanje en Turkije verpest zijn door de vele vestigingen van fastfoodketens, souvenirwinkels met allerlei goedkope troep en terrassen met English breakfast en live voetbalwedstrijden overheersen hier de sfeervolle terrassen met hoge kwaliteit lokaal eten, ijssalons met ijs om je vingers bij af te likken en winkels met producten van kwaliteit en schoonheid. Veel centra van dorpjes zijn autoluw of deels zelfs autovrij gemaakt waardoor je heerlijk door de straatjes kunt slenteren zonder dat je continu op het verkeer moet letten of er altijd geparkeerde auto's op de sfeervolle vakantiefoto's staan.

Een ander verschil met de Spaanse costa's en Griekse eilanden is het publiek dat er komt. In verhouding zie je langs het Gardameer vooral gezinnen met kinderen, oudere koppels en Italiaanse welgestelde mensen. Het Sjonnie-en-Anita-gehalte is relatief laag wat de sfeer zeker ten goede komt. Tijdens de Nederlandse meivakanties zijn er in verhouding zeer veel Nederlanders, wat je goed ziet en hoort in de straten van de populairste dorpjes langs het meer.
Populaire plaatsen langs het Gardameer zijn Lazise, Sirmione, Bardolino, Desenzano en Peschiera del Garda. Eťn van onze persoonlijke favorieten is het aan de westelijke oever gelegen Salo', waar je heerlijk langs het water kunt wandelen en op de terrasjes kunt kijken naar het flanerende publiek.

Reizen naar Lago di Garda De meesten reizen met de auto naar het Gardameer, een reis van gemiddeld zo'n 1100 kilometer die inclusief Nederland je meestal door 6 verschillende landen brengt. De rit duurt bij normale verkeersdrukte exclusief pauzes zo'n 10 tot 12 uur, maar bij drukte op de snelwegen en bij tunnels kan deze reistijd flink oplopen. Knelpunten op de route Luxemburg-Strassburg-Basel-Luzern-Milaan-Gardameer zijn Strassburg, de grensovergang bij Basel, de Gotthardtunnel, de grensovergang bij Chiasso en de snelwegen langs Milaan.
Een andere route die vooral gereden wordt door mensen die aan de noordzijde van het Gardameer moeten zijn (Trentino) is via Duitsland en Oostenrijk. De meest gereden route is via Frankfurt, MŁnchen en de Brennerpas, maar deze route kan vooral in het hoogseizoen en rondom de voorjaarsvakanties erg druk zijn. Een andere optie is om via Stuttgart, Ulm en FŁssen naar de Brennerpas te rijden en daarmee het drukke wegennetwerk rondom MŁnchen te ontwijken.
Wie met het vliegtuig wil gaan kan het beste aanvliegen op de luchthavens van Verona of Bergamo (Orio al Serio). Vanuit deze luchthavens is het een half uur tot een uur rijden naar de meeste plaatsen rondom het Gardameer. De luchthaven van Brescia ligt ook dichtbij, maar vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld.
Andere opties zijn de twee luchthavens van Milaan. Linate ligt het gunstigste, aan de oostzijde van de stad. De nieuwere luchthaven Malpensa ligt aan de westzijde van Milaan waardoor de reistijd al snel te groot wordt.
Wie liever met de trein gaat kan naar Milaan gaan en daar overstappen op de hoge snelheidstrein van Milaan naar VenetiŽ of de stoptrein richting Verona/VenetiŽ. Uitstappen doe je dan in Peschiera of Desenzano.
Met de boot is het Gardameer niet te bereiken, omdat er geen waterverbindingen zijn met de Middellandse Zee of op een andere wijze met rivieren die bereikbaar zijn vanuit de Nederlandse wateren.
Vluchttijd De vluchttijd vanaf Amsterdam, Brussel of een net over de grens gelegen Duitse luchthaven naar de luchthavens nabij het Gardameer bedraagt ruim ťťn tot anderhalf uur.
Overnachten Wie wil overnachten aan of rondom het Gardameer zal vooral terecht kunnen op ťťn van de vele campings aan het Gardameer. Deze variŽren van zogenaamde ecologische campings tot luxe viersterren campings met een groot aanbod aan zwembaden en andere voorzieningen. Op deze campings tref je vooral gezinnen met kinderen en kun je naast je eigen tent, camper of caravan ook een stacaravan, maxi bungalow of chaletje huren.
Wie geen zin heeft in kamperen kan terecht in een groot aantal hotels in diverse prijscategorieŽn, waarvan de meeste vrij kleinschalig zijn. Grote hotelcomplexen zie je hier vrijwel niet.

Reizen rondom het meer De meest voor de hand liggende manier van transport is per auto. In drukke periodes is deze echter niet altijd het meest efficiŽnt vanwege de verstopte hoofdwegen en een tekort aan parkeerplekken bij populaire dorpen tijdens het hoogseizoen en drukke weekeindes.
Vrijwel alle dorpen worden zo autoluw of deels autovrij gehouden. Vrijwel overal zie je vlak bij de dorpskernen parkeerplaatsen van waaruit je binnen enkele minuten het centrum binnenwandelt. De kosten voor het parkeren variŽren van ongeveer 1 tot 2 euro per uur en betalen moet vaak tot laat in de avond of zelfs middernacht. Gratis parkeerplekken zijn vrijwel uitgestorven. Let op dat je niet op een plek parkeert waar op die dag een markt gehouden gaat worden. Voor deze dagen is er een tijdelijk parkeerverbod die door middel van borden aangegeven wordt.
Wie niet met de eigen auto erop uit wil gaan kan gebruik maken van de uitstekende buslijnen waar je voor een relatief laag bedrag gebruik van kunt maken. Sommige campings en hotels hebben voor hun gasten gratis pendelbusjes naar de dichtstbijzijnde plaats.
Wie zich te voet of per fiets tussen de verschillende plaatsen langs het Gardameer wil verplaatsen moet er rekening mee houden dat het aantal voetpaden/fietspaden zeer beperkt is en dat je in de meeste gevallen op de drukke rondweg rondom het meer moet lopen of fietsen.
Wie voor een dagje naar Milaan of VenetiŽ wil reizen kan zich veel stress en ook wat tijd besparen door met de trein te gaan. Een enkele rit met de hogesnelheidstrein vanuit Peschiera of Desenzano del Garda kost je ruim een uur en is voor Nederlandse begrippen vrij betaalbaar. Tickets kun je vooraf online reserveren of aan het loket kopen.
Wie van andere vakantiebestemmingen gewend is dat je overal en altijd taxi's vind zal aan het Gardameer bedrogen uitkomen. De hoeveelheid taxi's is hier relatief laag de kans dat je binnen korte tijd spontaan een taxi aantreft is vrij klein. Telefonisch reserveren is daarom bijna een must.
Wie het meer wil oversteken dan dat doen met de ferry's tussen Maderno en Torri of tussen Malcesine en Limone (en Riva). Deze veerboten zijn ook geschikt om de personenauto of motor mee te nemen en hebben een vaste dienstregeling.
Ook gaan er diverse boten tussen de verschillende andere plaatsen langs het Gardameer, waarvan de dienstregeling per twee maanden vastgesteld wordt. Hierbij zijn er verschillende boten, van catamaran's tot normale ferryboten en supersnelle services (tegen betaling van een toeslag). De actuele dienstregeling en tarieven zijn te vinden via www.navigazionelaghi.it
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist. Wie met de auto naar het Gardameer reist en niet door Zwitserland rijdt heeft het paspoort niet nodig voor grenscontroles. Wťl is een identiteitskaart nodig bij een eventuele politiecontrole en ook hotels en campings kunnen er om vragen als legitimatiebewijs.
Het invoeren ťn gebruik van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Wie naar het Gardameer reist moet er rekening mee houden dat het weer rondom het meer vrij instabiel en onzeker is. De enige zekerheden die je hebt is dat het in de winter vrij koel is en in de zomer warm. Tijdens de warme zomermaanden is de kans op fikse regen- en onweersbuien redelijk. Als je geluk hebt zie je dagenlang geen wolkje aan de lucht, maar de kans is ook aanwezig dat je te maken krijgt met zware buien die gepaard gaan met wateroverlast en mogelijk flinke hagelstenen.
Vooral in het voorjaar zijn er flinke verschillen in temperatuur en weerbeeld mogelijk. Mensen die regelmatig in april of mei naar het Gardameer reizen zullen uit ervaring weten dat het dagenlang kan regenen met temperaturen tussen de 12 en 14 graden, maar dat het evengoed voor een lange periode zonnig en warm kan zijn met zomerse temperaturen rond de 25 graden.
De weersvoorspellingen in deze periode zijn ook niet altijd even nauwkeurig omdat het weer zich lastig laat voorspellen in het voorjaar.
Het beste reisseizoen is vooral afhankelijk van je reisdoel. Als je vooral komt om te zwemmen en te zonnen dan moet je vanaf half mei naar het meer afreizen. Wie geen zin heeft in drukte moet in de maanden juli en augustus vooral wegblijven, want dat is het extreem druk in vrijwel elke plaats rondom het Gardameer. Velen vinden het naseizoen (september) ideaal omdat dan de grootste drukte over is en het weer nog zeer aangenaam is. Persoonlijk vinden we de natuur dan, ondanks de duidelijke aanwezige herfstkleuren, iets minder mooi dan in het voorjaar.
Op het klimaat van het Gardameer lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.

Op de Gardameer zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar het Gardameer.
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand watertemp.
meer
in įC
januari 5 -2 3 9 8
februari 7 0 4 8 6
maart 11 4 5 7 8
april 17 8 7 9 10
mei 22 13 7 12 14
juni 26 17 8 10 18
juli 29 19 9 8 20
augustus 28 19 9 9 22
september 24 15 7 9 20
oktober 18 10 5 9 16
november 11 5 3 11 12
december 7 -1 3 9 10
Geld De monetaire eenheid rondom het Gardameer (ItaliŽ) is de euro (Ä). Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Fooien Obers verwachten een fooi van 5 tot 10% over de totale rekening. Deze laat je op tafel achter na betaling.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen het Gardameer (ItaliŽ) en Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
25 april - bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
8 december - Maria-Onbevlekte-Ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)


 

Taal Rondom het Gardameer wordt Italiaans gesproken. In de meeste hotels, winkels en restaurants spreekt het personeel ook Engels. Ook Duits is een taal die redelijk goed beheerst wordt door het meer ervaren horecapersoneel.
Gezondheid De medische voorzieningen in ItaliŽ zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht in ItaliŽ is hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen. Vooral in het voorjaar kun je op het meer snel verbranden omdat de zonkracht dan (zeker aan het water) snel toeneemt en de huid veelal nog niet gewend is aan de zon.
Voor het drinken van water is het raadzaam om mineraalwater te gebruiken in plaats van leidingwater.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor ItaliŽ is 0039
Het kiesnummer voor Nederland vanuit ItaliŽ is 0031
Mobiel bellen in ItaliŽ is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in ItaliŽ dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid Over het algemeen is het gebied rondom het Gardameer veilig te noemen. De grootste bedreigingen zijn zakkenrollers en de soms zeer heftige regen- en onweersbuien die gepaard kunnen gaan met flinke hagelstenen en wateroverlast. In het verkeer dien je extra oplettend te zijn vanwege de drukte en de motoren en scooters die kriskras door het verkeer heengaan.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - vrijwel alle restaurants en pizzeria's rekenen buiten de consumpties ook nog apart bedieningsgeld, de zogenaamde coperto. Dit is een vast bedrag per persoon dat aan de rekening toegevoegd wordt en normaal gesproken op de menukaart vermeld staat
- wie op een parkeerplaats staat waarvoor betaald moet worden en dat nalaat heeft een redelijke kans op een parkeerboete. Men is vrij fanatiek met het uitschrijven van boetes, ook op dagen en tijdstippen dat je het minder verwacht
- een andere kans op boetes is via de vele radarcontroles die gehouden worden. Het is aan te raden om je aan de snelheidsregels te houden, ook vanwege de veiligheid.
- diefstal en zakkenrollerij is iets wat je helaas ook hier kan overkomen. Wees daarom altijd alert en let op je spullen. Als je de mogelijkheid hebt maak dan gebruik van kluisjes om je waardevolle spullen in op te bergen.
- een plotselinge omslag in het weer kan bootjes en zwemmers op het Gardameer in gevaar brengen
Tips (zien & doen) - ijsliefhebbers kunnen hun hart ophalen en genieten van heel veel smaken vers geproduceerd Italiaans ijs in ťťn van de vele ijssalons.
- in het hoogseizoen worden er allerlei rondvaarten georganiseerd. Deze avondcruises zijn een prachtige manier om het Gardameer 's avonds te bekijken en om tegen zonsondergang prachtige foto's te maken van de plaatsen langs het meer en de zon die aan de westkant ondergaat over de bergen
- een lokale specialiteit die je moet proeven is de gardameerforel, die alleen maar in het Gardameer voorkomt. Heerlijk van de grill met wat olijfolie en eventueel kruiden. Een andere vis die vers uit het meer gevangen wordt en je op veel menukaarten terugvindt zijn sardientjes.
- wie van olijfolie houdt kan hier zijn/haar hart ophalen. De lokaal geproduceerde olijfolie is van uitstekende kwaliteit en vrij betaalbaar. In het gratis toegankelijke olijfmuseum in Cisano, net ten noorden van Lazise, kun je zien hoe olijfolie geproduceerd wordt en kun je olie kopen
- wie van pretparken houdt moet aan de oostelijke oever zijn. Gardaland is het grootste pretpark van ItaliŽ en het iets noordelijker gelegen Canevawordt biedt het op films gebaseerde pretpark Movieland Studios en het waterpark AquaParadise. Voor de avonden is er de dinershow "Medieval Times" waar ridders gevechten uitvoeren onder het oog van het publiek dat aan kip, aardappelen, soep en bier zit. Daarnaast zit Rock Star restaurant waar je voor een vast bedrag per persoon je tegoed kunt doen aan hamburgers, kip, ribben, friet en ander vette zooi. Niet onze persoonlijke voorkeur maar misschien een keertje leuk ter afwisseling van het gezonde Italiaanse eten.
- op een half uur rijden van de plaatsen in het zuidoosten van het Gardameer ligt de stad Verona. Als je kans hebt moet je een opera bijwonen in de Arena di Verona. Niet goedkoop, maar zelfs als je geen operaliefhebber bent is de sfeer en de locatie indrukwekkend genoeg voor een onvergetelijke avond. Wie vooraf wat wil eten kunnen we restaurant Oliva aanbevelen dat zich aan de Via Dietro Anfiteatro bevindt, het plein waar de Arena aan ligt. Dit restaurant heeft een prachtige design inrichting die toch warm aandoet en het eten op de elke maand wisselende menukaart is van uitmuntende kwaliteit
- als je de kans en tijd hebt moet je een dagje naar Milaan gaan. De belangrijkste reden is natuurlijk om te shoppen in de Galeria, de Via M. Napoleone of de Via della Spiga. Een gebouw dat je gezien moet hebben is de duomo, de Dom van Milaan. Heel erg indrukwekkend als je op het plein staat, maar misschien nog mooier van boven af. Wie geen lichamelijke beperkingen heeft moet zeker naar boven gaan en over het dak van de Duomo lopen. Wie per trein naar Milaan reist zal aankomen op Milano Stazione Centralo F.S. Van daaruit kun je metro lijn M3 nemen naar de Duomo. Te voet is het ongeveer een twintig tot dertig minuten lopen.
- wie van shoppen houdt en niet naar Milaan wil reizen kan ook terecht in een van de winkelcentra en outletcentra in de omgeving zoals bijvoorbeeld La Grande Mela of de Franciacorta outlet. Ook in de dorpen en steden rondom het Gardameer vind je veel leuke winkels en exclusieve boetiekjes met een ruim aanbod aan mooie spullen. Het zal de Nederlander vooral opvallen dat het aanbod van kleding, schoenen en tassen vooral stijlvoller en soms uitbundiger zal zijn dan wat we in Nederland gewend zijn. Het aanbod is zelfs bij de winkels van grote wereldberoemde merken aangepast aan de smaak van de Italianen.
- wie van sauna en spa's houdt moet eens naar Sirmione gaan. Het Terme di Sirmione is ťťn van de oudste nog bestaande spa's van ItaliŽ
- altijd leuk om te bezoeken zijn de vele markten die in de dorpen gehouden worden. Op elke dag van de week is er op meerdere plekken rondom het meer een markt.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Gardameer"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van het Gardameer

 

Wist je dat... ... het Gardameer ťťn van de weinige meren is die op veel wereldkaarten zichtbaar is
... de zoekterm "camping Gardameer" de meest gebruikte zoekterm is van alle combinaties met het woord Gardameer
... het tijdens de Nederlandse meivakantie op een grote Hollandse kolonie lijkt
... het massatoerisme rondom het Gardameer ontstaan is in Bardolino
... de temperatuursverschillen overdag rondom het meer op kunnen lopen tot maar liefst tien graden in het voorjaar
... kindermenu's vrijwel nooit aangeboden worden in de restaurants
... het Gardameer het grootste meer van ItaliŽ is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (houd rekening met mogelijke onweersbuien)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (niet aan het Gardameer, maar wel in de omgeving)
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen (kleine boetiekjes, maar ook grote ketens)
Stranden (kiezelstranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (grote verschillen in prijzen)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 
Gardameer foto's:
Gardameer foto's
Gardameer in zwart-wit 1
Gardameer in zwart-wit 2
Gardameer in zwart-wit 3
Lazise foto's
Lazise in zwart-wit
Salo in zwart-wit
meer foto's


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl