Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / ItaliŽ / VenetiŽ

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer VenetiŽ
VenetiŽ voor beginners
5x zien en doen in VenetiŽ
VenetiŽ informatie
VenetiŽ informatie
VenetiŽ nieuws & tips

VenetiŽ bezienswaardigheden
VenetiŽ in 12 uur
VenetiŽ weer & klimaat
bijzondere plaatsen in VenetiŽ
goedkoop naar VenetiŽ

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over VenetiŽ
VenetiŽ is een van de meest tot de verbeelding sprekende vakantiebestemmingen. Iedereen heeft wel een beeld van de smalle grachten en de romantische gondels die geliefde stelletjes door de stad vervoeren. Het mooie San Marco plein met zijn duiven, het Venetiaans carnaval en de prachtige palazzoís. Niet voor niets liet Shakespeare er enkele van zijn stukken afspelen, vaart James Bond hier regelmatig door de kanalen en kent VenetiŽ vele kunstenaars die de stad als inspiratiebron hebben gebruikt.
VenetiŽ is een droomstad vol prachtige historie en is door zijn unieke waterrijke karakter prachtig bewaard gebleven. De stad staat niet voor niets in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. VenetiŽ is gebouwd op een aantal eilanden in een lagune in de Adriatische zee en al eeuwenlang bewoond. Voedsel was hier immers door de aanwezigheid van de zee altijd aanwezig. Vooral ten tijden van de grote volksverhuizing zochten vele mensen de makkelijk te verdedigen eilandengroep op al vluchtend voor de hunnen.
In de loop der eeuwen werden de verschillende eilanden aan elkaar verbonden door bruggen. Al snel ontstond er een zeer machtige stadstaat. VenetiŽ was, hoewel vaak wel onderdeel van verschillende grote mogendheden, het grootste deel van de geschiedenis zelfstandig. Het domineerde samen met concurrerende stadstaat Genua lange tijd het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Na de uitschakeling van Genua als aartsvijand kwam VenetiŽ echt tot grote bloei. De doges van VenetiŽ golden net als de Medici als belangrijke patronen van de kunst en architectuur. VenetiŽ groeide uit tot een bijzonder mooie stad met veel invloed op de kunststromingen. In de Settencento, of te wel de 18e eeuw, had VenetiŽ bijzonder veel invloed hierop en gold VenetiŽ als vast programmaonderdeel voor de jonge rijken van Europa als onderdeel van hun grand tour om de wereld te leren kennen.
VenetiŽ bestaat uit verschillende eilanden die met elkaar verbonden zijn door kanalen. Het grote kanaal wat hier als een slang doorheen slingert is het Canal Grande. Dit is de levensader van VenetiŽ. De verschillende eilanden heten Murano, Torcello, Burano, Lido, Giudecca, San Giorgio Maggiore en Pellestrina. Hiervan is Murano met zijn glasblazers wellicht de bekendste. De glasblazers van VenetiŽ werden hier vanwege het brandgevaar gesommeerd naartoe te verhuizen.
VenetiŽ kent vele bijzondere toeristische hotspots, alhoewel de stad op zich natuurlijk al een grote toeristische trekpleister is. Wereldberoemd is het San Marcoplein. Hierop vindt men het oude paleis van de Doge van VenetiŽ en de prachtige kathedraal. Ook zijn er twee musea gevestigd. Al in vroege tijden was dit plein een belangrijke centrale plaats in de stad. Vanaf het San Marco plein kan men een van de vele gondels huren en door de stad en onder zijn beroemde bruggen doorvaren. Zo Is er de Rialto brug en de Brug Der Zuchten. Ook te voet is VenetiŽ goed te ontdekken. Er zin talloze prachtige palazzoís mooie musea, leuke pittoreske straatjes en charmante wijkjes. Een stad om uren in rond te dwalen en te genieten van al het prachtigs om je heen.
Vanuit heel de wereld zijn er organisaties die helpen om het mooie VenetiŽ te beschermen. Door de stijging van de zeespiegel loopt het laaggelegen VenetiŽ ernstig gevaar. In de wintermaanden heeft de stad regelmatig last van overstromingen. De overheid werkt inmiddels aan een permanente oplossing voor dit probleem en organisaties vanuit heel de wereld doneren geld om de oude pallazoís en kunstschatten te herstellen van overstromingsschade. Zo kan de prachtige stad VenetiŽ nog jaren mee.

Reizen naar VenetiŽ Per vliegtuig
Net buiten VenetiŽ liggen twee vliegvelden. De luchthaven VenetiŽ Marco Polo ligt op slechts twaalf kilometer van de stad vandaan. Op dit vliegveld vertrekken er vluchten vanuit Amsterdam Schiphol Airport en vanuit Brussel Airport. Iets verder bij de stad vandaan op ongeveer dertig kilometer van het San Marcoplein bij de stad Treviso ligt vliegveld VenetiŽ-Treviso. Vanuit Nederland wordt dit vliegveld bevlogen vanuit Maastricht, Eindhoven en Amsterdam. Andere vliegvelden in de buurt in de buurt van Nederland die op Treviso vliegen zijn Dusseldorf in Duitsland en Charleroi in BelgiŽ. Vanaf de twee Venetiaanse vliegvelden rijden en varen er shuttlebussen naar het historische centrum van de stad.
Per spoor
Een leuke manier om naar VenetiŽ te reizen is met de trein. Je neemt vanuit Nederland de TGV naar Parijs Garde-du-Nord. Deze reis duurt vanuit Amsterdam ongeveer 3,5 uur. Hier neem je de metro naar Parijs Bercy. Hier vertrekt de slaaptrein naar VenetiŽ. Deze treinreis zal ongeveer 13,5 uur in beslag nemen en brengt je naar het Stazione di Venezia Mestre op het vaste land bij VenetiŽ. Het Stazione di Venezia Santa Lucia ligt in de stad VenetiŽ en komt de stad binnen via de Ponte della Libertŗ. Dit spoorweg statio wordt alleen aangedaan door lokale treinen en om hier te komen zal men op VentiŽ-Mestre moeten overstappen.
Met de bus
Er vertrekken vanuit Nederland regelmatig georganiseerde busreizen vanuit Nederland. Anders dan andere busreizen is dat de bus hier de stad niet in mag. Eenmaal bij VenetiŽ aangekomen wordt je met een waterbus of taxi naar het historische centrum naar de stad gebracht . Een andere mogelijkheid is dat je de gewone bus inruilt voor een waterbus en dat een plaatselijk vervoersbedrijf de rondleiding door de stad verzorgt. De makkelijkste en goedkoopste manier om alle highlights van de stad te zien is met locale rondvaartboot.
Met de auto
Je kunt met de auto tot VenetiŽ rijden maar niet in de stad. Je moet de auto parkeren in de voorstad Mestre zetten of op het eiland Tronchetto. De goedkoopste optie is een parkeerterrein te zoeken in Mestre en van hieruit de trein of bus naar VenetiŽ te nemen. Het kunstmatige eiland Tronchetto is gemaakt in de jaren zestig van de vorige eeuw en wordt tegenwoordig bijna uitsluitend gebruikt als parkeerplaats. Het parkeren is hier duur en je kunt alleen per dag betalen. De kosten voor het parkeren van je auto liggen ongeveer op 25,- euro per dag. Van hieruit kun je een watertaxi of een waterbus richting het centrum van de stad nemen. Je kunt het ook lopen dit zal ongeveer en dertig minuten in beslag nemen.
Met de boot
Vanuit verschillende plaatsen, steden en eilanden kun je een boottocht naar en van VenetiŽ nemen. Enkele korte vaardiensten vertrekken vanuit verschillende Kroatische plaatsen zoals vanuit Mali Losinj, Pula, Porec, Rabac, Rovinj en Umag. Deze hebben een reistijd tussen de drie en de vijf uur. Vanuit de Griekse plaatsen Igoumenitsa en Patras en het eiland vertrekken er tevens ferry's naar VenetiŽ. De reistijd hiervoor bedraagt tussen de vijfentwintig en vijfendertig uur.
Vluchttijd De vluchttijd vanaf Amsterdam, Brussel of een net over de grens gelegen Duitse luchthaven naar de luchthavens bij VenetiŽ duurt anderhalf tot twee uur.
Overnachten Er is in VenetiŽ een grote diversiteit aan hotelkamers te vinden. Deze liggen zo goed als allemaal boven de standaardkamerprijs in ItaliŽ. De duurste accommodaties vindt je in de buurt van het San Marcoplein en het Canal Grande. Naarmate je verder weg gaat van deze topbezienswaardigheden van de stad worden de accommodaties iets goedkoper. Wie in VenetiŽ wil overnachten zal flink in de buidel moeten tasten maar krijgt hiervoor dan ook een ervaring om nooit te vergeten. De goedkopere hotels liggen op de eilanden die de stad omringen zoals Murano of Burano. Een andere mogelijk is om op het vaste in de stad Mestre te slapen. Er is in VenetiŽ ťťn jeugdherberg te vinden. Zelfs deze is voor jeugdherbergbegrippen aan de dure kant. Bij de meeste hotels boek je hier standaard met een ontbijt. De ontbijten in ItaliŽ stellen in het algemeen niet heel erg veel voor en bestaan vaak uit een zoet broodje met een bak koffie. Als je zelf je eigen ontbijt wilt klaarmaken, kun je ook in een appartement verblijven.
Reizen in VenetiŽ De enige manier om door VenetiŽ te reizen is over het water. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat hier over het water. Sowieso al het personen vervoer gaat hier over het water, wie ken er nu niet de typisch Venetiaanse gondels. Deze worden echter zo goed als alleen door de toeristen gebruikt en zijn in het algemeen erg duur betaald. Het meeste personen vervoer gaat hier via watertaxi's of met de waterbus. Er varen hier twee soorten waterbussen ťťn die bij ieder halte stop en een snelbus die alleen bij de grotere haltes stopt. Maar ook de ambulance, de brandweer en de politie maken hier uitsluitend gebruikt van de vele kanalen door de stad. Als je met de auto naar VenetiŽ komt moet je hem op het eiland Tronchetto achterlaten en van hieruit een watershuttlebus naar het centrum van de stad nemen.
Het alledaagse vervoer gaat hier ook over het water. Zo vaart bijvoorbeeld de DHL hier met speciale boten om pakjes en post te bezorgen. Er zijn hier zelfs speciale boten te vinden die dienen als begrafenisboot. De makkelijkste leukste en goedkoopste manier om de VenetiŽ te ontdekken is te voet. Tijdens een voettocht door de stad krijg je een goed beeld van de stad en zijn lange verleden.
Douane & documenten ItaliŽ behoort tot de Schengenlanden waardoor de grenscontroles verdwenen zijn. Men dien echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt sinds 2012 ook voor kinderen onder de twaalf jaar. Het bezitten of verhandelen van alle verdovende middelen en drugs is hier verboden.
Reisseizoen & klimaat VenetiŽ heeft een gematigd mediterraan klimaat dat sterk wordt beÔnvloed door de Adriatische Zee. Door deze invloed komen er maar zelden echte weersextremen voor in en om VenetiŽ. Deze invloed zorgt er tevens voor dat de wintertemperaturen hier hoger liggen dan de meer landelijke gelegen delen van dit deel van ItaliŽ. Langdurige vorst is hier dan ook een uitzondering. De zomers zijn hier warm en aangenaam en in de buurt van het water zijn de temperaturen meestal erg aangenaam. Op de warmste dagen van het jaar kan de temperatuur in de smalle steegjes en pleinen van de stad behoorlijk oplopen. Meestal zorgt een aangenaam zeebriesje voor wat afkoeling. Door de stijgende waterspiegel komen de straten van VenetiŽ enkele malen per jaar onder water te staan.
Het voor- en najaar zijn in principe de beste periode om de stad te bezoeken. De temperaturen zijn hier dan nog erg aangenaam zonder echt heel heet te worden. Het grootste voordeel van deze periode is dat de stad minder druk is dan in de zomermaanden. Maar ook de zomermaanden en wintermaanden zijn geschikt om de stad te bezoeken. De stad is het hele jaar druk bezocht maar is het rustigst in de wintermaanden. In deze periode heb je echter wel de grootste kans op overstromingen. De zomermaanden kunnen hier zo druk zijn dat de straten, pleinen en stegen volgepakt zijn met toeristen en je er over de hoofden kan lopen.
Op het klimaat van VenetiŽ lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.

Op de ItaliŽ zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar VenetiŽ.
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand gem.
watertemp.
in įC
januari 6 -1 3 10 11
februari 9 1 4 9 11
maart 12 4 5 11 11
april 17 8 6 12 13
mei 22 12 7 13 18
juni 25 16 8 12 22
juli 28 18 9 10 25
augustus 27 18 8 10 26
september 24 14 7 9 23
oktober 19 10 5 10 20
november 12 5 3 11 16
december 7 0 3 10 14
Geld De euro (EUR) is in VenetiŽ net als in Nederland het enige wettige betaalmiddel. Het is hier veel minder dan in Nederland de gewoonte om met een pinpas te betalen. De meeste betalingen in cafťs restaurants en winkels gebeuren dan ook nog steeds contant of met een creditcard. De meeste winkels accepteren hier creditcards van de grotere maatschappijen. Er zijn door de stad VenetiŽ heen meerdere bankfilialen te vinden waar je kan pinnen met je Nederlandse bankpas.
Fooien Na een diner, lunch of cafťbezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. Bij sommige restaurants is de rekening inclusief fooi. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 10 en 15 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Het is hier de gewoonte om de fooi op tafel achter te laten. Taxichauffeurs en Gondeliers zijn anders dan in Nederland niet gewend om een fooi te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi.
Tijdsverschil Doordat ItaliŽ en Nederland in de zelfde tijdzone liggen is er geen tijdsverschil tussen deze twee landen.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
25 april - bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
8 december - Maria-Onbevlekte-Ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Net als in de rest van ItaliŽ spreekt het overgrote deel van de inwoners hier Italiaans. Naast het Italiaans spreek een groot deel van de inwoners van VenetiŽ Venetiaans. Het personeel wat in de horeca werkzaam is zal in veel gevallen redelijk tot goed Engels spreken. In sommige gevallen spreken deze ook Duits.
Gezondheid De medische voorzieningen in ItaliŽ en VenetiŽ zijn goed. Er zijn in VenetiŽ meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken te vinden. Deze zijn door de weeks iedere dag geopend met een pauze tussen de middag. In de weekend zijn deze in toerbeurten geopend. Er bevindt zich in VenetiŽ een groot ziekenhuis het Ospedale Civile aan de Campo Santi Giovanni e Paolo.
Het kraanwater is hier goed drinkbaar maar niet erg lekker. Je kunt het goed gebruiken om koffie en thee van te maken of om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik toch water uit flessen aanbevelen. De Italianen drinken uitsluitend water uit flessen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor ItaliŽ is 0039
Het kiesnummer voor Nederland vanuit ItaliŽ is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een normale dekking in ItaliŽ door middel van een roamingovereenkomst, dus ook in VenetiŽ. Het is wel handig om van te voren het tarief van jouw provider in ItaliŽ te checken. Het signaal is hier in het algemeen goed maar in veel van de Venetiaanse gebouwen heb je geen bereik. De muren zijn er te dik en er bevinden zich te weinig ramen in de gebouwen om het signaal door te laten. Ditzelfde geldt voor het 3G netwerk. Bij veel openbare gebouwen en horeca gelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in ItaliŽ dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid - Let op als je met kleine kinderen de stad bezoekt, want het water is hier overal.
- Op de drukke markten, smalle steegjes en winkelstraten kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn.
- VenetiŽ overstroomd met grote regelmaat de pleinen en straten van deze stad staan dan onder water. Dit gebeurd echter zo vaak dat men hier op voorbereidt is er op meerdere plekken in de stad vlonders gebouwd zijn om toch met droge voeten door de stad te kunnen lopen.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De toeristische gondels zijn er een stuk duurder dan de gewone watertaxi's
- De parkeerplaatsen op het parkeereiland Tronchetto zijn erg duur. Vaak is het goedkoper om de auto in de stad Mestre te parkeren
- De prijzen in VenetiŽ liggen behoorlijk hoog met name op het San Marco plein
Tips (zien & doen) - Koop een meerdaagse kaart voor de waterbussen zo kun je jezelf een hoop geld besparen
- Het San Marcoplein is de meest toeristische plaats van VenetiŽ maar een bezoek aan dit plein mag je zeker niet overslaan
- Bezoek de stad in het voor of najaar dan is het een stuk minder druk dan in de zomermaanden
- Blijf niet alleen op het hoofdeiland maar breng een bezoek aan de eilanden die om de stad heen liggen. Vooral Burano en Murano zijn erg mooi
- Het eiland Lido is de enige plaats in de buurt van VenetiŽ waar je goed kan zwemmen
- De Rialtomarkt staat bekend om zijn verse vis
- De bijna honderd meter hoge Campanile of klokkentoren van VenetiŽ bij de basiliek van San Marco is waarschijnlijk de populairste toeristische attractie van de stad. Voor een bezoek aan deze toren zal je even in de wachtrij moeten staan
- Bezoek de stad tijdens het Venetiaanse carnaval
- Ga lekker door de stad heen dwalen op deze manier leer je de stad en zijn prachtige architectuur het beste kennen
- Wil je goedkoper eten en drinken in VenetiŽ zul je iets uit de buurt van het San Marcoplein moeten zoeken. De prijzen die hier gehanteerd worden zijn onnatuurlijk hoog.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer VenetiŽ"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van VenetiŽ

 

Wist je dat... ... het voorgerecht Carpaccio bedacht is in VenetiŽ
... overal in de stad kwam je op bruggen Lucchetti dellíamore tegen, deze hangsloten der liefde werden door jonge verliefde paren aan de brug gehangen als symbool van hun eeuwige liefde. Inmiddels verwijdert de stad massaal de liefdesslotjes.
... de tekening van de Vetrivius-man van Leonardo da Vinci in VenetiŽ ligt. Hij wordt echter maar zelden aan het publiek getoond
... het Apenstaartje @ voor het eerst gebruikt werd in VenetiŽ. Al in de zestiende eeuw komen we het teken tegen in oude geschriften
... het computerspel Assasins Creed zich voor een groot deel in VenetiŽ afspeelt
.. als er niets gebeurt de straten van VenetiŽ over honderd jaar geheel onder water zullen staan
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (niet mogelijk in VenetiŽ)
Uitgaan  
Winkelen (niet goedkoop)
Stranden (op het eiland Lido)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur (het vele water maakt het lastiger)
Prijspeil (duur)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl