Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Griekenland / Rhodos

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Rhodos?
Rhodos voor beginners
de mooiste dorpjes van Rhodos
het klimaat van Rhodos
beste reistijd voor Rhodos
bijzondere plaatsen Rhodos
Rhodos fotoreportage
Rhodos zonkalender
Rhodospagina.nl
Rhodos bezienswaardigheden
Rhodos startpagina
Rhodos als budgetbestemming
Rhodos-vakantie startpagina
lastminutes naar Rhodos
alles over Rhodos Stad
meer Rhodos

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Rhodos
Rhodos is het op Kreta na meest populaire Griekse eiland onder de Nederlandse toeristen. Gelegen op zo'n 20 kilometer van Turkije biedt Rhodos voor elke liefhebber wat. Winkelen, zonnen, stappen, lekker eten, fietsen, wandelen, surfen, duiken...noem het maar op. Net als de rest van Griekenland biedt ook Rhodos een flinke dosis cultuur. Niet voor niets keren veel mensen meerdere keren terug naar dit schitterende eiland. De grote trekpleister van het eiland is Rhodos is Rhodos Stad, met de zeer sfeervolle en deels nog authentieke middeleeuwse binnenstad, de Mandraki haven met gezellige restaurants en de befaamde barstreet.  Van alle Griekse eilanden behoort Rhodos niet voor niets tot de meest populaire vakantiebestemmingen.
Wie Rhodos zelf inmiddels al gezien heeft kan via diverse veerdiensten naar omringende eilanden varen of tegenwoordig zelfs naar de Turkse kust, iets wat vroeger een tijdje ondenkbaar is geweest.

Informatie over plaatsen op Rhodos:
Rhodos Stad

Reizen naar Rhodos Tijdens het zomerseizoen vliegen diverse chartermaatschappijen rechtstreeks naar de internationale luchthaven van Rhodos Stad. De luchthaven ligt ongeveer 17 kilometer van het centrum van Rhodos stad.
In de winter is het aanbod beperkt tot Olympic Airways, de nationale Griekse maatschappij. De vluchten gaan dan via de hoofdstad Athene.
Rhodos is ook goed per boot bereikbaar. Vanuit Piraeus (bij Athene) gaan er 3 veerboten per dag naar Rhodos. Het is mogelijk om vanuit diverse Italiaanse havens via Piraeus naar Rhodos te varen.
Rhodos is tevens per veerboot bereikbaar vanuit Marmaris (Turkije) en Kos.

RHODOS AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Rhodos duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur. Vanuit Athene is de vluchttijd ongeveer 1 uur.
Overnachten Op Rhodos is een grote verscheidenheid aan accommodaties: hotels in alle klasses, appartementen, aparthotels, hostels en privéhuizen. De meeste luxe hotels liggen in Ixia en Ialysos. Eenvoudigere appartementen en hotels zijn vooral te vinden in Rhodos-Stad. Accommodaties zijn te boeken via diverse reisorganisaties, boekingssites of rechtstreeks bij de betreffende aanbieders. Rhodos had slechts één camping, bij Faliraki ongeveer 1 kilometer landinwaarts. Camping Faliraki is voor zover bekend inmiddels gesloten.
Reizen in Rhodos Rhodos heeft een redelijk uitgebreid busnetwerk, dat door twee maatschappijen verzorgd wordt: KTEL (wit-beige bussen) en RODA (blauw-witte bussen). Vanuit Rhodos-Stad kun je per bus vrijwel elke plaats op het eiland bereiken. Bij de meeste hotels kun je een dienstregeling krijgen bij de receptie. Je betaalt je busreis in de bus. Het reizen per bus is goedkoop, een rit van Rhodos-Stad naar Lindos kost een paar euro per persoon.
Het reizen per huurauto is goed te doen, in tegenstelling tot veel andere Griekse eilanden is ook de bewegwijzering redelijk goed voor elkaar. De wegen zijn goed, bij regenval moet je wel rekening houden met slipgevaar.
Een goede en betrouwbare verhuurder in Griekenland is 2rent.gr. Dit Grieks/Nederlandse bedrijf heeft Nederlandstalige ondersteuning.
Taxi's zijn er zowel in de stad als in de toeristische plaatsen volop. Normaal gesproken wordt er met een taximeter gewerkt, op sommige routes met een vast tarief. Let op allerlei toeslagen (bagage, naar/van luchthaven, nachtritten etc.). De prijzen zijn (veel) lager dan in Nederland. 's Avonds een taxi nemen vanuit het centrum van Rhodos-Stad kan alleen vanaf de taxistandplaats (bij de Eleftherias-poort). Aan het eind van de avond moet je zeker tijdens het hoogseizoen in een lange rij aansluiten. Als je in de buurt een taxi op straat aan wil houden zal dat vrijwel niet lukken. De chauffeurs verwijzen je (meestal onvriendelijk) naar de standplaats.
Het is ook zeker de moeite waard om Rhodos per scooter, brommer of motor te verkennen. Op die manier ontdek je soms de mooiste baaien en pittoreske plekjes van Rhodos.
Voor het huren van een scooter of brommer is tegenwoordig een bromfietscertificaat verplicht, ook voor bezitters van een autorijbewijs. De Griekse politie deelt boetes uit aan toeristen die niet in het bezit zijn van een geldig bromfietscertificaat.

Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het tussentijds bezoeken van Turkije (met overnachting) of een stempel van Noord-Cyprus in uw paspoort kan problemen opleveren. Raadpleeg uw reisorganisatie voor vertrek.
Overnachten in Turkije terwijl u op Rhodos een all-inclusive arrangement hebt is verboden. U loopt daarmee het risico dat uw retourvlucht ongeldig wordt.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Hoewel de winters op Rhodos relatief mild zijn is Rhodos gedurende de wintermaanden geen strandbestemming. De meeste accommodaties zijn dan zelfs gesloten, ook al is het aangenaam genoeg om te overwinteren.
Om het eiland te verkennen zijn april, mei, oktober en de eerste helft van november de beste maanden. Het weer is dan aangenaam, in de zomer kan het te warm worden.
Voor strandvakanties is Rhodos van juni t/m half oktober een ideale bestemming. Er valt dan vrijwel geen regen en het is er lekker warm. Houd er rekening mee dat in juli en augustus de temperatuur op kan lopen tot boven de 40° Celsius. Ixia, Trianda en Rhodos Stad zijn in de zomermaanden koeler dan de aan de oostkust gelegen plaatsen zoals Lindos, Faliraki en Kolymbia. De verkoelende wind ontbreekt vaak aan de oostkust.
Meer Rhodos klimaat & weer: Rhodos klimaatinfo

Op de Rhodos zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Rhodos.
 

Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 15 7 5 13 17
Februari 16 8 5 10 16
Maart 17 9 7 8 16
April 21 11 9 3 17
Mei 25 15 10 2 19
Juni 30 19 12 0 21
Juli 32 21 13 0 23
Augustus 33 22 12 0 25
September 29 18 11 1 24
Oktober 25 15 8 6 22
November 21 11 6 8 20
December 17 9 4 12 18
Geld De monetaire eenheid op Rhodos (Griekenland) is de euro (€). Andere valuta zoals de Amerikaanse dollar en het Britse pond kunnen op verschillende plekken ingewisseld worden.
Geld pinnen kan bij meerdere geldautomaten in Rhodos stad, Faliraki, Ixia, Lindos en de luchthaven. Ook in andere plaatsen kan er inmiddels geld uit de muur gehaald worden.
Credit cards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden.
Fooien Het geven van fooien is niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld.
Het geven van fooien onder € 1,00 kan als beledigend ervaren worden. Ook is het verstandiger om fooien te laten liggen op tafel i.p.v. het rechtstreeks in iemands handen te geven. Gidsen en buschauffeurs geeft u € 1,00, het kamermeisje geeft u het beste € 5,00 tot € 10,00 (luxe hotels) vooraf.
Tijdsverschil Op Rhodos is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Epifania / Driekoningen (nationaal)
25 maart - Onafhankelijkheidsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
15 augustus - Panagia / Maria-Hemelvaart (nationaal)
28 oktober - Ochi-dag (nationaal)
11 november - enosis-dag
25 december - Kerstmis
26 december - Tweede Kerstdag
Variabele feestdagen (nationaal):
Vastenavond (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)


 

Taal Op Rhodos wordt Grieks gesproken. Veel geschreven uitingen zijn in het Grieks, hoewel het Latijnse schrift ook steeds vaker gebruikt wordt. Mensen die in de toeristische branche werkzaam zijn spreken meestal ook Engels. De Grieken waarderen het als u een paar woordjes Grieks spreekt. Let echter wel op de uitspraak en vooral op de klemtoon. Het verkeerd leggen van de klemtoon kan het woord een andere betekenis geven.
Gezondheid De gezondheidszorg in heel Griekenland staat op een lager niveau dan u in Nederland gewend bent. In ernstige gevallen is het raadzaam om (indien mogelijk) zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren om daar behandeld te worden. Mogelijk dat u hiervoor een (aanvullende) reisverzekering voor nodig heeft.
Voor kleine kwaaltjes kunt u rechtstreeks naar de apotheek (Farmakion) in plaats van naar een huisarts. Veel geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar.
Het leidingwater op Rhodos kan zonder problemen gedronken worden.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Griekenland is 0030
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Griekenland is 0031
Mobiel bellen op Rhodos is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat niet elke provider 100% dekking heeft. Cosmote heeft wel vrijwel 100% dekking op het hele eiland Rhodos.
Bellen vanuit een straattelefoon kan alleen met een telefoonkaart, die volop verkrijgbaar is.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom.
Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Veiligheid Rhodos is een relatief veilig eiland. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan diefstal wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie.
Op Rhodos kunnen aardbevingen voorkomen. In de regel zijn deze zwak en veroorzaken ze geen tot weinig schade.
Regelmatig zijn er op Rhodos bosbranden. Deze worden in de meeste gevallen aangestoken en het motief is meestal winstbejag. De grondbezitters hopen dat hun afgebrande land vrijgegeven wordt als bouwgrond. Bosbranden kunnen overlast veroorzaken maar vormen in de regel geen gevaar voor toeristen.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon op Rhodos is feller dan in Nederland. Bescherm uzelf ook gedurende het voor- en najaar tegen verbranden. Het beste is om zonnebrandproducten uit Nederland mee te nemen, omdat deze op Rhodos aanzienlijk duurder zijn.
- De toegankelijkheid voor gehandicapten is slecht. Veel plaatsen en accommodaties zijn niet voldoende ingericht op gehandicapten. Een positieve uitzondering vormen de nieuwe tophotels (4/5 sterren).
- Voordat je iemand wilt fotograferen dien je eerst toestemming aan die persoon te vragen. Een Griek waardeert het niet als hij/zij ongevraagd gefotografeerd wordt.
- Tussen 14 en 17 uur rusten de lokale mensen. Deze siësta is heilig voor ze.
- Indien u kloosters of kerken bezoekt, zorg dan voor degelijke kleding. Een lange broek voor mannen, de knie bedekt bij vrouwen en geen mouwloze hemdjes.
- Het in de bebouwde kom lopen met enkel badkleding aan wordt als onfatsoenlijk beschouwd
- Er is op Rhodos één officieel naaktstrand, dat ligt bij Faliraki. Naturisme op andere plaatsen is verboden.
- Het gebruik, bezit en handel in alle soorten drugs is strafbaar in Griekenland. In tegenstelling tot het gedoogbeleid dat Nederland voert maak je op Rhodos wel kans om opgepakt te worden.
- Van maart tot oktober zijn er veel muggen op Rhodos. Neem daarom maatregelen in de vorm van muggenmelk (Deet) en indien je accommodatie geen airco heeft ook muskietennetten
- Toiletpapier mag je in Rhodos niet door het toilet spoelen, maar dien je in het emmertje naast de WC-pot te doen. Deze wordt dagelijks geleegd in de hotels.
- Hotels kunnen nogal luidruchtig zijn. 's Avonds wordt er bij veel complexen entertainment geboden en of je wilt of niet...ook op je kamer mag je er meestal van meegenieten.
Tips (zien & doen) - Ga met een huurauto of scooter naar een van de vele baaitjes
- Uitgaan doe je in Faliraki (voornamelijk Engelsen) of Bar Street Orfanidou in Rhodos-Stad. In de directe omgeving heb je nog meer bars, restaurants en clubs
- Vanuit de Mandrakihaven in Rhodos-Stad zijn er veel verschillende boottochtjes te doen. Een aanrader is een tocht langs de oostkust met bezoek aan een of meerdere baaien
- Een bezoek aan de Acropolis van Lindos (en Lindos zelf) is een must. Zorg dat je zo vroeg mogelijk in de ochtend gaat, want in de middag is het veel te warm (hoogseizoen) en de tweede helft van de ochtend is het te druk.
- De historische binnenstad van Rhodos is erg indrukwekkend. Mooi, sfeervol en gezellig. De ring tussen de muren is een rustpunt in de stad en vooral mooi om tegen zonsondergang doorheen te wandelen.
- Een excursie die veel mensen maken op Rhodos is naar de Vlindervalei, gelegen in de Psintos-bergen. De Vlindervalei heeft haar naam te danken aan de vlindersoort Callimorpha quadripuncta ofwel de gestippelde harlekijn. Hoewel de plek altijd mooi is, zie je er eigenlijk alleen eind juli en heel augustus de vlinders, die hier komen om te paren.
- Kamiros, stad uit de Oudheid. Hier loopt u over de resten van een 2000 jaar oude stad met een schitterend uitzicht op zee.
- Voor museumliefhebbers is er het archeologisch museum in Rhodos-Stad.
- Een leuk uitstapje is het eiland Simi. Er varen dagelijks meerdere excursieboten naar dit kleine eilandje.
Bezoek voor meer tips de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Rhodos"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Rhodos

 

Wist je dat... ... de meeste stranden op Rhodos kiezelstranden zijn?
... Rhodos één van de allereerste toeristische bestemmingen was in Griekenland?
... de meeste winkels in het historische gedeelte van Rhodos-Stad vaak tot 's avonds laat open zijn?
... steeds meer accommodaties als all-inclusive aangeboden worden en dat dit ten koste gaat van veel kleine lokale ondernemers?
... je met snorkelen net zoveel vis ziet als met duiken?
... voor de zomervakantie Rhodos één van de bestbezochte Griekse eilanden is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (droog, warm en veel zon)
Winterzonbestemming (<20 graden in de winter)
Wintersportbestemming (geen wintersportmogelijkheden)
Uitgaan (half juni t/m eind augustus)
Winkelen (Rhodos-Stad)
Stranden (voornamelijk kiezelstranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (ongeveer gelijk aan Nederland, soms iets duurder)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie