Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Griekenland / Kos

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Kos?
het eiland Kos
het klimaat van Kos
beste reistijd voor Kos
Kos all inclusive
Kos voor beginners
Kos in één dag
mooiste dorpjes op Kos
bijzondere plaatsen op Kos

lastminutes naar Kos
beste reisperiodes
goedkoop naar Kos
Kos bezienswaardigheden
Kos zonkalender
Kos startpagina
Griekenland informatie
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.

Praktische informatie over Kos
Kos is een op-en-top vakantie-eiland. Het is een relatief klein eiland (zo'n 25-30 duizend inwoners) dat jaarlijks toch enkele honderdduizenden toeristen op bezoek krijgt. Een stuk kleiner dan Kreta en Rhodos, maar als vakantiebestemming zeer populair. Zon, strand, cultuur en uitgaan zijn de belangrijkste ingrediënten van dit eiland. In tegenstelling tot veel andere Griekse eilanden zijn er vrijwel geen ongerepte dorpjes meer te vinden, maar is het leven geconcentreerd rond de kust. Omdat Kos redelijk vlak is en de wegen goed zijn, is het een ideaal eiland om te fietsen.
Kos ligt dicht bij de Turkse kust en de Turkse invloeden (gebouwen en Koaanse keuken) zijn duidelijk zichtbaar op dit eiland. Hierin verschilt het van veel andere Griekse bestemmingen. Kos is de geboorteplaats van Hippocrates (460-370 v.Chr.), de grondlegger van de medische wetenschap. De boom waaronder hij les gaf staat nog steeds in het centrum van Kos-stad, het is één van de oudste bomen ter wereld.

Reizen naar Kos Tijdens het zomerseizoen vliegen diverse Nederlandse chartermaatschappijen rechtstreeks naar de internationale luchthaven van Kos. De luchthaven ligt ten zuidwesten van Antimacheia, ongeveer 23 kilometer van Kos-stad.
In de winter is het aanbod beperkt tot Olympic Airways, de nationale Griekse maatschappij. De vluchten gaan dan via de hoofdstad Athene.

KOS AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Kos duurt ongeveer 3,5 uur. Vanuit Athene is de vluchttijd iets minder dan 1 uur.
Overnachten Kos heeft een goede mix van eenvoudige, middenklasse en luxere accommodaties. De meeste hotels zijn gelegen in Kos-stad en omgeving. Je vindt daar ook een clubdorp van Robinson, een populaire Duitse organisatie.
Vrijwel alle accommodaties, met uitzondering van enkele hotels in Kos-stad, zijn gedurende het winterseizoen gesloten (eind oktober tot half april).
Wie op vakantie zich volledig in de watten wil laten leggen zonder zich druk te willen maken over de prijzen op een menukaart die kiest al graag voor een all-inclusive vakantie. Daarnaast kun je tijdens je all-inclusive vakantie op Kos ook genieten van sport, spel en andere ontspanningsmogelijkheden.

Reisorganisatie TUI heeft met hun merk 'SUNEO CLUB' een mooi all-inclusive concept in de markt gezet voor wie een ontspannen en zorgeloze vakantie wil hebben. SUNEO CLUB biedt betaalbare all-inclusive vakanties die helemaal van deze tijd zijn. Ook op Kos kun je genieten van een all-in vakantie van SUNEO CLUB all in vakantie. Je kunt hiervoor terecht in het SUNEO CLUB Atlantica Thalassa hotel.

Reizen in Kos Kos heeft een goed busnetwerk, dat ook nog eens goedkoop is.
Het zelf rijden met een huurauto is ook goed te doen op Kos. Het eiland is minder hectisch wat betreft verkeer dan de grotere Griekse plaatsen en ook de vrij goede en vlakke wegen maken het eenvoudiger om hier rond te rijden. Een goede en betrouwbare verhuurder in Griekenland is 2rent.gr. Dit Grieks/Nederlandse bedrijf heeft Nederlandstalige ondersteuning.
Omdat het eiland vlak en niet al te groot is, is het ook uitermate geschikt om per fiets of scooter te verkennen. Er zijn meerdere verhuurders op Kos aanwezig. Je merkt dat de automobilisten hier gewend zijn aan de aanwezigheid van grote aantallen fietsers. Aan de noordzijde van het eiland (tussen Lambi en Tagaki) ligt er een breed fietspad.
Voor het huren van een scooter of brommer is tegenwoordig een bromfietscertificaat verplicht, ook voor bezitters van een autorijbewijs. De Griekse politie deelt boetes uit aan toeristen die niet in het bezit zijn van een geldig bromfietscertificaat.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het tussentijds bezoeken van Turkije (met overnachting) of een stempel van Noord-Cyprus in uw paspoort kan problemen opleveren. Raadpleeg uw reisorganisatie voor vertrek.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Kos heeft een mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. De temperaturen in de winter komen overdag vrijwel nooit onder de 10-12 graden Celsius.
Om het eiland te verkennen zijn april, mei, september en oktober de beste maanden. Het weer is dan aangenaam, in de zomer kan het te warm worden.
Voor strandvakanties is Kos van juni t/m half oktober een ideale bestemming. Er valt dan vrijwel geen regen en het is er lekker warm. In september is ook het zeewater nog heerlijk van temperatuur. In juli en augustus zijn hittegolven mogelijk waarbij de temperatuur op kan lopen tot rond of boven de 40° Celsius. Alles over het klimaat van Kos.

Op de Kos zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Kos.
 

Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 15 7 5 14 17
Februari 15 8 5 10 16
Maart 17 9 7 8 16
April 20 11 9 3 17
Mei 25 15 10 3 19
Juni 30 19 12 0 21
Juli 32 21 13 0 23
Augustus 33 22 12 0 24
September 29 19 10 1 24
Oktober 25 15 8 6 22
November 21 12 6 7 20
December 17 9 4 13 18
Geld De monetaire eenheid op Kos (Griekenland) is de euro (€). Er zijn op Kos een redelijk aantal geldautomaten waar u geld kunt pinnen.
De "grote" credit cards, zoals Visa en Mastercard/Eurocard, worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in restaurants en hotels.
Fooien Het geven van fooien is niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld.
Het geven van fooien onder € 1,00 kan als beledigend ervaren worden. Ook is het verstandiger om fooien te laten liggen op tafel i.p.v. het rechtstreeks in iemands handen te geven. Gidsen en buschauffeurs geeft u € 1,00, het kamermeisje geeft u het beste ongeveer € 5,00 tot € 10,00 (luxe hotels) vooraf.
Tijdsverschil Op Kos is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Epifania / Driekoningen (nationaal)
25 maart - Onafhankelijkheidsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
15 augustus - Panagia / Maria-Hemelvaart (nationaal)
28 oktober - Ochi-dag (nationaal)
25 december - Kerstmis (nationaal)
26 december - Tweede Kerstdag (nationaal)
Op 25 maart (Onafhankelijkheidsdag) en 28 oktober (Ochi-dag) wordt er in Kos-stad een feestelijke optocht gehouden, waarbij scholieren zich in traditionele klederdracht hullen.
Variabele feestdagen (nationaal):
Vastenavond (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Kerkwijdingsfeesten:
Kos kent diverse kerkwijdingsfeesten:
1-2 februari in Oud-Pyli
25 maart in Evangelistria
23 april in Pyli
8 mei in Lagoudi
29 juni in Antimacheia
26 juli in Kamari
14-15 augustus in Kefalos
29 augustus in Kardamaina en bij het Agios Ioannis Prodromos-klooster
7 september in Kardamaina
8 novemer in Asomatos
Taal Op Kos wordt Grieks gesproken. Veel geschreven uitingen zijn in het Grieks, hoewel het Latijnse schrift ook steeds vaker gebruikt wordt. Mensen die in de toeristische branche werkzaam zijn spreken meestal ook Engels. De Grieken waarderen het als u een paar woordjes Grieks spreekt. Let echter wel op de uitspraak en vooral op de klemtoon. Het verkeerd leggen van de klemtoon kan het woord een andere betekenis geven.
Gezondheid De gezondheidszorg in heel Griekenland staat op een lager niveau dan u in Nederland gewend bent. In ernstige gevallen is het raadzaam om (indien mogelijk) zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren om daar behandeld te worden. Mogelijk dat u hiervoor een (aanvullende) reisverzekering voor nodig heeft.
Voor kleine kwaaltjes kunt u rechtstreeks naar de apotheek (Farmakion) in plaats van naar een huisarts. Veel geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar.
Het leidingwater op Kos kan zonder problemen gedronken worden met uitzondering van de plaats Kardamena waar het drinken van leidingwater afgeraden wordt.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Griekenland is 0030
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Griekenland is 0031
Mobiel bellen op Kos is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat niet elke provider 100% dekking heeft. Cosmote heeft wel vrijwel 100% dekking op het hele eiland Kos.
Bellen vanuit een straattelefoon kan alleen met een telefoonkaart, die volop verkrijgbaar is.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom.
Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Veiligheid Kos is een relatief veilig eiland. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan ook op Kos diefstal wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie.
Op Kos is er het gevaar van bosbranden. Pas op met open vuur en sigarettenpeuken.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon op Kos is feller dan in Nederland. Bescherm uzelf ook gedurende het voor- en najaar tegen verbranden. Het beste is om zonnebrandproducten uit Nederland mee te nemen, omdat deze op Kos aanzienlijk duurder zijn.
- Wildkamperen op Kos is wettelijk verboden. Er is 1 camping in Psalidi, ten oosten van Kos-stad.
- Voordat je iemand wilt fotograferen dien je eerst toestemming aan die persoon te vragen. Een Griek waardeert het niet als hij/zij ongevraagd gefotografeerd wordt.
- Tussen 14 en 18 uur rusten de lokale mensen. Deze siësta is heilig voor ze.
- Indien u kloosters of kerken bezoekt, zorg dan voor degelijke kleding. Een lange broek voor mannen, de knie bedekt bij vrouwen en geen mouwloze hemdjes.
-  Naturisme is op Kos verboden, hoewel het op sommige afgelegen stranden wel voorkomt. Topless zonnen is geen probleem.
- Het gebruik, bezit en handel in alle soorten drugs is strafbaar in Griekenland. In tegenstelling tot het gedoogbeleid dat Nederland voert maak je op Kos wel kans om opgepakt te worden.
- Kos is ook populair onder muggen. Neem daarom maatregelen in de vorm van muggenmelk (Deet) en indien je accommodatie geen airco heeft ook muskietennetten
- De wegen en paden op Kos zijn vaak glad en bezaaid met stenen. Goede schoenen zijn daarom geen overbodige luxe.
- Roken is in openbare gebouwen verboden. Restaurants hebben soms gescheiden zitplaatsen voor rokers en niet-rokers. In de hotels is het meestal verboden te roken tijdens het ontbijt, na het diner is beperkt roken aan tafel meestal toegestaan.
- Discotheken rekenen zelden een toegangsprijs. In plaats daarvan zijn de drankjes duurder dan wat je in Nederland gewend bent. Voor een longdrink of cocktail ben je al snel 10 euro kwijt.
Tips (zien & doen) - Kos-stad staat bekend om het uitgaansleven, dat meestal pas na middernacht goed op gang komt. De discotheken en clubs sluiten pas tegen zonsopgang. In tegenstelling tot Chersonissos zijn het hier niet alleen maar jongeren, maar bestaat het uitgaanspubliek uit een goede mix van jong en oud. Veel bars en clubs zijn te vinden in de oude stad tussen de Mandraki-haven en de Agora.
- Een topclub die al jaren bestaat is Club Heaven, een openluchtdisco.
- Een mooie wandeling kun je maken door de Neratzia-burcht in Kos-stad. De toegang is bij de Mandraki-haven.
- Voor de museumliefhebbers is er het Archeologisch Museum in Kos-stad.
- Een interessante bezienswaardigheid is de Asklepios-tempel. Deze is per bus vanuit Kos-stad bereikbaar.
- Indrukwekkend zijn de grafstenen op de islamitische begraafplaats bij Platani.
- vanaf Kos kun je prima met de boot een dagje naar de Turkse badplaats Bodrum gaan.
- Een fototip is de windmolen van Antimacheia.
- Mooi en romantisch is Oud-Pyli, waar je een aantal eenzaam gelegen ruïnes aantreft.
- Paradise Beach is de uitgelezen plek voor diverse watersporten.
Bezoek voor meer tips de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Kos"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Kos

 

Wist je dat... ... Kos vooral populair is onder Duitse, Nederlandse en Belgische toeristen?
... een zware aardbeving in 1933 de stad Kos vrijwel geheel verwoest heeft?
... Kos in het begin van de vorige eeuw bezet is geweest door Italië?
... er op Kos bijna geen zoogdieren in het wild voorkomen? Hagedissen zijn er wel volop aanwezig.
... Kos naast de Grieks-orthodoxe kerk ook kleine moslim en joodse gemeenschappen kent?
Cultuur  
Zomerzonbestemming (droog, warm en veel zon)
Winterzonbestemming (<20 graden in de winter)
Wintersportbestemming (geen wintersportmogelijkheden)
Uitgaan (juli & augustus, vooral in Kos-stad)
Winkelen (vooral toeristische winkeltjes)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (ongeveer gelijk aan Nederland, soms iets duurder)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie