Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Spanje / Tenerife

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Tenerife?
het klimaat van Tenerife (noord)
het klimaat van Tenerife (zuid)

5x zien & doen op Tenerife
zonkalender Tenerife
alles over Tenerife
Tenerife voor beginners

Tenerife
Tenerife nieuws & tips
Tenerife bezienswaardigheden
Tenerife lastminutes
Tenerife startpagina
Tenerife accommodaties
Tenerife reisadvies
waar overnachten op Tenerife
Winterzon Tenerife

Zomerzon vakanties

meer Tenerife

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Tenerife
Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en ligt zo'n 300 kilometer ten westen van de zuidgrens van Marokko. Net als de rest van de Canarische Eilanden heeft Tenerife de status van een autonome regio, wat een redelijke mate van zelfstandigheid inhoudt. Het eiland is vulkanisch (de vulkaan Teide is één van de mooiste ter wereld), wat goed terug te zien is in het landschap. Geweldige rotsformaties, prachtige natuur en stranden van zwart vulkaanzand laten zien hoe prachtig een vulkanisch eiland kan zijn. Mocht je in de gelegenheid zijn om de Pico del Teide te beklimmen of met de kabelbaan naar de top te gaan (kabelbaan is vaak gesloten vanwege te harde wind bovenin) dan wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Het uitzicht naar het noorden wordt wel regelmatig belemmerd door laaghangende bewolking.
Het eiland heeft verschillende gezichten: het noorden is groen, weinig toeristisch (op Puerto de la Cruz na) en heeft regelmatig last van de eerder genoemde bewolking en neerslag. Soms is het dagen aan een stuk bewolkt in het noorden. Ook is het er een stukje kouder dan in het zuiden.
Het zuiden, waar je de toeristenoorden Playa de las Americas, Costa Adeje en Los Cristianos vindt, is heel anders dan het noorden. Hier is het dor, droog en veel zonniger. Dat is dan ook de reden dat het toerisme zich hier uit het niets heeft ontwikkeld. Om het echte Tenerife te leren kennen moet je ontvluchten uit de toeristische gebieden. De rest van het eiland heeft zoveel cultuur, gastronomie en gastvrijheid te bieden dat het zonde zou zijn als dat stukje authenticiteit overgeslagen zou worden.

Informatie over plaatsen op Tenerife:
Costa Adeje
Los Cristianos
Playa de las Americas

Reizen naar Tenerife Gedurende het hele jaar vliegen de Nederlandse chartermaatschappijen tussen Nederland en Tenerife. Naast Schiphol kan er ook vanaf regionale luchthavens gevlogen worden. Soms is het voordelig om je vluchten naar Tenerife te boeken met vertrek uit België, via bijvoorbeeld ThomasCook. De meeste vluchten komen aan op het zuidelijke vliegveld Reina Sofía. De resterende 10% komt aan in het noorden. Naast rechtstreekse chartervluchten en lijndiensten vanuit Nederland kun je ook via Madrid met Iberia vliegen.
Wil je tussen de Canarische Eilanden onderling reizen, dan kan dat ook per vliegtuig en veelal tegen redelijke tarieven. Deze vluchten duren ongeveer 30 tot 50 minuten.
De hoofdstad Santa Cruz is ook per veerboot bereikbaar vanuit Cadiz (Zuid-Spanje, reistijd ongeveer 35-40 uur), Gran Canaria (reistijd 1,5 tot 3 uur), La Palma (reistijd ongeveer 7 tot 8 uur), La Gomera (reistijd ongeveer 4 uur) en El Hierro (reistijd ongeveer 8 uur).
In het zuiden is Los Cristianos per veerboot bereikbaar vanuit La Palma (reistijd 5 uur), La Gomera (reistijd 0,5 tot 1,5 uur) en El Hierro (reistijd 8 uur).

TENERIFE AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Tenerife duurt ongeveer 4 tot 4,5 uur.
Overnachten Tenerife biedt alle soorten accommodaties aan, in verschillende prijsklasses en formaten: hotels, pensions, appartementen, villa's, privéwoningen....vooral in Playa de las Americas is de verscheidenheid groot.
Luxe accommodaties komen vooral voor in Costa Adeje. Het prestigieuze vijfsterren hotel Bahia el Duque is zelfs één van de mooiste hotels van Europa. Sommige hotels op Tenerife zijn al jarenlang erg populair onder Nederlanders. Een voorbeeld hiervan is Hotel H10 Conquestador, dat tot de meest geboekte hotels in Playa de las Americas hoort. Ook de appartementen van Parque Santiago III en IV doen het erg goed binnen de programma's van de verschillende Nederlandse touroperators.
Zover bij ons bekend is er op Tenerife slechts één camping: Nauta, gelegen bij Las Galletas. Soms is het met toestemming van politie en/of landeigenaren toegestaan om elders te kamperen.

De website waarovernachtenin.nl geeft je het beste advies over waar te overnachten op Tenerife.

Reizen in Tenerife Taxi's zijn relatief goedkoop op Tenerife en zijn daarom binnen de bebouwde kom het ideale vervoermiddel. Ook tussen Costa Adeje (hotelzone) en Playa de las Americas is het goed te doen om per taxi te reizen.
Op langere afstanden is het beter om een vaste prijs af te spreken.
Tenerife heeft een goed bus netwerk, onderhouden door Transportes Interurbanos de Tenerife (TITSA). Afhankelijk van de route waar je mee rijdt, rijden de bussen van ongeveer 05:00 - 06:00 uur 's morgens tot middernacht.
Een auto huren op Tenerife is redelijk goedkoop. Let op de soms onderling grote prijsverschillen en vergelijk de prijzen inclusief (de meestal niet vermelde) verzekeringen. Brandstof is in vergelijking met Nederland goedkoop en het wegennetwerk is goed en wordt goed onderhouden. Op sommige routes kunnen wegen erg smal, bochtig of steil worden.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist. Tevens geldt er een legitimatieplicht zoals we die in Nederland ook kennen: op verzoek van de politie moet je je kunnen legitimeren. Voor een verblijf van langer dan 3 maanden dient een Spaans sofinummer aangevraagd te worden in de eerste maand na aankomst en aansluitend een Residency Permit voor het verblijf na 3 maanden.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Het milde klimaat van Tenerife zorgt ervoor dat het eiland eigenlijk vrijwel altijd interessant is om te bezoeken. Niet voor niets is Tenerife een erg populaire winterzonbestemming. Houd er wel rekening mee dat het gedurende de wintermaanden niet altijd even zonnig, warm en droog is. Vooral in het noorden kan het dan fris zijn en kunnen hevige regens voorkomen. Ook zonnig weer betekent gedurende de wintermaanden niet altijd strandweer: de zeewind kan de gevoelstemperatuur dan iets laten dalen. In het voorjaar en vooral het najaar is het op Tenerife het aangenaamste: het subtropische klimaat zorgt dan voor zeer aangename temperaturen zonder dat het te warm wordt. Onze persoonlijke favoriete maanden zijn mei, juni, september en oktober.
Vanwege het lekkere klimaat is Tenerife het hele jaar door een populaire bestemming. Omdat het tijdens de wintermaanden samen met de andere Canarische Eilanden vrijwel de enige aangename bestemming is in Europa, komen dan de meeste toeristen naar Tenerife. De winter geldt daarom hier als hoogseizoen en de zomer als laagseizoen. Dit is ook merkbaar in de prijzen, met uitzondering van de schoolvakanties.
Op de Tenerife zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Tenerife.

Alles over het klimaat van Tenerife lees je hier:
weer en klimaat van Noord-Tenerife
weer en klimaat van Zuid-Tenerife

 
Klimaattabel
Zuid-Tenerife (o.a. Playa de las Americas, Costa Adeje, Los Cristianos, Costa del Silencio, San Miguel, Arona)
 

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 20 16 6 7 19
Februari 20 15 7 6 18
Maart 21 17 8 6 19
April 23 17 9 4 19
Mei 25 18 10 1 20
Juni 27 19 11 1 21
Juli 28 21 11 1 23
Augustus 30 22 11 1 24
September 29 22 10 3 24
Oktober 27 20 8 4 23
November 24 18 7 5 21
December 22 17 6 6 20
Klimaattabel
Noord-Tenerife
(o.a. San Cristóbal de la Laguna, Puerto de la Cruz, La Orotava, Tacoronte, Garachico)

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 18 15 5 19 17
Februari 17 14 5 16 17
Maart 18 14 6 11 17
April 20 15 6 10 18
Mei 22 17 7 6 19
Juni 24 18 8 5 20
Juli 25 20 8 4 21
Augustus 26 21 9 5 22
September 24 21 8 9 22
Oktober 23 18 7 14 22
November 21 17 5 18 20
December 19 16 5 19 18
Geld De monetaire eenheid op Tenerife (Spanje) is de euro (€). Andere valuta zoals de Amerikaanse dollar en het Britse pond kunnen op verschillende plekken ingewisseld worden.
Geld pinnen kan op veel verschillende plekken op Tenerife. In steden, toeristische plekken en grotere dorpen bevinden zich meestal meerdere geldautomaten.
Credit cards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden. Uitzonderingen vormen kleine winkeltjes en restaurants.
Fooien Het geven van fooien is tegenwoordig vrij vanzelfsprekend. Geef obers, taxichauffeurs en gidsen een fooi van 5% tot 10%.
Tijdsverschil Op Tenerife is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Driekoningen (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
1 november - Allerheiligen
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Paasprocessies (maart/april)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)


 

Taal Op Tenerife wordt Spaans gesproken. Mensen die in de toeristische branche werkzaam zijn spreken meestal ook Engels en in sommige gevallen ook Duits of Frans.
Gezondheid De medische voorzieningen op Tenerife zijn goed. Er zijn voldoende artsen, apotheken en EHBO-posten. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht op Tenerife is aanzienlijk hoger dan in Nederland. In de zomermaanden is deze zelfs net zo sterk dan in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Voor het drinken van water is het raadzaam om mineraalwater te drinken in plaats van leidingwater.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Spanje is 0034
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Tenerife is 0031
Mobiel bellen op Tenerife is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft, maar op Tenerife is er wel een zeer goede bedekkingsgraad.
Bellen vanuit een straattelefoon kan alleen met een telefoonkaart (tarjeta telefónica), die volop verkrijgbaar is.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Soms kan 110 volt voorkomen en is een verloopstekker nodig.
Veiligheid Tenerife is een relatief veilig eiland. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan diefstal wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie. Pas ook op voor zakkenrollers.
De afgelopen 100 jaar is er geen vulkaanuitbarsting geweest op Tenerife.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Spanje of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De toegankelijkheid voor gehandicapten is redelijk, hoewel sommige winkelcentra en oudere accommodaties nog niet voldoende voorzieningen hebben
- Pas op voor jongeren die u op straat gratis krasloten laten krassen of gratis vakanties aanbieden. De krasloten zijn als lokkertje bedoeld voor time-sharing projecten.
- Indien u kloosters of kerken bezoekt, zorg dan voor degelijke kleding. Een lange broek voor mannen, de knie bedekt bij vrouwen en geen mouwloze hemdjes.
- In uitgaansgebieden waar veel Engelsen komen (bijv. Veronicas in Playa de las Americas) kunnen 's avonds en 's nachts vechtpartijtjes uitbreken als gevolg van drankmisbruik
- Fietsen is vrij inspannend vanwege de hoogteverschillen, maar is ook gevaarlijker dan bij ons. De lokale bevolking is niet zo gewend aan fietsers zoals wij dat zijn.
- Fotograferen van militaire objecten en havens is verboden.
- Fotograferen in musea mag meestal niet met flits
- Op Tenerife komen kakkerlakken voor, ook op hoger gelegen verdiepingen. Vooral 's avonds en 's nachts is er een redelijke kans dat je één van deze beestjes tegenkomt. Mocht je een kakkerlak op je kamer aantreffen, waarschuw dan de receptie. Zij zijn gewend om dit soort ongedierte te bestrijden. Het verhaal dat je door het doodtrappen van kakkerlakken eitjes mee zou nemen naar je kamer (via je schoenzolen) die daar uit zouden komen is niet waar.
Tips (zien & doen) - Tenerife is een eiland met een prachtige natuur en authentieke dorpjes. Huur een auto of verken het eiland op een andere manier. Een of twee weken op dezelfde plek blijven is een gemiste kans. Zorg voor een goede kaart als je erop uit trekt.
- Het in Costa Adeje gelegen waterpark Siam Park behoort tot de beste waterparken ter wereld.
- De al eerder genoemde vulkaan/berg de Teide is een must. Zelfs als je de piek niet beklimt is de omgeving en de hellingen al vaak adembenemend mooi.
- Het Loro Parque in Puerto de la Cruz is een echte aanrader: van oorsprong een papegaaienpark, maar tegenwoordig een volwaardig attractiepark met  dolfijnen, haaien, apen en meer.
- De Piramides van Güímar laten je kennismaken met oude beschavingen op Tenerife en elders
- Als je van winkelen houdt kom je in de toeristengebieden niet echt aan je trekken. Hier vind je veelal toeristenwinkels, maar weinig mooie spullen. Daarvoor kun je beter een dagje naar Santa Cruz gaan om te gaan shoppen in de Calle del Castillo en omliggende winkelstraten.
- de historische binnenstad van La Laguna staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De sfeervolle straten van La Laguna bieden uitstekende mogelijkheden om van heerlijke tapas te genieten
- Tenerife is een uitstekende watersportbestemming. Je kunt hier volop waterskiën, surfen, windsurfen, duiken, vissen, snorkelen en zeilen. Om te duiken kun je terecht bij tientallen lokale duikcentra.
Meer tips? Bezoek de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Tenerife"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Tenerife

 

Wist je dat... ... de Pico del Teide de grootste berg van Spanje is
... als je een Bacardi cola bestelt bij een bar je meestal goedkopere rum krijgt in plaats van Bacardi
...naturisme op Tenerife alleen toegestaan is op naaktstranden. Het komt ook voor in enkele afgelegen baaitjes. Topless zonnen is geen enkel probleem op heel Tenerife
... ook op Tenerife siësta gehouden wordt vanaf ongeveer 12 uur tot 3 a 4 uur.
... sigaretten en sterke drank in de winkels op Tenerife in het algemeen goedkoper zijn dan in de tax free shops van Nederland en Tenerife
...de Nederlandse krant De Telegraaf lokaal gedrukt wordt en daarom van dezelfde dag te koop is
... er een redelijke kans is dat je op de zee rondom Tenerife dolfijnen kunt zien zwemmen
Cultuur (uitgezonderd het toeristische zuiden)
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (temperatuur veelal hoger dan 20 graden)
Wintersportbestemming (beetje sneeuw op de Teide is niet genoeg om te skiën)
Uitgaan (hoofdzakelijk in toeristenplaatsen op Zuid-Tenerife)
Winkelen  
Stranden (van kunstmatige witte stranden tot zwarte stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets goedkoper dan Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.


 

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl