Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Portugal / Porto

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Porto
het klimaat van Porto
bijzondere plaatsen Porto
Porto in n dag
Porto informatie
Porto voor beginners
Porto bezienswaardigheden
Porto nieuws & tips
waar overnachten in Porto
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Porto
Porto de hoofdstad van het noordelijke deel van Portugal. De stad ligt aan de oever van de Duoro en kijkt uit op de stad Gaia. Porto is al vele jaren een populaire stedentrip bestemming in Portugal. Het is na Lissabon de populairste stad van het land.
Porto is ontstaan in de vierde eeuw na Christus. In deze periode behoorde een groot deel van het Iberisch schiereiland tot het Romeinse Rijk. Het Romeinse Rijk was in deze periode wel in zijn nadagen maar was nog wel heel invloedrijk. Na de Romeinen wilden de Moren de stad veroveren maar dat is ze nooit gelukt. De grootste economische groei maakte de stad door in de van de dertiende tot de vijftiende eeuw. Het was Hendrik de Zeevaarder die beroemde ontdekkingsreizigers zoals Vasco de Gama naar de uithoeken van de wereld stuurde en hiermee Portugal tot n van de belangrijkste en meest invloedrijke landen ter wereld. Van al deze oude welvaart is niet heel veel meer te zien in Porto maar het heeft de stad wel gevormd.
Tegenwoordig is Porto een populaire bestemming voor een stedentrip. De toeristen die naar Porto toegaan komen naar de stad toe om de vele bezienswaardigheden met eigen ogen te aanschouwen. Een andere belangrijk onderdeel van een stedentrip aan Porto is natuurlijk een portproeverij er worden bij meerdere bedrijven in Porto maar hoofdzakelijk op de andere oever van de Duoro in Gaia proeverijen georganiseerd.

Reizen naar Porto

Per vliegtuig
Net buiten Porto ligt de luchthaven Francisco Sa Carneiro. Naar dit vliegveld vertrekken er zo goed als dagelijks vluchten vanuit Nederland en Belgi. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die vluchten uitvoeren op het vliegveld van Porto. Hierbij zitten ook budgetmaatschappijen, het is dus mogelijk om voor een laag bedrag naar Porto te vliegen.
Het vliegveld van Porto dat eerder bekend stond als het AeroPorto de Porto is vernoemd naar een Portugese politicus die is omgekomen tijdens een vlucht naar dit vliegveld.

Transfers
Vanaf het vliegveld zijn er verschillende opties om jezelf naar het centrum van Porto te begeven. De snelste maar duurste manier is om een taxi te nemen. Voor een ritje van het vliegveld naar de historische binnenstad van porto ben je ergens tussen de twintig en de vijfentwintig euro kwijt. Een andere manier om in het centrum van Porto te komen is met de Metro. De paarse lijn brengt je vanaf het vliegveld zonder te hoeven overstappen naar het centrum van de stad.

Per spoor
Het is mogelijk om met de trein van Nederland naar Portote reizen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat dit vele malen langer zal duren dan een vliegprijs en in de meeste gevallen zal je treinticket ook een stuk duurder zijn dan dat een vliegreis je zal kosten. Om naar Porto te reizen moet je eerst met de Thalys naar Parijs rijden om hier over te stappen op de trein naar Irun in Spanje. Je aankomst en vertrekstation in Parijs liggen een behoorlijk stuk uit elkaar om deze afstand te overbruggen kun je het beste gebruik maken van de metro. Vanaf Irun vertrekken er met regelmaat treinen naar Lissabon. In Lissabon kom je aan op het station Gare Orient. Hier kun je dan vervolgens weer overstappen op de trein naar Porto.

Met de bus
Er worden door meerdere maatschappijen in Nederland busreizen naar Porto aangeboden. Dit meestal in combinatie met andere plaatsen in Portugal en soms ook in Spanje en Frankrijk. Rechtstreekse busdiensten rijden er niet tussen Nederland en Porto.

Met de auto
Porto ligt op iets meer dan 2.000 kilometer van Utrecht. In theorie zal deze reis ongeveer twintig uur duren maar in werkelijkheid zal je ongeveer twee volle dagen onderweg zijn. De route van Nederland naar porto neemt je mee langs steden als Antwerpen, Lille, Parijs, Orlans, Bordeaux, San Sebastiaan en Leon. Je moet er rekening mee houden dat je onderweg verschillende tolwegen zal tegenkomen. In Portugal heb je hiervoor een speciaal kastje voor nodig. Deze is bij verschillende plaatsen aan de grens te koop.


 

Vluchttijd De gemiddelde vluchtduur van Nederland naar Porto bedraagt ongeveer tweeneenhalf uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van het vliegveld van vertrek. Er zit ongeveer een verschil van een half uur tussen je heen en terugvlucht.
Overnachten Er zijn in Porto meer dan genoeg hotels, motels, bed&breakfasts en airbnbs te vinden. De meeste hotels zijn te vinden in de buurt van de Ribeira het historische centrum van de stad. Ook in de andere delen van Port en aan de overzijde van de Duoro in Vila Nouva de Gaie zijn er behoorlijk wat hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden.
Wie low-budget in Porto wil verblijven kan er voor kiezen om in n van de hostels in de stad te gaan slapen. Je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat je de kamer vaak met andere mensen zal moeten delen. Porto staat bekend om de vele prachtige hostels die er te vinden zijn.
Een leuke relatief nieuwe manier om in een stad te verblijven is via een airbnb. In veel gevallen verblijf je in het huis van iemand of huur je een kamer bij iemand thuis. Dit heeft als grote voordeel dat je van de verhuurder vaak leuke tips en ideen kunt krijgen wat je in de stad allemaal moet bezoeken. Zo kom je op plaatsen die je anders nooit zou hebben ontdekt.
Reizen in Porto Een van de makkelijkste en snelste manieren om jezelf door de stad te bewegen is te voet. Het historische centrum van Porto is vrij compact. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden in Porto zijn erg goed te voet te overbruggen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je behoorlijk wat hoogteverschillen zal moeten overbruggen. Verschillende delen van Porto zijn redelijk tot goed bereikbaar met de metro. Bijzonder is dat slechts negen kilometer van de in totaal zeventig kilometer aan metro in porto zich onder de grond bevindt. Er zijn in totaal ongeveer tachtig metrohaltes in Porto te vinden. Net als in Lissabon rijdt er in Porto nog een historische tram. Ook deze tram wordt hoofdzakelijk in tact gehouden als toeristische bezienswaardigheid
Om de serieuze hoogteverschillen in de stad te overbruggen zijn er op enkele plaatsen in de stad liften in gebruik. Het gebruik van deze liften is behoorlijk duur maar het is wel een handige manier om de vele trappen in de Ribeira te ontwijken.
Douane & documenten Doordat Portugal net als Nederland het Schengenakkoord getekend heeft is er vrij vervoer mogelijk tussen deze twee landen. Het is echter wel verplicht om in het bezit te zijn van een geldig identificatiebewijs. Dit geldt ook voor kinderen. Het bezitten of verhandelen van verdovende middelen is hier verboden.
Reisseizoen & klimaat Porto heeft net als de meeste andere delen van Portugal een gematigd maritiem klimaat dat onder de invloed staat van de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom. De Atlantische Oceaan tempert het klimaat van Porto behoorlijk. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt er rond de vijfentwintig graden Celsius. Terwijl dit voor de steden en plaatsen in Portugal en Spanje die meer inlands liggen behoorlijk hoger ligt. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de tien en de vijftien graden Celsius. Zelf hebben we kunnen ondervinden dat het behoorlijk koud kan worden in Porto. Dit zijn gelukkig uitzonderingen en lange periodes met vorst of nachtvorst zijn een zeldzaamheid.
De meeste neerslag valt in de wintermaanden. De zomers zijn er een behoorlijk stuk droger maar er valt hier wel meer neerslag dan in de meer zuidelijk gelegen delen van Portugal. Gemiddeld genomen is december de natste maand van het jaar en juli de droogste.
De beste periode om naar Port af te reizen is van mei tot en met oktober. Tijdens de hoogzomermaanden heb je de grootste kans op mooi zomers weer maar is het ook een stuk drukker met toeristen in de stad. In het voor- en najaar liggen de gemiddelde temperaturen wat lager en heb je iets meer kans op neerslag maar is het wel rustiger in Porto. De wintermaanden hebben ook hun eigen charme maar de dagen zijn er dan kort en het kan er behoorlijk fris worden.

Op het klimaat van Porto lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief een gedetailleerde klimaattabel voor Porto.
 

Klimaattabel
Porto
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in C
gemiddelde
min. temp.
in C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in C
januari 14 C 5 C 4 18 16 C
februari 14 C 6 C 5 17 15 C
maart 16 C 7 C 6 15 16 C
april 18 C 8 C 7 13 16 C
mei 20 C 11 C 9 13 17 C
juni 23 C 13 C 9 9 19 C
juli 25 C 15 C 10 6 20 C
augustus 25 C 15 C 10 6 21 C
september 24 C 14 C 8 9 21 C
oktober 21 C 12 C 6 14 20 C
november 17 C 8 C 5 15 18 C
december 14 C 6 C 4 16 17 C
Geld De euro is hier het enige wettige betaalmiddel en in de meeste winkels en restaurants kunt u gewoon terecht met uw pinpas of creditcard. Maar dat is helaas nog niet overal het geval het is dus verstandig om altijd genoeg contant geld op zak te hebben of van te voren even te informeren. Zo kom je nooit voor onverwachte verassingen te staan. Er zijn verdeel in Porto meer dan genoeg pinautomaten te vinden. De banken zijn van er van maandag tot en vrijdag geopend van 8:30 tot 15:00.
Porto is een relatief goedkope bestemming voor een stedentrip. Dit is echter wel sterk afhankelijk van waar je je bevindt in de stad. Zo liggen de prijzen op de terrassen aan de Duoro een stuk hoger dan in andere delen van de stad.
Fooien Het is in de meeste restaurants en cafs de gewoonte om een kleine fooi na het afreken aan de ober of serveerster te geven. Een goede richtlijn hiervoor is 5 tot 10 procent van het totaal van de rekening. Men moet hierbij wel rekening houden met de hoogte van de rekening en de service van het bedienend personeel. Daarnaast is het de gewoonte om in hotels de kamermeisjes en de portiers een kleine fooi te geven. Ook taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van het totaal bedrag aan fooi te krijgen.
Tijdsverschil In Porto is het 1 uur vroeger dan in Nederland en aangezien de zomertijd hier gelijk loopt met die van ons geldt dit voor het gehele jaar..
Feestdagen Nationale feestdagen:
Nieuwjaarsdag 1 januari
Dag van de revolutie 25 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Nationale feestdag 10 juni
Corpus Christus 23 juli
Maria Hemelvaartdag 15 augustus
Dag van de Republiek 5 oktober
Allerheiligen 1 november
Maria Onbevlekte Ontvangenis 8 december
1e Kerstdag 25 december
2e Kerstdag 26 december
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Witte donderdag
Goede vrijdag
Pasen
Sacramentendag
Taal Er wordt in Porto hoofdzakelijk Portugees gesproeken. Dit is voor veel inwoners van de stad de enige taal die ze spreken. Dit is gelukkig anders voor veel van de mensen die in de horeca of in de toeristische sector aan het werk zijn. Deze spreken in veel gevallen redelijk tot goed Engels. Ook steeds meer jongeren in de stad spreken goed Engels. Andere talen worden er niet of nauwelijks gesproken.
Gezondheid Er zijn in Porto behoorlijk wat dokters, klinieken en EHBO posten te vinden. Het grootste ziekenhuis van de stad is het S. Joo Hospital. Over het algemeen kan gezegd worden dat de kwaliteit van de medische zorg in Porto en de rest van Portugal goed is. Zo goed als alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben contracten met ziekenhuizen in Portugal zodat u nooit voor onverwachte verassingen komt te staan.
De apothekers zijn op weekdagen geopend van 09.00 13.00 uur en van 15.00 19.00 uur en op zaterdag van 09.00 13.00 uur.
Als je in het bezit bent van een Europese verzekeringskaart wordt u hier in de ziekenhuizen gratis geholpen. Er zijn geen speciale vaccinaties nodig om Porto en de rest van Portugal te bezoeken. Het alarmnummer is hier net als in Nederland 112.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Cordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM In Porto is er een gedegen 3G en 4G netwerk te vinden. Natuurlijk zal je bereik een stuk slechter of helemaal niet aanwezig zijn als je in n van de portkelders bent. Bij veel restaurants en andere horeca gelegenheden word tegenwoordig een gratis wifi-netwerk aangeboden. Dit geldt ook voor de meeste hotels al kunnen sommige hiervoor nog steeds belachelijk hoge tarieven voor rekenen. Het internationale kiesnummer van Portugal is 351.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Je kunt zonder adapters je elektrische apparaten.
Veiligheid Er kunnen in Porto bij de verschillende toeristische bezienswaardigheden en in het openbaar vervoer zakkenrollers aan het werk zijn. In de avonduren kunnen er in de verschillende uitgaansgebieden in de stad er drugsdealers en andere louche figuren rondlopen als je deze gewoon negeert is er vaak niets aan de hand. Je doet er wel verstandig aan om in deze buurten donkere stegen en straten te mijden.
Zorg er in het algemeen voor dat je goed op je spullen let en dat je voorzorgmaatregel hebt genoegen voordat het fout. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet te veel contant geld op zak hebt. Het is ook verstandig om een kopie van je rijbewijs of paspoort mee te nemen zo kun je in geval van diefstal of verlies bewijzen wie je bent.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Het kraanwater in Porto is goed drinkbaar maar kan een chloorsmaak hebben. Om dit te voorkomen kun je het beste water uit flessen drinken.
- Er wordt hier tussen de middag door veel winkels en banken tussen 13:00 en 15:00 een sista gehouden, houdt hier rekening anders sta je voor een gesloten deur.
- Pas op mensen die je op straat aanspreken deze hebben in zo goed als alle gevallen iets van je nodig. In de meeste gevallen proberen ze op slinkse wijze je geld afhandig te maken.
Tips (zien & doen) - Het is misschien een overbodige tip maar als je in Port bent dan moet je een bezoek brengen aan n van de Porthuizen aan de Duoro.
- En van de bekendste typische gerechten van Porto is de Francesinha. Het is nog het beste te omschrijven als een stevige tosti met daaroverheen een saus van tomaat en bier. Is dit een te heftige lunch voor je dan is de Pataniscas de Bacalhau een goed alternatief
- Breng een bezoek aan de oude markt van Porto de Mercado Bolho. Deze markt is verdeeld over twee verdiepingen en straalt nog steeds de oude grandeur van de stad uit.
- En van de mooiste uitzichten over Porto en de Dom Lus brug heb je vanaf de oude stadsmuren van Porto de Muralfa Fernadina.
- En van de mooiste bezienswaardigheden in Porto is het So Bento station. Dit kopstation behoort tot de mooiste en belangrijkste toeristische trekpleisters van Portugal. Met name de prachtig beschilderde Portugese tegeltjes maken het station tot een niet te missen attractie.
- De beste plek om even tot rust te komen van de drukte van de stad zijn de tuinen van Christal Palace
- En van de mooiste kerken in het historische centrum van Porto is de Igreja de Santa Clara. Om deze kerk te kunnen bezoeken moet je wel even goed zoeken.
- Wil je de hoogtepunten van Porto op een gezonde en ontspannende manier ontdekken? Boek dan een fietstour bij Baja Bikes, waarbij een gids je in een paar uur tijd de stad laat leren kennen.
- Het modernste gebouw in Porto is het Casa da Musica, dit schitterende gebouw is ontworpen door de Nederlander Remco Koolhaas
- Ben je op zoek naar toeristische informatie, wil je een boottocht op de Duoro boeken of een ritje maken in de toeristentrein breng dan een bezoekje aan het bureau van Magic Tourism in Porto.
- Op zoek naar een leuke avondactiviteit? Bezoek dan n van de vele fadoclubs in de stad.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Porto"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Porto

 

Wist je dat... - de historische binnenstad van Porto de Ribeira op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat
- Porto op slechts een kwartier fietsen van het strand afligt
- er grote hoogteverschillen voorkomen in Porto
- port niet in Porto wordt bewaard maar op de andere oever van de Duoro is de stad Gaia
- de typische historische trams nog steeds door de stad rijden
- n van de mooiste Macdonalds ter wereld in Porto te vinden is
- Hendrik de Zeevaarder, de man verantwoordelijk voor de vele ontdekkingsreizen die vanuit Portugal vertrokken in Porto geboren is.
- de Dom Lus I brug niet door Eifel zelf is gebouwd maar door een werknemer van zijn architectenbureau.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (juli en augustus)
Winterzonbestemming (koel in de winter, maar mogelijk aangenaam in april)
Wintersportbestemming (geen mogelijkheden om te skin)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl