Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Amerika / Verenigde Staten / Florida / Orlando

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Orlando?
alles over Orlando
Orlando bezienswaardigheden
Orlando tips
klimaat & weer van Orlando
lastminutes naar Orlando
winterzon in Orlando
zomervakantie in Orlando
zonkalender Orlando
hotels in Orlando

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Orlando
Orlando is dé pretparkhoofdstad van de wereld. Vanuit heel de wereld vliegen mensen speciaal naar deze centraal in Florida gelegen stad om themaparken zoals Disney, Universal Studios, Epcot en Seaworld te bezoeken. Behalve de vele pretparken is Orlando ook een stad waar je prima kunt uitgaan en waar je kunt winkelen tot je erbij neervalt. Zo telt de stad meerdere shopping outlets waar je tegen lage prijzen je koffer kunt vullen voor de retourreis. Zeker op de momenten dat de dollar gunstig staat ten opzichte van de euro kun je hier tegen flink lagere prijzen dan in Europa kleding, schoenen, tassen en zonnebrillen inslaan.

Reizen naar Orlando Met TUI boek je voordelig een vliegticket Orlando. Als je buiten de schoolvakanties vliegt zal het je indien je tijdig boekt zeker lukken om tegen een gunstig tarief te vliegen. Voor vluchten tijdens de schoolvakanties lopen de ticketprijzen snel op en is het mogelijk dat het tarief voor een economyclass ticket uitkomt rond de tweeduizend euro per persoon als je niet tijdig geboekt hebt. De goedkoopste vluchten kun je meestal boeken als er een overstap in je reisschema zit. Aanbieders die een redelijk tot groot aanbod hebben van indirecte vluchten naar Orlando zijn Delta, Continental, US Airways, American Airlines, KLM, British Airways en Virgin Atlantic.

ORLANDO AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Orlando duurt ongeveer 9,5 tot 10 uur. De terugvlucht duurt door wind in de rug gemiddeld een uur korter. Er wordt dan op de Golfstroom richting Europa meegelift.
Met een overstap of tussenstop moet je rekenen op minimaal 12 tot 13 uur reistijd, vooral afhankelijk van waar je overstapt en hoelang de overstap duurt.
Overnachten Het aanbod van accommodaties is vooral gericht op families met kinderen en in tweede instantie op zakenreizigers die voor conferenties en beurzen naar Orlando komen. Je vind vooral grootschalige complexen in Orlando en het aangrenzende Kissimmee. In vergelijking met bijvoorbeeld Miami zijn de accommodaties hier goedkoper en groter. Het is niet zo lastig om een appartement te vinden met één of twee aparte slaapkamers, een keuken, een ruime living en soms zelfs twee badkamers. Het aanbod is vooral buiten het hoogseizoen vrij groot. Deze complexen zijn vrijwel altijd self-catering hoewel er vaak wel minimaal één restaurant aanwezig is waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Toch handig als je niet zelf voor je maaltijd wilt of kunt zorgen.
Een leuke optie om in Orlando te overnachten voor kinderen is één van de Disney hotels die ieder hun eigen thema hebben. Of het Nickelodeon Suites Resort waar je hele dagen geconfronteerd wordt met Spongebob, Dora en andere bekende figuren van de populaire kinderzender. Vraag je wel goed af hoeveel tijd je in het hotel of appartement doorbrengt en of de inrichting die duidelijk gericht is op kinderen de vaak flinke meerprijs ten opzichte van andere hotels de moeite waard is.
Reizen in Orlando Auto
De allerbeste manier om je binnen en rondom Orlando te verplaatsen is per auto. Niet voor niets huurt een groot deel van de toeristen die Orlando bezoekt dan ook een huurauto. Wie een auto wil huren is het goedkoopste uit als de huurauto vooraf gereserveerd wordt. Dat kan bijvoorbeeld via een autoverhuurvergelijkingssite als Easyterra of rechtstreeks via de sites van internationale verhuurders. Een goedkope en tevens populaire autoverhuurder is Alamo. Wie vooraf een auto gereserveerd heeft kan na aankomst op de luchthaven direct naar de locatie waar de huurauto's staan.
Autorijden in Florida is duidelijk anders dan in Nederland. Zodra je terug bent in Nederland merk je dat het verkeer in Europa veel meer opgefokt is. In de Verenigde Staten gaat het over het algemeen wat meer relaxed er aan toe.
Om problemen met de (veel strengere) politie te voorkomen moet je rekening houden met de afwijkingen in de Amerikaanse verkeersregels ten opzichte van die van ons. We pikken er een paar belangrijke uit:
- op meerbaans wegen geldt het "keep your lane" principe. Dat houdt grofweg in dat je zoveel mogelijk op dezelfde rijstrook blijft rijden en niet teveel wisselt. In het algemeen geldt dat op de linkse baan het snellere verkeer zit (net als bij ons) en op de rechterbaan langzaam verkeer en auto's die binnen korte tijd af moeten slaan. De middelste baan of banen worden het meeste gebruikt. Als er meerdere banen zijn mag je in Amerika rechts inhalen. Hierdoor werkt dit systeem van op je eigen rijbaan blijven zo goed.
- in Florida geldt niet dat rechts voorrang heeft. Bij vrijwel elke kruising of splitsing staan borden die bepalen hoe de voorrang geldt. Bij de stop-borden zoals wij die kennen (achthoekig) moet je volledig tot stilstand komen voor de streep en kruisend verfkeer voorrang verlenen. Niet volledig tot stilstand komen (dus ook uitrollen) kan je een fikse boete opleveren. Hier wordt in Florida flink op gecontroleerd. Op gelijkwaardige kruisingen is het de bedoeling dat iedereen stopt bij aankomst en dat degene die als eerste bij de kruising was ook weer als eerste doorrijdt. Deze regel is voor Nederlanders vaak eventjes een kwestie van aanpassen
- bij stoplichten mag je rechtsaf doorrijden bij rood. Je moet dan wel eerst kijken of dit mogelijk is en er het overige verkeer niet bij hinderen. Op kruispunten waar dit niet toegestaan is staat het aangegeven door middel van een bord (wit met zwarte tekst "no right turn on red".
- je mag nooit tegen de rijrichting in parkeren. Aan de linkerkant van de weg parkeren mag daarom alleen in eenrichtingswegen. Op de stoep parkeren, binnen 6 meter van een kruispunt, binnen 5 meter van een brandkraan, op een oversteekplaats of bij een gele streep parkeren is ook niet toegestaan.
- alcohol in het verkeer mag niet. Ook mogen er zich in de cabine van de auto geen geopende blikjes of flessen met alcoholische drank bevinden
Mocht je toch ergens de regels overtreden hebben en aangehouden worden dan moet je ervoor zorgen dat je geen serieuze problemen met de politie krijgt. Nederlandse humor werkt niet, ook niet de discussie aangaan. Zal eerder tegen je werken dan dat het in je voordeel werkt.
Fly & Drive
Reis je naar Orlando maar wil je meer van Florida zien? Dan ontkom je niet aan een auto om deze fantastische staat te verkennen. Bij TUI kun je voordelig een fly drive Florida boeken. Een fly drive zorgt ervoor dat je alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt in Florida. TUI werkt samen met Alamo, één van de meest betrouwbare autoverhuurders in Amerika.
Trein
De Sunrail is een spoorlijn die tussen het noorden en zuiden van Orlando ligt. In totaal telt de Sunrail twaalf stations, waaronder eentje (Lynx Station) bij het busstation van Lynx. Van hieruit heb je een prima aansluiting op de verschillende busroutes.
Bus
In Orlando kun je je per bus verplaatsen. vervoersbedrijf Lynx onderhoudt een aantal buslijnen in en rondom Orlando waarmee je je voordelig kunt verplaatsen. naast losse kaartjes kun je hier ook dagpassen of passen voor een langere periode aanschaffen. Dit is veruit de voordeligste manier van vervoer in Orlando.
Trolleybus
Op International Drive kun je je verplaatsen per trolleybus. Deze bus stopt bij outlet shopping malls, hotels en attractieparken zoals Seaworld, Aquatica en Wet'nWild. Voor de kosten hoef je het niet te laten en op deze manier ligt er een redelijk deel van het toeristische deel van Orlando binnen handbereik. Kinderen tot 12 jaar rijden gratis op de trolleybussen.
Taxi
Net als in vrijwel elke westerse bestemming vind je ook in Orlando volop taxi's. Het aantal taxistandplaatsen is zeer beperkt. Deze vind je vooral bij luchthavens en een enkel winkelcentrum. Wie niet onnodig lang op straat wil wachten op een beschikbare taxi kan het beste eventjes bellen. In de lokale telefoonboeken staan volop taxibedrijven. Het handigste is om er daarvan een paar op te slaan in uw telefoon voor het geval je verwacht gebruik te gaan maken van taxi's. Een taxi is niet goedkoop, reken op prijzen die gemiddeld rond of iets boven de Nederlandse prijzen liggen. Op de website taxifarefinder kun je zien wat de taxitarieven zijn.


 

Douane & documenten Houders van een geldig Nederlands paspoort hebben geen visum nodig voor de Verenigde Staten maar vallen onder het zogenaamde Visa Waiver Program. Iedereen, zowel volwassenen, kinderen als zuigelingen (baby's), hebben een eigen paspoort nodig dat minimaal geldig is tot en met de terugreis naar Nederland. Kinderen mogen dus niet bijgeschreven zijn op het paspoort van één van hun ouders.
Iedereen die naar Amerika vliegt moet minimaal 72 uur voor vertrek zichzelf elektronisch aanmelden bij ESTA, het Electronic System for Travel Authorization. Zonder deze aanmelding kun je niet naar Amerika reizen en zul je bij het inchecken voor een vlucht naar Miami geweigerd worden.
Aanmelden kan al vanaf 2 jaar voor vertrek, maar moet minimaal 72 uur voor vertrek uitgevoerd zijn via deze site.
Sinds begin 2016 is er een uitzondering op de mogelijkheid voor houders van een Nederlands paspoort om door middel van het visumontheffingsprogramma naar Amerika te reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest bent, dan heb je wél een visum nodig en kun je niet met een ESTA het land in reizen. Uitzonderingen zijn mensen die als journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie naar deze vier landen gereisd hebben.
Meer informatie over reizen naar Amerika vind je hier.
Het invoeren van alle soorten drugs is ten strengste verboden en personen die elders in verband met handel van drugs ooit veroordeeld zijn mogen het land niet in. Bij aankomst in Amerika is er kans dat je ruit gepikt wordt en ondervraagd wordt naar je reisdoel, verblijfplaats en meer. Dit zijn meestal routinecontroles die steekproefsgewijs plaatsvinden en zijn vormen niet direct aanleiding om je zorgen te maken.
Het invoeren van bederfelijke etenswaren zoals vlees, groente, fruit, melk en kaas is verboden. Dit dien je in het vliegtuig achter te laten bij aankomst.
De invoer van sigaretten is beperkt tot 200 stuks per volwassene (of 50 sigaren). Sterke drank is beperkt tot 1 liter per volwassene.
Reisseizoen & klimaat Orlando ligt op een overgangsgebied van een warm zeeklimaat en een tropisch savanneklimaat. De wintermaanden zijn iets koeler dan de kustgebieden van Florida. Dat is omdat het opwarmende effect van het relatief warme zeewater hier minder sterk is. De zomermaanden zijn daartegenover juist gemiddeld enkele graden hoger dan direct langs de kust. Dat is omdat dan juist het afkoelende effect van de zee in Orlando iets minder sterk is omdat de stad wat meer landinwaarts ligt. Temperaturen van 31 tot 35 graden overdag zijn zeer normaal in Orlando. Een hoge relatieve luchtvochtigheid en vrij weinig wind zorgen ervoor dat het plakkerig en klam aanvoelt in de zomermaanden. Houd er rekening mee dat gedurende deze periode het bezoeken van pretparken en het ondernemen van andere activiteiten vermoeiender is dan anders. Zeker mensen die slecht ter been zijn of een slecht conditie hebben zal een paar dagen wandelen in pretparken niet in de koude kleren gaan zitten. Probeer daarom de activiteiten wat te spreiden.
Wie niet van regen houdt kan het beste in de periode november-april naar Orlando reizen. De kans op neerslag is dan een stuk kleiner dan tijdens de zomermaanden en de buien zijn over het algemeen ook minder heftig en korter van duur. Een periode van meerdere regenachtige dagen komt niet veel voor in Orlando. De kans hierop is het grootst in de zomer en het vroege voorjaar. Dit is ook het seizoen van orkanen, tropische stormen en zware depressies. Omdat Orlando niet direct aan de kust ligt is de kans dat de stad getroffen wordt door een orkaan klein. Wel kan er overlast zijn in de vorm van regen en wind als gevolg van orkaanactiviteit en storingen in de nabijheid van deze regio.
In de winterperiode kan het 's nachts nog redelijk afkoelen. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval iets van een jasje, trui of vest bij hebt als je in het winterseizoen naar Orlando reist.
Op het klimaat van Orlando lees je uitgebreide klimaatinformatie met handige klimaattabellen.
Op de Orlando zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Orlando.
 
Klimaattabel

 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
januari 21 9 7 8 n.v.t.
februari 22 9 8 8 n.v.t.
maart 25 12 9 8 n.v.t.
april 28 15 9 5 n.v.t.
mei 31 18 9 9 n.v.t.
juni 32 22 9 14 n.v.t.
juli 33 23 9 16 n.v.t.
augustus 33 23 9 16 n.v.t.
september 32 22 8 13 n.v.t.
oktober 29 18 7 8 n.v.t.
november 25 14 7 7 n.v.t.
december 23 10 7 7 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in Orlando (Verenigde Staten) is de Amerikaanse dollar ($). Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het betalen met contant geld kan je korting opleveren in zelfstandige winkels. Houd er rekening mee dat men op veel plekken niet graag biljetten van 100 dollar accepteert.
Handig is om ervoor te zorgen dat je voor fooien altijd wat briefjes van 1 en 5 dollar op zak hebt. Voor tolwegen en parkeerautomaten is het handig om voldoende kleingeld op zak te hebben.
Fooien In Amerika leeft dienstverlenend en bedienend personeel van fooien. Voor horecapersoneel is het voor een groot deel het inkomen. Obers en barmensen verwachten een fooi van 15 tot 20 procent over de totale rekening. Op veel toeristische plekken wordt de fooi in de vorm van "gratuity" of "tip" al aan de rekening toegevoegd. Indien je meent slecht bediend te zijn kun je dit bedrag van de rekening afhalen.
Ook kruiers (bell boys), conciërges, kamermeisjes en taxichauffeurs verwachten een fooi voor elke dienst die ze je bewijzen. In een hotel betaal je minimaal $ 1 per koffer of tas, kamermeisjes $ 1 tot $ 2 per dag en taxichauffeurs 10 tot 20 procent van de ritprijs. Als een conciërge van het hotel je een dienst bewijst (iets regelt voor je) is het raadzaam om een fooi te geven. Een tweede keer zul je dan net zo goed en snel geholpen worden.
Tijdsverschil In Orlando is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Omdat men hier ook zomer- en wintertijd kent is het tijdsverschil vrijwel het hele jaar gelijk. Uitzonderingen zijn de volgende periodes omdat Daylight Saving Time in Amerika eerder ingaat en later eindigt:
- tussen de tweede zondag en de laatste zondag van maart
- tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november
In deze periodes is het tijdsverschil 5 uur. Deze regeling geldt sinds het jaar 2007.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
laatste maandag van mei - Memorial Day
4 juli - Independence Day
eerste maandag van september - Labour Day
vierde donderdag van november - Thanksgiving
25 december - Kerstmis
Lokale feesten/feestdagen:
- In september wordt in Orlando de Amerikaanse versie van het Oktoberfest gehouden.
- In december staat het Disney park geheel in het teken van Kerstmis
Taal In Orlando is Engels de officiële taal en de gangbare spreektaal.
Gezondheid De medische voorzieningen in Orlando zijn uitstekend. Er zijn meerdere ziekenhuizen, medische posten, apotheken en tandartspraktijken. De medische voorzieningen van particuliere ziekenhuizen en klinieken in Amerika worden tot de beste van de wereld gerekend. In Florida is het niveau vanwege de hoge concentratie aan bejaarden nog hoger dan gemiddeld in Amerika.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen. Let erop dat de medische zorg in Amerika vaak duurder is dan in Nederland dus kijk of de dekking voldoende is voor de Verenigde Staten.
De zonkracht in Orlando is veel hoger dan in Nederland. Tussen maart en september ligt de maximale UV-index op de hoogste waardes van 10 of 11. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor de Verenigde Staten is 001
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Orlando / Florida is 0031
Mobiel bellen in Florida is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk, mits de contractant gebruik kan maken van roaming-diensten.
Het mobiele netwerk in Amerika is een 1900 Mhz netwerk. In Nederland hebben we 900 Mhz en 1800 Mhz netwerken. Om mobiel te kunnen bellen in Amerika heb je daarom een triple-band, quad-band of een Amerikaans 1900 Mhz toestel nodig.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110 Volt (60 Hz). Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB.
Veiligheid

- met dure fotocamera's of videoapparatuur trek je ook hier de aandacht van dieven. Loop niet teveel te koop met je dure spullen en laat ze niet onbeheerd achter in je auto.
- de zon is erg fel in Florida. Tijdens de wintermaanden is de zonkracht al even sterk als bij ons hartje zomer. Tussen maart en september is de zon gemeen fel waardoor onbeschermd zonnen of buiten lopen gemakkelijk kan resulteren in verbranding van de huid. Goed smeren met zonnebrandcrème is daarom een must, het liefst met een hoge beschermingsfactor. Probeer tevens tussen 11 en 15 uur niet te zonnebaden
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


 

Let op! - Als je toegangskaarten voor pretparken koopt via niet-officiële verkoopkanalen dan loop je het risico een kaart te kopen die niet meer geldig is. Aan de kaartjes zelf kun je niet zien dat ze al gebruikt zijn omdat deze informatie op de magneetstrip staat.
- Flink inkopen in Amerika doen is leuk, maar houd je wel rekening met de beperking op de hoeveelheid in te voeren goederen in Europa en de kilo's bagage die je op de terugweg meesleept? Als je het maximum mee te nemen gewicht aan bagage overschrijdt dan is er kans dat je bij moet betalen bij het inchecken op de luchthaven. Deze kosten zijn meestal niet gering. -Het met de neus in tegengestelde richting van de rijrichting parkeren levert je een parkeerboete op
- Politieagenten, mensen van de immigratie dienst en douanebeambten hebben geen gevoel voor humor. Behandel ze met respect, beantwoord netjes hun vragen en probeer niet grappig te zijn.
- Alcohol is verboden voor mensen onder de 21 jaar en legitimatie is verplicht om je leeftijd aan te tonen bij twijfel.
- In de Verenigde Staten is het "not done" om zelf een tafeltje uit te zoeken in een restaurant. Wacht bij de ingang om een tafeltje toegewezen te krijgen
Tips (zien & doen) - altijd al eens met dolfijnen willen zwemmen? In Orlando is de aangewezen plek daarvoor het zeer commerciële Discovery Cove. Dit is een groot park waar het daadwerkelijke zwemmen met de dolfijnen slechts één van de attracties is die geboden wordt. Zorg er wel voor dat je van tevoren gereserveerd hebt.
- van de pretparken in Florida is Seaworld Orlando één van onze persoonlijke favorieten. Dit is het Dolfinarium in het kwadraat; het ultieme pretpark op het gebied van dieren die in de zeeën  en oceanen leven. Een populaire attractie is Shark Encounter waarbij je vanuit een tunnel naar haaien, barracuda's en andere roofdieren uit de onderwaterwereld kunt kijken. Wie Blijdorp in Rotterdam regelmatig bezoekt zal minder onder de indruk zijn. Indrukwekkender vinden wij de Shamu Adventure waarin de orka centraal staat. Humoristisch en zeker voor kinderen leuk is de zeeleeuwenshow van Clyde & Seamore. Hierin zie je vooral dat het eindresultaat in Amerika net wat gladder en professioneler overkomt dan soortgelijke shows in Europa.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Orlando"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Orlando

 

Wist je dat... ... de meeste toeristen die naar Orlando op vakantie gaan de stad zelf zelden bezoeken
... Orlando pas sinds in de 20e eeuw een serieuze stad is geworden
... het Disney World Resort in Orlando het best bezochte Disneypark ter wereld is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (klam en verhoogde kans op neerslag)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (op welke sneeuw?)
Uitgaan  
Winkelen (veel shopping malls en outlets)
Stranden (geen)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vooral afhankelijk van de dollarkoers)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl