Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Amerika / Verenigde Staten / Florida / Miami

Kies hierboven je bestemming
Regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Miami?
5x zien & doen in Miami
alles over Miami
Miami voor beginners
handige Miami informatie
klimaat & weer van Miami
lastminutes naar Miami
winterzon in Miami
zomervakantie in Miami
zonkalender Miami
Miami nieuws & tips
Miami top 10
Miami Beach
Miami startpagina
Miami.com

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Miami
Miami is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de Verenigde Staten van Amerika en voor veel cruisetoeristen de vertrekhaven voor een Caribische cruise. De miljoenenstad ligt in het zuidoosten van de staat Florida. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Miami vooral een vervallen stad vol criminelen en voormalige Cubaanse vluchtelingen. In de jaren negentig is men begonnen aan de wederopbouw van Miami met als doel om de stad weer op de kaart te zetten voor het toerisme, conventies en beurzen. Inmiddels heeft de stad haar oude glorie weer terug en is het fijn vertoeven in Miami. De haven van de stad is één van de belangrijkste zeehavens van Noord-Amerika en een belangrijke doorvoerhaven van en naar het Caribische gebied.
Hoewel Miami een Amerikaans land is waan je je op veel plekken in een Caribische stad, wat vooral te danken is aan de grote hoeveelheid inwoners die afkomstig zijn uit Latijns Amerikaanse landen zoals Cuba en Mexico. De hoge concentratie van Spaanstalige inwoners is in de hele stad zichtbaar en hoorbaar. Hoewel Engels de officiële taal is wordt er in Miami meer Spaans dan Engels gesproken en zijn er veel inwoners die de Engelse taal niet of amper machtig zijn. Ook de media zijn vaak Spaanstalig of tweetalig. De aanwezigheid van Cubanen is ook zeer goed te zien aan de bouwstijl van sommige wijken en vooral een aantal kenmerken gebouwen.

Downtown Miami
Wie het centrum van Miami wil bezoeken zal opvallen dat downtown Miami vooral het zakelijke hart van de stad is. Hier vind je vooral banken en kantoorgebouwen, opgevuld met vooral zakelijke hotels van luxe hotelketens zoals Hyatt, Intercontinental en Mariott. Voor koopjes kun je terecht in Flagler Street indien je bereid bent cash te betalen. De Bayside Marketplace is een vooral op toeristen gericht winkelcentrum aan de noordzijde van downtown Miami. Van hieruit kun je rondvaarten maken langs de eilanden van Miami Beach en de haven van Miami.
In de avonduren moet je voorzichtig zijn in het centrum van Miami. Om de hoek van de luxe hotels vind je volop zwervers en bedelaars. Behalve op de toeristische plekken zoals Bayside moet je 's avonds en 's nachts hier niet te voet de toerist uit gaan hangen.

Coral Gables
Naar onze mening één van de mooiste wijken van Miami is Coral Gables, waar je voornamelijk villa's vind in prachtige ruim opgezette groene straten. Leuke bezienswaardigheden in deze wijk zijn het statige Biltmore Hotel en de zogenaamde Miracle Mile waar je los kunt gaan wat betreft winkelen.

Coconut Grove
Al jarenlang een populaire plek waar toeristen en locals bijeenkomen om te shoppen, eten en drinken. De CocoWalk is een openlucht winkelcentrum met een aantal bars en een bioscoop. Rondom de CocoWalk vind je nog meer winkels en restaurants.

Little Havana
Dé Cubaanse wijk van Miami waar het spreken van de Spaanse taal een pré is. Hier kun je traditioneel Cubaans eten nuttigen in één van de vele Cubaanse restaurantjes. De grote trekpleister zijn de immer domino spelende Cubanen. Onder het genot van Cuban style sigaren (import uit Cuba is verboden) zie je aan Calle Ocho van oorspong Cubaanse mannen fanatiek domino spelen.
Tijdens de carnaval is dezelfde Calle Ocho het toneel van een carnavalsoptocht waar gemiddeld een miljoen mensen op af komen.

Miami Beach
Als mensen het hebben over Miami, bedoelen ze meestal Miami Beach. Deze stad is een aparte gemeente die zich ten oosten van de stad Miami aan de Atlantische Oceaan bevindt. In Miami Beach vind je het welbekende South Beach met het Art Deco District, het prachtige brede zandstrand en Ocean Drive waar jong, rijk en wild flaneert over straat, strand en langs de vele restaurants en bars.
Over Miami Beach hebben we een aparte Miami Beach pagina gemaakt.

Reizen naar Miami Vanuit Nederland of Duitsland kun je rechtstreeks naar Miami International Airport vliegen. Met ingang van april 2011 vliegt KLM meerdere keren per week tussen Amsterdam en Miami. Vanaf België zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Miami.
Indien je geen bezwaar hebt tegen een vluchtschema met een overstap zijn er volop mogelijkheden met diverse luchtvaartmaatschappijen, vooral uit Amerika.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland of Duitsland naar Miami duurt ongeveer 9 uur en een kwartier tot 10 uur. De terugvlucht duurt door wind in de rug gemiddeld een uur korter.
Met een overstap moet je rekenen op minimaal 13 uur reistijd, vooral afhankelijk van waar je overstapt en hoelang de overstap duurt.
Overnachten Wie wil overnachten in Miami zelf zal vooral aangewezen zijn op motels en vrij onpersoonlijke hotels van ketens. In en rondom downtown Miami en de internationale luchthaven zijn het vooral hotels van ketens, die afhankelijk van de ligging en het seizoen redelijk betaalbaar zijn.
De toeristenhotels in alle soorten, maten en prijsklassen vind je vooral in Miami Beach.
Reizen in Miami Als je iets van Miami wilt zien en zeker als je ook naar andere plekken in Florida wilt reizen ontkom je er vrijwel niet aan om een auto te huren. Helemaal handig is het om een Fly & Drive vanuit Miami te boeken. Zo kun je met TUI voordelig naar Miami vliegen om vervolgens met een auto van Alamo naar jouw hotel in Miami te reizen en vervolgens door Florida te gaan trekken met de auto.
De afstanden in en rondom Miami zijn groot en zowel de autoverhuurtarieven als de brandstofprijzen zijn relatief gunstig. Wie een kleine auto huurt kan voor zo'n 150 euro per week meestal wel een auto vinden inclusief verzekering en alle toeslagen. Het goedkoopste is om een auto vooraf te reserveren. Dat kan bijvoorbeeld via een reserveringssite als Holiday Cars, een autoverhuurvergelijkingssite als Easyterra of rechtstreeks via de sites van internationale verhuurders. Een goedkope en in Miami erg populaire autoverhuurder is Alamo. Wie vooraf een auto gereserveerd heeft kan na aankomst op de luchthaven direct naar de locatie waar de huurauto's staan. deze bevinden zich in de directe omgeving van de luchthaven en met een gratis shuttle-bus wordt je naar die locaties gebracht. Iedere autoverhuurder heeft zijn eigen duidelijk herkenbare bussen die stoppen voor de uitgangen van de aankomsthal van de luchthaven. Bij de pick-up locatie van de huurauto vind je het kantoor waar je op vertoon van je voucher of reservering een huurauto toegewezen krijgt.
Een internationaal rijbewijs is, in tegenstelling tot wat veel bronnen nog steeds vermelden, niet nodig. Een creditcard en een geldig rijbewijs is alles wat je nodig hebt.
Wie per taxi binnen Miami wil reizen moet rekening houden met tarieven die wat hoger liggen dan bij ons. De tarieven zijn gebaseerd op een starttarief + gereden kilometers + wachttijd. Reken ongeveer 1,5 euro per kilometer met een starttarief van 2 euro. Voor ritten van de luchthaven naar Miami Beach worden vaak vaste tarieven gehanteerd van 25 tot 40 euro (afhankelijk van welke zone in Miami Beach).
Miami heeft een uitgebreid busnetwerk dat goed te doen is als je je er in verdiept en het niet erg vind wat extra reistijd kwijt te zijn om ergens te komen.
Miami heeft ook één metrolijn en 2 tri-rail netwerken, die niet echt geschikt zijn om toeristische bezienswaardigheden te bezoeken.
Douane & documenten Houders van een geldig Nederlands paspoort hebben geen visum nodig voor de Verenigde Staten maar vallen onder het zogenaamde Visa Waiver Program.
Iedereen, zowel volwassenen, kinderen als zuigelingen (baby's), hebben een eigen paspoort nodig dat minimaal geldig is tot en met de terugreis naar Nederland. Kinderen mogen dus niet bijgeschreven zijn op het paspoort van één van hun ouders.
Iedereen die naar Amerika vliegt moet minimaal 72 uur voor vertrek zichzelf elektronisch aanmelden bij ESTA, het Electronic System for Travel Authorization. Zonder deze aanmelding kun je niet naar Amerika reizen en zul je bij het inchecken voor een vlucht naar Miami geweigerd worden.
Aanmelden kan al vanaf 2 jaar voor vertrek, maar moet minimaal 72 uur voor vertrek uitgevoerd zijn via deze site.
Sinds begin 2016 is er een uitzondering op de mogelijkheid voor houders van een Nederlands paspoort om door middel van het visumontheffingsprogramma naar Amerika te reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest bent, dan heb je wél een visum nodig en kun je niet met een ESTA het land in reizen. Uitzonderingen zijn mensen die als journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie naar deze vier landen gereisd hebben.
Meer informatie over reizen naar Amerika vind je hier.
Het invoeren van alle soorten drugs is ten strengste verboden en personen die elders in verband met handel van drugs ooit veroordeeld zijn mogen het land niet in.
Het invoeren van bederfelijke etenswaren zoals vlees, groente, fruit, melk en kaas is verboden. Dit dien je in het vliegtuig achter te laten bij aankomst.
Van sigaretten mag je 200 stuks per volwassene invoeren (of 50 sigaren), van sterke drank 1 liter.
Reisseizoen & klimaat Miami heeft een subtropisch klimaat met een vrij droge en zeer milde winter en warme, klamme en relatief vochtige zomers. Tijdens de periode mei tot en met oktober liggen de maximum temperaturen zo tussen de 28 en 34 graden en voelt het bij een hoge luchtvochtigheid klam en benauwd aan. In deze periode is de kans op een regenbui ook vrij groot. Meestal blijft het bij wat buien en klaart de lucht snel weer op na de regen waarbij de gevoelstemperatuur ook snel waardes van ongeveer 40 graden bereiken.
Omdat de wintermaanden zonniger, droger en minde warm zijn is dit het hoogseizoen in Miami. Dat is vooral merkbaar in de prijzen van hotels en huurauto's die in de periode december tot en met maart aanzienlijk hoger liggen dan tijdens de rest van het jaar. Tijdens onze zomervakanties is het geen hoogseizoen in Miami en vallen de prijzen mee.

De periode juni tot en met november is het zogenaamde hurricane season. In deze periode ontstaan boven het warme zeewater van de Atlantische Oceaan depressies die uit kunnen groeien tot orkanen. Jaarlijks komen er in het Caribische gebied zo'n 4 tot 10 orkanen en het dubbele aantal tropische stormen voor. Vanwege de ligging krijg je ook in Miami tijdens het orkaanseizoen wel eens te maken met zware regenval en harde wind. Ook is er kans op een orkaan, hoewel dat niet iets is wat jaarlijks gebeurt. Orkanen zijn, in tegenstelling tot aardbevingen, goed te voorspellen en omdat men in Florida volop ervaring heeft met dit natuurverschijnsel worden er altijd tijdig maatregelen genomen om schade, gewonden en en doden te beperken of te voorkomen. In het ergste geval zijn evacuaties mogelijk en wordt de luchthaven tijdens de storm of orkaan (tijdelijk) gesloten. Hierdoor is het mogelijk dat een vlucht geannuleerd of uitgesteld wordt.
Op het klimaat van Miami lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Op de Miami zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Miami.
 

Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 23 15 7 7 24
Februari 24 16 8 6 24
Maart 25 18 9 5 24
April 27 20 10 6 25
Mei 29 22 10 10 27
Juni 30 24 10 14 29
Juli 31 25 10 15 29
Augustus 31 25 9 17 30
September 31 25 9 17 29
Oktober 29 23 8 14 28
November 27 20 7 9 26
December 23 17 7 7 25
Geld De monetaire eenheid in Miami (Verenigde Staten) is de Amerikaanse dollar ($). Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het betalen met contant geld kan je korting opleveren in zelfstandige winkels.
Fooien In Amerika leeft dienstverlenend en bedienend personeel van fooien. Voor horecapersoneel is het voor een groot deel het inkomen. Obers en barmensen verwachten een fooi van 15 tot 20 procent over de totale rekening. Op veel toeristische plekken wordt de fooi in de vorm van "gratuity" of "tip" al aan de rekening toegevoegd. Indien je meent slecht bediend te zijn kun je dit bedrag van de rekening afhalen.
Ook kruiers (bell boys), conciërges, kamermeisjes en taxichauffeurs verwachten een fooi voor elke dienst die ze je bewijzen. In een hotel betaal je minimaal $ 1 per koffer of tas, kamermeisjes $ 1 tot $ 2 per dag en taxichauffeurs 10 tot 20 procent van de ritprijs. Als een conciërge van het hotel je een dienst bewijst (iets regelt voor je) is het raadzaam om een fooi te geven. Een tweede keer zul je dan net zo goed en snel geholpen worden.
Tijdsverschil In Miami is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Omdat men hier ook zomer- en wintertijd kent is het tijdsverschil vrijwel het hele jaar gelijk.
Uitzonderingen zijn de volgende periodes omdat Daylight Saving Time in Amerika eerder ingaat en later eindigt:
- tussen de tweede zondag en de laatste zondag van maart
- tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november
In deze periodes is het tijdsverschil 5 uur. Deze regeling geldt sinds het jaar 2007.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
laatste maandag van mei - Memorial Day
4 juli - Independence Day
eerste maandag van september - Labour Day
vierde donderdag van november - Thanksgiving
25 december - Kerstmis
Taal In Miami is Engels de officiële taal, maar wordt ook zeer veel Spaans gesproken. In sommige wijken kun je beter met Spaans dan met Engels terecht. Vooral het laaggeschoolde personeel spreekt vaak alleen maar Spaans, zoals bijvoorbeeld de kamermeisjes in de hotels.
Gezondheid De medische voorzieningen in Miami zijn uitstekend. Er zijn meerdere ziekenhuizen, medische posten, apotheken en tandartspraktijken. De medische voorzieningen van particuliere ziekenhuizen en klinieken in Amerika worden tot de beste van de wereld gerekend. In Florida is het niveau vanwege de hoge concentratie aan bejaarden nog hoger dan gemiddeld in Amerika.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen. Let erop dat de medische zorg in Amerika vaak duurder is dan in Nederland dus kijk of de dekking voldoende is voor de Verenigde Staten.
De zonkracht in Miami is veel hoger dan in Nederland. Tussen maart en september ligt de maximale UV-index op de hoogste waardes van 10 of 11. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor de Verenigde Staten is 001
Het kiesnummer voor Nederland vanuit
Miami is 0031
Mobiel bellen in
Miami is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk, mits dee contractant gebruik kan maken van roaming-diensten.
Het mobiele netwerk in Amerika is een 1900 Mhz netwerk. In Nederland hebben we 900 Mhz en 1800 Mhz netwerken. Om mobiel te kunnen bellen in Amerika heb je daarom een triple-band, quad-band of een Amerikaans 1900 Mhz toestel nodig.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110 Volt (60 Hz). Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB.
Veiligheid

In de jaren zeventig, tachtig en begin jaren negentig stond Miami bekend om het hoge criminaliteitsgehalte. Overvallen, niet zelden geweldadig, diefstal en moord was hier schering en inslag. Door de slechte reputatie die Miami had bleven steeds meer toeristen weg en verpauperde de ooit zo bloeiende stad helemaal. Sinds halverwege de jaren negentig is er veel opgeknapt en is Miami weer een populaire bestemming onder Amerikanen en buitenlanders.
Hoewel de stad een stuk veiliger geworden is, is waakzaamheid zeker geboden, vooral in de slechtere wijken zoals Little Haiti en Liberty City. Opzichtig rondlopen met dure camera's, sieraden, dure horloges en kleding trekken de aandacht van dieven en ander tuig. In drukke toeristische gebieden zal dat niet zo snel problemen opleveren, maar op het moment dat je ineens in een slechter gebied terecht komt moet je zeker oplettend zijn.
Wie gaat zwemmen in zee moet oppassen voor pijlstaartroggen en het Portugees oorlogsschip. Laatstgenoemde is een giftige kwal met tentakels die tientallen meters lang kunnen worden. Aanraking met deze tentakels is zeer pijnlijk en kan lijden tot een shock of ademhalingsproblemen. In sommige gevallen is een confrontatie met dit beest zelfs dodelijk.
Een potentieel gevaar in Miami vormen orkanen. Het is niet zo dat Miami elk jaar getroffen wordt door een orkaan en dat elke orkaan zeer veel schade veroorzaakt, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je naar Miami reist. Op het klimaat van Miami lees je meer over orkanen en het orkaanseizoen in Miami.

Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Het met de neus in tegengestelde richting van de rijrichting parkeren levert je een parkeerboete op
- Op veel plekken moet je betaald parkeren. Zorg daarom dat je voldoende kleingeld bij de hand hebt.
- Politieagenten, mensen van de immigratie dienst en douanebeambten hebben geen gevoel voor humor. Behandel ze met respect, beantwoord netjes hun vragen en probeer niet grappig te zijn.
- Goedkope kaartjes kopen voor attractieparken zoals SeaWorld en Walt Disney Resort? Pas op dat je geen "lege" kaartjes koopt, kaartjes die niet meer geldig zijn maar waarbij dat niet zichtbaar is omdat de data op een chip of magneetstrip staat.
- Naakt zonnen is nergens toegestaan. Topless zonnen kan alleen op enkele stranden in Miami Beach
- De meeste hotels in South Beach hebben geen eigen parkeergelegenheid. Je zult de auto dan op straat moeten parkeren waar je te maken hebt met parkeermeters die veelvuldig bijgevuld moeten worden. Een betere oplossing is vaak om je auto op een plek te zetten waar je voor een vast bedrag per dag (of beter nog per week) kunt parkeren
- Alcohol is verboden voor mensen onder de 21 jaar en legitimatie is verplicht om je leeftijd aan te tonen bij twijfel.
- In Miami is het "not done" om zelf een tafeltje uit te zoeken in een restaurant. Wacht bij de ingang om een tafeltje toegewezen te krijgen


 

Tips (zien & doen) - Miami biedt volop shopping mogelijkheden. Dé plekken om te winkelen zijn Bayside Marketplace, Flagler Street, Aventura Mall, Bal Harbour Shops, Coconut Grove, Washington Avenue, Lincoln Road, Española Way, de Miracle Mile, de Mall at 163rd Street en Dolphin Mall.
- Miami biedt uitstekende mogelijkheden om te fietsen
- de Bahamas liggen op ongeveer een half uurtje vliegen ten oosten van Miami en ook zijn er speciale dag- en driedaagse cruises naar deze mooie bestemming. Niet goedkoop maar wel de moeite waard als je er toch bent.
- In het achterland van Miami vind je de Everglades. Dit is een prachtig natuurreservaat waar alligators leven en er een alligator farm is. Onvergetelijk is een tocht met een moerasboot over het moeras van de Everglades.
- Een prachtige tocht per huurauto is over de US-1 zuidwaarts naar het totaal andere Key West. Alle "keys" zijn aaneengesloten door bruggen
- Miami is zeer gay-minded. Er zijn volop zogenaamde gay-friendly hotels en er is een duidelijk aanwezige gayscene die vele holibi's naar Miami trekt
- Calle Ocho in Little Havana is een must-see
- Wie stripclubs wil bezoeken vind de mooiste vrouwen in Miami Gold, Solid Gold en Club Madonna
- De meeste hippe clubs in Miami kom je niet zomaar binnen. Een streng deurbeleid en vaak een "invitation only" beleid maken het mogelijk niet-trendy toeristen te weren.
- Een must is een rondvaart vanaf Bayside Marketplace. Diverse boottochten brengen je langs de eilanden met dure villa's van bekende sterren en een aantal prachtige uitzichten tussen Miami en Miami Beach
- Leuk voor jong en oud is het Miami Seaquarium dat zich aan de noordzijde van Key Biskayne bevindt
- Golfliefhebbers kunnen terecht op diverse golfbanen, die verspreid over de stad liggen
Meer tips? Bezoek de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Miami"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Miami

 

Wist je dat... ... je Miami eigenlijk uit hoort te spreken als Mie-Ami en niet als Maajemmi
... de beste periode om de Everglades te bezoeken de winter is
... de stad Miami zelf slechts een half miljoen inwoners heeft, maar de hele agglomeratie maar liefst vijf miljoen inwoners telt
Cultuur ("Amerika meets Caribean")
Zomerzonbestemming (klam en verhoogde kans op neerslag)
Winterzonbestemming (veel zon, vrij warm en weinig regen)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen (zeer variabel aanbod)
Stranden (als je Miami Beach meerekent 5 sterren)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vooral afhankelijk van de dollarkoers)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl