Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Portugal / Lissabon

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Lissabon
het klimaat van Lissabon
Lissabon in 12 uur
Lissabon in 24 foto's
Lissabon informatie
Lissabon top 10
Lissabon voor beginners
Lissabon bezienswaardigheden
Lissabon nieuws & tips
Lissabon startpagina
bijzondere plaatsen Lissabon
waar overnachten in Lissabon
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Lissabon
Lissabon is de grootste stad en de hoofdstad van Portugal. Het is een oude stad die ten tijde van d Grieken is gesticht. Volgens een legende is de stad gesticht door Odysseus tijdens de Odyssee. Of dit echt het geval is valt te betwijfelen wel is zeker dat Lissabon al erg lang bestaat. De eerste bewoning van de stad was ten tijde van de Fenicirs die er een handelspost hadden. Door de eeuwen heen is de stad in verschillende handen geweest waaronder de Romeinen en de Moren. Sinds de twaalfde eeuw na Christus is Lissabon de hoofdstad van het koninkrijk Portugal.
De meest ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Lissabon is de aardbeving van 1755 geweest. Tijdens deze aardbeving is een groot deel van de stad en andere delen van Portugal verwoest. Doordat er grote delen van de stad verwoest werden ontstonden er grote open ruimtes in de stad. Op sommige van deze open plekken werden en wijken gebouwd op andere pleinen. Door de verschillende grote pleinen in Lissabon heb je het idee dat Lissabon een erg ruimtelijke stad is.
Veel wijken die nu onderdeel zijn van Lissabon waren vroeger kleine stadjes en dorpen. Hierdoor lijken die nu nog steeds op zichzelf staande gemeenschappen met een eigen gezicht en centrum.
Lissabon is de populairste stad voor een stedentrip in Portugal Ieder jaar vertrekken er behoorlijk wat Nederlanders naar deze prachtige historische stad voor een korte of een lange stedentrip. De meeste toeristen die naar Lissabon vertrekken naar de stad toe om de prachtige bezienswaardigheden en de bijzondere cultuur van Lissabon te ontdekken.

Reizen naar Lissabon

Per vliegtuig
De luchthaven van Lissabon, Aeroporto da Portela ligt midden in de stad. Dit vliegveld is het grootste van Portugal. Het vliegveld van Lissabon beschikt over twee grote start en landingsbanen die beide geschikt zijn voor grotere toestellen. Het vliegveld is n van de meest geliefde trans-Atlantische hubs in het zuidelijke deel van Europa. Als je vliegt vanaf Lissabon moet je wel even opletten want het vliegveld beschikt namelijk over twee terminals die een behoorlijk stuk uit elkaar liggen. Gelukkig is er een busverbinding tussen de twee terminals. Omdat het vliegveld midden in Lissabon ligt zijn er plannen om dit vliegveld te verhuizen naar een plaats buiten de stad om zo het lawaai in Lissabon aanzienlijk te verminderen. Het verplaatsen van het vliegveld zal ook de veiligheid te goede komen.

Transfers
Vanaf het vliegveld zijn er verschillende opties om jezelf naar het centrum van Lissabon te begeven. Zo kun je er voor kiezen om een taxi, de trein of de metro te nemen. De taxi is de makkelijkste en snelste manier om je elf te verplaatsen. De metro rijd met een behoorlijk omweg naar het stadshart van Lissabon.

Per spoor
Het is mogelijk om met de trein van Nederland naar Lissabon te reizen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat dit vele malen langer zal duren dan een vliegprijs en in de meeste gevallen zal je treinticket ook een stuk duurder zijn dan dat een vliegreis je zal kosten. Om naar Lissabon te reizen moet je eerst met de Thalys naar Parijs rijden om hier over te stappen op de trein naar Irun in Spanje. Je aankomst en vertrekstation in Parijs liggen een behoorlijk stuk uit elkaar om deze afstand te overbruggen kun je het beste gebruik maken van de metro. Vanaf Irun vertrekken er met regelmaat treinen naar Lissabon. In Lissabon kom je aan op het station Gare Orient een station dat gebouwd is voor de wereldtentoonstelling van 1998.

Met de bus
Er worden door meerdere maatschappijen in Nederland busreizen naar Lissabon aangeboden. Dit meestal in combinatie met andere plaatsen in Portugal en soms ook in Spanje en Frankrijk. Rechtstreekse busdiensten rijden er niet tussen Nederland en Lissabon.

Met de auto
Lissabon ligt op ongeveer 2.200 kilometer van Utrecht vandaan een autoreis van Nederland zal zonder te stoppen ongeveer 22 uur in beslag nemen. Natuurlijk is dit niet realistisch en in werkelijkheid zal je ongeveer twee dagen met de auto onderweg zijn voordat je in Lissabon aankomt. Onderweg mot je er rekening mee houden dat je op meerdere plaatsen tolwegen zal tegenkomen.


 

Vluchttijd De gemiddelde vluchtduur van Nederland naar Lissabon bedraagt ongeveer drie uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van het vliegveld van vertrek. Er zit ongeveer een verschil van een half uur tussen je heen en terugvlucht.
Overnachten Er zijn in Lissabon natuurlijk hotels, motels, bed&breakfasts en airbnbs in overvloed te vinden. De meeste hotels zijn te vinden in de buurt van het historische centrum van de stad. Ook in de andere wijken van Lissabon zoals Belm en Parque das Naes zijn er behoorlijk wat hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden.
Wie low-budget in Lissabon wil verblijven kan er voor kiezen om in n van de hostels in de stad te gaan slapen. Je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat je de kamer vaak met andere mensen zal moeten delen. Een leuke relatief nieuwe manier om in een stad te verblijven is via een Airbnb. In veel gevallen verblijf je in het huis van iemand of huur je een kamer bij iemand thuis. Het leuke hiervan is dat je tips kunt krijgen van een local en zo op plaatsen in de stad komt die je anders nooit ontdekt zou hebben.
Reizen in Lissabon Een van de makkelijkste en snelste manieren om jezelf door de stad te bewegen is met de metro. Jammer genoeg is het metronetwerk van Lissabon erg beperkt en zijn veel plaatsen niet te bereiken met dit ondergrondse vervoermiddel. En van de meest geliefde vervoersmiddelen voor toeristen in Lissabon is de tram. Langs de kust rijden nog steeds de historische lijnen 28 en 12. Lijn 12 rijdt tussen Alfama en Mortom Moniz langs de kustlijn van Lissabon. Lijn 28 rijdt door de wijken Alfama, Bairro Alto Graa en Estrela. Beide lijnen worden uitsluitend door toeristen gebruikt. Locals maken gebruik van de bus of het metronetwerk.
Om de serieuze hoogteverschillen in de stad te overbruggen zijn er op enkele plaatsen in de stad kabeltrams in gebruik. Deze uniek trams rijden ieder kwartier van boven naar beneden en andersom.
Om grote afstanden in Lissabon af te leggen heb je twee opties de trein of bus. Het voordeel van de bus is dat het erg goedkoop is en dat er in heel de stad opstapplaatsen zijn. De trein is in veel gevallen een snellere optie.
De makkelijkste maar vaak ook de duurste manier om te reizen in Lissabon is met de taxi.
Douane & documenten Doordat Portugal net als Nederland het Schengenakkoord getekend heeft is er vrij vervoer mogelijk tussen deze twee landen. Het is echter wel verplicht om in het bezit te zijn van een geldig identificatiebewijs. Dit geldt ook voor kinderen. Het bezitten of verhandelen van verdovende middelen is hier verboden.
Reisseizoen & klimaat Het klimaat van Lissabon wordt door verschillende factoren bepaald. Als eerste heeft de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom een belangrijke invloed op het klimaat. In mindere mate heeft de Middellandse Zee ook invloed op het klimaat. De invloed van de Atlantische Oceaan zorgt ondanks de zuidelijke ligging van de stad dat de gemiddelde temperaturen in de zomermaanden behoorlijk getemperd worden. De gemiddelde dagtemperatuur in de hoogzomermaanden ligt namelijk onder de dertig graden Celsius. Voor de meer inlands gelegen delen van Portugal en zeker van Spanje ligt dit gemiddeld een behoorlijk stuk hoger.
de wintermaanden in Lissabon zijn koel maar zelden koud. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode ligt rond de vijftien graden Celsius. In de avond en nacht kan het afkoelen tot net iets onder de tien graden Celsius. Vorst of nachtvorst komen maar zelden voor in Lissabon.
De wintermaanden zijn wel de natste maanden van het jaar. Ongeveer de helft van alle dagen in de winterperiode kennen neerslag. In de zomermaanden is langdurige neerslag een zeldzaamheid.
Er is niet echt een perfecte reisperiode aan te wijzen om een bezoek te brengen aan Lissabon . Ieder deel van het jaar heeft zijn eigen charme en voor en nadelen. In de zomermaanden heb je de grootste kans op aangename warme dagen maar is de kans ook aanwezig dat het te warm zal zijn in de stad. Je kunt dan natuurlijk wel naar n van de stranden in de buurt van de stad gaan. In het voor- en najaar heb je de grootste kans op aangenaam weer maar is de kans op langdurige neerslag weer groter.

Op het klimaat van Lissabon lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief een gedetailleerde klimaattabel voor Lissabon.
 

Klimaattabel
Lissabon
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in C
gemiddelde
min. temp.
in C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in C
januari 15 C 8 C 5 15 15 C
februari 16 C 9 C 5 14 15 C
maart 18 C 10 C 7 13 15 C
april 19 C 11 C 8 12 15 C
mei 22 C 13 C 9 9 17 C
juni 25 C 16 C 10 5 18 C
juli 28 C 18 C 11 2 19 C
augustus 28 C 18 C 11 2 20 C
september 27 C 17 C 9 6 20 C
oktober 23 C 15 C 7 11 19 C
november 18 C 11 C 5 13 18 C
december 15 C 9 C 5 14 17 C
Geld De euro is hier het enige wettige betaalmiddel en in de meeste winkels en restaurants kunt u gewoon terecht met uw pinpas of creditcard. Maar dat is helaas nog niet overal het geval het is dus verstandig om altijd genoeg contant geld op zak te hebben of van te voren even te informeren. Zo kom je nooit voor onverwachte verassingen te staan. Er zijn verdeel in Lissabon meer dan genoeg pinautomaten te vinden. De banken zijn van er van maandag tot en vrijdag geopend van 8:30 tot 15:00.
Lissabon is een relatief goedkope bestemming voor een stedentrip. Het is niet zo goedkoop als veel andere steden en plaatsen in Portugal maar in vergelijking met andere grote Europese hoofdsteden liggen de prijzen er wat lager. Je moet dan natuurlijk wel de toeristische restaurants en bars mijden want hier wordt behoorlijk wat meer gevraagd dan op andere plaatsen in Lissabon.
Fooien Het is in de meeste restaurants en cafs de gewoonte om een kleine fooi na het afreken aan de ober of serveerster te geven. Een goede richtlijn hiervoor is 5 tot 10 procent van het totaal van de rekening. Men moet hierbij wel rekening houden met de hoogte van de rekening en de service van het bedienend personeel. Daarnaast is het de gewoonte om in hotels de kamermeisjes en de portiers een kleine fooi te geven. Ook taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van het totaal bedrag aan fooi te krijgen.
Tijdsverschil In Lissabon is het 1 uur vroeger dan in Nederland en aangezien de zomertijd hier gelijk loopt met die van ons geldt dit voor het gehele jaar..
Feestdagen Nationale feestdagen:
Nieuwjaarsdag 1 januari
Dag van de revolutie 25 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Nationale feestdag 10 juni
Corpus Christus 23 juli
Maria Hemelvaartdag 15 augustus
Dag van de Republiek 5 oktober
Allerheiligen 1 november
Maria Onbevlekte Ontvangenis 8 december
1e Kerstdag 25 december
2e Kerstdag 26 december
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Witte donderdag
Goede vrijdag
Pasen
Sacramentendag
Taal In Lissabon wordt er net als in de rest van Portugal Portugees gesproken. Dit is voor veel inwoners van Lissabon de enige taal die ze spreken. Gelukkig begint hier steeds meer verandering in te komen. Steeds meer jongeren die in Lissabon wonen spreken redelijk tot goed Engels.
Zo goed als alle mensen die in de toeristische sector of in de horeca werkzaam zijn spreken Engels.
Gezondheid Er zijn in Lissabon behoorlijk wat dokters, klinieken en EHBO posten te vinden. Het grootste ziekenhuis van de stad is het Hospital de Santa Maria. Over het algemeen kan gezegd worden dat de kwaliteit van de medische zorg in Lissabon en de rest van Portugal goed is. Zo goed als alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben contracten met ziekenhuizen in Portugal zodat u nooit voor onverwachte verassingen komt te staan.
De apothekers zijn op weekdagen geopend van 09.00 13.00 uur en van 15.00 19.00 uur en op zaterdag van 09.00 13.00 uur.
Als je in het bezit bent van een Europese verzekeringskaart wordt u hier in de ziekenhuizen gratis geholpen. Er zijn geen speciale vaccinaties nodig om Portugal te bezoeken. Het alarmnummer is hier net als in Nederland 112.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Cordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM In Lissabon is er een gedegen 3G en 4G netwerk te vinden. Bij veel restaurants en andere horeca gelegenheden word tegenwoordig een gratis wifi-netwerk aangeboden. Dit geldt ook voor de meeste hotels al kunnen sommige hiervoor nog steeds belachelijk hoge tarieven voor rekenen. Het internationale kiesnummer van Portugal is 351.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom.
Veiligheid Er kunnen in Lissabon bij de verschillende toeristische bezienswaardigheden en in het openbaar vervoer zakkenrollers aan het werk zijn. In de avonduren lopen in de uitgaanswijk Bairro Alto behoorlijk wat drugsdealers en andere ongure types rond als je alleen bent kun je sommige delen van deze wijk het beste mijden.
Zorg er in het algemeen voor dat je goed op je spullen let en dat je voorzorgmaatregel hebt genoegen voordat het fout. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet te veel contant geld op zak hebt. Het is ook verstandig om een kopie van je rijbewijs of paspoort mee te nemen zo kun je in geval van diefstal of verlies bewijzen wie je bent.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Het kraanwater in Lissabon is goed drinkbaar maar kan een chloorsmaak hebben. Om dit te voorkomen kun je het beste water uit flessen drinken.
- Bij enkele van de grootste en bekendste bezienswaardigheden van de stad kunnen er in de zomermaanden lange rijen staan. Wees dit voor en koop je kaartje vooraf online
- Er wordt hier tussen de middag door veel winkels en banken tussen 13:00 en 15:00 een sista gehouden, houdt hier rekening anders sta je voor een gesloten deur.
- Pas op mensen die je op straat aanspreken deze hebben in zo goed als alle gevallen iets van je nodig. In de meeste gevallen proberen ze op slinkse wijze je geld afhandig te maken.


 

Tips (zien & doen) - Op een uurtje treinen van Lissabon vandaag liggen de paleizen van Sintra deze mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan de stad. Met name het Palacio de Pena is een topbezienswaardigheid.
- Als je in Lissabon bent ga dan richting de wijk Belm om de Pasteis de Belm te proeven. Deze gebakjes worden ook in de andere wijken van Lissabon verkocht onder de naam Pasteis de Natas maar de beste worden in Belm verkocht.
- Als je de stad op een leuke en unieke manier wilt ontdekken dan zijn de GoCars die je op verschillende plaatsen in de stad kunt huren.
- Liefhebbers van moderne architectuur moeten een bezoek brengen aan de wijk Parque das Naes. Deze wijk is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1998. De bekende architect Santiago Calatrava ontwierp het station van deze wijk.
- In deze wijk is tevens het Oceanrio de Lisboa te vinden n van de mooiste aquarium ter wereld.
- En van de mooiste plaatsen om de zon onder te zien gaan in Lissabon is in de wijk Belm in de buurt van de Torre de Belm.
- Een andere bezienswaardigheid in deze wijk is het Mosteiro dos Jernimos. Dit prachtige klooster werd gebouwd nadat Vasco de Gama de reis naar India gemaakt had.
- En van de mooiste historische bezienswaardigheden in Lissabon is het Castelo de So Jorge. De oudste delen van het kasteel stammen uit de zesde eeuw na christus. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Lissabon en de Taag.
- Bezoek je stad in de zomermaanden dan kun je naar n van de stranden gaan die in de buurt van de stad liggen. Vooral de stranden van Cascais zijn populair.
- Wil je de hoogtepunten van Lissabon op een gezonde en ontspannende manier ontdekken? Boek dan een fietstour bij Baja Bikes, waarbij een gids je in een paar uur tijd de stad laat leren kennen.
- Het mooiste museum van Lissabon is het Museum Nacional de Arte Antige. Dit museum ligt een behoorlijk stukje lopen van het centrum van Lissabon vandaan.
- Wil je gratis met het openbaar vervoer reizen en toegang krijgen tot tal van musea en attracties? Overweeg dan om de Lisboa Card aan te schaffen!
- Op zoek naar een leuke avondactiviteit bezoek dan n van de vele fadoclubs in de stad.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Lissabon"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Lissabon

 

Wist je dat... - in de wijk Alfama de Fado is ontstaan
- vanuit Lissabon enkele van de belangrijkste ontdekkingsreizen onder leiding van Vasco de Gama zijn vertrokken
- er grote hoogteverschillen voorkomen in Lissabon
- het Portugees n van de wijds verspreide talen ter wereld is
- de typische historische trams nog steeds door de stad rijden
- er in 1755 een grote aardbeving plaats heeft gevonden in Portugal. Grote delen van Lissabon maar ook in andere van het land zijn er veel gebouwen verloren gegaan tijdens deze aardbeving.
- de bestrating van Lissabon uniek is
- Lissabon de populairste stad is voor een stedentrip in Portugal.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (juli en augustus)
Winterzonbestemming (koel in de winter, maar mogelijk aangenaam in april)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl