Over Landenportal.nllinkpartnersadverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Oostenrijk / Filzmoos

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Filzmoos?
klimaat & weer van Filzmoos
Filzmoos informatie
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Filzmoos
Filzmoos is een dorp in Salzburger Land, waar zowel in de zomer als in de winter meer toeristen verblijven dan dat er inwoners zijn. Het dorpje telt een kleine vijftienhonderd permanente inwoners. Het aantal toeristen dat tegelijkertijd in Filzmoos verblijft kan oplopen tot ongeveer vier- tot vijfduizend. Het drukste is het in de periode half januari tot half maart. Die periode is het meest sneeuwzeker in het op 1057 meter hoogte liggende dorp. Filzmoos staat onder Nederlandse gasten vooral bekend als de perfecte skibestemming voor beginnende skiŽrs en als gezinsbestemming voor een wintersportvakantie. Tijdens de Nederlandse krokusvakantie zie je in Filzmoos dan ook meer Nederlandse kentekens dan dat je auto's uit Oostenrijk of Duitsland ziet. Het skigebied telt verschillende blauwe en rode pistes. Met een skipas kun je van skiregio Ski Amadť kun je echter gebruik maken van 760 kilometer aan pistes en 260 skiliften binnen een gebied dat 28 dorpen beslaat. Wie in Filzmoos zelf blijft om te skiŽn die zal bij voldoende sneeuw amper de behoefte voelen om ook elders te gaan kijken. Mocht je dat wel willen dan kun je met de gratis skibus van plaats naar plaats reizen. In Filzmoos zijn twee skischolen (waar ook Nederlandse instructeurs werken) aanwezig.
Zodra de sneeuw verdwijnt maakt het wintersporttoerisme plaats voor mensen die vooral van de lokale natuur en de gastvrijheid komen genieten. Het glooiende gebied is dan een uitstekende uitvalsbasis voor prachtige wandelingen.

Reizen naar Filzmoos Met de auto
De allerbeste manier om naar Filzmoos te reizen is per auto. Over de Duitse snelwegen ben je gemiddeld in zo'n 9 tot 11 uur in Filzmoos, mede afhankelijk van het verkeer. Tijdens de vakantieseizoenen kan het erg druk zijn op de routes naar en van Filzmoos, met alle verkeersellende van dien. Tijdens de voorjaarsvakanties is het vrijwel gegarandeerd filerijden op een aantal stukken als je op de zaterdagen rijdt. Bij slecht weer kan de reistijd flink oplopen.
Houd er rekening mee dat je voor de Oostenrijkse snelwegen een tolvignet nodig hebt. Die kun je kopen vlak voor de grens, bij de laatste twee tankstations voor de grens bij Salzburg of vooraf bij de ANWB.
Met de bus
Voor wie niet zelf wil rijden is de bus een goede optie. Je kunt hierbij kiezen voor een losse busreis bij bijvoorbeeld Interbus of voor een verzorgde busreis waarbij busreis en accommodatie inbegrepen zijn.
Met het vliegtuig
Geen filestress hebben? Ga dan met het vliegtuig. In zo'n anderhalf uur tijd vlieg je vanuit Nederland naar het internationale vliegveld van Salzburg. Dat kan bijvoorbeeld met Transavia. Vervolgens kun je per taxi of huurauto naar Filzmoos reizen. De afstand vanaf het vliegveld is ongeveer 73 kilometer. Dit is een ritje waar je normaalgesproken iets van 50 minuten over doet.
Met de trein
Filzmoos heeft zelf geen treinstation, maar Eben in Pongau (11 kilometer van Filzmoos) en Radstadt (18 kilometer van Filzmoos) hebben wel een treinstation. Vanaf Amsterdam kun je met twee keer overstappen naar Salzburg reizen en van daaruit verder reizen naar Eben in Pongau of Radstadt. Van daaruit kun je de taxi of bus naar Filzmoos nemen.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam of Eindhoven naar Salzburg neemt in de regel iets minder dan anderhalf uur in beslag.
Overnachten In Filzmoos vind je een vrij grote verscheidenheid aan drie- en viersterren hotels, appartementen en pensions. Een redelijk deel van de beschikbare bedden bevinden zich in kleinere accommodaties. In de winter geldt dat hoe dichter je bij de piste zit, des te hoger de prijs is die je betaalt. De duurste viersterrenhotels vragen soms meer dan tweeduizend euro voor een week in een tweepersoonskamer. In het skiseizoen is een prijs van 500 tot 1200 euro per week (afhankelijk van de accommodatie en de reisweek waarin je gaat) gebruikelijk. Tijdens de schoolvakanties kunnen de prijzen wel oplopen. Buiten het hoogseizoen kun je in Filzmoos in de regel juist heel goedkoop overnachten. Als je prijzen gaat vergelijken kijk dan ook hoe het met de extra's zit. Zo bespaart half pension je al het nodige geld aan restaurantrekeningen en zijn er ook reisorganisaties die de vakanties naar Filzmoos inclusief skipas(sen) aanbieden.
Als je tijdens de kerstvakantie of voorjaarsvakantie naar Filzmoos wilt gaan boek dan tijdig. Vooral familiekamers zijn vaak al geruime tijd van tevoren volgeboekt. Soms moet je zelfs meer dan een jaar vooruit boeken.
Reizen in Filzmoos In en rondom Filzmoos rijden bussen. In de wintermaanden rijdt er een (gratis) skibus rondom Filzmoos die je in het centrum of bij de verschillende skiliften af kan zetten. Natuurlijk kun je je in Filzmoos ook prima verplaatsen met de eigen auto. Parkeren is over het algemeen geen probleem, hoewel je in de drukste weken soms wel even moet zoeken maar een plekje.
Taxi's rijden op bestelling. Er is geen taxistandplaats in Filzmoos waar taxi's staan te wachten op hun klanten. De receptie van de accommodatie of de bediening in restaurants kan een taxi voor je regelen als dat nodig is.
Douane & documenten Als je naar Oostenrijk reist dien je in het bezit te zijn van een geldig ID-kaart of een geldt paspoort. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Normaalgesproken vinden er door het Schengenverdrag geen paspoortcontroles plaats. Onder bijzondere omstandigheden kunnen er wel grenscontroles plaatsvinden.
Reisseizoen & klimaat De ligging in de Alpen zorgt ervoor dat je in Filzmoos te maken hebt met een gematigd landklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger heeft men het dan over een Dfb-klimaat. Kenmerkend is dat neerslag gedurende het hele jaar valt, dat de winters redelijk koel zijn en de zomers redelijk warm. Binnen de klimaatstatistieken lijkt er weinig aan extreme weersomstandigheden te zien, maar wat zo herkenbaar is voor dit klimaattype is dat er flinke sprongen in temperatuur en een snelle omslag in het weerbeeld mogelijk zijn. In Filzmoos zeggen ze ook niet voor niets dat het niet sneeuwt of juist stevig sneeuwt. Op sneeuwdagen is een sneeuwval van tien tot twintig centimeter eigenlijk vrij vanzelfsprekend. Grote kans dat de dag daarvoor het zonnig is en de temperatuur zo'n acht tot tien graden hoger ligt overdag.
Hoewel de eerste sneeuwvlokken zich soms al in oktober laten zien, is er vaak pas in november of zelfs december sprake van de eerste serieuze sneeuwval. Wie in de kerstvakantie naar Filzmoos wil gaan die moet er rekening mee houden dat de sneeuwzekerheid op dat moment zo rond de 60 procent ligt. Indien mogelijk springen sneeuwkanonnen bij, maar als het echt te warm is dan moet je er gewoon rekening mee houden dat wintersport eind december niet gegarandeerd is. Vaak valt dan in januari of februari de winter wel serieus in. Ook in deze maanden komen er periodes voor met dooi, wat ten koste kan gaan van de sneeuwkwaliteit. Over het algemeen liggen de pistes van Filzmoos hoog genoeg om tot in maart goede tot zeer goede skiomstandigheden te bieden.
Vanaf maart neemt de kans op dooi toe en valt neerslag al vaker in de vorm van regen. Vanaf mei schieten de temperaturen pas echt omhoog. Dat is mede omdat de zon dan hoog genoeg staat om Filzmoos gedurende een groot aantal uren overdag te bereiken. De zomermaanden zijn gemiddeld een fractie warmer overdag dan in Nederland. 's Avonds is de kans op zwoel weer wel wat kleiner en in het algemeen is de kans op regen- en onweersbuien in Filzmoos ook wat hoger dan wat we in Nederland gewend zijn. Vanaf halverwege september daalt de gemiddelde temperatuur gestaag. De neerslagkansen nemen dan wel wat af, waardoor de herfst een prima wandelseizoen is in Filzmoos.

Alles over het weer van Filzmoos lees je op het klimaat van Filzmoos
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
dagtemp.
in įC
gemiddelde
nachttemp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in įC
Januari 2 -5 2 11 n.v.t.
Februari 5 -4 3 10 n.v.t.
Maart 9 -1 4 13 n.v.t.
April 10 3 5 13 n.v.t.
Mei 18 6 6 17 n.v.t.
Juni 20 9 7 17 n.v.t.
Juli 22 11 7 16 n.v.t.
Augustus 23 12 7 17 n.v.t.
September 19 9 6 16 n.v.t.
Oktober 15 4 5 11 n.v.t.
November 8 0 3 11 n.v.t.
December 2 -4 2 9 n.v.t.
Geld In Oostenrijk, dus ook in Filzmoos, betaal je net als bij ons met de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen. Wie geld wil opnemen die kan terecht bij een geldautomaat in het dorp. Bij veel restaurants en in winkels kun je met de gangbare creditcards en met een Nederlandse pinas betalen. Je moet dan wel het Europa-profiel ingeschakeld hebben staan.
Fooien De bediening is restaurants en bars stelt een paar procent (tot maximaal tien procent) fooi op prijs. Kamermeisjes betaal je 1 tot 2 euro fooi per dag en kruiers ongeveer een euro per tas of koffer.
Tijdsverschil Oostenrijk ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en BelgiŽ. Ook doen zij op dezelfde data aan zomertijd en wintertijd. Er is daarom nooit tijdsverschil tussen Filzmoos en de lage landen.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
15 mei - Onafhankelijkheidsdag
1 november - Allerheiligen
26 november - nationale feestdag
6 december - Sint Nicolaas
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiŽle taal in Oostenrijk is Duits. Natuurlijk wordt er wel met een ander accent gesproken dan in Duitsland. Wie naar Filzmoos reist die zal zich in winkels en restaurants ook met Engels wel kunnen redden. Houd er echter wel rekening mee dat het gemiddelde niveau van het Engels onder de Oostenrijkers minder is dan onder Nederlanders. Het is daarom soms wel handig als je ook een aardig woordje Duits spreekt. Bij de ski-scholen zijn ook Nederlandse of Nederlandstalige skileraren aanwezig. Ga er echter niet standaard vanuit dat jouw skiklas een Nederlandse leraar of lerares heeft. Als het echt essentieel is, vraag er dan vooraf bij de reservering naar bij de skischool.
Gezondheid Oostenrijk is een land waar geen bijzondere gezondheidsrisico's voorkomen. Als je gaat wintersporten dan is er natuurlijk wel een verhoogde kans op ongelukken en blessures. Vooral als je ongetraind ineens volle dagen gaat sporten dan kan dat weleens teveel zijn voor je lichaam. Wie echter in de problemen komt die kan rekenen op prima gezondheidszorg in Oostenrijk. Filzmoos heeft geen ziekenhuis. Wel is er op de pistes eerste hulp aanwezig.
Voor Oostenrijk zijn geen speciale gezondheidsmaatregelen zoals vaccinaties nodig. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Oostenrijk is 0043
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Oostenrijk is 0031
In Filzmoos is er over het algemeen een zeer goede dekking van het mobiele netwerk. Veel restaurants, hotels en pensions bieden hun gasten gratis internet via Wi-Fi aan.
Elektriciteit Om gebruik te maken van je elektrische apparaten en opladers heb je geen wereldstekkers of adapters nodig, want in Filzmoos en de rest van Oostenrijk gebruiken ze dezelfde stekkers en stopcontacten als bij ons.
Veiligheid In Filzmoos zul je als toerist niet zo snel te maken krijgen met diefstal of andere vormen van criminaliteit. Toch zul je ook hier, net als elders, niet te nonchalant met je spullen om moeten gaan.
Waar je tijdens je vakantie in Filzmoos vooral voor op moet letten is onderschatting. Neem geen lastigere afdalingen met de ski's dan dat je aankunt, pas op voor stukjes afgrond en pas je snelheid aan bij winterse omstandigheden.
In de wintermaanden is de weg vanaf de snelweg naar Filzmoos vrijwel altijd prima te doen, mits je uiteraard winterbanden onder je auto gemonteerd hebt. Hoewel de wegen over het algemeen heel goed sneeuwvrij gemaakt worden, is het tijdens dagen met zware sneeuwval vaal lastig bij te houden voor de sneeuwschuivers. Je ziet dan dat sommige automobilisten met sneeuwkettingen gaan rijden. Op de steilere weggetjes zijn sneeuwkettingen dan in veel gevallen gene overbodige luxe.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Mocht je willen tanken, doe dat dan niet langs de snelweg als dat niet hoeft. De prijzen voor diesel en benzine liggen in de dorpen vaak twintig tot soms wel bijna veertig cent per liter lager.
- Hoewel je in de supermarkt wel wat glutenvrije producten ziet, zijn de meeste restaurants nog niet goed ingesteld op gasten die een glutenvrij dieet volgen. Op de meeste menukaarten staat alle allergie-informatie wel netjes door middel van lettercode aangeduid.
- Op zondag zijn de meeste winkels gesloten. De supermarkt is in het winterseizoen wel open op zondagen.
Tips (zien & doen) Filzmoos is natuurlijk in de wintermaanden een belangrijk wintersportoord. Mocht je een week gaan wintersporten, overweeg dan de relatief aantrekkelijke '5 uit 7' skipas. Hierbij kun je binnen een periode van 7 dagen gedurende 5 dagen gebruik maken van de skiliften. Tijdens een vakantie van een week (effectief 6 dagen in Filzmoos) kun je zo mooi een rustdag inplannen waarin je wat anders leuks gaat doen.

Tijdens de decembermaand staat er in het centrum van Filzmoos een zeer bescheiden kerstmarkt.

Op een half uurtje rijden van Filzmoos ligt de middeleeuwse vestingplaats Radstadt. Dit is alle maanden van het jaar een bezoekje waard.

Binnen een uur rijden van Filzmoos ligt de stad Salzburg. Deze stad van Mozart en 'The Sound of Music' heeft voldoende te bieden om je een hele dag te vermaken. Op de site www.top10bezienswaardigheden.nl kun je de tien belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van Salzburg bekijken.

Houd je van langlaufen dan kun je bij Filzmoos al prima langlaufen. Nog beter is het rondom Ramsau am Dachstein, waar een nog grotere lengte aan loipes te vinden is. Ramsau bereik je met de auto in ongeveer twintig minuten.

In de wintermaanden kun je vanuit het centrum van Filzmoos een tochtje maken met de paardenslee.

Hoewel het uitzicht vanaf de toppen rond Filzmoos zelf al de moeite waard is, zul je pas echt onder de indruk zijn als je de Dachstein bezoekt. Op ongeveer 25-30 minuten rijden van Filzmoos ligt de zuidelijke toegang tot deze 2995 meter hoge berg. Met een gondel kun je tot en hoogte van 2700 meter gaan, waarbij je een overweldigend uitzicht over de omgeving krijgt. De toegang tot dit panoramisch uitzicht is niet goedkoop. Wie tijdens een heldere dag de tocht maakt die zal er ondanks de hoge prijs absoluut geen spijt van krijgen. Bezoek ook zeker de ijsbar die hier te vinden is.

Hoewel het een flinke rit is (minstens anderhalf uur rijden), zouden wij zeker aan willen raden om de Traunsee te bezoeken. Dit meer is het diepste meer van Oostenrijk en is vooral in de zomermaanden een prachtige plek voor een boottocht. Vergeet hierbij vooral niet om mooie plaatsen zoals Traunkirchen en Gmunden te bezoeken.

Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Filzmoos"
 

Wist je dat... - Er rondom Filzmoos zo'n tweehonderd kilometer aan wandelpaden te vinden zijn?
- Filzmoos gezien wordt als ťťn van de beste skibestemmingen voor gezinnen met jongere kinderen?
- Je voor de apres-ski in Happy Alm moet zijn?
Cultuur  
Zomerzonbestemming (aangenaam wandelweer)
Winterzonbestemming (vergeet Filzmoos als winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (een heerlijke wintersportbestemming)
Uitgaan (apres-ski in Happy Alm)
Winkelen (alleen de basisbehoeften)
Stranden (Filzmoos ligt niet aan zee)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 
 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl