Over Landenportal.nllinkpartnersadverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Oostenrijk / Salzburg

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Salzburg?
bezienswaardigheden Salzburg
klimaat & weer van Salzburg
Salzburg voor beginners
Salzburg informatie
beste reistijd voor Salzburg

alles over Salzburg
goedkoop naar Salzburg
waar overnachten in Salzburg
Salzburg toerisme

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Salzburg
Van alle Oostenrijkse steden behoort Salzburg absoluut tot de allermooiste. De oude binnenstad staat niet voor niets in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De barokgebouwen die vaak in fraaie pasteltinten uitgevoerd zijn hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen van over de hele wereld. De status van werelderfgoed zorgt ervoor dat je in Salzburg relatief veel Aziatische toeristen aantreft. Als die naar Europa komen dan bezoeken ze vooral plekken die op de werelderfgoedlijst staan. Salzburg is dan vaak één van de plekken die tijdens een rondreis aangedaan wordt. Voor Nederlandse en Belgische toeristen is het vaak anders. Die pakken Salzburg vaak mee tijdens hun vakantie in de regio. In de winter zie je dat mensen tijdens hun skivakantie een dagje Salzburg meepakken tijdens een rustdag. Daarnaast zie je ook een flinke toename in het aantal toeristen dat speciaal voor een stedentrip naar Salzburg vliegt. Vooral buiten de schoolvakanties en het wintersportseizoen kun je vaak tegen heel aantrekkelijke prijzen vanuit Nederland naar Salzburg vliegen. Vooral voor wie Wenen al een keer gezien heeft is Salzburg een leuke andere bestemming in Oostenrijk. Wij durven eigenlijk te beweren dat je Salzburg zelfs als stedentripbestemming zou kunnen kiezen zonder dat je Wenen gezien hebt. Het voordeel van Salzburg is dat het veel compacter is dan het grote Wenen.
Hoewel de stad beduidend kleiner is dan de Oostenrijkse hoofdstad, heeft Salzburg op het gebied van historie, cultuur, musea en bezienswaardigheden heel wat te bieden. Als je alle hoogtepunten van de stad wilt bekijken dan zul je veel moeite hebben om dat in één weekend te stoppen. Voor de middeleeuwse burcht Hohensalzburg mag je gerust een uurtje of twee tot drie uittrekken. Zeker als het mooi zonnig weer is moet je wat tijd gebruiken om over het landschap uit te kijken dat zo herkenbaar is van de musicalfilm 'The Sound of Music'. Wie van musea houdt die zal moeite hebben om een keuze te maken uit het vrij brede aanbod.
Salzburg is vooral ook de stad van Wolfgang Amadeus Mozart. Deze wereldberoemde componist en musicus is in Salzburg geboren. Zijn geboortehuis is tegenwoordig een veelbezocht museum en op heel veel plekken kun je aan Mozart gerelateerde souvenirs kopen. Op de Mozartplatz staat een standbeeld van Mozart.

Reizen naar Salzburg Met het vliegtuig
Dankzij budget airlines zoals Transavia en Easyjet kun je rechtstreeks vanaf Nederland naar Salzburg vliegen. Transavia biedt naast vertrek vanaf Amsterdam ook de mogelijkheid om vanaf Eindhoven of Rotterdam naar Salzburg te vliegen. Vanaf het vliegveld reis je in ongeveer een half uur per bus of taxi naar het centrum van de stad.
Met de auto
Via de Duitse snelwegen reis je in ongeveer 8 tot 10 uur naar Salzburg. Dit is bij normale verkeersdrukte en weersomstandigheden. De reisduur wordt mede bepaald door je vertrekpunt in Nederland en de snelheid die je rijdt. Houd er rekening mee dat er in Duitsland steeds minder stukken zijn waar je ongelimiteerd hard mag rijden en dat door drukte het vaak gewoon niet meer verantwoord is om extreem hard te rijden. Op plekken waar snelheidsbeperkingen zijn heb je kans dat er snelheidscontroles gehouden worden door middel van vaste flitspalen of mobiele flitsers.
Zodra je Oostenrijk via de snelweg binnenkomt moet je in het bezit zijn van een Oostenrijks tolvignet. Deze zijn er voor een periode van 10 dagen 1 maand of een heel jaar.
Parkeren
Parkeerplek is in Salzburg schaars dus duur. Als je het centrum voor een aantal uren of een hele dag wilt bezoeken dan kun je de auto tegen betaling parkeren in Tiefgarage Salzburg Mitte. Van daaruit loop je in 5 tot 10 minuten naar het historisch centrum van de stad. Buiten de stad zijn ook zogenaamde P+R mogelijkheden. Je parkeert je auto dan voordeliger om vervolgens met de bus heen en weer naar het centrum te reizen.
Met de trein
Salzburg is prima bereikbaar met de trein. Vanuit Nederland kun je met de hogesnelheidstrein ICE International reizen (na overstappen in Duitsland). Je bereikt Salzburg dan met twee tot vier keer overstappen (reizend vanuit Amsterdam). Een mooie mogelijkheid om per trein naar Salzburg te reizen is met de City Night Line. Je vertrekt dan 's avonds en rijdt door de nacht baar Rosenheim, waar je in de ochtend aankomt. Daarna stap je over en is het nog een klein uurtje reizen naar Salzburg. Het voordeel van de City Night Line is dat je een slaapplek kunt reserveren.
Met de bus
Salzburg is op twee manieren met de bus te bereiken. Ten eerste heb je lijnbussen die vanuit Amsterdam naar Salzburg rijden. Dit geschiedt meestal met een overstap. De totale reistijd inclusief de overstap bedraagt tussen de 15 en 18 uur. Er zijn ook georganiseerde busreizen die Salzburg aandoen. Het betreft vrijwel altijd een busreis van zo'n acht tot tien dagen aan het Salzburgerland, waarbij er ook een dag Salzburg inbegrepen is.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven naar Salzburg neemt in de regel iets minder dan anderhalf uur in beslag.
Overnachten In Salzburg vind je een ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, waarbij er voor ieders budget wel wat te vinden is. Het aantal hotels dat in de oude binnenstad gevestigd is, is vrij beperkt. Je betaalt hier vanwege de ligging vaak aanzienlijk meer dan elders in de stad. Er liggen aanzienlijk meer hotels aan de oostelijke kant van de rivier Salzach en dan met name rondom treinstation Salzburg Hauptbahnhof. Om niet teveel te hoeven lopen, maar ook niet teveel te betalen zou je vooral moeten kijken naar de hotels die tussen de Kapuzinerberg en het station liggen. Bij de meeste hotels moet je overigens (soms flink) betalen om te kunnen parkeren. Soms hebben ze eigen parkeermogelijkheden, soms wordt je auto weggezet in een parking vlakbij.
Salzburg telt zes vijfsterrenhotels, meer dan vijftig viersterren accommodaties, bijna vijftig driesterren hotels, maar ook meerdere hostels waar je lekker voordelig kunt overnachten.
Wil je kamperen dan kun je uit drie campings kiezen die gunstig gelegen zijn. Panoramacamping Stadtblick, Camping Nord-Sam en Camping Kasern liggen alledrie aan de noordkant van de stad, vlak bij afrit Salzburg-Nord van snelweg A1. In de winterperiode zijn deze campings gesloten.
Reizen in Salzburg De meeste afstanden in Salzburg kun je prima te voet afleggen. De binnenstad is compact genoeg om de afstanden niet teveel op te laten lopen. Pas op het moment dat je paleizen, burchten en bezienswaardigheden zoals Schloss Freisaal, Schloss Hellbrun en Schloss Leopoldskron. Als je een aantal van dit soort plekken mee wilt pakken dan kun je er voor kiezen om een kaartje voor een hop on, hop off bus te kopen. Deze toeristische bussen rijden langs de belangrijke bezienswaardigheden van Salzburg. Je kunt tijdens de geldigheid van je kaartje onbeperkt in- en uitstappen.
Een goedkopere optie is het openbaar vervoer. De bus is een goedkoop vervoermiddel in Salzburg, zeker als je een dagkaart neemt en meerdere ritten op een dag maakt. Als je een Salzburgcard aangeschaft hebt is het gebruik van de bus gratis.
Met de auto door Salzburg gaan rijden is niet de beste oplossing. De parkeerkosten, de autovrije straten in de binnenstad en de vele stoplichten maken dit geen pretje. Wat je kunt doen is met de auto de hotspots buiten het centrum bezoeken en vervolgens de auto in een parkeergarage zetten als je de binnenstad wilt gaan verkennen.
Douane & documenten Om naar Salzburg te reizen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of een geldige Europese ID-kaart. Hoewel grenscontroles niet of amper voorkomen vanwege het Schengen-verdrag, moet je wel in staat zijn om je met een geldig reisdocument te kunnen legitimeren indien daarom gevraagd wordt.
Reisseizoen & klimaat Salzburg ligt in een dal aan de noordkant van de Alpen. Hierdoor ligt de stad op de scheidslijn van een gematigd zeeklimaat en het meer onvoorspelbare landklimaat. Kenmerkend is bijvoorbeeld het feit dat de wintermaanden in de stad vrij zacht zijn, terwijl je vaak omringd wordt door bergen met witte sneeuwtoppen. Vooral vanaf de hoger gelegen plekken in de stad kun je dat goed zien, bijvoorbeeld vanaf het panoramaterras van de vesting Hohensalzburg.
De seizoenen lopen vrijwel gelijk met die in Nederland, maar de kans op sneeuwval is aanzienlijk groter in de wintermaanden en in de zomer valt er meer regen dan bij ons. De temperaturen liggen ook iets verder uiteen. Tijdens de koelste maanden ligt het kwik 's middag gemiddeld tussen de 2 en 4 graden Celsius terwijl het in de zomer met zo'n 23-24 graden net iets warmer is dan bij ons. Wat opvallend is voor Salzburg en eigenlijk de hele regio is de aanzienlijke kans op een plotselinge weersomslag. Hoewel de kans in de stad kleiner is dan daarbuiten, kan het tijdens het hele jaar gebeuren dat het weer in vrij korte tijd helemaal omslaat.
Alles over het weer van Salzburg lees je op het klimaat van Salzburg
Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
dagtemp.
in °C
gemiddelde
nachttemp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
Januari 2 -5 2 11 n.v.t.
Februari 4 -4 3 12 n.v.t.
Maart 8 -1 4 15 n.v.t.
April 11 3 5 14 n.v.t.
Mei 18 6 6 17 n.v.t.
Juni 21 10 7 16 n.v.t.
Juli 23 12 7 17 n.v.t.
Augustus 23 12 7 18 n.v.t.
September 20 9 6 16 n.v.t.
Oktober 15 5 5 12 n.v.t.
November 8 0 3 11 n.v.t.
December 2 -4 2 10 n.v.t.
Geld De officiële munteenheid in Salzburg (en elders in Oostenrijk) is de euro. Je hoeft voor een bezoek aan Salzburg daarom geen geld te wisselen. Je hoeft ook niet teveel aan contant geld mee te nemen, want met je pinpas kun je op verschillende plekken geld uit de muur halen en op een toenemend aantal plekken gewoon met je betaalpas betalen.

Betalen met de gangbare creditcards is over het algemeen geen enkel probleem. Bij kleinere bedragen wil men weleens vragen of je niet op een andere manier wilt betalen vanwege de hoge kosten bij creditcardtransacties.
Fooien Een fooi is in Salzburg niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. In restaurants is een paar procent voldoende. Een maximum is tien procent over de totale rekening. Voor kamermeisjes kun je één tot twee euro per dag achterlaten.
Tijdsverschil Als inwoner van Nederland of België hoef je geen rekening te houden met tijdsverschillen, want Oostenrijk ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (en België). Ook wordt er op dezelfde momenten omgeschakeld van wintertijd naar zomertijd (en omgedraaid).
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
15 mei - Onafhankelijkheidsdag
1 november - Allerheiligen
26 november - nationale feestdag
6 december - Sint Nicolaas
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Salzburg spreekt men Duits. Dit is de officiële taal en de spreektaal. Omdat er veel toeristen naar Salzburg komen is men het ook wel redelijk gewend om Engels te spreken. De voorkeur gaat er echter naar uit om ook met toeristen in het Duits te communiceren.
Gezondheid Als je Salzburg bezoekt dan gelden er geen extra gezondheidsrisico's. De gezondheidszorg in Oostenrijk is prima en in een stad als Salzburg zijn alle mogelijke vormen van zorg beschikbaar (ziekenhuis, noodhulp, artsen, tandartsen en apotheken).
Voor Oostenrijk zijn geen speciale gezondheidsmaatregelen zoals vaccinaties nodig. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Oostenrijk is 0043
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Oostenrijk is 0031
In Salzburg is er over het algemeen een zeer goede dekking van het mobiele netwerk. Veel restaurants, hotels en pensions bieden hun gasten gratis internet via Wi-Fi aan.
Elektriciteit Om gebruik te maken van je elektrische apparaten en opladers heb je geen wereldstekkers of adapters nodig. In Salzburg gebruiken ze dezelfde stekkers en stopcontacten als bij ons. Dit geldt overigens voor heel Oostenrijk.
Veiligheid Salzburg is een relatief veilige stad. Er is geen sprake van extreme criminaliteit of van geweld tegenover toerisme. De sfeer is eerder gemoedelijk te noemen. Toch kun je ook op een plek als deze te maken krijgen met kleine criminaliteit of mensen die je op proberen te lichten. Wees daarom altijd op je hoede en ga voorzichtig om met je kostbare spullen zoals camera's, mobiele telefoons en sieraden. Pas vooral op voor zakkenrollers, die in een fractie van een seconde toe kunnen slaan.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Om Salzburg met de auto te bereiken heb je een tolvignet nodig.
- Wil je goed eten in de stad, vermijd dan de toeristenrestaurants in het oude centrum. Hier is de prijs/kwaliteitsverhouding vaak ver zoek.
Tips (zien & doen) De burcht Hohensalzburg is een fraaie bezienswaardigheid op de Festungsberg. Vanaf het 250 bij 150 meter grote kasteel heb je een prachtig uitzicht over Salzburg en de omgeving. In het kasteel is een museum gevestigd en je kunt er de vorstenkamer bezoeken. Je kunt naar de vesting lopen, maar wie de klim naar boven niet wil maken die kan met de zogenaamde FestungsBahn naar boven gaan. Dit is wel tegen betaling.

Met kinderen is het leuk om de dierentuin te bezoeken. De Salzburger Zoo is een absolute aanrader. Deze attractie ligt op het terrein van Hellbrun, waardoor je dit prima kunt combineren.

Salzburg is de stad van Mozart. Er zijn tegenwoordig maar liefst twee Mozart musea in de stad die je kunt bezoeken. Eentje is gevestigd in het geboortehuis van de componist aan de Getreidegasse en het andere in het huis aan de Makartplatz waar hij later in zijn leven gewoond heeft.

Schlosspark Hellbrun is een absolute topper in Salzburg. Behalve het barokke kasteel en de tuin vind je hier ook het paviljoen uit de filmklassieker 'The Sound of Music'.

Met een Salzburgkaart krijg je gratis toegang tot de meeste musea en attracties. Daarnaast kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. In veel gevallen is de Salzburgcard veel aantrekkelijker dan losse kaartjes kopen.

De Mirabellgarten is een fraaie tuin rondom Schloss Mirabell. Bezoekers kunnen het park herkennen uit The Sound of Music. Hier werd het lied 'do-re-mi' opgenomen.

Mocht je in de gelegenheid zijn om Salzburg hartje zomer te bezoeken, probeer dan de Salzburger Festspiele mee te maken. Dit grootse zomerfestival duurt ruim een maand en is het grootste muziekfestival van Oostenrijk. Het festival begint eind juli. Vanaf dat moment schiet de bezettingsgraad van de hotels omhoog, net als de prijzen. Tijdig reserveren is daarom een must als je in deze periode naar Salzburg wilt reizen.

Bierliefhebbers die kunnen meerdere brouwerijen en brouwhuizen in Salzburg bezoeken. De meest beroemde is Stiegl. Dit merk is al eeuwenlang een begrip in de stad en ver daarbuiten. Je kunt Brauwelt Stiegl bezoeken en vervolgens dat bezoek afsluiten met een bierproeverij. Ook bekend is de Augustiner Braü van het Mülln klooster. Hier wordt al sinds het jaar 1621 bier gebrouwen.

Een veel geboekte attractie is een Mozart-diner. In een barokke ruimte geniet je van een heerlijk diner waarbij de klanken van Mozart's composities live gespeeld worden. Je waant je zo al snel ergens in het einde van de achttiende eeuw.

De Salzburger Dom is de belangrijkste kerk van de stad. Je kunt de dom gratis bezoeken.

Koffie drinken is een must in Salzburg. je kunt van allerlei koffiespecialiteiten genieten zoals de Einspänner of de Kleinere Brauner. Een goede koffie gaat in Salzburg al snel gepaard met een lekker stuk gebak of een Mozartkugel.

Salzburg kent meerdere goede uitzichtpunten. De meest gebruikte is de vesting Hohensalzburg, maar je hebt ook een zeer fraai uitzicht vanaf de Kapuzinerberg en de Mönchsberg.

In en rondom Salzburg zijn er meerdere plekken die het decor vormden voor The Sound of Music. Volg het spoort van de familie Von Trapp en bezoek de verschillende locaties waar de film geschoten is.

Op zo'n drie kwartier rijden van Salzburg liggen de ijsgrotten van Eisriesenwelt. Een rondleiding door deze grotten is een bijzondere ervaring. Vergeet niet om je warm genoeg te kleden als je deze ijsgrotten gaat bezoeken.

Rondom Salzburg liggen meerdere zoutmijnen die je kunt bezoeken. Kijk op www.salzwelten.at/en/home/ voor meer info.

Als je de Sebastianskirche & Friedhof bezoekt dan kun je de graven van diverse leden van de familie Mozart bezoeken. Naar het graf van Wolfgang Amadeus Mozart zul je overigens tevergeefs zoeken. Hij is in Wenen begraven.

Wie van klassieke kunst houdt die kan de Salzburg Residenz bezoeken. In dit gebouw kun je een fraaie collectie aan schilderijen bewonderen. Vergeet vooral ook niet om van de binnenkant van het gebouw zelf te genieten.

De Mozartplatz is een must-visit voor iedereen die Salzburg bezoekt. Hier staat immers het standbeeld van Mozart. Wie het beeld wil fotograferen die moet er rekening mee houden dat er vaak grote aantallen toeristen omheen staan die ermee op de foto willen.

De Stift Sankt Peter is het oudste klooster van Oostenrijk en is vooral van binnen een plaatje om te zien.

Het huis van de familie Von Trap staat aan de Traunstraße. Omdat dit pand ook de woning is geweest van SS-leider Heinrich Himmler, is er sprake van een dubieuze reputatie.

Salzburg is een heerlijke stad om in te winkelen. Beroemde winkelstraten zijn de Getreidegasse, de Linzerergasse en de Judengasse.

Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Salzburg"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Salzburg

 

Wist je dat... - De Mozartkugel het meest verkochte souvenir uit Salzburg is en dat de variant van Paul Fürst de originele is? Je herkent deze aan de zilver-blauwe verpakkingen.
- De energiedrank Red Bull vlakbij Salzburg geproduceerd wordt en dat je in de stad een heuse Red Bull Welt winkel hebt?
- Salzburg haar prominente positie te danken had aan de bisschopszetel en aan de zoutmijnen?
- Salzburg wat betreft inwoners de vierde stad van Oostenrijk is?
Cultuur (Salzburg is rijk aan musea en theaters)
Zomerzonbestemming (geen strand, wel lekker warm)
Winterzonbestemming (vergeet Salzburg als winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (niet in Salzburg, wel op redelijke afstand)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (Salzburg ligt niet aan zee)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid (Salzburg is één van de veiligste steden van Europa)
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 
 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl