Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Midden-Amerika / Mexico / Cozumel

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Cozumel?
weer & klimaat van Cozumel
winterzon in Cozumel
reisadvies Cozumel
Cozumel startpagina
wikipedia over Cozumel

Cozumel op allesovermexico.nl
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Cozumel
Cozumel is een eiland gelegen in de Caribische Zee. Het is het grootste eiland van Mexico en behoort tot de provincie Yucatán. Cozumel ligt voor de kust van dit immense schiereiland op een afstand van ongeveer 19 tot 20 kilometer van het vasteland. Vanuit de badplaats Playa del Carmen kun je de hogere hotels van Cozumel zien liggen. Het tropische vakantie-eiland is vooral bekend als duikbestemming. Ook gaan er dagelijks veel mensen voor de westkust van Cozumel snorkelen. Het koraalrif voor de kust van het eiland behoort tot de grootste riffen ter wereld en geniet binnen de duikwereld veel populariteit. Cozumel is ook de aanlegplaats van cruiseschepen die Yucatán aandoen. Omdat er aan de Caribische kust van het vasteland geen aanlegmogelijkheden zijn voor cruiseboten arriveren deze in Cozumel. Passagiers kunnen daarna per veerboot in ongeveer 40-45 minuten de zee oversteken naar Playa del Carmen. De enige reden om dat te doen is om bezienswaardigheden op het vasteland te bekijken zoals de Maya ruïnes bij Tulum, Ek Balam of het wereldberoemde Chichén Itzá. De badplaats Playa del Carmen zelf voegt niet veel toe aan Cozumel. Als je hier slechts een dag bent kun je net zo goed op dit prachtige eiland blijven.

Reizen naar Cozumel Om vanuit Nederland naar Cozumel te reizen zul je eerst per vliegtuig naar de internationale luchthaven van Cancún moeten vliegen. Zowel vanuit Nederland, Duitsland als België zijn er goede vliegverbindingen met Cancún. Aansluitend kun je in ongeveer een kwartier naar de internationale luchthaven van Cozumel vliegen. Je kunt ook per bus of taxi naar Playa del Carmen gaan waarvandaan de veerboot naar Cozumel meerdere keren per dag vaart. Mensen die in Yucatán zullen er in de meeste gevallen voor kiezen om met de veerboot vanuit Playa del Carmen naar Cozumel te varen.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Cancún duurt ongeveer 10 uur. Vanuit deze luchthaven kun je in een kwartier naar Cozumel vliegen.
Overnachten Cozumel biedt een goede mix van kleinschalige hotels en grotere vijfsterren resorts. In San Miguel de Cozumel, de enige stad op het eiland, vind je vooral de wat goedkopere accommodaties. De groter opgezette hotels staan vooral langs de fraaie westkust van het eiland. Kamperen is niet mogelijk op het eiland Cozumel.
Reizen in Cozumel Bij aankomst op Cozumel kun je kiezen uit verschillende manieren van transport. Taxi’s zijn volop beschikbaar. Deze rijden hier zonder taximeter. Voor veel trajecten kennen de taxi’s vaste tarieven, zorg er wel voor dat je dit duidelijk afspreekt voordat je een taxi instapt. Indien je met de veerboot arriveert dan kun je niet om de stands heen waarbij huurauto’s en scooters aangeboden worden. Let goed op met het afspreken van de prijs of de relatief dure verzekering en de verplichte belasting inbegrepen is. Auto- en scooterrijden op Cozumel is prima te doen. Het dragen van een helm is verplicht als je je per scooter op het eiland beweegt. De wegen en bewegwijzering zijn in de regel prima. Omdat het eiland niet zo groot is en het aantal wegen vrij beperkt zul je niet zo gemakkelijk verdwalen.
Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist. Bij aankomst dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Kinderen dienen een eigen paspoort te hebben.
Naast je paspoort dien je aan de migratie-ambtenaar een volledig ingevuld migratieformulier in te vullen (forma migratoria para turista) die door de douanebeambte afgestempeld wordt. Kijk goed of de geldigheidsduur overeenkomt met de tijd die je in het land wilt blijven.
Dit afgestempelde formulier moet je bij vertrek uit Mexico weer inleveren. Bewaar het dus goed bij je paspoort.
Op de invoer van elke hoeveelheid soft- en harddrugs staan zeer hoge gevangenisstraffen. Verder is er een verbod op de invoer van verse voedingsmiddelen zoals vlees, groente, fruit en melkproducten.
Reisseizoen & klimaat Cozumel heeft een tropisch savanneklimaat waardoor er altijd aangename temperaturen heersen. Tijdens onze wintermaanden kan het 's nachts iets koeler zijn, maar koud is het nooit. Het hoogseizoen op Cozumel loopt van december tot medio april. Het is vooral voor Amerikanen een populaire winterzonbestemming. Dat is dan ook merkbaar aan de bezettingsgraad van de hotels en de tarieven die er in deze periode voor hotelkamers gerekend worden. De eerste maanden van het jaar zijn ook de droogste maanden op Cozumel. De kans op regenachtig en onbestendig weer is in deze periode vrij klein. Vanaf april neemt de temperatuur iets toe, wat je vooral merkt in de warmere avonden. Omdat de relatieve luchtvochtigheid ook toeneemt wordt het voelbaar klammer. Vanaf juli is het natte seizoen op Cozumel. Omdat de neerslaghoeveelheden in absolute getallen nog meevallen gaat het te ver om van een echt regenseizoen te spreken. Wel komen regenbuien meer frequent voor en kunnen ze vooral heftiger zijn. Vanaf juli tot december is er ook een kans op tropische stormen, die heel af en toe uit kunnen groeien tot een orkaan. Soms komt er jaren op een rij geen orkaan voor in de buurt van Cozumel.
Op het klimaat van Cozumel lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
 
Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 28 18 6 11 27
Februari 29 19 7 8 27
Maart 30 21 8 5 27
April 31 22 8 5 27
Mei 32 23 8 8 28
Juni 31 23 7 16 28
Juli 31 23 7 16 29
Augustus 32 23 7 16 29
September 31 23 6 18 29
Oktober 30 22 6 17 29
November 29 20 6 12 28
December 28 18 6 12 27
Geld De lokale munteenheid is de Mexicaanse peso, die net als de Amerikaanse dollar aangeduid met een $ aangeduid wordt. Om verwarring te voorkomen gebruikt men twee strepen door de S als het om de Amerikaanse dollar gaat.
Pinnen kan bij diverse geldautomaten in de hotelzone en de stad. Let op het Maestro- of Cirruslogo. In restaurants, hotels en winkels worden de grote internationale creditcards meestal geaccepteerd.
In veel restaurants en winkels op Cozumel worden ook Amerikaanse dollars geaccepteerd. Vanwege ongunstige omrekenkoersen is betalen met pesos echter goedkoper.
Geld wisselen kan bij een van de wisselkantoortjes. Let erop dat er verschil kan zijn in de gehanteerde koersen. Je kunt zowel dollars als euro's probleemloos wisselen. Probeer echter grotere bankbiljetten (100 euro / dollar of hoger) te voorkomen.
Fooien Fooien zijn vanzelfsprekend in Cozumel omdat zij voor een groot deel het inkomen van de mensen bepalen die werkzaam zijn in de toeristische sector. Een fooi van minimaal 10% is normaal in restaurants en cafés. Sommige restaurants voegen zelf de fooi al toe aan de rekening. Dat kan machinaal toegevoegd zijn (geprint) of er met de hand bijgeschreven zijn.
Taxichauffeurs, kruiers en kamermeisjes geef je een fooi van enkele tientallen pesos per rit, stuk bagage of dag.
Tijdsverschil Op Cozumel is het zowel in de zomer als in de winter 7 uur vroeger dan in Nederland. Cozumel kent net als ons een zomertijdregeling.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
21 maart - Geboortedag van oudpresident Benito Juárez
1 mei - Dag van de Arbeid
5 mei - Viering zege Slag bij Puebla
15 augustus - Maria Hemelvaart
16 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Día de la Raza
1-2 november - Allerheiligen
20 november - Dag van de Mexicaanse Revolutie
12 december - Dag van de Heilige Maagd van Guadalupe
16-24 december - Posadas: diverse processies voorafgaand aan Kerstmis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen:
Carnaval (februari/maart)
Heilige Week (Semana Santa) & Pasen (maart/april)
Taal De officiële en meest gebruikte taal is Spaans. Ook worden er nog diverse Maya-dialecten gesproken. Met Engels kun je in hotels, bij verhuurders en bij een aantal toeristische winkels over het algemeen prima terecht.
Gezondheid De gezondheidszorg op Cozumel zijn van een uitstekend niveau. Veel artsen en verplegend personeel spreken Engels. Anders is het als u het binnenland intrekt. De medische zorg is daar minder goed in vergelijking met de toeristische steden en zonder de Spaanse taal machtig te zijn kan het vrij lastig zijn.
Hoewel inentingen niet verplicht zijn is het in de meeste gevallen raadzaam om in ieder geval vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A te nemen. In sommige gebieden in het zuiden van het land is er een malariarisico. Laat u hierover goed inlichten door GGD, tropenziekenhuis of soortgelijke instantie.
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Water uit de kraan is niet drinkbaar. Er wordt nadrukkelijk geadviseerd om water uit flessen te drinken. IJsklontjes in drinken vormen geen risico, want deze worden van drinkwater gemaakt.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Mexico is 0052
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Mexico is 0031
Om mobiel te bellen in Mexico is een toestel nodig dat het op het GSM 1900 netwerk werkt. Je hebt daarom een tri-band of een quad-band mobiele telefoon nodig. Veel smartphones ondersteunen het Mexicaanse netwerk wel, de goedkopere en oudere toestellen vaak niet. Verder moet uw provider een roamingcontract hebben met een Mexicaanse provider.
De kosten voor mobiel bellen in Mexico liggen vrij hoog en het dekkingsnetwerk vertoont zeer veel gaten. Op Cozumel is de dekking over het algemeen goed tot zeer goed.
Bellen vanuit het hotel naar Nederland is meestal een nog duurder alternatief. Ook vanuit de straattelefoons, die werken op telefoonkaarten die je bij kiosken of supermarkten koopt, is bellen naar het buitenland vrij kostbaar. Collect bellen is vaak een goedkopere oplossing. De meest goedkope oplossing is om te communiceren via een internetverbinding, mits deze gratis of tegen een kleine vergoeding is. Veel hotels bieden tegenwoordig gratis wifi aan.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110-125 volt / 60 Hz. Dit wijkt af van onze West-Europese standaard. Kijk daarom vooraf of uw apparatuur geschikt is voor 110-120 Volt. Dat is niet altijd het geval.
Op Cozumel worden de Amerikaanse stekkers en stopcontacten gebruikt. Voor onze West-Europese stekkers heeft u een adapter (wereldstekker) nodig.
Veiligheid Vanaf juli tot en met november is het seizoen waarin een orkaan (zware tropische storm) voor kan komen. Deze zijn redelijk goed voorspelbaar. De autoriteiten hebben draaiboeken klaarliggen voor het geval een orkaan Cozumel kan treffen. Volg daarom altijd de instructies op van lokale autoriteiten of het hotelpersoneel dat op de hoogte is van de te volgen procedures.
Cozumel is voor Mexicaanse begrippen een veilge plaats. Net als overal moet je ook hier op je bezittingen letten. Laat geen waardevolle spullen slingeren op het strand of bij het zwembad, loop niet met teveel geld op zak en wees oplettend vanwege potentiële zakkenrollers en dieven.
Indien er een kluisje aanwezig is in de hotelkamer is het raadzaam die te gebruiken voor je waardevolle spullen en papieren. Overvallen met geweld zijn een zeldzaamheid op Cozumel. Ook de aan drugshandel gerelateerde criminaliteit tref je op Cozumel niet aan.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Mexico of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon in Cozumel is veel feller dan in Nederland. Bescherm uzelf dan ook gedurende het hele jaar tegen verbranden. Smeer uzelf meerdere keren epr dag in met een hoge factor (factor 20 of 30) zonnebrandcrème, draag beschermende kleding en vermijd de zon overdag tussen 11 en 3 uur. Ook bij bewolkt weer is er sprake van een aanzienlijk hogere zonkracht dan in Nederland en ligt het risico op verbranding op de loer
- Topless zonnen en nudisme zijn niet toegestaan op Cozumel
- Vraag toestemming aan mensen voordat je ze fotografeert. Veel Mexicanen zijn er van overtuigd dat de camera van de vreemdeling rechtstreeks in hun ziel kijkt
- als je met de scooter gaat rijden op Cozumel houd er dan rekening mee dat er aan de kanten van de weg soms flinke gaten in het wegdek kunnen zitten
Tips (zien & doen) - dé attractie van Cozumel wordt gevormd door de riffen (o.a. San Francisco-rif, Santa Rosa-rif, Palancar-rif en Colombia-rif) waar een prachtige onderwaterwereld te aanschouwen is. Cozumel is dan ook een erg populaire bestemming om te snorkelen of te scubaduiken
- in het zuidelijke puntje van Cozumel vind je het park Punta Sur, waar naast riffen, stranden en lagunes een archeologische Maya-site te vinden is. Deze Caracol zou volgens sommige bronnen als navigatiepunt gebruikt worden. Ook zijn er bronnen die beweren dat het bouwwerk orkanen aan zou kunnen kondigen vanwege het fluitend geluid dat door de wind veroorzaakt wordt
- wie met dolfijnen wil zwemmen die kan onder andere terecht in het Chankanaab Park, een groot nationaal park dat oorspronkelijk opgezet is om de flora en fauna op Cozumel te beschermen maar tegenwoordig één van de grootste attracties van het eiland vormt.
- Discover Mexico is een themapark dat geheel gewijd is aan het land Mexico, waarbij alle hoogtepunten van Mexico binnen één park verzameld zijn
- El Cedral is een archeologische Maya-vindplaats dat in het binnenland van Cozumel te vinden is. Hier vind ieder jaar eind april het El Cedral Festival plaats
Bezoek voor meer tips de sites die links staan onder "Meer Cozumel"
Wist je dat... ... de oostkust van Cozumel een sterke onderstroom heeft
... Cozumel een ideale winterzonbestemming is
... Cozumel een eigen internationaal vliegveld heeft
... Palancar het op één na grootste rif ter wereld is
... Jacques Cousteau in de jaren vijftig van de vorige eeuw Cozumel als duikbestemming op de kaart heeft gezet
... Cozumel bijna door de voormalige Amerikaanse president Abraham Lincoln aangekocht was om bevrijdde slaven naartoe te sturen
... de koraalriffen voor Cozumel tot de grootste ter wereld behoren
... Cozumel meer dan dertig archeologische vindplaatsen kent
... cruiseboten die deze kant van Mexico aandoen altijd in Cozumel aanleggen, waarna je met een veerboot naar het vasteland gebracht wordt
Cultuur  
Zomerzonbestemming (zomers zijn klam en wat natter)
Winterzonbestemming (prachtige stranden, droog en aangenaam warm)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen (vooral toeristenwinkeltjes)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl