Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Midden-Amerika / Mexico / Cancún

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Cancún?
alles over Cancun
Cancun informatie
bezienswaardigheden Cancun
weer & klimaat van Cancun
zonkalender Cancun
winterzon in Cancun
zomerzon in Cancun
lastminutes Cancun
reisadvies Cancun
Cancun nieuws & tips
Cancun startpagina
Cancun prikbord (forum)

Cancun info (Engels)
Cancun info (Engels)

Wikipedia over Cancún
Cancun op allesovermexico.nl
Mexico.startpagina.nl
Mexico accommodaties
Mexico-vakantie.startpagina.nl
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Cancún
In de jaren '70 bedachten knappe koppen dat de toenmalige visserplaats Cancún een ideale plaats was om te veranderen in een toeristisch bolwerk. De stad Cancún zoals we die nu kennen is vrijwel geheel ontworpen met het oog op toerisme en is één van de belangrijkste zo niet de belangrijkste toeristische bestemming van Mexico.
Het zijn vooral Amerikanen die Cancún bezoeken zijn, de hotels, winkelcentra en uitgaansgelegenheden lijken soms meer Amerikaans dan Mexicaans. Zelfs de wijken waar de lokale bevolking woont straalt maar weinig authentieks uit. Als een accommodatie in een authentieke Mexicaanse setting zoekt moet je Cancún maar snel uit je hoofd zetten.
Maar wat is dan de sleutel van het succes van Cancún? De mix van alles: goede hotels, uitstekende restaurants, volop zon, prachtige lange witte stranden, een turkooisblauwe zee, een fantastische onderwaterwereld, een goede infrastructuur, een bruisend uitgaansleven en interessante bezienswaardigheden in het achterland. Niet voor niets is de stad uitgegroeid tot bijna één miljoen inwoners en worden er in meer dan honderdveertig hotels jaarlijks meer dan 5 miljoen toeristen verwelkomd. Als totaalplaatje is Cancún één van de beste bestemmingen in het hele Caribisch gebied en een garantie voor een supervakantie als je niet vies bent van massatoerisme.

Reizen naar Cancún Vanuit Nederland, Duitsland en België vliegen er meerdere maatschappijen rechtstreeks of met een tussenstop naar de internationale luchthaven van Cancún. In het laagseizoen kun je vooral vanuit de Verenigde Staten interessante lastminute vluchten naar Cancún boeken.
Met 190 vluchten gemiddeld per dag is de internationale luchthaven van Cancún een zeer drukke luchthaven.
De luchthaven ligt op ongeveer 10 tot 20 kilometer ten zuidwesten van de stad en de hotelzone.
Vervoer vanaf de luchthaven naar hotel en terug is bij pakketreizen meestal inbegrepen. Zo niet dan bieden taxi's (duur!) en de Transporte Terrestre (bustaxi - vaste prijzen vanaf luchthaven) vervoer naar uw hotel aan. De goedkopere Transporte Terrestre kunt u niet boeken naar de luchthaven. Voor die rit bent u aangewezen op dure taxi's.
Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Cancún duurt ongeveer 10 uur en de vlucht van Cancún naar Nederland, België of Duitsland duurt ongeveer 9 uur.
Overnachten Cancún biedt meer dan honderdveertig hotels die vrijwel allemaal in de drie-, vier- en vijfsterren categorie vallen. De hotels in de hotelzone (aan Boulevard Kukulkán) zijn meestal groot opgezet en liggen direct aan de witte zandstranden. Erg populair onder Nederlanders zijn de hotels van de Spaanse RIU-keten. De prijzen van de hotels liggen doorgaans hoger tijdens het hoogseizoen dat loopt van 16 december tot 15 april. Vanwege het grote aantal kamers zijn er ook tijdens het hoogseizoen leuke aanbiedingen te vinden. Hiervoor moet je vooral de Amerikaanse boekingssites in de gaten houden.
Kamperen is niet mogelijk in Cancún.

CANCÚN AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Reizen in Cancún Een auto huren kun je in Cancún op de luchthaven, bij lokale kantoortjes en in de lobby's van veel hotels. De prijzen liggen iets hoger dan in Nederland en de benzine is goedkoper dan bij ons. De wegen in en rondom Cancún zijn goed te doen en veel autoverhuurders verstrekken goede wegenkaarten waarmee u goed uit de voeten kunt.
Taxi's rijden er volop in Cancún. Deze zijn naar onze maatstaven duur. Een goedkopere oplossing is zijn de zogenaamde colectivos of combis. Dit zijn een soort van deeltaxi's die over vaste trajecten rijden. In de regel vertrekken ze pas zodra de auto helemaal vol is.
Goedkoop vervoer tussen de hotelzone en de stad Cancún is er met de stadsbus. Deze rijden vrij frequent en zijn in verhouding met taxi's erg goedkoop.
Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist. Bij aankomst dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn.
Naast je paspoort dien je aan de douane een volledig ingevuld migratieformulier in te vullen (forma migratoria para turista) die door de douanebeambte afgestempeld wordt. Kijk goed of de geldigheidsduur overeenkomt met de tijd die je in het land wilt blijven.
Dit afgestempelde formulier moet je bij vertrek uit Mexico weer inleveren. Bewaar het dus goed bij je paspoort.
Op de invoer van elke hoeveelheid soft- en harddrugs staan zeer hoge gevangenisstraffen. Verder is er een verbod op de invoer van verse voedingsmiddelen zoals vlees, groente, fruit en melkproducten.
Reisseizoen & klimaat Het meest geschikte reisseizoen Voor Cancún is de periode november t/m april. In de zomermaanden valt er regelmatig regen, die vrijwel altijd in de vorm van buien valt waarna het meestal weer snel opklaart.
In de periode juni t/m november is er kans op orkanen en tropische stormen. Laat je daar niet teveel door afschrikken, in het geval van orkaandreiging worden toeristen tijdig gewaarschuwd en indien nodig geëvacueerd.
Omdat het hoogseizoen tijdens onze wintermaanden valt is het gedurende de zomerperiode goedkoper om hier op vakantie te gaan.
Het voorjaar is het erg druk met Amerikaanse jeugd die in Cancún hun Spring Break vieren.
Op het klimaat van Cancun lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Op de Cancun zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Cancun.
 
Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 28 24 6 6 26
Februari 29 25 7 5 26
Maart 29 25 9 3 26
April 30 26 8 2 27
Mei 32 28 8 6 27
Juni 32 28 7 10 27
Juli 33 29 7 10 28
Augustus 33 29 7 10 29
September 32 28 6 12 28
Oktober 31 27 6 11 28
November 30 26 6 8 27
December 29 25 6 7 26
Geld De lokale munteenheid is de Mexicaanse peso, net als de Amerikaanse dollar aangeduid met een $.
Pinnen kan bij diverse geldautomaten in de hotelzone en de stad. Let op het Maestro- of Cirruslogo. Pinautomaten worden in het weekeinde zelden bijgevuld wat zeker op zondag kan zorgen voor lege automaten. Voorkom problemen door voor het weekeinde al te pinnen.
In restaurants, hotels en winkels worden de grote internationale creditcards meestal wel geaccepteerd.
In veel restaurants en winkels in Cancún worden ook Amerikaanse dollars geaccepteerd. Vanwege ongunstige omrekenkoersen is betalen met pesos echter goedkoper.
Geld wisselen kan bij een van de vele wisselkantoortjes. Je kunt zowel dollars als euro's probleemloos wisselen. Probeer echter grotere bankbiljetten (100 euro / dollar of hoger) te voorkomen.
Fooien Fooien zijn vanzelfsprekend in Cancún omdat zij voor een groot deel het inkomen van de mensen bepalen die werkzaam zijn in de toeristische sector. Een fooi van minimaal 10% is normaal in restaurants en cafés. Sommige (vooral luxere) restaurants voegen zelf de fooi al toe aan de rekening.
Taxichauffeurs, kruiers en kamermeisjes geef je een fooi van enkele tientallen pesos per rit, stuk bagage of dag.
Tijdsverschil In Cancun is het zowel in de zomer als in de winter 7 uur vroeger dan in Nederland. Cancun kent net als ons een zomertijdregeling.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
2 februari - Maria Lichtmis / Candelaria
5 februari - Dag van de Grondwet
24 februari - Dag van de Nationale Vlag
21 maart - Geboortedag van oudpresident Benito Juárez
1 mei - Dag van de Arbeid
5 mei - Viering zege Slag bij Puebla
15 augustus - Maria Hemelvaart
16 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Día de la Raza
1-2 november - Allerheiligen
20 november - Dag van de Mexicaanse Revolutie
12 december - Dag van de Heilige Maagd van Guadalupe
16-24 december - Posadas: diverse processies voorafgaand aan Kerstmis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen:
Carnaval (februari/maart)
Heilige Week (Semana Santa) & Pasen (maart/april)


 

Taal De officiële en meest gebruikte taal is Spaans. Ook worden er nog diverse Maya-dialecten gesproken. In de hotelzone kun je met Engels heel goed terecht en zelfs Duits hoor je regelmatig.
Ook in de oude stad en op toeristische locaties wordt vaak naast het Spaans ook Engels gesproken.
Gezondheid De gezondheidszorg in en rondom Cancún zijn van een uitstekend niveau. Veel artsen en verplegend personeel spreken Engels. Anders is het als u het binnenland intrekt. De medische zorg is daar minder goed in vergelijking met de toeristische steden en zonder de Spaanse taal machtig te zijn kan het vrij lastig zijn.
Hoewel inentingen niet verplicht zijn is het in de meeste gevallen raadzaam om in ieder geval vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A te nemen. In sommige gebieden in het zuiden van het land is er een malariarisico. Laat u hierover goed inlichten door GGD, tropenziekenhuis of soortgelijke instantie.
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Water uit de kraan moet je mijden, net als ijsblokjes. Probeer ook het eten van rauwe groenten zoals salades zoveel mogelijk te voorkomen om diarree te voorkomen. Neem voor de zekerheid zelf ORS en diarreeremmers mee, net als middelen tegen muggen (deet).
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Mexico is 0052
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Mexico is 0031
Om mobiel te bellen in Mexico is een toestel nodig dat het op het GSM 1900 netwerk werkt. De meeste toestellen die in Nederland verkocht worden ondersteunen dat netwerk niet. Verder moet uw provider een roamingcontract hebben met een Mexicaanse provider.
De kosten voor mobiel bellen in Mexico liggen vrij hoog en het dekkingsnetwerk vertoont zeer veel gaten. In Cancún is de dekking over het algemeen goed tot zeer goed.
Bellen vanuit het hotel naar Nederland is meestal een nog duurder alternatief. Ook vanuit de straattelefoons, die weken op telefoonkaarten die je bij kiosken of supermarkten koopt, is bellen naar het buitenland vrij kostbaar. Collect bellen is vaak een goedkopere oplossing.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110-125 volt / 60 Hz. Dit wijkt af van onze West-Europese standaard. Kijk daarom vooraf of uw apparatuur geschikt is voor 110-120 Volt. Dat is niet altijd het geval.
Voor onze West-Europese stekkers heeft u een adapter (platte stekker / cf USA) nodig.
Veiligheid In de periode juni tot en met november is er een kans op orkanen. Volg bij orkaanwaarschuwingen altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Cancún is voor Mexicaanse begrippen een veilge plaats. Net als overal moet je ook hier op je bezittingen letten. Laat geen waardevolle spullen slingeren op het strand of bij het zwembad, loop niet met teveel geld op zak en wees oplettend vanwege potentiële zakkenrollers en dieven.
Indien er een kluisje aanwezig is in de hotelkamer is het raadzaam die te gebruiken voor je waardevolle spullen en papieren. Overvallen met geweld zijn een zeldzaamheid in Cancún.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Mexico of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon in Cancún is veel feller dan in Nederland. Bescherm uzelf dan ook gedurende het hele jaar tegen verbranden. Smeer u in met een hoge factor (factor 20 of 30) zonnebrandcrème, draag beschermende kleding en vermijd de zon overdag tussen 11 en 3 uur. Ook als het bewolkt is kan de zon gemeen toeslaan!
- Vraag toestemming aan mensen voordat je ze fotografeert. Veel Mexicanen zijn er van overtuigd dat de camera van de vreemdeling rechtstreeks in hun ziel kijkt
- Om te fotograferen in musea en bij archeologisch opgravingen is meestal een speciale vergunning nodig
- Topless zonnen kan als aanstootgevend gezien worden. Zorg er in ieder geval voor dat de borsten bedekt zijn als je gaat lopen
Tips (zien & doen) - Cancún is een ideale bestemming om te duiken en te snorkelen. Het nabijgelegen eiland Cozumel behoort tot een van de top-5 duiklocaties ter wereld. In en rondom Cancún vind je volop duikscholen.
- Paardrijden op het strand is adembenemend, vooral in de avonduren tegen zonsondergang. Diverse rancheros en hotels bieden de mogelijkheid voor paardrijdtochten over het strand.
- In minder dan een half uur varen zit je op Isla Mujeres. Dit eiland is een stuk relaxter dan het drukkere Cancún. Leuk is om met golfkarretjes het eiland te verkennen.
- Wellness bestaat in Mexico al sinds de tijd van de Azteken. Temazcal is een speciaal stoombad zoals je die in Mexico vindt. Erg populair onder de lokale bevolking en ook steeds meer ontdekt door de toeristen. Ook steeds meer hotels hebben complete wellness-centers. Erg populair zijn de massages aan het strand en met name de zogenaamde hotstone massages
- Tussen de hotels in de hotelzones vind je enkele Maya-ruïnes. Vlak bij de stad vind je resten van de tempel Pok-Ta-Pok.
- Een must-do als je in Cancun bent is een bezoek aan Chichén Itza. Deze oude maya-stad is één van de zeven moderne wereldwonderen
- Het Wet'n Wild Waterpark biedt naast mooie zwembaden en glijbanen ook de mogelijkheid om tegen extra betaling met dolfijnen te zwemmen
- Voor uitgaansbeesten biedt de Boulevard Kukulkán (Zona Hotelera) meerdere disco's. Vraag bij de hotelreceptie wat op dat moment de "hottest club in town" is. Een club die al jarenlang top is, is Coco Bongo.
- Het Mayamuseum toont een uitgebreide collectie aan Mayaschatten
- Niets voor dierenliefhebbers zijn de stierengevechten die gehouden worden in de arena aan de Plaza de los Toros.
- Voor een geweldig uitzicht moet je naar de Torre de Cancún gaan. Deze 80 meter hogen toren heeft een ronddraaiende panoramaverdieping en is open tot 11 uur 's avonds.
- De winkelcentra in de hotelzone zijn vooral Amerikaans opgezet met vooral Amerikaanse en Europese merkartikelen. Goedkopere shops en lokale producten vind je in de oude stad en vooral in de winkels rondom het Plaza Bonita
- Het leukste winkelcentrum van Cancún is La Isla. Naast een gevarieerd aanbod van winkels kun je hier ook aan de waterkant eten.
- In de omgeving van Cancún zijn er meerdere Maya-tempels en opgravingen te vinden. Excursies zijn eenvoudig te boeken via hotel of lokale reisvertegenwoordiging
- Zo'n 40 kilometer ten zuiden van Cancún vind je de dierentuin (Zoo Crococún) en een botanische tuin (Jardin Botánico)
- Zo'n 100 kilometer ten zuiden van Cancún bevinden zich de Grutas de Aktun-Chen. Deze grotten bieden een goed beeld van de onderaardse wereld van Yucatan.
- Bij Tulum vind je de resten van de aan de kust gelegen ommuurde Maya-stad. Dit is één van de topattracties in de buurt van Cancún die je gezien moet hebben.
Bezoek voor meer tips de sites die links staan onder "Meer Cancún"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Cancun

 

Wist je dat... ... de stranden van Cancún bijna helemaal verdwenen waren na orkaan Wilma in 2005 en dat de gerenoveerde stranden tegenwoordig nog mooier dan voorheen zijn
... Cancún een ideale winterzonbestemming is
... Cancún één van de populairste steden ter wereld is als bestemming voor een huwelijksreis
... Mexicanen dol zijn op kinderen en vooral op blonde kinderen. Het is niet ongebruikelijk dat lokale mensen op de foto willen met uw blonde kinderen. Zoek daar niets achter.
... hotels in downtown Cancun meestal goedkoper zijn, maar niet aan het strand liggen
Cultuur (Mexicaanse cultuur vind je vooral buiten Cancún)
Zomerzonbestemming (zomer = regenseizoen)
Winterzonbestemming (prachtige stranden, droog en aangenaam warm)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid (kinderen mogen hier bijna alles)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.


 

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl