Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Caribische eilanden / Bonaire

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Bonaire
alles over Bonaire
Bonaire all inclusive
Bonaire voor beginners
Bonaire foto's

Bonaire in één dag
Bonaire beste reisperiode
Bonaire bezienswaardigheden
Bonaire top 10
Bonaire informatie
Bonaire klimaat & weer
Bonaire nieuws & tips
beste reistijd voor Bonaire
bijzondere plaatsen Bonaire
mooiste dorpjes op Bonaire
Bonaire informatie
Bonaire zonkalender
reisadvies Bonaire
winterzon op Bonaire
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Bonaire
Bonaire is een eiland gelegen in de Caribische Zee dat vroeger tot de Nederlandse Antillen behoorde. Tegenwoordig is Bonaire een bijzonder gemeente binnen Nederland, waarbij er wel sprake is van een lokaal bestuur en Bonaire niet binnen het Schengen-verdrag valt. Bonaire vormt samen met de eilanden Sint Eustatius en Saba een gebied dat ook wel Caribisch Nederland genoemd wordt. Het in Europa gelegen deel van Nederland wordt binnen deze context Europees Nederland genoemd. Hoewel Bonaire sinds 10-10-2010 dus eigenlijk een stukje Caribisch gebied binnen Nederland geworden is, zijn niet automatisch alle Nederlandse wetten van toepassing op Bonaire. Binnen het Nederlands wetboek moet specifiek vermeld zijn dat de betreffende wet ook van toepassing is in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Door de politieke verschuiving van Bonaire en de twee andere eilanden heeft telt Nederland ineens een gemeente waar het hele jaar tropische temperaturen heersen, waar je uitstekend kunt duiken en waar de snelheid van het dagelijks leven net een standje lager staat dan in Europa. Dit zijn de factoren die Bonaire al jarenlang een populaire toeristische bestemming maken onder Nederlandse en internationale toeristen. De duiklocaties rondom Bonaire genieten groot aanzien onder de duikliefhebbers. Het Bonaire National Marine Park is een zeereservaat dat voor de zuidwestkust van Bonaire ligt, ten noorden van het eiland Klein Bonaire. Dit prachtige duikgebied omvat maar liefst 600 hectare aan koraalrif, mangrovevegetaties en prachtige tropische vissen. Dit in 1979 gerealiseerde park behoort tot de beste duiklocaties ter wereld.
Ook voor wie niet van duiken houdt heeft Bonaire voldoende te bieden. Het eiland is gezegend met een fraaie flora en fauna, waar natuurliefhebbers kunnen genieten van vogelsoorten zoals papegaaien, parkieten in de meest fraaie kleuren en natuurlijk de voor dit eiland zo kenmerkende flamingo’s. Het relaxte karakter van Bonaire de prachtige natuur zorgen er samen voor dat het eiland in vergelijking met de buureilanden binnen de Benedenwindse Eilanden een rustiger karakter hebben. Vandaar dat het publiek dat je op Bonaire aantreft over het algemeen een andere samenstelling heeft dan de toeristen die je op Aruba en Curaçao aantreft.

Bonaire is vrij compact en telt een overzichtelijke hoeveelheid wegen. Wie een auto huurt die kan in twee dagen gemakkelijk de belangrijkste hoogtepunten van Bonaire bekijken. Als je het een beetje goed plant en vroeg opstaat dan kun je Bonaire zelfs in één dag doen. Lees het verhaal 'Bonaire in één dag: een rondje over Bonaire' maar eens, dan weet je wat we bedoelen. 

Reizen naar Bonaire Naar Bonaire doe je per vliegtuig. Vanaf Schiphol kun je met KLM en TUI naar Flamingo Airport op Bonaire vliegen. Niet alle vluchten gaan rechtstreeks, soms heb je een overstap of tussenstop op Aruba of één van de andere Antillen. Omdat deze Nederlandse maatschappijen vrijwel een monopoliepositie hebben op deze routes, waardoor met name tijdens de Nederlandse schoolvakanties de ticketprijzen soms vrij hoog kunnen liggen.
Let bij het boeken van een vliegticket naar Bonaire goed op de vluchttijden. In sommige reisschema’s zit een korte of langere tussenstop ingecalculeerd.

BONAIRE AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht duurt ruim negen uur, de terugvlucht duurt ongeveer een half uur tot een uur korter vanwege de wind in de rug.
Overnachten Het aantal hotels op Bonaire is relatief klein. De nadruk ligt op Bonaire vooral op wat meer kleinschalige middenklasse hotels dan op grote luxe resorts zoals je ze met name op Aruba en in iets minder mate op Curaçao ziet. Naast de hotels is er ook een redelijke keuze aan appartementen en vakantiewoningen, al dan niet met een (privé)zwembad. Op Bonaire vind je redelijk wat accommodaties die zich richten op duikers en/of families. Voor duikers die hun eigen duikuitrusting meenemen naar Bonaire is het prettig als de uitrusting een mooi plekje bij de accommodatie heeft. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Divi Resorts. In het Divi Flamingo resort kun je optioneel een all inclusive vakantie op Bonaire vieren. Wie een villa wil huren die kan het beste via internet op zoek gaan. Het aanbod via reisorganisaties is minimaal en de prijzen liggen dan vaak ook een stukje hoger.

Wil je uitgebreide informatie hebben? De website waarovernachtenin.nl geeft de beste tips over waar je goed en betaalbaar kunt overnachten op Bonaire.

Reizen in Bonaire Het openbaar vervoer op Bonaire bestaat uit bussen, minibusjes en taxi’s. Wie zeker wil zijn van een taxi kan deze het beste telefonisch reserveren of door het restaurant of hotel laten bestellen. Taxi’s werken niet met taximeters, maar met vaste prijzen over bepaalde trajecten. Deze zijn te vinden op borden zoals bij Flamingo Airport of zijn op te vragen bij de taxichauffeur.
Wie niet afhankelijk wil zijn van het openbaar vervoer die kan ervoor kiezen om een auto te huren. De huurprijzen op Bonaire zijn acceptabel. Het verkeer is prima te doen, want echt druk is het verkeer niet en de regels zijn vrijwel gelijk als die in Nederland. Wij huren onze auto's op Bonaire altijd via Sunny Cars. Dit bedrijf is al meer dan dertig jaar actief in het verhuren van vakantieauto's en verhuurt auto's met volledige verzekering zonder eigen risico. Daarnaast zijn een extra bestuurder en een kinderstoeltje vaak gratis bij Sunny Cars.
Met een fiets of mountainbike Bonaire verkennen is prima mogelijk. Juist met een mountainbike kun je stukjes natuur van het eiland verkennen waar je met de auto of op andere wijze bijna niet kunt komen.
Douane & documenten Naar Bonaire reizen doe je met een geldig paspoort. Als houder van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig bij een verblijf korter dan 6 maanden.
Voor het invoeren- en uitvoeren van alcoholische dranken, sigaretten, parfum en waardevolle goederen gelden dezelfde regels als bij internationaal verkeer. Je kunt dus niet onbeperkt drank of sigaretten invoeren.
Het invoeren, bezitten en gebruiken van zowel hard- als softdrugs is verboden.
Reisseizoen & klimaat Het weer op Bonaire is warm en relatief droog. Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger gaat het om het Aw-type. Het klimaat op Bonaire kenmerkt zich door de warme tropische weersomstandigheden, waarbij de temperatuur eigenlijk het hele jaar zeer constant is. De maximumtemperatuur ligt altijd rond de 30-32 graden en ‘s nachts daalt het kwik in de regel niet verder dan 24 tot 27 graden. Het najaar is in de regel iets warmer, ook is ligt de relatieve luchtvochtigheid dan wat hoger zodat de gevoelstemperatuur ook iets hoger ligt. Regen is het hele jaar mogelijk. Bonaire kent gen uitgesproken droog seizoen of regenseizoen. Wel is de eerste helft van het jaar iets droger en is het aantal neerslagdagen zeer beperkt. In de droogste maanden april en mei regent het gemiddeld slechts twee dagen per maand. Deze regen is dan meestal ook nog beperkt tot een of meerdere buien. In de tweede helft van het jaar neemt de kans op regen toe, waarbij november en december de relatief natste maanden zijn. Echter ook dan is het aantal echt regenachtige dagen niet zo groot en gaat het in de meeste gevallen om enkele buien. Van een echt beste reisperiode is dan ook geen sprake. Wel geldt er lokaal een hoogseizoen dat van half december tot medio april loopt. In deze tijd is het vaak wat drukker en kunnen de prijzen voor bijvoorbeeld accommodaties en huurauto’s hoger liggen.
Op het klimaat van Bonaire lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor de Dominicaanse Republiek en een aantal plaatsen en streken binnen het land.
Op de Bonaire zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Bonaire.
 
Klimaattabel
deze tabel is een gemiddelde voor het eiland Bonaire. Klimaatinfo per bestemming:
klimaatinfo Bonaire
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 30 24 8 9 26
februari 30 24 9 4 25
maart 30 25 9 3 26
april 30 25 8 2 26
mei 31 26 8 2 27
juni 31 26 8 3 27
juli 31 26 9 6 27
augustus 32 27 9 4 28
september 32 27 8 5 28
oktober 32 26 8 8 28
november 31 26 8 12 28
december 30 25 8 11 27
Geld Sinds 1-1-2011 is de Amerikaanse dollar de officiële munteenheid op Bonaire. De Antilliaanse gulden is dan ook geen wettig betaalmiddel meer. Met euro’s kun je in de regel niet betalen, wel kun je deze bij de banken wisselen tegen dollars.
Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Vooral met de bekende betaalkaarten van Visa, Mastercard en American Express zul je in de regel weinig problemen ondervinden bij betalingen.
Voor wie geld wil pinnen zijn er voldoende geldautomaten beschikbaar op Bonaire. Per transactie rekenen de banken een vergoeding voor het pinnen van geld. Deze kosten kunnen per bank verschillen.
Fooien In de regel voegen hotels, restaurants en bars een zogenaamde service charge toe op de rekening. Deze 10 tot 15 procent is het bedieningsgeld. Indien je deze toeslag niet op je rekening terugvindt dan moet je zelf minimal 10 tot 15 procent optellen bij de oorspronkelijke rekening. Een kleine fooi bovenop de service charge is echter niet geheel ongebruikelijk. Voor taxichauffeurs kun je een fooi van 10% als richtlijn aanhouden. Kruiers geef je US$ 1 tot 2 per koffer of tas. Voor kamermeisjes laat je een zelfde bedrag per dag achter op de hotelkamer.
Tijdsverschil Bonaire ligt in de Atlantische tijdzone (GMT -4), waardoor het in de winter 5 uur vroeger is op Bonaire dan in Nederland. Zodra in Nederland de zomertijd begint bedraagt het tijdsverschil 6 uur. Dit duurt tot eind oktober, als in Nederland de wintertijd weer ingaat.
Om op de heenreis een jetlag te beperken kun je op de dag van aankomst het beste proberen zo laat mogelijk naar bed te gaan, indien mogelijk pas na 11 uur lokale tijd. Herhaal dit de dag daarop en de kans is groot dat je redelijk aangepast bent aan het lokale tijdsritme.
Feestdagen Nationale feestdagen:
01/01 Nieuwjaarsdag
27/04 Koningsdag
01/05 Dag van de Arbeid
24/06 Sint-Jansdag
29/06 Petrusdag
06/09 Bonairedag
21/10 Antillendag
25/12 en 26/12 Kerstmis
31/12 Oudjaarsavond
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De spreektaal op Bonaire is Papiaments, de officiële taal is echter nog steeds Nederlands. Daarnaast spreekt men vaak ook Engels en/of Spaans. Je kunt je met Nederlands of Engels in de regel uitstekend redden op Bonaire.


 

Gezondheid Tropische ziektes komen vrijwel niet voor op Bonaire. Inentingen zijn daarom niet verplicht. De grootste risico’s op Bonaire worden gevormd door de zon (risico op verbranding en op langere termijn op huidkanker) en een zonnesteek als gevolg van te weinig vocht. Duikers moeten rekening houden met het feit dat niet alle vissen even onschuldig zijn. De gezondheidszorg is van een prima niveau. Op het eiland staat één ziekenhuis, het Hospitaal San Francisco. Verder zijn er voldoende artsen en tandartsen te vinden op Bonaire. Veel artsen spreken Nederlands, wat het gemakkelijker maakt om symptomen uit te leggen en de gestelde diagnose te begrijpen.
Uit de kranen in Bonaire komt uitstekend drinkwater, dat zonder enig risico voor de gezondheid gedronken kan worden. Het op Bonaire gezuiverde leidingwater heeft een aangename neutrale smaak zonder de bijsmaak van chloor.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Bonaire is 005997
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Bonaire is 0010100 of +31
Mobiel bellen en gebeld worden is op Bonaire mogelijk met de meeste moderne mobiele telefoons. Je provider moet wel roaming toestaan met Bonaire. De kosten voor bellen op Bonaire zijn over het algemeen niet goedkoop. Ondanks het dat Bonaire Nederlands grondgebied is betaal je per minuut aanzienlijk meer dan wanneer je echt binnen Nederland belt. Wat betreft GSM-verkeer wordt Bonaire door de providers gewoon als buitenland gezien. Het dataverkeer (internet, e-mail) is daarom ook relatief duur, waardoor je voor internetgebruik op je smartphone beter gebruik maakt van wifinetwerken, bijvoorbeeld in hotels.
Elektriciteit Bonaire heeft een stroomnetwerk dat lijkt op dat van de Verenigde Staten en Aruba, maar niet helemaal overeen komt. De netspanning op Bonaire is 127 volt / 50 hertz. In Amerika en Aruba is dat 60 hertz.
Europese apparaten kunnen vaak een netspanning van 110 tot 240 volt aan. Met een verloopstekker (vanwege de andere stopcontacten) kun je de meeste apparatuur gewoon gebruiken op Bonaire. Pas wel op met föhns, stijltangen en krultangen omdat die oververhit zouden kunnen raken.
Veiligheid Bonaire behoort tot de meest veilige eilanden van het Caribisch gebied. Toch kun je ook hier te maken krijgen met kleine criminaliteit zoals inbraak, diefstal en zakkenrollerij. Zorg er daarom voor dat je kostbaarheden zoveel mogelijk veilig opgeborgen zijn (kluisje!). Als je fotocamera’s, geld of dure telefoons meeneemt naar het strand en deze onbeheerd achterlaat dan verhoog je het risico op diefstal.
Mocht je het slachtoffer worden van diefstal, zorg er dan altijd voor dat je een schriftelijk bewijs van aangifte krijgt van de politie. Dit heb je nodig voor een eventuele claim bij je verzekering.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - de zonkracht is op Bonaire aanzienlijk hoger dan in Nederland, ook als het bewolkt is
- het meenemen van koraal is ten strengste verboden
Tips (zien & doen) - het Washington Slagbaai Nationaal Park is een beschermd natuurgebied dat de hele noordelijke punt van Bonaire omvat. Je kunt er met de auto in, maar nog leuker is om het gebied waar veel vogels en leguanen leven per mountainbike te verkennen
- Bonaire telt diverse saliñas: zoutmeren die afgesloten zijn van de zee. Een fraai voorbeeld hiervan is het Gotomeer, dat een belangrijk leefgebied voor flamingo’s vormt
- het dorp Rincon is het oudste dorpje van Bonaire. Zeker de moeite waard om eens doorheen te wandelen
- Lac is een grote lagune aan het oosten van het eiland. Het ondiepe water vormt het leef- en broedgebied van diverse vogels. Tussen de mangroves langs de kust leven talloze tropische vissoorten
- een fraai kiezelstrand is 1000 Steps Beach, dat alleen te bereiken is via een stenen trap. Deze trap is niet letterlijk duizend treden hoog.
- het Bonaire Marine Park is een kilometers groot beschermd gebied, waarbij vrijwel de het volledige kustgebied ten zuidwesten van Bonaire tot een diepte van zestig meter uitgeroepen is tot natuurpark. Dit gebied, waar ook het koraaleiland Klein Bonaire toe behoort, is de plek waar de vele duikers en snorkelaars komen om te genieten van de prachtige onderwaterwereld die Bonaire rijk is
- Klein Bonaire is een onbewoond eilandje (totale oppervlakte zo’n zes vierkante kilometer). Het eiland is amper begroeid, de schoonheid zit hem in de onderwaterwereld langs de kust. Klein Bonaire is daarom vooral een plek waar duikers en snorkelaars lekker eventjes uitrusten.
- winkelliefhebbers komen niet echt aan hun trekken op Bonaire. Als je wilt winkelen kun je het beste terecht in en rondom Kaya Grandi in Kralendijk. Hier vind je ook een paar bescheiden winkelcentra
- aan het Pekelmeer kun je nog een aantal traditionele slavenhutten bekijken
- de Vismarkt in Kralendijk is tegenwoordig een markt waar voornamelijk kooplui uit Venezuela hun verse waren dagelijks komen slijten
- Bonaire telt ongeveer toen plekken waar je indiaanse rotstekeningen kunt bekijken
- Pink Beach is een langgerekt zandstrand met enkele palmbomen dat populair is onder zwemmers en snorkelaars
- zes dagen per week (niet op maandag) kun je ezels gaan bekijken in de Donkey Sanctuary
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Bonaire"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Bonaire

 

Wist je dat... .. Nederlandse televisie via BVN te bekijken is
... de Spanjaarden de latere Nederlandse Antillen niet interessant genoeg vonden om bezet te houden
... Bonaire één van de laatste plekken ter wereld is waar flamingo’s een afgesloten broedgebied hebben
... het eiland een vulkanische oorsprong heeft
... zoutwinning op Bonaire jarenlang stil heeft gestaan vanwege te weinig opbrengst
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm, einde zomer is regenseizoen)
Winterzonbestemming (heerlijk in de winter)
Wintersportbestemming (niet mogelijk op Bonaire)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets goedkoper dan Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


© n.v.t. op vlag

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl