Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Nederland / Zeeland

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Zeeland?
Zeeland klimaat & weer
Zeeland bezienswaardigheden
Zeeland nieuws & tips
Zeeland toerisme
Zeeland voor beginners
Zeeuwse kust
Zeeuwse kust startpagina
beste reistijd voor Zeeland
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Zeeland
Het in het zuidwesten van Nederland gelegen Zeeland is één van de mooiste provincies van Nederland en niet voor niets een belangrijke toeristische trekpleister voor zowel de Nederlanders maar ook onze zuider- en oosterburen. De meeste toeristen boeken parkvakanties in Zeeland en trekken in de zomer naar de prachtige brede stranden, maar er valt in Zeeland nog veel meer moois te ontdekken. Zeeland is een van de oudste provincies van Nederland. En wordt al eeuwen lang bewoond. In het begin voornamelijk natuurlijk vanwege de visvangst, maar ook de vruchtbare kleigrond bracht veel gewassen voort en was een aantrekkelijke plek om te wonen. Een groot gedeelte van de landbouwopbrengst van de Republiek kwam uit zeeland. In de middeleeuwen groeide veel plaatsen in Zeeland ook uit tot belangrijke handelsplaatsen. Steden zoals Middelburg, Vlissingen en Hulst kenden grote rijkdom en werden zelfs door middel van verhalen, zoals van “de Vos Reynaarden”, beroemd. Zeeland speelde een belangrijke rol in de Nederlandse opstand, ook wel Tachtigjarige Oorlog genoemd, en was een van de eerste gewesten die zich achter de Prins van Oranje schaarde. Veel zeehelden en oorlogsvloten vonden hun oorsprong in Zeeland. Vroeger was Zeeland een groep eilanden bij elkaar die in de loop van der eeuwen door dijken en inpoldering aan elkaar zijn “vergroeid”en nu schiereilanden zijn. De grootste eilanden zijn Walcheren en Noord Beveland en Zuid Beveland. Helemaal in het zuiden heb je dan ook nog het bijna volledig door België en water omringde stuk Zeeuws Vlaanderen liggen. De inwoners van Zeeuws-Vlaanderen worden soms ook wel gekscherend reserve Belgen genoemd. Om er te komen moest men tot de komst van de Westerschelde tunnel altijd door België rijden of een veerboot nemen vanaf Walcheren. De kleinere eilanden zijn Tholen, Schouwen-Duiveland en Sint Philipsland. Ieder eiland heeft zijn eigen charme en kleine gebruiken, maar vormen toch allemaal samen dan wel weer een geheel.

De eilanden zijn door middel van verschillende dammen, stormvloedkeringen en bruggen met elkaar verbonden. De bekendste is natuurlijk de stormvloedkering in de Oosterschelde met het kunstmatige eiland Neeltje Jans. Andere verbindingspunten zijn de Oesterdam, de brouwersdam, de Phillipsdam en de Zeelandbrug. Het water is in Zeeland nooit ver weg. Voor wie niet alleen voor de stranden naar Zeeland komt valt er ook nog genoeg te zien en te beleven. Er zijn prachtige natuurgebieden in Zeeland. De grote Duinpartijen herbergen heel veel mooie natuur, maar ook bijvoorbeeld het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen. Veel van deze gebieden vallen onder natuurbescherming en worden goed in de gaten gehouden. Om de fiets is Zeeland goed te ontdekken. Er is een prima fietsroutenetwerk en omdat Zeeland erg vlak is (de enkele dijkopgang daar gelaten) het er relatief makkelijk fietsen. Ook in de grote steden is het prettig winkelen en valt er veel te beleven. Middelburg is een leuke oude stad die veel van zijn oude charme heeft bewaard. In Vlissingen is vooral de boulevard met zijn Arsenaal en aquarium een leuk uitje voor het hele gezin. Ook loopt er een oud stoomtreintje vanaf Goes het Zeeuwse platteland in en is er het Mini-Mundi pretparkje voor de allerkleinsten. In de zomermaanden zijn er in veel Zeeuwse dorpjes braderieën en mossel/visserijfeesten. Een gezellige manier om te genieten van alles wat Zeeland bijzonder maakt.

Reizen naar Zeeland Per vliegtuig
Hoewel het in Nederland erg ongebruikelijk is om met het vliegtuig in eigen land op vakantie te gaan is het wel mogelijk om het vliegtuig naar Zeeland te nemen. Je moet dan niet denken aan een groot chartervliegtuig maar eerder aan een klein passagiersvliegtuig met maximaal 6 of 7 inzittende. U vliegt dan op Zeeland-Airport nabij de hoofdstad Middelburg.
Per spoor
Zeeland is vrij makkelijk te bereiken met de trein of beter gezegd de eilanden Walcheren en Zuid-Beveland zijn goed te bereiken met de trein. Alle treinstations in Zeeland liggen op deze eilanden. Er rijdt vanuit Amsterdam centraal een trein naar Vlissingen met onderweg nog diverse stops. Vanuit Roosendaal rijdt er een stoptrein die alle stations in deze provincie aandoet. De treinstations zijn Arnemuiden, Goes, Kapelle-Biezelinge, Krabbendijke, Kruiningen-Yerseke, Middelburg, Rilland-Bath, Vlissingen en Souburg.
Met de bus
Er worden diverse georganiseerde busreizen naar zeeland aangeboden die je bijvoorbeeld langs de Oosterscheldekering brengt of naar Neeltje Jans. De lijndiensten worden hier verzorgd door de busmaatschappijen Connexxion en Veolia Transport. Er rijden verschillende busdiensten naar en door Zeeland. Er is er zelfs één die je van Breda via Antwerpen naar het Zeeuws-Vlaamse Hulst brengt.
Met de auto
De meeste toeristen zullen echter deze provincie met de auto bereiken. Veelal zal dit gebeuren via de A58 vanuit Brabant. Andere mogelijkheden zijn de A29 en de N57 vanuit Zuid-Holland en via Antwerpen of de Liefkenshoektunnel in België. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van binnenwegen om Zeeland te bereiken. In Zeeland mag er behalve op de A58 nergens harder gereden worden als 100 kilometer per uur. Deze wegen zijn vaak te herkennen aan de groene doorgetrokken streep in het midden van de rijbaan met aan weerszijden een witte doorgetrokken streep. Bij de gele zonder de groene doorgetrokken streep geldt de limiet van 80 of het moet ander aangegeven staan.
Met de fiets
Zeeland is erg goed te bereiken met de fiets en de fietspaden zijn hier over het algemeen van uitstekende kwaliteit. De Phillipsdam en de Brouwersdam hebben naast de doorgaande weg ook een apart fietspad waardoor je vanuit Zuid-Holland zo in Zeeland ben. Vanuit Brabant is Zeeland ook vrij gemakkelijk te bereiken via één van de vele prachtige fietspaden. Wie er op de fiets naar Zeeuws-Vlaanderen wil zal er iets meer moeite voor moeten doen en zal men of om de Schelde heen moeten fietsen of de voetgangers tunnel in Antwerpen moeten pakken. Een andere mogelijkheid zijn de voet- fietsveren bij Vlissingen-Breskens, Hansweert-Perkpolder of Lillo-Doel. Een laatste mogelijkheid is om de bus door de Westerscheldetunnel te nemen.
Vluchttijd Er gaan geen directe vluchten naar Zeeland maar met een klein passagiers vliegtuig bent u al in minder dan een uur van het Brabantse Seppe naar Zeeland-Airport bij Middelburg gevlogen.
Overnachten Zeeland staat bekent om zijn vele campings, vakantieparken en idyllische hotels. Langs de hele kustregio vind je hier vele campings met ver uiteenlopende faciliteiten en prijsklassen. Ook in het binnenland van Zeeland zijn er nog meerder campings te vinden. Op deze campings heeft u vaak de keuze tussen een kampeerplaats voor uw tent of caravan of om een chalet of caravan te huren. Voor wie van wat meer luxe houdt reserveert een hotelkamer in één van de vele hotels in Zeeland. Deze hotels zijn er in alle verschillende prijs en kwaliteitsklassen te vinden. Van de beste 5 sterren hotels tot de meest simpele hotels. Voor wie iets bijzonders zoekt kan bijvoorbeeld overnachten in een ouderwetse pipowagen, een echte wigwam of een romantisch huisje op het Zeeuwse strand. Daarnaast zijn er in Zeeland meerdere vakantieparken te vinden waar u een vakantie huisje kunt huren. Veel van deze parken zijn voorzien van een eigen zwembad.

Zeeland-vakanties bij TUI
(boek je Zeeland autovakantie nu eenvoudig online)
 

Reizen in Zeeland Een mooie manier om Zeeland te ontdekken is om met de auto van de doorgaande wegen af te gaan en dan van dorp naar dorp te rijden. U zult zich eerst verbazen over de bijzondere namen van deze dorpen zoals Boerengat en Boerenhol. Als u eenmaal klaar bent met grinniken zul je zien dat er in Zeeland nog veel mooie dorpjes verscholen liggen. De verschillende Zeeuwse eilanden liggen doormiddel van verschillende bruggen en tunnels met elkaar verbonden. Tegenwoordig dient men alleen tol te betalen voor de Westerscheldetunnel. Daarnaast is Zeeland ook erg goed met de fiets ontdekken er lopen over de verschillende eilanden meerder fietsroutes en men kan hier net als in de rest van Nederland het fietsroute netwerk volgen. Voor sommige van deze routes dient men één van de veerdiensten te nemen. Hiervoor wordt vaak een klein bedrag gevraagd. Wie er in het bezit is van een boot of van een vaarbewijs kan de verschillende Zeeuwse eilanden te water ontdekken. In bijna alle aan de kustliggende plaatsen is er wel een kleine haven of aanlegsteiger te vinden waardoor u hier even aan land kan komen. Bij het oversteken van de Westerschelde dient men er dan wel rekening mee te houden dat er hier erg veel vrachtverkeer vaart. Daarnaast rijden er verschillende busdiensten in Zeeland. In de zomerperiode rijdt er tevens de stapbus die vanaf de verschillende campings de jongeren naar de discotheken brengt.
Douane & documenten Doordat Zeeland deel uitmaakt van Nederland zou deze rubriek eigenlijk niet van toepassing moeten zijn. Maar omdat uw reis naar Zeeland soms door België gaat dient u zich de regels van dit land te houden. Zo geldt hier net als in Nederland een identificatieplicht en gelden voor het in- en uitvoeren van goederen de EU.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Zeeland heeft een gematigd zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn directe ligging aan de Noordzee. Door deze invloed zijn de zomers in Zeeland nooit echt heet en ligt de gemiddelde dagtemperatuur tijdens deze maanden maar net boven de 20 graden Celsius. Het is eigenlijk altijd relatief aangenaam weer in Zeeland. Dit zorgt er echter ook voor dat de wintermaanden hier net iets minder koud zijn. Lange periodes van vorst of nachtvorst zijn dan ook een uitzondering in Zeeland. De neerslag is hier vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld en er valt hier op jaar basis tussen de 600 en 800 millimeter aan regen. Tijdens de zomermaanden ligt de zeetemperatuur hier iets hoger dan in de meeste delen van Nederland dit heeft met de ondiepte van de zee hier te maken. Gemiddeld genomen heeft Zeeland de meeste zonne-uren van heel Nederland.
De zomermaanden zijn de beste periode om Zeeland te bezoeken. In deze maanden draait de toeristische machine hier op volle toeren en worden er tal van activiteiten in de diverse dorpen en steden georganiseerd. Zoek u echter wat meer rust dan kunt Zeeland het beste in het voor of het naseizoen bezoeken. Tijdens de ze periode kunt u lekker uitwaaien op een van de Zeeuwse stranden om daarna een warme chocomel met slagroom te nemen in de strandtent.

Op het klimaat van Zeeland lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
 
Klimaattabel
Zeeland

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 6 2 2 23 5
februari 6 2 3 18 4
maart 9 4 4 21 4
april 12 6 5 18 6
mei 16 10 7 18 9
juni 19 12 6 19 14
juli 21 15 7 18 18
augustus 21 15 7 17 20
september 18 13 5 19 19
oktober 14 9 4 21 15
november 10 7 2 23 11
december 7 3 2 24 6
Geld De euro is hier het enige wettige betaalmiddel en in de meeste winkels en restaurants kunt u gewoon terecht met uw pinpas of creditcard. Alleen in de kleinere cafés of op één van de vele markten bent aangewezen op contact geld. Pinautomaten zijn er in de meeste dorpen en steden wel te vinden. Bankfilialen zijn echter vaak beperkt tot de grotere steden van de provincie. Voor het openbaar vervoer bent u hier vaak aangewezen op de OV-chipkaart al verkoopt men in de meeste bussen nog wel losse kaartjes.
Fooien Het is in de meeste restaurants en cafés de gewoonte om een kleine fooi na het afreken aan de ober of serveerster te geven. Een goede richtlijn hiervoor is 5 tot 10 procent van het totaal van de rekening. Men moet hierbij wel rekening houden met de hoogte van de rekening en de service van het bedienend personeel. Daarnaast is het de gewoonte om in hotels de kamermeisjes en de portiers een kleine fooi te geven. Ook taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van het totaal bedrag aan fooi te krijgen..
Tijdsverschil In Zeeland geld net als in de rest van Nederland de Midden-Europese Tijd die de tijdszone UTC+1 hanteert. Zeeland kent een zomer- en wintertijd.
Feestdagen Nationale feestdagen:
Nieuwjaarsdag 1 januari
Koningsdag 27 april
Bevrijdingsdag 5 mei
1e Kerstdag 25 december
2e Kerstdag 26 december
Oudejaarsdag 31 december
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede vrijdag
1e Paasdag
2e Paasdag
Hemelvaartsdag
1e Pinksterdag
2e Pinksterdag
Taal Nederlands is hier de hoofdtaal al kun je jezelf daar in de zomermaanden nog wel eens in vergissen. Door de grote hoeveelheid Duitse toeristen die er ieder jaar richting de Zeeuwse kust trekken lijkt Duits hier wel de hoofdtaal geworden. Zo zijn er bij sommige restaurants en cafés de menu’s tweetalig opgesteld en staan op de uithangborden vaak Duitse teksten. Dit is echter alleen maar in het hoogseizoen de rest van het jaar spreekt men hier gewoon Nederlands of beter gezegd het Zeeuwse dialect.
Gezondheid Er zijn in Zeeland twee grote ziekenhuizen het Admiraal de Ruyter ziekenhuis en het Zorgsaam Ziekenhuis. Het Admiraal de Ruyter ziekenhuis heeft meerdere vestigingen op Walcheren, Zuid-Beveland en op Schouwen-Duiveland in de plaatsen Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee. Het Sorgzaam ziekenhuis heeft vestigingen in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen, Hulst en Oostburg. Daarnaast zijn er door heel Zeeland meerder huisartsen posten en apothekers te vinden.
Vaccinaties zijn hier niet verplicht maar als men van plan is lange wandelingen in de natuur te gaan maken kan het verstandig zijn om een injectie tegen het FSME virus te nemen en een tekentang mee te nemen.
Telefoon & internet Het mobiele netwerk is hier voor de meeste providers goed tot zeer goed en zelfs op de meeste Zeeuwse wateren heeft u voldoende bereik. Het 3G netwerk is hier niet overal even goed dit kan echter sterk per provider verschillen. In veel openbare gelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden. Als men zich in de buurt van de Belgische grens bevindt is het vaak verstandig om te contoleren met welke provider men belt. Dit kan aanzienlijk in de kosten schelen omdat je zo niet onnodig via een Belgische provider belt.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom.
Veiligheid - In de grote grote steden net als in de meest toeristische plaatsen zijn vaak zakkenrollers aan het werk.
- Laat in je vakantieverblijf geen waardevolle spullen achter. Dit zijn vaak makkelijke doelwitten voor dieven
- Voor je gaat zwemmen is het verstandig om de controleren welke vlag er gehesen is. De betekenis van deze vlaggen staan vermeld op de plaats waar men het strand betreedt
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Nederland.
Let op! - Als u uw auto langs de waterkant parkeert is het verstandig om te controleren of er geen springtij verwacht wordt.
- Let goed op uw snelheid er staan veel flitspalen in Zeeland en op delen van de A58 is er traject controle
- In de meeste plaatsen en dorpen en toeristische attracties moet men betaald parkeren, dit geldt ook voor de meeste stranden.
Tips (zien & doen) - De stranden in Zeeuws-Vlaanderen behoren tot de schoonste van Nederland en krijgen van de keuringsinstanties al jaren hoge cijfers.
- De Boswachterij bij Westerschouwen op het eiland Schouwen-Duiveland is het grootste bos van Zeeland
- Sinds 2006 organiseert de Zeeuwse band Blof op de Brouwersdam het meerdaagse muziekfestival Concert At Sea
- Na de watersnoodramp in 1953 werden hier de Deltawerken gebouwd sinds de voltooiing van deze werken, is er op het voormalige werkeiland Neeltje Jans een themapark gevestigd.
- Eén van de grootste evenementen in Zeeland is de jaarlijkse Vlootschouw en Zeeuwse Marinedagen
- De Zeeuwse hoofdstad Middelburg heeft één van de mooiste historische centrums van de provincie
- Zeeland kent verschillende leuke plaatsjes, zoals Zierikzee. Daar kun je lekker winkelen en tussentijds de top 10 bezienswaardigheden van Zierikzee bewonderen.
- Bij Burgh-Haamstede ligt één van de mooiste MTB routes van Nederland
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Zeeland"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Zeeland

 

Wist je dat... ... de Westerscheldetunnel met een lengte van 6,6 kilometer de langste tunnel van Nederland is
... er wel 12 verschillende witte wijnen in Zeeland worden gemaakt
... Zeeland voor bijna 40 procent uit water bestaat
... het voormalige eiland Goeree-Overflakkee niet bij Zeeland maar bij Zuid-Holland hoort
... er door de eeuwen heen meer dan 100 Zeeuwse dorpen door de zee verwoest zijn
... in de wateren rond de Zeeuwse komen haaien voor, maar wees niet bang deze zijn banger voor jou als jij voor hen
Cultuur  
Zomerzonbestemming (je moet geluk hebben met het zomerweer)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (er zijn geen wintersportgebieden in Zeeland)
Uitgaan  
Winkelen (alleen in grote steden en toeristenplaatsen)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & internet
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl