Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Afrika / Tanzania / Zanzibar

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Zanzibar
Zanzibar bezienswaardigheden
Zanzibar klimaat & weer
Zanzibar in 24 foto's
Zanzibar informatie
Zanzibar voor beginners
bijzondere plaatsen
waar overnachten op Zanzibar
winterzon in Zanzibar
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Zanzibar
Zanzibar is een eiland voor de kust van Tanzania. Het eiland staat ook bekend onder de naam Unguja en vormt samen met Pemba en enkele kleinere eilanden de deelstaat Zanzibar. De hoofdstad van het eiland en de deelstaat is Zanzibar-stad. Het historische centrum van deze stad staat bekend als Stone Town. Dit deel van Zanzibar-stad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Over de vroegste bewoning van het eiland is niet heel veel bekend. Wel wordt er aangenomen dat de eerste bewoners ergens in de buurt van de Coral Cave hebben gewoond. Hier hadden ze namelijk onbeperkte toegang tot schoon drinkwater. Het waren de Arabieren die in de tiende eeuw na Christus de eerste handelskolonies op het eiland stichtten. Deze bleven hier bestaan tot het einde van de vijftiende eeuw toen Vasco de Gama het eiland bezocht. In het begin van de zestiende eeuw stichten de Portugezen er de eerste handelsposten en niet al te lang hierna werden de Arabische nederzettingen veroverd en namen ze de macht op het eiland over. Aan het einde van de achttiende eeuw werd het eiland een overzees gebied van de Sultan van Oman. Deze overheersing zou bijna tweehonderd jaar duren. In deze periode was Zanzibar het centrum van de oosterse slavenhandel. Een oude slavenmarkt uit deze periode is nog steeds te zien in Stone Town. Later werd het eiland nog een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk totdat het in 1963 uiteindelijk onafhankelijk werd. Niet lang hierna voegde het eiland zich samen met Tanganyika waarna het huidige Tanzania ontstond. Jarenlang waren de kruiden die op het eiland groeiden de belangrijkste vorm van inkomsten. Zanzibar was lang zelfs de grootste producent van kruidnagel ter wereld.

Vandaag de dag is het toerisme één van de belangrijkste vormen van inkomsten voor Zanzibar. Met name in de wintermaanden trekken steeds meer toeristen naar het eiland voor een heerlijk winterzonvakantie. Kwamen de meeste toeristen eerst nog na het Tanzaniaanse vaste land bezocht te hebben om even uit te puffen na alle activiteiten en safari’s. Vandaag de dag komen de meeste toeristen rechtstreeks naar het eiland. Er zijn langs de kust dan ook behoorlijk wat prachtige hotels en resorts te vinden. Het merendeel van de resort op Zanzibar werken volgens de all-inclusive formule.

Reizen naar Zanzibar Op Zanzibar is er één groot internationaal vliegveld te vinden. Het Zanzibar International Airport bevindt zich in de buurt van de hoofdstad Zanzibar-stad. Vanuit Nederland is Tui de enige maatschappij die rechtstreekse vluchten naar Zanzibar aanbiedt. Vanuit België is dit ook de enige maatschappij die naar Zanzibar vliegt. Wil je toch liever met een andere maatschappij naar Zanzibar vliegen dan zal je altijd één of meerdere keren moeten overstappen. Je kunt met een veerboot vanaf het vasteland van Tanzania naar Zanzibar te reizen. Kijk hiervoor op www.azammarine.com. Ook kun je vanaf het vaste land van Tanzania met kleine propellervliegtuigen naar Zanzibar reizen.
Ben je van plan om zelf naar Zanzibar te zeilen of te varen kijk dan wel uit want de wateren tussen Tanzania en Zanzibar staan erom bekend dat er piraten rondvaren die het gemunt hebben op kleine zeilboten of jachten. Er zijn enkele cruisemaatschappijen die Zanzibar als tussenstop hebben als onderdeel van een grotere reis of rondreis.

Boek gemakkelijk en goedkoop je vakantie naar Zanzibar bij TUI.nl. De pakketreizen die TUI naar Zanzibar zijn inclusief alles dus je hoeft zelf helemaal niets meer te regelen, behalve je koffer pakken natuurlijk.

Vluchttijd Je vliegt vanuit België en Nederland in ongeveer negen uur tot tien uur naar de luchthaven van Zanzibar. Dit is echter een gemiddelde het kan namelijk dat de vluchttijd aanzienlijk wordt verlengd door stevige tegenwind. Zeker als er met kleinere vliegtuigen wordt gevlogen want deze zijn dan gedwongen om een tussenlanding te maken op Hurghada in Egypte om hier extra brandstof te tanken. De vluchttijd kan hiermee met een uur verlengt worden.
Zorg ervoor dat je op voor de terugreis ruim van te voren op het vliegveld van Zanzibar aanwezig bent. De luchthaven kan erg druk en chaotisch zijn waardoor het behoorlijk lang kan duren voor je uiteindelijk bent ingecheckt en de juiste stempels in je paspoort heb staan.
Overnachten De meeste hotels, appartementen en resorts zijn te vinden voor de oostkust van Zanzibar en een enkele voor de westkust. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om grote all-inclusieve resorts waarbij je eigenlijk het terrein van het resort eigenlijk niet af zou moeten. Deze immense complexen zijn in de meeste gevallen direct aan één van de prachtige zandstranden te vinden die de eiland rijk is. Natuurlijk zijn er natuurlijk ook kleinschaligere hotels en appartementencomplexen te vinden. Opvallend veel hotels en resorts in Zanzibar bieden all-inclusive vakanties aan.
Ook in het historische deel van de hoofdstad, Stone Town zijn er een aantal prachtige hotels te vinden. Een groot deel van deze hotels beschikt over een rooftopbar waar je een schitterend uitzicht hebt over Stone Town en de Indische Oceaan
Op Zanzibar zijn geen officiële campings of kampeerterreinen te vinden.
Reizen op Zanzibar Taxi
Het meeste vervoer op Zanzibar voor toeristen gebeurt met de bus of per taxi. Op de meeste toeristische plaatsen en in de grotere steden zijn er vrij gemakkelijk taxi’s te verkrijgen. De prijzen van een taxi op Zanzibar zijn te vergelijken met die in Nederland. Wel kun je van te voren goede prijsafspraken met ze maken. Vaak scheelt het ook als je het hotel of je hostess de reservering laat maken. De taxi’s zijn te herkennen aan de stickers op de zijkant van de auto.
Busvervoer
Het busvervoer op Zanzibar wordt verzorgt door minibussen die meer op taxi’s lijken dan op openbaar vervoer. Toch zijn de prijzen hiervan erg schappelijk. Er zijn niet echt vaste tijden dat deze bussen langsrijden en er zijn ook geen vast op- en afstap plaatsen. Dit maakt het busvervoer voor veel toeristen Zanzibar tot een niet zo geliefd vervoersmiddel.
Huurauto
Als je de eilanden wilt gaan verkennen dan kun je het beste een auto huren. Als het iets meer mag kosten dan doe je er goed aan om een fourwheeldrive te nemen want een groot deel van de wegen op Zanzibar zijn over het algemeen slecht onderhouden en erg onoverzichtelijk. Het huren van een auto op Zanzibar is niet heel gemakkelijk, zo moet je een internationaal rijbewijs laten omzetten in aan Tanzaniaans rijbewijs. Zonder een internationaal rijbewijs is het niet mogelijk om een auto te huren. Let wel op want de wegen zijn slecht, er wordt links gereden en het verkeer is chaotisch. Ben je niet gewend om in dit soort verkeer te rijden dan raden we het je af om een huurauto op Zanzibar te huren.
Reizen naar Tanzania
Wil je vanaf Zanzibar naar het vaste land van Tanzania toe dan kun je met kleine propellervliegtuigjes deze oversteek maken. De duur van deze vlucht is helemaal afhankelijk van je bestemming in Tanzania. Deze vluchten zijn niet heel erg duur maar zeker niet goedkoop.
Douane & documenten Voor een bezoek aan Zanzibar dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is. Verder moet je in het bezit zijn van een geldig visum. Deze kun je kopen op het vliegveld van Zanzibar. Je geeft hier het formulier dat je in het vliegtuig hebt ingevuld af samen met een ander papier dat in de lobby van het vliegveld ligt. De kosten van dit visum bedraagt 50 dollar per persoon. Nadat je dit betaald hebt met je creditcard kun je door de douane heen. Hier wordt er nog wel een foto van je gemaakt en worden je vingerafdrukken gescand.
Om het land weer te kunnen verlaten moet je weer een formulier invullen en afgeven bij de douane. Dit papier krijg je als het goed is van de reisleiding. Zo niet dan is deze op het vliegveld te verkrijgen.
Reisseizoen & klimaat Zanzibar heeft een tropisch moessonklimaat met relatief veel neerslag gedurende het gehele jaar. Er zijn twee duidelijk regenperiodes te onderscheiden. De eerste duurt van maart tot en met juni en de tweede van oktober tot en met half januari. Ondanks dat er in deze periode veel neerslag valt zal je hier als toerist maar weinig last van hebben. Meestal valt er aan het begin of aan het einde van de dag een stevige bui en blijft het de rest van de dag droog. Deze bui zorgt er overigens voor dat het stof overal wegspoelt en het een stuk aangenamer ruikt en voelt op het eiland. Door de altijd aanwezige zeewind heb je niet echt last van een hoge luchtvochtigheid. Alleen in de meer inlands gelegen plaatsen van het eiland zou je hier in theorie iets meer last van kunnen hebben. Wel zal in deze periode de lucht vaak vervuild zijn met donkere wolken, het is echter maar zelden dat ze ook hun regen echt los laten. Deze wolken kunnen op de heetste momenten van de dag eerdere een zegening zijn als vervelend. De zon kan zeker in de winterzin periode goed branden en een beetje schaduw is dan ook vaak meer dan welkom.
De Indische Oceaan rondom Zanzibar heeft altijd een erg aangename temperatuur ergens tussen de 25 en dertig graden Celsius. Echt verkoelend kun je dit niet noemen maar verfrissend si het zeker.
De meeste toeristen verblijven in de winterperiode op Zanzibar. Dat is ook de periode waar je de grootste kans hebt op aangenaam weer. Het is overigens ook de enige periode dat er vanuit Nederland pakketreizen naar het eiland worden aangeboden. Zanzibar is een echte winterzonbestemming.
Op het klimaat van Zanzibar lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Zanzibar en verschillende plaatsen in Zanzibar.

Op de Zanzibar zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Zanzibar.
 

Klimaattabel
Zanzibar
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 32 23 8 10 28
februari 33 22 8 7 28
maart 32 22 7 13 29
april 30 23 6 18 29
mei 29 22 6 15 28
juni 29 21 8 7 27
juli 29 20 8 8 26
augustus 29 19 8 8 25
september 30 19 8 8 26
oktober 31 20 8 9 26
november 31 21 8 11 28
december 31 22 8 13 28
Geld De nationale munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. De Tanzaniaanse shilling is onderverdeel in briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 en er zijn munten met een waarde van 50, 100 en 200 shilling. Als toerist zijnde is de kans dat je dit geld in handen krijgt niet heel groot. Je overal perfect in euro’s of dollars betalen. De inwoners van Zanzibar zijn niet heel dol op muntgeld maar zullen het zeker aannemen. Je krijgt met regelmaat de vraag of je wat kleingeld om zou willen wisselen voor briefjes.
Er zijn op Zanzibar zo goed als geen pinautomaten te vinden waar je met een Europees pas terecht kunt. De twee automaten waar je wel terecht kunt zijn vaak leeg en geven per keer niet heel veel geld uit. Wil je grotere bedragen opnemen dan zal je dit binnen in de bank moeten. Handiger is het om voldoende contacten mee te nemen vanuit Nederland. Aangezien een euro in net zoveel waard is als een dollar op Zanzibar is het goedkoper om met dollars te betalen.
In de meeste hotels kun je wel gewoon met je creditcard betalen. Ditzelfde geldt voor de meeste bedrijven die excursies aanbieden.
De gemiddelde prijs ligt op Zanzibar behoorlijk wat lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Toch is het verstandig om altijd af te dingen zodat je nooit teveel betaalt.
Fooien Het is op Zanzibar de gewoonte als je uit eten bent geweest iemand je ergens mee geholpen heeft of een paar vragen voor je beantwoord heeft een fooi te geven. Het gemiddeld maandloon op Zanzibar ligt ergens tussen de 25 en vijftig dollar. Dit is voor veel inwoners van het eiland maar net genoeg om rond te komen. De gekregen fooien helpen hun een beter bestaan te krijgen.
Taxichauffeurs, gidsen, kamermeisjes en andere mensen die in de toeristische sector werken zijn het gewend om een fooi te krijgen.
Tijdsverschil Zanzibar ligt in de tijdszone UTC+ 3:00 en kent geen zomer of wintertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Zanzibar en Nederland in de zomertijd één uur en in de wintertijd twee uur.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
11 januari – Nieuwjaarsdag
12 januari – Zanzibar revolution day
7 april – Karuma day
26 april – Union day
1 mei – dag van de arbeid
1 juni – internationale dag van het kind
7 juli – Saba Saba
9 september – onafhankelijkheidsdag
14 oktober - Nyere dag
25 december - Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag
Variabele feestdagen (nationaal):
Aswoensdag
Goede Vrijdag
Pasen
Taal De officiële taal van Zanzibar is Swahili. Deze taal wordt door het merendeel van de bevolking van Zanzibar gesproken en geschreven. Naast het Swahili is het merendeel van de inwoners van het eiland het Engels vaardig. De meeste spreken goed Engels maar wel met een stevig dialect. Naast het Engels zijn er ook mensen werkzaam in de toeristenindustrie die het Duits en soms zelfs Frans Vaardig zijn. Het Swahili wordt niet alleen op Zanzibar maar ook in meerdere landen op het vaste land van Afrika gesproken.
Gezondheid De medische voorzieningen op Zanzibar zijn niet heel goed en vallen in het niets met wat wij in Nederland gewend zijn. Er is op het eiland één grote privékliniek te vinden die in Indiase handen is en waar je voor de meeste dingen wel terecht kan. Ook zijn er verschillende doctoren aanwezig die bij de meeste kleine pijntjes wel uitkomst weten te bieden. Heb je iets ernstiger dan zal je in de meeste gevallen naar de stad Nairobi in Kenia worden gebracht.
Niet alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken met de gezondheidsinstantiesop Zanzibar . Is dit niet het geval dan zal je de rekening ter plaatse contact moeten afrekenen. Het kraanwater is hier niet drinkbaar maar het kan wel gebruikt worden om je tanden mee te poetsen of koffie of thee mee te zetten. Er wordt wel aangeraden om het water flink te laten doorkoken. Als je water uit flesjes drinkt controleer dan altijd goed of de verzegeling er nog op zit.
Wie op reis gaat naar Zanzibar kan zich het beste tegen een paar ziekten laten inenten. Er zijn geen vaccinaties verplicht maar aanbevolen wordt om een DTP, gele koorts, hepatitis A en een Hepatitis B injectie te nemen. Een cholerastempel verplicht. Er komt malaria voor op Zanzibar dus het slikken van Malaria pillen, jezelf insmeren met deet en klamboes gebruiken is geen overbodige luxe.
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Tanzania is 00255
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Tanzania is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een redelijke tot goede dekking op Zanzibar. Zelfs in de meer afgelegen plaatsen op de eilanden heb je een redelijke tot goede dekking. Het bellen vanaf Zanzibar naar Nederland is duur. Dit kan goedkoper maar dan zal je op Zanzibar een kaartje koopt van een lokale provider. In de meeste plaatsen op Zanzibar kun je gebruik maken van het GPRS , 3G of 4G netwerk. De belangrijkste provider die je op Zanzibar tegenkomt is Vodacom. In sommige plaatsen, hotels en restaurants op Zanzibar kun je gratis gebruik maken van het wifi-netwerk. Dit werk vaak zonder versleuteling. In veel gevallen gaat het dan ook onveilige netwerken waarbij je voorzichtig moet zijn met wat je bekijkt en deelt.
De wifi is op de meeste resort redelijk tot goed. Al ligt dit wel aan het moment dat je gebruik wil maken van de wifi. Rond etenstijd en het einde van de middag zal er meestal een piek in het gebruik zijn en daardoor de verbinding behoorlijk wat langzamer.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Op Zanzibar worden voornamelijk de zogenaamde Engelse drie punt stopcontacten gebruikt. Je hebt dan ook een verloop nodig om je Nederlandse opladers en apparatuur te kunnen gebruiken.
Veiligheid - Er komt op het eiland Zanzibar malaria voor. Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert met deet en het innemen van malariapillen zijn geen overbodige luxe.
- Op de drukke markten en winkelstraten in Stone Town en toeristische plaatsen kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn. Ditzelfde geld voor het openbaar vervoer op Zanzibar.
- Er komen voor de kust van Zanzibar behoorlijk wat zee-egels voor. Het dragen van goede waterschoenen is dan ook zeker geen overbodige luxe.
- De wegen zijn niet altijd van goede kwaliteit, pas hier je snelheid en rijstijl op aan.
Let op! - homoseksualiteit is verboden op Zanzibar, op openlijke homoseksualiteit staan zware gevangenisstraffen.
- Afdingen is een must op Zanzibar. Betaal nooit meer dan de helft van de oorspronkelijke vraagprijs.
- Ongeveer achtennegentig procent van de gehele bevolking van Zanzibar is moslim. Op vrijdag zullen er redelijk wat winkels gesloten zijn. Soms voor een bepaalde periode soms voor de hele dag. Heb je die dag een excursie dan kan het voorkomen dat je gids er even een half uurtje vandoor gaat. Dit zal meestal tijdens de lunch zijn dus last heb je er niet van.
- Met de hygiëne is het op sommige plaatsen ernstig gesteld kijk dus uit met rauwe producten en vlees en vis wat niet goed doorbakken is.
- Het overgrote deel van de bevolking van Zanzibar is moslim. Pas hier op straat en in openbare ruimtes je kledingstijl op aan. Bedek je schouders en draag broeken en rokken tot op de knie.
- Zanzibar ligt niet al te ver van de evenaar, de zon staat hier dan ook dichterbij dan dat wij gewend zijn. Insmeren met een hoge factor is dan ook een must. Smeer vaak en veel om jezelf te beschermen tegen de felle zon.
Tips (zien & doen) - Een must see op Zanzibar is de kleurrijke markt van Stone Town. De geuren en kleuren van deze markt zullen nog lang in je geheugen blijven
- Er is op Zanzibar een groot verschil tussen eb en vloed. Op sommige plaatsen kan het water enkele honderden meters van de kust vandaan trekken. Neem een paar waterschoenen mee en ga een wandeling maken over het droog liggende deel. Je komt in poeltjes prachtige krabben en zeesterren tegen
- De wateren rondom Zanzibar staan bekend om hun prachtige onderwaterleven. Er zijn vlak voor de kust kleurrijke koralen en heel veel verschillende vissoorten te vinden. Met een beetje geluk kom je er zelfs een waterschildpad tegen.
- Breng een bezoek je aan Prison Island. Op dit eiland is een schildpadden opvang, een oude gevangenis en een prachtig strand te vinden.
- De populairste excursie op Zanzibar is de Blue safari. Tijdens deze excursie kun je snorkelen, zeilen met een Dhow, dolfijnen spotten en barbecueën op het strand.
- De zonsondergang vanaf het sunset terras van het Afrika House Hotel is tot de mooiste van het eiland
- Tegen het vallen van de avond is er op de boulevard van Stone Town een prachtige foodmarket te vinden. Rondkijken moet je hier zeker doen, het eten van de lekkernijen is niet aan te raden. De hygiëneregels zoals ze in Nederland gelden zijn hier ver te zoeken
- Een traditioneel gerecht van Zanzibar is pilaurijst. Dit gerecht is meegenomen door de Arabieren en heeft op Zanzibar een Afrikaans tintje gekregen
- Breng een bezoek aan één van de kruidentuinen. Je komt hier alles te weten over het belangrijkste exportproduct van het eiland
- De wateren rondom het eiland staan bekend als uitstekende kitespots.
- Er zijn op Zanzibar enkele heerlijke lokale biertjes te krijgen, de bekendste zijn Kilimanjaro, Serengeti en Safari.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Zanzibar"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Zanzibar

 

Wist je dat... - Zanzibar lang een kolonie van Portugal geweest is en onderdeel van het Sultanaat Oman
- Naast het toerisme het land voornamelijk leeft van het telen van allerlei verschillende kruiden. Met name de kruidnagel wordt er veel geproduceerd
- Er op Zanzibar geen echte bergen of heuvels te vinden zijn
- De caretta caretta schildpadden op de stranden van Zanzibar hun eieren leggen
- Er voor de kust van Zanzibar er behoorlijk wat verschillende soorten dolfijnen voorkomen
- Het Jozania National het enige nationale park van het eiland is. In dit park wonen de Zanzibarfranjeapen. Dit is de enige plaats ter wereld waar deze apen voorkomen
- Dat Stone Town in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst
- 98% van de inwoners van Zanzibar moslim is
- Een aantal van de stranden van Zaqnzibar tot de mooiste stranden ter wereld behoren.
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (bijna perfect winterzon weer)
Wintersportbestemming (het sneeuwt nooit in Zanzibar)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur (hier is zeker verbetering mogelijk)
Prijspeil (goedkoop)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© foto's Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl