Over Landenportal.nllinkpartnersadverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Oostenrijk / Wenen

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Wenen?
Wenen voor beginners
Wenen top 10
bezienswaardigheden Wenen
bijzondere plaatsen in Wenen
klimaat & weer van Wenen
beste reistijd voor Wenen
alles over Wenen
startpagina Wenen
waar overnachten in Wenen
Wenen in één dag
Wenen informatie
Wenen informatie

Wenen reisgids
Wenen tips

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Wenen
Wenen was ooit één van de machtigste steden in Europa, de Habsburgse heersers hebben zeker een belangrijke stempel gedrukt op de geschiedenis van deze Oostenrijkse hoofdstad. Wenen was vroeger de poort naar het Oosten van Europa en met de val van het communisme heeft de stad deze rol weer opgepakt. Wenen heeft als stad veel te bieden, prachtige paleizen, geweldige tuinen en een fantastische keuken. Wenen is een meerdaags bezoek meer dan waard. De grote hoeveelheid hotels van eenvoudig tot super de luxe bieden voor iedere bezoeker de juiste accommodatie.
De ligging in het noordoosten van Oostenrijk maakt Wenen zeer goed bereikbaar voor toeristen uit een groot deel van Europa zoals Duitsland, Nederland, Tsjechië, Hongarije en Polen.

Reizen naar Wenen Vliegen naar Wenen is de snelste manier om de stad te bereiken. Er is voldoende keuze uit luchtvaartmaatschappijen om je naar de internationale luchthaven van Wenen te brengen.
Wie per auto naar Wenen wil reizen doet dat via Duitsland. De totale rit is afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland ongeveer 950 tot 1200 kilometer. Gemiddeld zul je daar zo'n 10 tot 12 uur over doen, exclusief de stops onderweg. Tijdens spitsuren en extreme weersomstandigheden kan de totale reisduur flink oplopen.
Vluchttijd Wenen is vanaf Schiphol ongeveer 1,5 uur vliegen. Austrian Airlines en KLM hebben dagelijks diverse vluchten naar Wenen. Vanuit Duitsland vliegt ook Air Berlin dagelijks meerdere malen naar Wenen.
De moderne luchthaven van Wenen ligt ongeveer 18 km ten zuidoosten van het centrum. Met de trein is het vliegveld in 25 minuten te bereiken, de snelle maar duurdere CAT trein stopt onder de terminal en brengt je in één keer naar het centrum.
Overnachten Het aanbod in accommodatie is overweldigend, van eenvoudige jeugdherberg tot luxe 5 sterren hotels, Wenen is een populaire bestemming voor de rijken oost Europeanen en daar spelen de luxe hotels zoals Hotel Sacher goed op in. Ook voor de budget reiziger is er genoeg aanbod. Overnachten bij een B&B is een aanrader. Belangrijk bij het kiezen van je accommodatie is de aanwezigheid van een metro station, zodat je je goed in de stad kunt verplaatsen via het uitstekende metronetwerk.
Via de site booking.com kun je snel en eenvoudig hotels in Wenen zoeken en boeken.
Reizen in Wenen Wenen heeft een zeer modern, uitgebreid en effectief metro systeem (U-bahn) de metro’s rijden op werkdagen op de meeste lijnen met intervallen van 5 tot 6 minuten. Het openbaar vervoer bestaat verder uit een zeer dicht netwerk van bussen en trams.
Een dagkaart voor het openbaar vervoer in wenen kost ongeveer € 5,80 een 48 uurs kaart kost € 10,- en de speciale “Wien Karte” geeft naast het gebruik van het openbaar vervoer (72 uur) korting op diverse musea en attracties kost rond de 25 euro deze kaart is verkrijgbaar bij de meeste hotels en op de luchthaven.
Taxi’s zijn er in overvloed in Wenen, zorg dat je exact weet waar je naar toe wilt, vraag aan de receptie van het hotel of zijn een taxi kunnen bestellen, vaak is dit ietsje duurder maar je weet wel zeker dat je een betrouwbare chauffeur krijgt.
Met je eigen auto door Wenen rijden is goed mogelijk, alleen is het parkeren net als in Nederlandse steden erg duur. Aan de rand van het centrum zijn enorm grote P+R terreinen gebouwd hier staat je auto voor € 3,00 per dag en met de metro ben je in 10 minuten in het hartje van Wenen.
Douane & documenten Oostenrijk (dus ook Wenen) maakt deel uit van de EU er is dus geen fysieke paspoort controle meer. Oostenrijk maakt ook deel uit van het Schengen verdrag. Een geldige Nederlandse ID kaart voldoet.
Reisseizoen & klimaat Wenen heeft een gematigd zeeklimaat met eigenschappen die neigen richting een landklimaat. Door de ligging die in Europa is er nog steeds invloed van zee waardoor de winters gemiddeld minder streng zijn dan je in deze regio zou verwachten. In de zomer kan het warm worden maar zorgt invloed van de zee en de ligging ten noordoosten van de Alpen ervoor dat lange periodes van verzengende hitte hier niet zo vaak voorkomen. Wat wel kenmerkend is voor Wenen zijn de flinke omslagen in weersomstandigheden en temperaturen binnen zeer korte tijd. Warme periodes in de zomer worden vaak abrupt afgesloten met flink onweer waarna de temperatuur zomaar tien graden of meer kan dalen. In de wintermaanden zijn temperatuurverschillen van 15 tot 20 graden binnen een tijdbestek van 48 uur een regelmatig terugkerend verschijnsel.
De beste reistijd voor een bezoek aan Wenen is van mei tot en met september. De rest van de maanden zijn ook prima, maar in deze periode heb je de grootste kans op mooi weer.

Alles over het weer van Wenen lees je op het klimaat van Wenen

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
dagtemp.
in °C
gemiddelde
nachttemp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
Januari 1 -5 2 9 n.v.t.
Februari 3 -4 4 7 n.v.t.
Maart 8 1 5 7 n.v.t.
April 14 5 6 8 n.v.t.
Mei 18 9 7 10 n.v.t.
Juni 21 12 8 12 n.v.t.
Juli 24 14 9 12 n.v.t.
Augustus 23 13 8 11 n.v.t.
September 20 10 6 8 n.v.t.
Oktober 15 7 5 8 n.v.t.
November 7 1 2 8 n.v.t.
December 4 -2 2 8 n.v.t.
Geld De munteenheid van Oostenrijk is de Euro. Overal in Wenen zijn geldautomaten te vinden, een geldautomaat noem je in Wenen een Bankomat. Credit Cards worden overal in Wenen geaccepteerd, let wel op met American Express niet iedere winkel accepteert deze kaart.
Fooien Het geven van fooien is in Wenen redelijk gebruikelijk. De gemiddelde fooi is ongeveer 5 a 10% van de rekening. Maar niet overal worden fooien geaccepteerd. Een kruier krijgt meestal € 1,- per koffer en voor het kamermeisje laat je € 1,- per dag achter.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil met Nederland en België. Net als bij ons kent ook Oostenrijk dus ook Wenen een zomertijd en wintertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
15 mei - Onafhankelijkheidsdag
1 november - Allerheiligen
26 november - nationale feestdag
6 december - Sint Nicolaas
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)

In Wenen kent men geen koopzondagen, alle winkels zijn dus gesloten.
Taal De officiële taal is Duits, met een Oostenrijkse tongval. In Wenen spreekt men voornamelijk hoog Duits, een beetje bekakt.
Met Engels kun je je in Wenen goed redden, vooral in hotels, restaurants en winkels.
Gezondheid Het niveau van de gezondheidszorg in Oostenrijk is excellent. Zorg dat in je reisverzekering luchttransport ook vergoed wordt.
Voor Oostenrijk zijn geen speciale gezondheidsmaatregelen zoals vaccinaties nodig. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Oostenrijk is 0043
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Oostenrijk is 0031
Je Nederlandse mobiele telefoon werkt gewoon in Oostenrijk, UMTS is landelijk aanwezig, Telefooncellen verdwijnen door de komst van de mobiel steeds meer en meer. Bellen in Oostenrijk is goedkoop, ben je vaak in Oostenrijk dan loont het zeker de moeite om een pre-paid telefoonkaart te kopen voor je mobiel. De concurrentie tussen de aanbieders is groot. De grootste aanbieders zijn: Telering, One, Drei (3), en T-Mobile.
Wie online wil gaan kan dat doe via steeds meer wifi hotspots. Steeds meer hotels zijn voorzien van een draadloos netwerk en bieden internet tegen betaling of gratis aan aan hun gasten. Het aantal internetcafés is aan het afnemen als gevolg van de toename van het aantal draadloze netwerken.
Elektriciteit Oostenrijk dus ook Wenen heeft het zelfde voltage als in Nederland en België en je kunt gewoon Nederlandse stekkers gebruiken.
Veiligheid Wenen is een veilige stad, net als iedere andere grote Europese stad moet je in drukke gebieden goed oppassen voor zakkenrollers en ander gespuis, Loop niet te koop met je eigendommen. Zoek ’s avonds niet alleen de smalle donkere steegjes op.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Op de diverse pleinen bij de toeristen attracties staan jongeren al dan niet in traditionele kleding die kaarten verkopen voor de diverse shows met de lippizaner paarden, deze jongeren staan er maar met één doel en dat is geld verdienen. Je kunt je kaarten beter rechtstreeks bij het theater kopen.
- Net als in alle grote steden is parkeren in het centrum van Wenen vaak lastig en vooral een prijzige aangelegenheid. Let goed op parkeerverboden en bepalingen voordat je je auto parkeert in Wenen. Beter is het vaak om te kiezen voor een parkeergarage.
Tips (zien & doen) Stephansdom - de bijna 140 meter hoge toren van deze gotische kerk kun je niet missen, voor de sportievelingen onder ons is het mogelijk om de toren te beklimmen via meer dan 340 traptreden.

Schönbrunn Paleis – Ooit had dit paleis groter moeten worden als het beroemde paleis van Versailles in Parijs. Helaas is dit niet gelukt. Toch is het paleis nog in haar originele staat te bezoeken, van de ongeveer 1.400 kamers zijn er 40 opengesteld voor het publiek.

Wiener Prater – Op elke ansicht kaart staat het Weense Reuzenrad wel afgebeeld, al meer dan 100 jaar heeft Wenen een attractiepark binnen haar stadsgrenzen. Het uitzicht vanuit het reuzenrad is erg mooi.

Kunsthaus Wien – dit is wel het meest bijzondere stukje architectuur in Wenen, Friedrich Hundertwasser tekende voor dit ontwerp. In die museum vind je dan ook veel werken van Hundertwasser maar er zijn ook wisselende exposities van hedendaagse kunst.

Albertina – met meer dan 1 miljoen prenten en 60.000 tekeningen mag dit museum zich rekenen tot één van de belangrijkste ter wereld. Het museum heeft o.a. collecties van Picasso en Cézanne in haar bezit.

Spaanse rijschool – één van de populairste bezienswaardigheden van Wenen, de beroemde witte Lipizaner paarden die een dans opvoeren. Reserveren is aan te raden.

Belvedere Paleis - dit paleis is minder populair dan Schönbrnn, maar zeker niet minder de moeite waard. Maak vooral ook een wandeling door de fraai aangelegde paleistuin.

Donautoren - vanuit deze televisietoren kun je tegen betaling genieten van een prachtig uitzicht.

Strandbar Herrmann - in het zomerseizoen is het heerlijk vertoeven op dit stadsstrand dat aangelegd is aan de Donau.

Sachter torte eten – Zelfs doorgedrongen tot in de Nederlandse bakkerijen, maar een echte Sachter torte eet je natuurlijk in Wenen maar, de inwoners van Wenen lopen met een grote boog om Sacher heen maar gaan linea recta naar Demel aan de Kohlmarkt, Demel is namelijk de uitvinder van de Sachertorte. Ben je geen liefhebber van zoveel chocolade dan heeft Demel nog verschillende andere lekkernijen (Sacher niet).

Shoppen – Dat doe je het beste aan de Mariahilfer-strasse hier vindt je het grootste aanbod aan winkels, voor het luxe segment (van Armani tot Vuitton) kun je het beste terecht aan de Kohlmarkt en Graben.

Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Wenen"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Wenen

 

Wist je dat... ... er in Wenen meer dan 1,6 miljoen mensen wonen?
... koffie drinken een traditie is, en wenen meer dan 550 “kaffeehäuser” heeft
... je de beste Wiener schnitzels in Wenen bij Figlmuller en Lugeck kunt eten?
... de Weense zanger Falco met een Duitstalig nummer de eerste plaats van de Amerikaanse top 100 heeft gehaald
... Wenen een aangenamer klimaat heeft dan Nederland
... jaarlijks ongeveer 6 miljoen toeristen Wenen bezoeken
Cultuur (Wenen is rijk aan musea en theaters)
Zomerzonbestemming (lekker warm)
Winterzonbestemming (vergeet Wenen als winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (niet in Wenen, wel op redelijke afstand)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (Wenen ligt niet aan zee, er zijn wel stadsstranden aan de Donau)
Kindvriendelijkheid (voor kinderen is er veel te doen zoals de Prater bezoeken)
Veiligheid (Wenen is één van de veiligste steden van Europa)
Infrastructuur (openbaar vervoer en snelwegen rondom stad zijn perfect)
Prijspeil (eten en drinken met uitzondering van koffie is goedkoper, koffie drinken is wel erg duur. Kleding, e.d. hebben een zelfde prijsniveau als in Nederland. De geboden service in Wenen ligt op een zeer hoog niveau)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 
 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl