Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Caribische eilanden / Sint Maarten

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Sint Maarten
St. Maarten voor beginners
St. Maarten bezienswaardigheden
St. Maarten klimaatinfo
St. Maarten in 24 foto's
St. Maarten zonkalender
St. Maarten tips
heerlijk Sint Maarten
winterzon in Sint Maarten
zonkalender Sint Maarten
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Sint Maarten
Sint Maarten is een land gelegen op het gelijknamige eiland Sint Maarten. Dit Caribische eiland bestaat uit twee delen. Het zuidelijke deel is het land Sint Maarten, dat deel uitnaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is geen onderdeel van het land Nederland en behoort niet tot de Europese Unie. Het noordelijke deel van het eiland Sint Maarten is Saint-Martin. Dit is een overzeese gemeenschap van Frankrijk en is wél onderdeel van de Europese Unie. Alles over dit Franse deel van Sint Maarten lees je op de pagina over Saint-Martin. Deze pagina is gewijd aan het land Sint Maarten.
Sint Maarten is één van de Bovenwindse Eilanden. Deze Caribische eilanden zijn over het algemeen groener dan de Benedenwindse Eilanden. Zo ook Sint Maarten, hoewel dit eiland niet zo groen is als het iets zuidelijke gelegen Saba. Sint Maarten was van oorsprong een plek waar indianen woonden. Op het moment dat de Nederlanders voor het eerst op Sint Maarten arriveerden waren de indianen alweer vertrokken en was het eiland onbewoond. Toen de Nederlanders zich hier begonnen te vestigen werd Sint Maarten vooral gebruikt voor zoutwinning en het verbouwen van suikerriet, tabak en katoen. Voor het zware werk werden slaven vanuit Afrika naar Sint Maarten gebracht. Pas in 1863 schaften de Nederlanders de slavernij af.
Tegenwoordig wordt het geld op Sint Maarten vooral verdiend door middel van het toerisme. Veeteelt, landbouw en logistiek vormen een aanzienlijk kleinere bron van inkomsten. Het toerisme bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste heb je de zonzoekers die vanuit Europa en de Verenigde Staten naar Sint Maarten gevlogen komen om een week of langer hier te genieten van het goede leven. Ten tweede heb je dagjestoeristen die met cruiseschepen aanleggen in Philipsburg en van daaruit het eiland verkennen.

Reizen naar Sint Maarten Het gros van de Europese toeristen dat een vakantie in Sint Maarten viert komt per vliegtuig naar Sint Maarten. Vanuit Nederland kun je met TUI en KLM naar Princess Juliana International Airport vliegen. Ook de vliegtuigen die vanuit Frankrijk (Air France) naar Sint Maarten vliegen landen op Princess Juliana International Airport. Het vliegveld dat in het Franse deel van het eiland ligt (L'Espérance Airport) is veel kleiner en wordt alleen maar gebruikt om vluchten te onderhouden met andere overzeese gebiedsdelen van Frankrijk zoals Anguilla en Saint Barthélemy.
Een andere manier om naar Sint Maarten te reizen is over water. Het eiland is op verschillende cruiseroutes opgenomen. De cruiseschepen leggen aan in Philipsburg. Je kunt ook per veerboot komen. Dat kan vanaf het noordelijker gelegen Anguilla.

SINT MAARTEN AANBIEDINGEN VAN TUI

 

Vluchttijd Vliegen naar Sint Maarten doe je in ongeveer 9 tot 11 uur. De terugvlucht duurt vanwege wind in de rug meestal een uurtje korter. Bij de terugvlucht wordt er vaak door de nacht heen gevlogen, waarbij je aan het einde van de middag of in de avond vertrekt en de volgende dag in de ochtend aankomt in Europa. De vluchten vanuit Nederland naar of van Sint Maarten worden niet zelden gecombineerd met een ander Caribisch eiland. Zo kan het gebeuren dat je een tussenlanding maakt op bijvoorbeeld Curaçao. Vaak is dit alleen maar op de heen- of terugvlucht. Zo'n extra tussenlanding zorgt ervoor dat de totale reistijd wel met een paar uur verlengd wordt.
Overnachten Het accommodatieaanbod op Sint Maarten bestaat vooral uit vier- en vijfsterrenhotels. Een deel daarvan is op basis van all-inclusive verzorging. Appartementen zijn er ook te vinden voor wie zelfverzorgend wil zijn en er is ook een redelijk aanbod van villa's en vakantiewoningen die je kunt huren. Wie op zoek is naar hostels of andere goedkoper overnachtingsmogelijkheden die heeft slechts beperkte keuze.
Reizen op Sint Maarten De gemakkelijkste manier om je op Sint Maarten te verplaatsen is per huurauto. Er is een redelijk aanbod van huurauto's. De prijzen liggen gemiddeld wel wat hoger dan wat je op een doorsnee vakantiebestemming betaalt. Autorijden op het eiland is vrij simpel. Men rijdt rechts en de internationale verkeersregels zijn hier van toepassing. Zorg er wel voor dat je een geldig autorijbewijs meeneemt als je je huurauto op gaat halen.
Wie geen zin heeft om zelf auto te rijden of een huurauto te duur vindt die kan zich met de bus of taxi verplaatsen. Hoewel er op Sint Maarten vaste taxiprijzen bestaan wil een individuele taxichauffeur zich er weleens toe laten verleiden om toch toeristen af te zetten. Maak daarom goede prijsafspraken.


 

Douane & documenten Om de Sint Maarten heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij binnenkomst. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Nederlanders, Belgen en andere mensen met een paspoort uit de Europese Unie hebben geen visum nodig als ze korter dan drie maanden in Sint Maarten verblijven.
Reisseizoen & klimaat Wie een vakantie naar Sint Maarten boekt die is gegarandeerd van hoge temperaturen. Het hele jaar door ligt de gemiddelde middagtemperatuur rond de dertig graden Celsius en als de zon eenmaal ondergegaan is daalt de temperatuur slechts zeer geleidelijk. Pas tegen de ochtend, op het moment dat de lucht langzaamaan alweer licht begint te worden, wordt de laagste etmaaltemperatuur bereikt. Die ligt gemiddeld rond de 23 tot 26 graden Celsius. Wat betreft het weerbeeld wisselen zon, wolken en regenbuien elkaar af. Gemiddeld valt er zo'n negenhonderd millimeter regen per jaar. Daarmee is Sint Maarten natter dan Nederland, maar als je kijkt naar de totale tijd dat het regent dan komt Sint Maarten er duidelijk beter van af. Dat komt omdat de neerslag hier vooral in de vorm van korte, pittige buien valt. In de periode januari tot en met april valt de minste neerslag. Februari en maart zijn met gemiddeld 43mm regen per maand de droogste maanden. De grootste kans op regen heb je van augustus tot half december. Tijdens dit nattere seizoen kunnen tropische stormen voorkomen en is het zelfs mogelijk dat je met een orkaan te maken krijgt. Het orkaanseizoen begint officieel op 1 juli en duurt tot 1 december. In deze periode komen er regelmatig tropische stormen voor in het Caribisch gebied. Sint Maarten ligt in de strook waar zulke diepe depressies voor kunnen komen dat er stormen met orkaankracht kunnen ontwikkelen.
Gedurende het hele jaar staat er overigens een aangename passaatwind. Deze waait uit het noordoosten en is daarom vooral merkbaar aan de noordelijke en oostelijke kustgebieden. In het zuidwesten kan de wind wat minder aanwezig zijn waardoor het al snel warm aan kan voelen.
Op het klimaat van Sint Maarten lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor de Sint Maarten en een aantal plaatsen en streken binnen het land.
Op de Sint Maarten zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Sint Maarten.
 
Klimaattabel

 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 29 23 8 15 26
februari 29 23 8 11 26
maart 30 23 9 11 26
april 30 24 9 11 26
mei 31 24 8 14 27
juni 31 25 8 14 28
juli 31 25 8 16 28
augustus 31 25 9 16 28
september 31 25 9 16 29
oktober 31 25 8 17 29
november 30 24 8 16 28
december 29 23 8 15 27
Geld De valuta in Sint Maarten is de Antilliaanse gulden. Je kunt ook met Amerikaanse dollars betalen. Deze twee valuta worden eigenlijk naast elkaar gebruikt. Het heeft daarom weinig zin om Amerikaanse dollars om te wisselen voor guldens. Houd er rekening mee dat je op het Franse deel van het eiland met euro's betaalt.
Betalen met creditcards kan over het algemeen prima in restaurants, bij hotels en in een aantal winkels. Ook excursies kunnen vaak met de creditcard voldaan worden..
Fooien Als er op de restaurantrekening of barrekening geen servicecharge (meestal 10 tot 15%) vermeld staat, dan is het geven van een fooi zeer gebruikelijk. Hanteer hierbij een percentage van 10 tot 20 procent over de totale rekening.
Kruiers betaal je 1 tot 2 dollar per koffer of tas. Kamermeisjes één tot twee dollar per dag.
Tijdsverschil Het tijdsverschil tussen Nederland en Sint Maarten bedraagt in de winterperiode 5 uur en in de zomer 6 uur. In Sint Maarten is het tijdens de zomertijd daarom zes uur vroeger dan bij ons, zodra de wintertijd ingaat is het in Sint Maarten vijf uur vroeger dan bij ons.
Om op de heenreis een jetlag te beperken kun je op de dag van aankomst het beste proberen zo laat mogelijk naar bed te gaan, indien mogelijk pas na 11 uur lokale tijd. Herhaal dit de dag daarop en de kans is groot dat je redelijk aangepast bent aan het lokale tijdsritme.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
23 maart - Verdrag van Concordia
27 april - Koningsdag
21 oktober - Antillendag (wordt amper gevierd)
11 november - Sint-Maartendag
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Pasen (maart/april)
Taal Hoewel Nederlands de officiële taal in Sint Maarten is, is Engels de algehele spreektaal. Dat komt vooral omdat slechts een paar procent van de bevolking het Nederlands beheerst.
Gezondheid Sint Maarten heeft een eigen ziekenhuis waar een redelijk aantal behandelingen en operaties uitgevoerd kunnen worden. Voor gecompliceerde operaties worden patiënten overgevlogen naar Curaçao.
Op het eiland heb je redelijk veel last van muggen. Deze steken vooral rond en na zonsondergang, maar slaan zeker ook overdag toe. Muggen kunnen verschillende virussen overbrengen, waaronder het zika virus.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, maar is de kans redelijk dat er wel inentingen aanbevolen worden. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Sint Maarten  is 001721
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Sint Maarten is 00131 of +31
Mobiel bellen in Sint Maarten is over het algemeen niet goedkoop. Wie veel lokaal wil bellen of gebeld wordt die kan het beste een lokale SIM-kaart aanschaffen om kosten te besparen.
Elektriciteit In Sint Maarten worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in de Verenigde Staten van Amerika. Het gangbare voltage is 110 Volt. Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter of verloopstekker nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB.
Veiligheid In het geval van een dreigende orkaan die je de veiligheidsinstructies van het hotel of de overheid op te volgen. Mogelijk moet er geëvacueerd worden indien het verwachte pad van een orkaan over het gebied berekend wordt waar je je bevindt.
Het is erg populair om op Maho Beach te genieten van overvliegende vliegtuigen. De kracht die door de straalmotoren ontwikkeld kan ervoor zorgen dat je gewond raakt. Er staan niet voor niets borden die je waarschuwen voor deze 'jet blast'.
Net als op andere Caribische eilanden is er ook op Sint Maarten sprake van een redelijke hoeveelheid criminaliteit. Diefstal uit auto's of hotelkamers komt regelmatig voor. Laat niets van waarde in je huurauto liggen en gebruik het kluisje in je hotelkamer. Pas op straat ook op voor zakenrollers. Als het eenmaal donker is, is er een verhoogd risico om het slachtoffer te worden van een overval.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Als er een orkaanwaarschuwing is, volg dan altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
- De zon is op Sint Maarten een stuk feller dan bij ons, een goede bescherming is dus aan te raden


 

Tips (zien & doen) • Maak een dagtocht naar Anguilla. Dit eiland ligt tien kilometer ten noorden van Sint Maarten en is te bereiken per veerboot (30 minuten vaartijd) of met het vliegtuig (10 minuten vliegen). Anguilla heeft prachtige stranden en is erg relaxed.
• Een andere eiland dat je vanuit Sint Maarten kunt bezoeken is Saint Barthélemy (St. Barths). Dit eiland staat vooral bekend vanwege de hele aangename sfeer, waarbij luxe en Cariben samen komen. Dit is de plek waar in december en januari vooral rijke Amerikanen komen. Gedurende het drogere seizoen komen er vrij veel Amerikaanse en internationale beroemdheden op St. Barths. Je kunt zowel met het vliegtuig als met een ferry naar St. Barths reizen.
• Je kunt vanaf Sint Maarten ook naar de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius reizen. De korte landingsbaan van Saba (slechts 400 meter) maakt er een bijzondere reis van.
• In het eerste weekend van maart vindt de Heineken Regatta plaats. Met een deelnemersveld van meer dan 250 boten is dit de grootste Caribische regatta die er gehouden wordt.
• Als je graag gaat vissen dan moet je een visexcursie boeken. Het aangename weer en de grote verscheidenheid aan vissen maken van sportvissen rond Sint Maarten een leuke (maar vrij dure) belevenis.
• Het Sint-Maarten Museum laat je de ontwikkeling zien van Sint Maarten vanaf het koloniale tijdperk tot aan nu.
• Het Courthouse in Philipsburg is één van de oudste overgebleven koloniale panden op het eiland. Het gerechtsgebouw is uitgegroeid tot het gezicht van het eiland.
• Als je aan de warmte wilt ontsnappen dan kun je een filmpje pakken in de goed gekoelde bioscoop. Je zult het zelfs eerder te koel dan te warm hebben.
• Vliegtuigen spotten doe je op het terras van de Sunset Beach Bar. Dit is dé plek om onder het genot van een cocktail naar landende vliegtuigen te kijken.
• Sint Maarten kent verschillende mooie stranden. Erg fraai zijn het strand van Mullet Bay, Friar's Bay, Oriental Beach en Great Bay Beach.
• Hoewel de onderwaterwereld rondom Sint Maarten minder spectaculair is dan rondom Saba en Sint Eustatius zijn zowel duiken als snorkelen twee prima wateractiviteiten die je hier kunt doen.
• Houd je van winkelen? Bezoek dan Front Street in Philipsburg. Dit is dé winkelstraat van Sint Maarten.
• Houd je van kansspelen? In Sint Maarten kun je in verschillende casino's een gokje wagen.
• In Maho Beach kun je prima uitgaan.
• In het zuidwesten van Sint Maarten ligt een golfbaan, maar deze wordt niet erg goed onderhouden.
• Het grensmonument staat op de grens van Sint Maarten en Saint-Martin. Dit is ter ere van het in 1648 gesloten Verdrag van Concordia, waarin de vreedzame wijze waarop de Fransen en Nederlanders met elkaar omgaan op het eiland vastgelegd is.
• Liefhebbers van dieren die kunnen de lokale dierentuin bezoeken. St. Maarten Zoological Park & Botanical Garden, ook wel kortweg Sint Maarten Park genoemd, ligt direct ten noorden van Philipsburg. Over de staat van de dierentuin en de verzorging van de dieren lopen de meningen uiteen.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Sint Maarten"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van de Sint Maarten

 

Wist je dat... ... de Nederlandse Taalunie een afwijkende spelling voor Sint Maarten hanteert. Zij adviseren de schrijfwijze Sint-Maarten (met een streepje ertussen).
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm, maar kans op tropische stormen)
Winterzonbestemming (heerlijk weer tijdens onze winters)
Wintersportbestemming (geen sneeuw, dus geen wintersport)
Uitgaan  
Winkelen (in Philipsburg kun je prima winkelen)
Stranden (heerlijke tropische stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (door het toerisme soms vrij hoge prijzen)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl