Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Letland / Riga

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Riga
Letland weer & klimaat
Riga bezienswaardigheden
Riga officiële site
Riga voor beginners

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Riga
Riga is de bruisende hoofdstad van Letland, één van de Baltische staten gelegen in het uiterste oosten van de Oostzee. Sinds de onafhankelijkheid van Letland in 1991 is de stad zich snel aan het ontwikkelen tot een moderne Europese stad. Dat is ook merkbaar aan de prijzen, die zeker na de toetreding in 2004 tot de Europese Unie in sneltreinvaart gestegen zijn en steeds meer in de buurt komen van West-Europese prijzen. Wie echter de dure hotels en hippe restaurants links laat liggen kan nog steeds vrij goedkoop naar Riga. De stad kent een relatief groot aantal hostels waar een bed niet zo duur is en de ligging ten opzichte van de oude binnenstad en andere bezienswaardigheden vaak uitstekend is.
Doordat de vliegtickets naar Riga een stuk goedkoper geworden zijn en heel veel Europeanen de meeste steden in West-Europa al gezien hebben geniet Riga van een toenemende belangstelling. En terecht, want het is een leuke stad met aardige mensen met een rijk verleden en soms prachtige architectuur. Hier vind je een mooie mengelmoes van moderne architectuur met jugendstilgebouwen, gotische kunst verwerkt in indrukwekkende gevels en ook de oostblokperiode is op sommige plekken nog goed zichtbaar. Meest kenmerkende voor Riga en heel Letland zijn de houten huizen, die soms in uitstekende staat zijn maar helaas zie je door gebrek aan geld voor onderhoud steeds meer vervallen exemplaren. Vooral op de duurste locaties in het nabijgelegen Jurmala is dat zeer goed zichtbaar. Op de duurdere locaties zie je regelmatig een dure villa die vaak eigendom is van rijke Russen tussen vervallen houten huizen staan. Vanwege de populariteit van de locatie wil men het huis (en de grond) niet verkopen, ook al liggen de prijzen daarvoor vaak op een veelvoud van wat er ooit voor betaald is. Maar omdat de eigenaar zelf te weinig geld heeft om het pand op te knappen maar ook niet wil verkopen krijg je deze mengelmoes van stijlen en staat van onderhoud.

Ondanks dat de stad Riga ruim zevenhonderdduizend inwoners heeft en vooral wat betreft verkeer vrij druk kan zijn, komt de stad niet zo hectisch en groot over. Het centrum van Riga bestaat hoofdzakelijk uit de oude binnenstad die redelijk autoluw is door de hoge prijzen die men vraagt aan autobezitters om met hun stalen ros het oude centrum binnen te gaan. Parkeerplekken zijn ook zeer beperkt in de oude binnenstad. De auto’s die je wél ziet zijn vooral taxi’s en auto’s van dure merken zoals BMW, Porsche, Audi en Mercedes. De echte typisch Oost-Europese en Russische auto’s zijn inmiddels vrijwel uit het straatbeeld verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor het opzichtig rondrijden in dure auto’s door de ‘nouveau riche’, niet zelden van Russische origine.

De compactheid van het centrum zorgt ervoor dat je heel veel bezienswaardigheden binnen enkele vierkante kilometers geconcentreerd hebt. Je kunt daarom eenvoudig een hoop binnen één middag te voet bekijken en in de avond lekker uit eten in de vele restaurants of je in het uitgaansleven storten.
Juist het feit dat het centrum relatief klein is voor een stad van dit formaat, maakt het zeer geschikt voor een stedentrip van twee of drie dagen. Je hebt dan voldoende tijd om de hele stad te leren kennen. Wie een stad als Wenen of Brussel bezoekt zal niet zo veel meer te zien krijgen dan in Riga. Misschien wel in kwantiteit, maar juist de verscheidenheid van architectuur maakt Riga zo leuk. De mensen zelf zijn over het algemeen ook vriendelijker en behulpzamer dan de inwoners en de mensen in de toeristenbranche van de eerder genoemde steden Brussel en Wenen.
Wie naar Riga komt om te winkelen kan zich de moeite besparen. Hoewel het aantal winkels flink toegenomen is en ook de grotere merken Riga weten te vinden is het geen Mekka voor shopaholics. De prijzen liggen voor onze maatstaven aan de hoge kant, veel artikelen kun je bij ons voor hetzelfde geld vinden of zelfs nog goedkoper als je via internet koopt.

Reizen naar Riga Er verschillende manieren om naar Riga te reizen:
Per vliegtuig
De meest voor de hand liggende en snelste manier om naar Riga is per vliegtuig. Vanuit zowel Amsterdam, Brussel als de Duitse luchthaven Düsseldorf kun je met Air Baltic rechtstreeks naar Riga vliegen. Wie op tijd boekt zal vrij goedkoop kunnen vliegen. Ook met KLM kun je vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Riga vliegen. Met Wizzair vlieg je vanaf Eindhoven naar Riga. Verder zijn er ook luchtvaartmaatschappijen die je met een overstap naar Riga brengen. De reistijd bedraagt dan minimaal een kleine vier uur inclusief overstap.
Per touringcar
De maatschappijen Eurolines en Ecolines brengen je vanuit Nederland in ongeveer 35 uur per bus naar Riga.
Per eigen auto
Riga is met de auto te bereiken via Duitsland, Polen en Litouwen. Dit is goed te doen, maar in de winterperiode kunnen de wegen slecht begaanbaar zijn door de weersomstandigheden. Afhankelijk van waar je woont in Nederland en de gekozen route is de afstand zo'n 1600 tot 1900 kilometer. Zonder files doe je hier zo'n 18 tot 20 uur over. Indien je door Wit-Rusland reist heb je een doorreisvisum nodig.
Per trein
Een treinreis naar Riga duurt lang, reken op ongeveer 40 uur. Je moet een aantal keren overstappen en indien je via Minsk reist heb je een doorreisvisum nodig.
Vluchttijd De vluchttijd vanaf Amsterdam, Brussel of een net over de grens gelegen Duitse luchthaven naar de luchthaven van Riga bedraagt ongeveer 2 uur tot 2 uur en een kwartier. De terugvlucht duurt gemiddeld zo'n tien minuten langer vanwege tegenwind.
Overnachten Riga kent een redelijke gevarieerd hotelaanbod. Opvallend is dat het meeste aanbod zich in het luxere (vier en vijf sterren) segment bevindt of juist in het goedkoopste segment waar de hostels de dienst uitmaken. Wie een hotel in Riga wil reserveren doet er goed aan goed naar de ervaringen van medereizigers en de foto's te kijken. Sommige hotels zijn sfeervol, modern en echt de moeite waarde, maar je vindt ook exemplaren die al lang toe zijn aan een grondige renovatie.
Kampeerders moeten niet in Riga zijn, want volgens onze informatie vind je hier geen campings.
Reizen in Riga De beste manier om je in Riga te verplaatsen is te voet. Zeker als je in en rondom de oude binnenstad wilt blijven is dat goed te doen. Wil je echter meer zien of minder lopen dan is het openbaar vervoer goedkoop en efficiënt. Je kunt kiezen uit trein, tram, bus en ouderwetse trolleybussen. Als je niet bekend bent in Riga kan het vrij lastig zijn om wegwijs te geraken in de routes en reisschema's. Zo heb ik uit eigen ervaring ontdekt dat het zeer slecht aangegeven staat welke trein je moet hebben om in Jurmala te geraken. Dankzij hulp ben ik wel op het juiste perron terecht gekomen maar bleek de trein een afwijkende tijd te hebben dan wat op de borden stond.
Wie geen gedoe met kaartjes wil hebben kan een Rigacard kopen waarmee onbeperkt gereisd kan worden met het openbaar vervoer (m.u.v. de trein). Ook krijg je dan korting op museumbezoek en kun je gratis deelnemen aan rondleidingen in het oude centrum. Sommige musea zijn ook gratis en op sommige hotelkamers en bij autoverhuurbedrijven wordt korting gegeven op vertoon van deze kaart.
Douane & documenten Letland behoort tot de Europese Unie. Nederlanders hebben daarom geen visum nodig en kunnen met een geldig paspoort of identiteitskaart naar Riga afreizen. Het reisdocument dient bij vertrek uit Letland nog geldig te zijn. Kinderen moeten in het ebzit zijn van een eigen paspoort of identiteitskaart.
Binnen een halfjaar mag je in totaal maximaal 90 dagen in Letland verblijven zonder dat daar een visum voor nodig is.
Het invoeren én gebruik van alle soorten drugs is strafbaar. Je mag slechts 200 sigaretten per persoon invoeren en de invoer van rauwe melk en rauw vlees is verboden.
Reisseizoen & klimaat Riga is een stuk kouder dan bij ons. In de wintermaanden is het grijs en koud. De temperatuur komt overdag dan amper boven het nulpunt uit en 's nachts is strenge vorst mogelijk. In de periode november tot en met maart valt er ook geregeld neerslag in de vorm van sneeuw. Riga is in deze periode niet de meest charmante en leuke stad om te bezoeken. In het voorjaar kan het weer nog erg wispelturig zijn. In de maanden april en mei kan het nat en fris zijn, maar kunnen ook de eerste aangename dagen met zon en aangename temperaturen genoteerd worden. Echt aangenaam is het in Riga meestal in de maanden juni, juli en een groot deel van augustus. op veel dagen is het dan zo tussen de 18 en 25 graden en 's nachts koelt het redelijk af, waardoor het zelden benauwd wordt. Je ziet in de zomer dat de stad echt tot leven komt. Veel mensen op straat, drukke terrassen en verspreid over de binnenstad vind je altijd wel wat muzikanten die variëren van bar slecht tot soms verrassend goed en leuk. Onze persoonlijke voorkeur om Riga te bezoeken ligt dan ook in deze periode. Eigenlijk is het dan nog beter uit te houden in Riga dan in veel andere Europese steden waar het in de zomer te heet en erg benauwd kan worden. Ergens in de mand augustus, meestal in de tweede helft, komt de omslag naar koeler en natter weer. Met grijze en regenachtige dagen waarbij het kwik niet meer boven de twintig graden uitkomt wordt over het algemeen dan de overgang naar de herfst ingeluid. Op een enkele dag nazomer weer na is het dan echt gedaan met de zomer in Letland.
Op het klimaat van Letland lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari -3 -10 1 16 2
februari -2 -9 2 12 1
maart 2 -5 4 13 1
april 9 0 6 13 2
mei 16 6 9 11 4
juni 20 10 10 12 10
juli 22 12 9 13 16
augustus 21 12 7 16 17
september 16 8 5 16 14
oktober 10 4 3 16 10
november 3 -1 1 19 7
december -1 -6 1 20 3
Geld Vroeger betaalde je in Letland en dus ook in Riga met de lats (LVL). Sinds 1 januari 2014 betaal je ook in Letland met de euro. Geld wisselen is daarom niet nodig als je als Nederlander of Belg naar Riga reist. Wie op zoek is naar een geldautomaat hoeft zeker in het centrum van Riga niet ver te zoeken. Het lijkt erop dat je er eentje op elke hoek van de straat ziet.
Creditcards van de grote maatschappijen zoals Visa en Mastercard worden op veel plekken geaccepteerd.
Fooien Fooien zijn niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Een fooi van 5 tot 10% aan bedienend personeel is de maatstaf in Riga. Voor kamermeisjes laat je wat kleingeld liggen en bij taxichauffeurs rond je naar boven af. Indien je voor de taxi een vaste prijs bedongen hebt of met een vooraf betaald voucher reist geef je de taxichauffeur na afloop een kleine fooi.
Tijdsverschil In Riga (Letland) is het altijd één uur later dan in Nederland en België. Ook in Letland kennen ze zomertijd en wintertijd.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
4 mei - Onafhankelijkheidsdag
8 mei - Dodenherdenking slachtoffers 2e Wereldoorlog
2e zondag van mei - Moederdag
23/24 juni - Midzomernacht (Sint-Jan)
11 november - Dag van de Oorlogshelden
18 november - Nationale Feestdag
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële voertaal is Lets. Veel Letten van de jongere generaties spreken Engels. Ook in de toeristische sector wordt veel Engels maar ook Russisch en Duits gesproken.
Gezondheid De medische voorzieningen in Riga zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken, tandartspraktijken en ziekenhuizen. De meeste artsen spreken uitstekend Engels en/of Duits.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt.
Het leidingwater is drinkbaar, maar niet zo smakelijk als bij ons door de toevoeging van chloor aan het water.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Letland is 00371
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Letland is 0031
Mobiel bellen in Riga is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt dezelfde platte stekkers als in Nederland.
Veiligheid Riga is een naar Europese maatstaven vrij veilige stad. In de late avond en ’s nachts moet je donkere steegjes, straten en pleintjes vermijden, zeker als je dure spullen en/of geld bij je hebt.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - autorijden in Riga valt niet mee. De wegen zijn niet altijd even overzichtelijk en vel Letten scheuren door de straten, ondanks de duidelijke aanwezigheid van veel politie die het vooral gemunt heeft op de snelheidsovertreders.
- in Riga vind je best veel bedelaars en mensen die je aanspreken met als enig doel geld van je te krijgen.
- veel nachtclubs hanteren woekerprijzen voor drankjes. Vaak zijn het niet de dranken die elders ook duur zijn, maar krijg je een biertje voorgeschoteld waarvoor je een veelvoud af moet rekenen van wat normaal is voor een dergelijk drankje
- als je in de wintermaanden naar Riga gaat zorg er dan voor dat je schoenen bij hebt waarmee je goed uit de voeten kunt op sneeuw en ijs
- wie zijn huisdier mee wil nemen moet een EU-dierenpaspoort hebben met een positieve verklaring van de dierenarts over de gezondheid van het dier. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan tien dagen op het moment van binnenkomst in Letland
- diefstal en zakkenrollerij is iets wat je helaas ook hier kan overkomen. Wees daarom altijd alert en let op je spullen. Als je de mogelijkheid hebt maak dan gebruik van kluisjes om je waardevolle spullen in op te bergen.
- als je vanaf Riga weer huiswaarts vliegt moet je rekening houden een flinke wachttijd voor de douane / veiligheidsinspectie. In de drukkere periodes is 2,5 tot 3 uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig zijn geen overbodige luxe, tenzij je alleen met handbagage reist en je al vooraf online je boarding pass hebt kunnen bemachtigen via online check-in
- wie prijzen van vliegtickets vergelijkt tussen Air Baltic en KLM moet er rekening mee houden dat je bij Air Baltic voor een aantal diensten bij moet betalen die bij KLM wél inbegrepen zijn.
Tips (zien & doen) - op de 26e verdieping van het Reval Latvia hotel zit de Skyline Bar. Vanaf deze bar die pas laat in de middag opengaat heb je een prachtig uitzicht over Riga
- de trein brengt je in ongeveer een half uur naar Jurmala, de badplaats met zo’n 25 kilometer aan strand. Hier vind je op zomerse dagen veel mensen uit Riga maar ook uit het buitenland en dan vooral Rusland. Het beste koop je een retourtje naar station Majori dat in het meest toeristische deel van de plaats Jurmala ligt. De trein kan zeker aan het einde van de middag erg druk zijn
- voor een klein bedrag kun je vanaf de oevers van de Westelijke Duina kiezen uit een groot aantal boottochten. De boten vertrekken ter hoogte van de oude binnenstad en afvaarten zijn de hele dag. De meeste rondvaarten duren een uur, veel boten hebben echter ook een avondroute die twee uur duurt en iets duurder is.
- in de oude binnenstad heb je een kantoor van de toeristische dienst die je in het Engels uitstekend wegwijs maken in Riga en omgeving
- ten zuidoosten van de oude binnenstad heb je de Centrale Markt. In maar liefst vijf grote markthallen en deels erbuiten vind je hier alle dagen één van de grootste markten van Europa. Voor verse levensmiddelen kun je nergens anders in Riga terecht
- in de zomer duren de dagen nog langer dan bij ons. Bijkomend voordeel van de ligging van Letland is dat de zonsopkomst en de zonsondergang relatief lang duren in de zomermaanden. Vooral in de maanden juni en augustus heb je daarom als fotograaf relatief lang zeer geschikt licht om prachtige foto’s te maken
- de midzomernacht is in Riga één groot feest dat de hele nacht duurt. Deze nacht, waarbij het eigenlijk niet helemaal donker wordt, is kort van duur en zeer sfeervol in Riga of op het strand van Jurmala
- naturisten kunnen terecht op een speciaal stuk op het strand van Jurmala dat bedoeld is voor nudisten. Je vind dit naturistenstrand in de wijk Bulluciems, helemaal in het meest noordoostelijke deel van het strand
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Riga"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Riga

 

Wist je dat... … een derde van de bevolking van Letland in Riga woont
… er in Riga nog ouderwetse trolleybussen rondrijden
… de meeste Letten ook tijdens de lunch warm eten
… gokken onder Letten erg populair is en je daarom heel veel gokhallen ziet in Riga
Cultuur  
Zomerzonbestemming (alleen juli en de eerste helft van augustus)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (wel sneeuw, maar weinig sport)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (in het nabijgelegen Jurmala)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (nog steeds in veel opzichten goedkoper van bij ons)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 
Riga foto's:
foto's volgen later
meer foto's


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl