Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / TsjechiŽ / Lipnomeer

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Lipnomeer?
bezienswaardigheden top 10
Lipno voor beginners
Lipnomeer info
Lipnomeer klimaat & weer
Lipnomeer startpagina
Lipnomeer tips & informatie
Lipnomeer wintersport
zonkalender Lipnomeer

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over het Lipnomeer
Het Lipnomeer is een groot stuwmeer dat gelegen is in de regio Zuid-Bohemen in TsjechiŽ. Het kunstmatige meer is aangelegd in de periode 1951-1959 en is onderdeel van het äumava Nationaal Park. Pas sinds het verdwijnen van het communistische regime is het gebied toegankelijk voor toeristen. In samenwerking met buitenlandse investeerders is er rondom het Lipnomeer een beperkte toeristische industrie ontstaan. De omgeving heeft gelukkig haar karakter weten te behouden. Van massatoerisme is hier dan ook absoluut geen sprake. De meeste Nederlanders die naar het Lipnomeer op vakantie gaan verblijven in het dorp Lipno nad Vltavou. Dit dorp ligt aan de zuidoostelijke oever van het Lipnomeer en is eigenlijk een verzameling van accommodaties, horeca en een aantal wintersportgerelateerde winkels. Belangrijke trekpleister van Lipno nad Vltavou is de Marina Lipno, een jachthaven waaraan de vakantiewoningen van Landal Marina Lipno liggen. Iets luxueuzer zijn de appartementen van het Lipno Lake Resort dat aan de overkant van de weg achter de Landal appartementen ligt. Het grote voordeel van dit vakantiepark is dat het praktisch aan de skipiste ligt. Tijdens het wintersportseizoen (december tot maart) kun je hier in drie minuten naar de skilift lopen. In de zomer is het Lipnomeer dť bestemming binnen TsjechiŽ voor een zonvakantie waarbij er volop mogelijkheden zijn om te zwemmen of aan diverse watersporten te doen. Het bijna vijftig kilometer lange meer biedt volop mogelijkheden om aan allerlei zomerse activiteiten te doen. Iets wat je het hele jaar door prefect kunt doen langs het meer is zowel wandelen als fietsen. Zoals op zoveel plekken in TsjechiŽ vind je hier een aantal fietsroutes die door middel van kleurcodes aangegeven wordt. Of de oevers van het Lipnomeer in de toekomst door toenemende populariteit verder volgebouwd zullen worden is niet zeker. Op dit moment geldt onverminderd dat deze regio op en top Tsjechisch is zonder ondergesneeuwd te worden door de aanwezigheid van teveel toeristen. Populaire plaatsen aan het Lipnomeer zijn NovŠ Pec, Lipno nad Vltavou, HornŪ PlanŠ, Frymburk, ČernŠ v PoösumavŪ en PřednŪ Vżtoň.

Reizen naar het Lipnomeer De beste manier om naar het Lipnomeer te reizen is per auto. In zoín 8 tot 10 uur rijdt je via Duitsland naar deze streek in zuidwest TsjechiŽ. In de wintermaanden kan de rit door winterse omstandigheden onderweg wat langer uitvallen. Wie met het vliegtuig naar het Lipnomeer wil reizen die zal een vlucht naar Praag moeten nemen. Vanuit Amsterdam zijn er meerdere vluchten per dag naar Praag. Vanuit Praag reis je in zoín 3 tot 4 uur naar je eindbestemming aan het Lipnomeer.
Busreizen naar het Lipnomeer zijn er niet. Je zult in dat geval met de bus naar Praag moeten gaan en lokaal met regionale bussen richting het Lipnomeer moeten reizen.
Vluchttijd De vluchttijd tussen Amsterdam of Rotterdam en de dichtst bij gelegen luchthaven Praag bedraagt minder dan anderhalf uur. De schematijd die de luchtvaartmaatschappijen hanteren ligt vaak wel rond of net iets boven de anderhalf uur. In de praktijk valt de daadwerkelijke vluchtduur meestal wat korter uit.
Overnachten Rondom het Lipnomeer vind je een mooie mix aan verschillende accommodaties. In Lipno nad Vltavou kun je overnachten in verschillende vakantieparken waaronder het Landal Lipno Marina park en het Lipno Lake Resort. In de plaats zelf staan ook enkele pensions waar je een bed en ontbijt kunt krijgen. Langs het meer vind je ook een aantal (eenvoudig) campings. Grote hotels zijn er vrijwel niet te vinden rondom het Lipnomeer. De meeste hotels vallen in de middelklasse. Luxe appartementen en vakantiewoningen zijn er in toenemende mate te vinden.
Reizen bij Lipnomeer De wegen rondom het Lipnomeer zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Wel moet je er in de wintermaanden rekening mee houden dat door sneeuwval de wegen redelijk gevaarlijk kunnen worden. Men mag niet overal zomaar met zout strooien vanwege het natuurgebied dat men probeert te beschermen. De gladheidbestrijding bestaat op veel wegen uit het wegschuiven van sneeuw en/of het strooien van kleine stukjes steen die de grip op de gladde sneeuw moeten verbeteren. Parkeren is over het algemeen prima te doen. Let wel op dat je niet fout parkeert, want de politieagenten in TsjechiŽ zijn erg ijverig in het bekeuren van foutparkeerders. In grotere plaatsen in de omgeving zoals bijvoorbeeld Českż Krumlov zijn er parkeerterreinen waar je moet betalen om je auto te parkeren. Houd er rekening mee dat autorijden en alcohol taboe is in TsjechiŽ.
Douane & documenten Om TsjechiŽ binnen te gaan heb je een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Aan de grens wordt er nog maar zelden gecontroleerd. Je dient echter wel ten alle tijden een geldige legitimatie te kunnen laten zien.
Reisseizoen & klimaat Het Lipnomeer ligt op de grens van een gematigd zeeklimaat en een gematigd landklimaat. Hoewel het Lipnomeer bijna duizend kilometer landinwaarts ligt, staat het voor een deel nog wel onder invloed van de Atlantische Oceaan. Depressies worden via het westen richting het Lipnomeer gevoerd waardoor grote regenfronten die deels ook over Nederland trekken ook het weer in dit deel van TsjechiŽ kunnen beÔnvloeden. Gemiddeld genomen is het overdag iets warmer aan het Lipnomeer dan in Nederland. In de zomermaanden is de kans op zomerse dagen (>25 graden) redelijk groot. Je kunt hier echter ook te maken hebben met een of zelfs meerdere weken met tegenvallend wisselvallig weer. In de winter is de kans op sneeuw redelijk, zeker op de hoger gelegen gebieden die zich op zoín 700 tot 800 meter boven de zeespiegel bevinden. Vooral op beboste heuvels die weinig zon zien is de kans op lagere temperaturen en het blijven liggen van sneeuw redelijk groot. Het gebied rondom het Lipnomeer is lang niet zo sneeuwzeker dan de skigebieden die net over de grens in Oostenrijk liggen. Op de skipistes bij Lipno nad Vltavou zorgen sneeuwkanonnen ervoor dat je vanaf december tot medio maart kunt genieten van een wintersportvakantie. Indien de dagtemperaturen boven de zes graden uitkomen merk je wel dat de sneeuwcondities aan het verslechteren zijn.
Op het klimaat van het Lipnomeer lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen van
het Lipnomeer.
Klimaattabel
Lipno nad Vltavou

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 6 -3 1 17 n.v.t.
februari 7 -1 3 15 n.v.t.
maart 9 1 4 16 n.v.t.
april 13 6 5 15 n.v.t.
mei 18 9 7 14 n.v.t.
juni 22 12 7 15 n.v.t.
juli 24 12 8 14 n.v.t.
augustus 23 13 7 12 n.v.t.
september 21 11 4 11 n.v.t.
oktober 16 7 3 12 n.v.t.
november 7 3 2 16 n.v.t.
december 4 -1 1 18 n.v.t.
Geld De lokale valuta is de Tsjechische kroon. De meest gunstige wisselkoers heb je als je geld uit een geldautomaat haalt (mits je grotere hoeveelheden tegelijkertijd pint). Het aantal geldautomaten is vrij beperkt en in drukke periodes is er kans dat het geld tijdelijk op is. In Lipno nad Vltavou zitten twee geldautomaten: eentje schuin tegenover supermarkt Coop (onderaan de skipiste) en eentje in de hoofdstraat tussen de sportwinkels en restaurants.
Creditcards worden in de meeste restaurants en winkels geaccepteerd. Ook je skipassen kun je met Visa of MasterCard betalen.
Fooien Vanwege de toeristische functie die het Lipnomeer heeft is men hier inmiddels wel gewend aan het ontvangen van een fooi. Rond af naar boven. Bij restaurants kun je een percentage van gemiddeld vijf procent hanteren als fooi.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen het Lipnomeer (TsjechiŽ) en Nederland. Omdat men hier een zelfde zomertijdschema kent als Nederland vallen ook de wintertijd en zomertijd gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
01.01 Nieuwjaarsdag
01.05 Dag van de Arbeid
08.05 Dag van de Bevrijding (in 1945)
05.07 feestdag van Cyrillus en Methodius
06.07 sterfdag van Jan Hus
28.10 Onafhankelijkheidsdag (1918)
17.11 herdenking van de Fluwelen Revolutie
24.12 t/m 26.12 Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
In maart of april: Pasen (eerste en tweede paasdag)
Taal In TsjechiŽ, dus ook aan het Lipnomeer, spreekt men Tsjechisch. Deze Slavische taal is door de verschillende accenten op letters en het veelvuldig gebruik van medeklinkers voor ons Nederlanders lastig onder de knie te krijgen. Nog lastiger wordt het gebruik van verschillende vervoegingen die gebruikt worden binnen het Tsjechisch. Gelukkig kun je op veel plekken terecht met Duits en in mindere mate met Engels. Soms is het verwarrend of je nou juist Engels of Duits kunt gebruiken bij je gesprekspartner. Nederlands wordt vrijwel niet gesproken, ook niet door bedienend personeel. Wel vind je in Lipno nad Vltavou de Nederlandse taal terug op sommige menukaarten en zeer beperkt in toeristische brochures. Aan de recepties van de grotere vakantieparken is ook vaak een receptionist(e) aanwezig die Nederlands spreekt.
Gezondheid Het niveau van de gezondheidszorg in TsjechiŽ is prima in orde. Houd er wel rekening mee dat veel medische posten en ziekenhuizen op grotere afstand kunnen liggen dan wat je in Nederland gewend bent. In Lipno nad Vltavou zit een medisch centrum dat echter beperkte openingstijden heeft.
Het kraanwater kan zonder gezondheidsproblemen als drinkwater gebruikt worden. Het leidingwater is echter niet zo smaakvol als het Nederlandse water, waardoor de meeste toeristen de voorkeur geven aan mineraalwater uit de fles
.
Een reisverzekering (doorlopend) is niet onverstandig.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor TsjechiŽ is 00420.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit TsjechiŽ  is 0031
Mobiel bellen rondom het Lipnomeer is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Mobiel internetten is rondom vrijwel heel Lipnomeer ook zonder enige problemen mogelijk
.
Elektriciteit Aan het Lipnomeer kent men twee types stopcontacten: type C en type E. De meeste Nederlandse stekkers passen zonder problemen in deze stopcontacten. De enige stekkers die wel problemen kunnen geven zijn degene waarin geen uitsparing zit voor een aardingspin. Hier is het voltage hetzelfde als bij ons, waardoor alle apparatuur probleemloos gebruikt kan worden.
Veiligheid De criminaliteit is in heel TsjechiŽ toegenomen de afgelopen jaren. Dit is vooral merkbaar in grote steden. Aan het Lipnomeer valt het allemaal nog heel erg mee. Wel moet je de gebruikelijke voorzichtigheid gebruiken bij het bewaren van geld, passen, paspoorten en andere waardevolle bezittingen. Ook moet je oppassen met het parkeren van duurdere autoís op rustige en slecht verlichte plekken, zeker als er geen alarminstallatie in de auto zit.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Lipnomeer of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - in de wintermaanden zijn winterbanden onder de auto nadrukkelijk aan te raden
- om huisdieren mee te nemen heb je een geldig internationaal inentingsbewijs en een recente gezondheidsverklaring bij te hebben
- veel musea zijn alleen gedurende het seizoen geopend (april tot en met oktober)
- als je via Oostenrijk (Linz) naar het Lipnomeer rijdt dan heb je voor het stukje snelweg in Oostenrijk een tolvignet nodig
- voor de verhuur van skimateriaal en snowboards kunnen de prijsverschillen soms aardig oplopen
- voor gasten die minimaal 7 nachten aan het Lipnomeer verblijven is er de mogelijkheid de gratis Lipnocard te krijgen die je korting geeft op skipassen, skihuur, sauna, restaurants en nog veel meer. De ervaring leert dat je er vaak wel even om moet vragen aan de receptie van je accommodatie
Tips (zien & doen) - de belangrijkste attractie wordt gevormd door het Lipnomeer zelf. Het grote stuwmeer biedt verschillende mogelijkheden tot watersport. Langs het meer vind je een aantal kunstmatige zandstrandjes waar zonliefhebbers kunnen zonnen en zwemmen.
- in de wintermaanden kun je in Lipno nad Vltavou uitstekend skiŽn en snowboarden. Indien de natuurlijke sneeuwval achterblijft en je geen zin hebt om op kunstsneeuw afdalingen te maken terwijl de omgeving groen is dan kun je ervoor kiezen om naar de skigebieden in Oostenrijk te reizen. Sommige accommodaties bieden pendeldiensten aan naar de Oostenrijkse pistes. Voor liefhebbers van de zwarte skipistes en meer ervaren skiŽrs is het sowieso aan te raden om het skiplezier in Oostenrijk op te zoeken. Bijvoorbeeld in skigebied Hochficht waar je 9 kilometer blauwe piste, 10 kilometer rode piste en 1 kilometer aan zwarte piste aantreft. Een kleiner skigebied waar geen zwarte piste is, is Sternstein dat net over de grens in Oostenrijk ligt
- in de wintermaanden worden er vanuit Lipno nad Vltavou allerlei excursies aangeboden waaronder een fakkelafdaling vanuit Kramolin, een nachtwandeling met sneeuwschoenen, een tocht met een hondenslee, een wandeltocht over het beroemde Berenpad, een bezoek aan een ondergrondse elektriciteitscentrale en het bezoek aan steden zoals Praag, Passau en Českť Budějovice
- de stad Českż Krumlov ligt op ongeveer een half uur rijden van Lipno nad Vltavou. Deze middeleeuwse stad wordt terecht gezien als de mooiste plaats van TsjechiŽ na hoofdstad Praag. De gehele binnenstad inclusief het indrukwekkende Krumlovkasteel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is ook dť plek in de regio om een fraai souvenir aan te schaffen zoals een houten marionet, houten speelgoed, lokale wijn of ťťn van de prachtige Boheemse glasproducten
- op ongeveer een uur tot anderhalf uur rijden van het Lipnomeer ligt de Oostenrijkse stad Linz. Deze aan de Donau gelegen industriestad telt een aantal prachtige monumenten en historische bouwwerken. Een deel van de monumentale panden is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan als gevolg van zware bombardementen. Een redelijk deel van de historische binnenstad is echter bewaard gebleven of heropgebouwd
- op de berg Kramolin kun je op de uitzichttoren Stezka Korunami Stromů Lipno genieten van een prachtig uitzicht op het Lipnomeer en de omgeving.
- het dorpje Frymburk is het mooiste dorpje aan het Lipnomeer
- het klooster van VyööŪ Brod werd in 1259 gesticht. In de periode april tot en met oktober kan dit zeer ruim opgezette klooster bezocht worden (maandag gesloten)
- het gebied langs het Lipnomeer is uitermate goed geschikt voor fietstochten (mountainbike) en wandeltochten. Op de heuvels en bergen kun je fantastische wandelingen maken waarbij je soms een uren lang geen andere sterveling tegenkomt
- Lipnopoint is een vakantiepark waar je een appartement kunt huren en waar verder vooral ontspannings- en sportfaciliteiten zijn. Zo telt Lipnopoint onder andere een viertal bowlingbanen, tennisbanen, een welnesscentrum en speelmogelijkheden voor de kinderen. Lipnopoint ligt op slechts anderhalve kilometer van Lipno nad Vltavou. Een echte aanrader is het bijbehorende Blue Lipno Restaurant waar je naar West-Europese standaarden heerlijk eet voor een nog steeds aantrekkelijke prijs
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Lipnomeer"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van het Lipnomeer

 

Wist je dat... ... het toerisme in Lipno nad Vltavou deels dankzij Nederlandse investeerders van de grond gekomen is
... een redelijk deel van de toeristen aan het Lipnomeer van Nederlandse afkomst is
... je er niet van moet staan te kijken als een restaurant de Hollandse frikadel op de kaart heeft staan
Cultuur  
Zomerzonbestemming (altijd kans op een bui en niet zonzeker)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (vooral voor beginners en gezinnen met jonge kinderen)
Uitgaan  
Winkelen (redelijk beperkt aanbod, wel; vrij goedkoop)
Stranden (kunstmatige zandstranden langs het Lipnomeer)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (gemiddeld tien tot dertig procent goedkoper dan NL)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl