Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa /Frankrijk / Lille (Rijsel)

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Lille
Lille voor beginners
Lille informatie
alles over Lille
het klimaat van Lille
bijzondere plaatsen in Lille
goedkoop naar Lille
Lille bezienswaardigheden
Lille nieuws & tips
Lille startpagina
Lille toerisme
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Lille (Rijsel)
De meeste mensen kennen Lille van de reis op weg naar het zuiden. De stad wordt vaak gezien als vieze grauwe industriestad waar je eigenlijk, maar snel voorbij moet gaan. Niets is echter minder waar. Hoewel Lille inderdaad een grauwe periode heeft gekend is het tegenwoordig een prachtig mooi bruisende stad. Ruim een derde van de bevolking van Lille is, mede dankzij de aanwezigheid van de universiteit, onder de dertig jaar. Niks grauw en lelijk, maar jong en bruisend. Er is de laatste decennia flink geïnvesteerd in de stad. Dit is goed te zien aan het prachtig in oude glorie herstelde centrum, maar ook aan de vele kunstprojecten in de stad en het moderne euro Lille, de wijk bij het TGV station. Daarnaast stop de stad flink veel geld in leuke kunstprojecten, musea, tentoonstellingen en festival die er voor zogen dat er altijd wat te beleven en te zien valt in Lille. Het museum van schone kunsten heeft na het Louvre in Parijs een van de belangrijkste kunstcollecties in de westerse wereld.
Lille heeft zijn bijzondere karakter te danken aan zijn geschiedenis. Al lopende in de stad waan je jezelf nu eens in Parijs en dan weer in Antwerpen of Gent. Niet verwonderlijk daar Lille lange tijd in Vlaamse handen was. De stad Lille was in de middeleeuwen eigendom en zelfs hoofdstad van het zuidelijke deel van Vlaanderen. Centraal gelegen werd Lille een zeer belangrijke handelsstad in Noord-Europa. De rijkdom die de stad hier aan over hield is goed te zien aan de prachtige huizen op de grand place en de oude beurs. De prachtige middeleeuwse gevels tonen goed de pracht en praal van die tijd. De hertogen van Vlaanderen maakten van Lille een belangrijke residentie. In het roerige Europa van de 16e en 17e eeuw bleef de stad trouw aan de Spaanse koning en werd het uiteindelijke door de Fransen veroverd. Die bleven de stad in handen houden vanaf de 18e eeuw. De Franse charme werd over de stad uit gestrooid en prachtige groteske klassieke gebouwen zoals het museum van schone kunsten werden neergezet. Ook verscheen er een heuse triomf poort. Overal in de stad kom je nog de barokke invloed van die tijd tegen. Vanaf die tijd komt ook langzaamaan hier de industrie op gang. Lille was een perfecte plaats voor veel fabrieken. Er waren grote steenkoolmijnen in de omgeving die de fabrieken van hun brandstof voorzagen. Een ideale plaats dus. Deze enorme industriële vooruitgang zorgde echter wel voor het slechte grauwe imago. Lange tijd bleef de industrie belangrijkste middel van bestaan. Na de Tweede wereldoorlog kwam aan deze glorie dagen snel een einde. Door de economische neergang veranderde Lille in een arme, lelijke arbeiders stad waar geheel terecht de vakantiegangers aan voorbij gingen. Er werd gekampt met grote werkloosheid en sluiting van vele fabrieken. De stad was genoodzaakt zich te transformeren om te overleven. En dat deed ze. Lille ging zich richten op de dienstensector. Naar mate dat het Europese parlement in Brussel belangrijk werd zo groeide ook de economie in Lille. De stad was immers wederom centraal gelegen, nu echter binnen Europa. Lille werd culturele hoofdstad van Europa, gaf zichzelf een flinke facelift en zette de schouders eronder. De stad bruist weer als vanouds onder de gloriedagen van de Vlaamse graven. Je kent er Vlaamse gezelligheid, met Franse klasse. Prachtige musea met zeer bijzondere collecties en de stad op zich zelf is een pareltje om in rond te lopen. Lille heeft duidelijk zij grauw imago afgeschud en een kleurrijke jas er voor terug aangetrokken.

Reizen naar Lille Per vliegtuig
Het is hoogst ongebruikelijk om naar Lille te reizen met het vliegtuig maar het is wel mogelijk. Je zult echter langer onderweg zijn met het vliegtuig dan bijvoorbeeld met de trein of de auto. Bij de stad ligt het vliegveld Aéroport de Lille. Op dit vliegveld worden geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland of België uitgevoerd. Om hier te komen zal je een overstap moeten maken in London of paris. Een andere mogelijkheid is om op Parijs te vliegen en van hieruit de trein naar Lille te nemen.
Per spoor
Lille heeft zijn eigen TGV station en is mede hierdoor erg gemakkelijk met de trein te bereiken. Je neem vanuit Nederland de Thalys naar Brussel en hier stap je over op de TGV die op het station Lille Gare Europe stopt. Een reis van Amsterdam centraal station naar Lille Gare Europe zal ongeveer drie uur in beslag nemen. Dit is in veel gevallen een goedkope en snelle manier om naar Lille te reizen.
Met de bus
Vanuit Nederland zijn er meerdere reisorganisaties die busreizen naar Lille aanbieden. Dit is de goedkoopste manier om naar Lille te reizen. Het is na het vliegen waarschijnlijk ook de minst snelle manier om naar de Lille te reizen. Afhankelijk van je vertrekpunt ben je ongeveer vier tot zes uur aan het reizen voordat je op de plaats van bestemming bent aangekomen. Er vertrekken busdiensten naar Lille vanuit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Breda
Met de auto
De meeste mensen die een bezoekje gaan brengen aan Lille komen met de auto. De stad is vrij gemakkelijk te bereiken met de auto en in en om de stad zijn er voldoende parkeermogelijkheden. De stad ligt op iets meer dan 250 kilometer rijden van Utrecht vandaan en ligt dus voor de meeste Nederlanders op slechts een paar uurtjes rijden. Vanuit Nederland rij je naar de Belgische stad Antwerpen waarna je de borden Gent volgt. Vanaf hier stad Lille al aangegeven, al is dit wel onder de Belgische naam van de stad, Rijsel. Na de Franse grens kom je de borden Lille Centre tegen en deze brengen je naar het oude centrum van de stad.
Vluchttijd Je vliegt vanaf Amsterdam Schiphol Airport in iets minder dan een uur naar Parijs toe. De vluchttijd vanaf Parijs naar Lille is ongeveer 10 minuten tot een kwartier.
Overnachten In Lille zijn er net als in iedere grote stad in Europa en misschien wel in de wereld, tal van verschillende overnachtingsmogelijkheden te vinden. De meeste hotels in Lille staan in het oude centrum van de stad in de buurt van de Place de General du Gaulle al heeft de wijk Euralille met de vele zakenhotels tegenwoordig al bijna evenveel hotel kamers. Je vindt er een aantal vijfsterren hotels en meerdere viersterrenhotels waarvan de meeste kwalitatief erg goed zijn. Bij de meeste van deze hotels is de prijs kwaliteitsverhouding goed en krijg je waar voor je geld. Voor wie wat minder te besteden heeft gaat slapen in de jeugdherberg van de stad. Ook deze ligt in het oude centrum van de stad maar staat erg slecht bekend.
Het Hotel l'Hermitage Gantois staat bekend als het beste hotel van Lille maar hier hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Alliance Couvert des Mini is een voormalig klooster dat tot hotel is verbouwd. Er zijn in Lille ook enkele mogelijkheden om een appartement te huren voor een weekend. Zeker als je de stad met kinderen gaat bezoeken kan dit een leuke en goedkopere optie zijn.
Reizen in Lille Er zijn veel manieren om door deze prachtige Franse stad heen te reizen maar te voet is waarschijnlijk de mooiste en beste optie. Alle hoogtepunten van de stad liggen op loopafstand van elkaar en de pittoreske oude steegjes van de stad zijn perfect om in rond te dwalen. Door de stad heen liggen meerdere stadswandelingen die je langs de vele musea en prachtige monumenten van de stad brengen. Een manier om makkelijk en snel door de stad heen te reizen is met de metro. Er zijn hier twee metrolijnen met meerdere stations in de buurt van de bezienswaardigheden van Lille.
De auto kun je maar het beste laten staan in Lille. Het centrum van de stad is druk en er zijn buiten de grotere parkeergarages en parkeerterreinen maar weinig parkeerplaatsen in de stad te vinden. Alleen als je één van de plaatsen in de buitenwijken van de stad wil bezoeken kan de auto een goed optie zijn al zijn deze vaak met de metro te bereiken. Net als in iedere grote stad in Europa kun je hier stadfietsen huren. Voor een klein bedrag huur je hier met je creditcard een fiets die bij één van de vele fietsenstallingen uit het rek kan halen en op een andere plek in de stad weer kan stallen.
Douane & documenten Frankrijk behoort tot de Schengenlanden waardoor de grenscontroles verdwenen zijn. Men dien echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Het bezitten of verhandelen van verdovende middelen is hier verboden. Bezoekers van buiten een Schengenland moeten een visum aanvragen.
Reisseizoen & klimaat Lille heeft een gematigd maritiem klimaat. De Noordzee heeft een grote invloed op het klimaat in Lille. Deze invloed zorgt ervoor dat de wintermaanden her net iets minder koud zijn dan de meer landelijk gelegen delen van Frankrijk. De invloed van de Noordzee zorgt er ook voor dat de temperaturen in de hoogzomermaanden wat getemperd worden. Hierdoor komen in de zomermaanden temperaturen boven de dertig graden Celsius niet al te veel voor. Als de temperatuur toch boven de dertig graden Celsius uitkomt is het onaangenaam warm en kun je de stad het beste mijden. De gemiddelde neerslag is hier redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld en kent alleen in de hoogzomermaanden en in de late herfstmaanden een licht verhoging. Tijdens de koudste maanden van het jaar kan de neerslag hier als sneeuw of ijzel naar beneden komen.
De late zomermaanden en de lentemaanden zijn weerstechnisch de beste maanden om de stad te bezoeken. De temperaturen zijn er dan aangenaam zonder dat het echt heet is. In de wintermaanden is de kans dat het er koud zal zijn erg groot en in de hoogzomermaanden is het er vaak te warm. Lille is echter een bestemming die het hele jaar te bezoeken is. Het is dan wel verstandig om voor vertrek het huidige weer in de stad te bekijken zodat je weet wat er je te wachten staat.

Op het klimaat van Lille lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Lille en verschillende plaatsen in Lille.
 

Klimaattabel
Lille
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 5 1 2 19 n.v.t.
februari 6 1 3 15 n.v.t.
maart 10 3 4 18 n.v.t.
april 13 4 5 16 n.v.t.
mei 17 8 6 17 n.v.t.
juni 20 11 7 15 n.v.t.
juli 22 13 7 14 n.v.t.
augustus 22 12 7 14 n.v.t.
september 19 10 5 15 n.v.t.
oktober 15 7 4 17 n.v.t.
november 9 4 2 19 n.v.t.
december 6 1 2 18 n.v.t.
Geld De euro (EUR) is in Lille net als in Nederland het enige wettige betaalmiddel. Er zijn in de stad meerder bankfilialen en pinautomaten te vinden waar je gewoon met je Nederlandse pinpas geld uit de muur kan halen. Bij zo goed als alle winkels, restaurants en cafés kun je hier met je pinpas afrekenen. Alleen bij de kleinere barretjes, boetieks en op de markt kan dit nog wel eens een probleem zijn dus zorg er in ieder geval voor dat je genoeg contant geld op zak hebt.
Fooien Na een diner, lunch of cafébezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 5 en 10 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van de ritprijs te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi.
Tijdsverschil Doordat Frankrijk en Nederland in de zelfde tijdzone liggen is er geen tijdsverschil tussen deze twee landen.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)

Daarnaast zijn er door het hele land heen meerdere regionale en locale feestdagen. De meeste van deze feestdagen zijn eenmalig en variabel.

Taal Net als de rest van Frankrijk is in Lille Frans de voertaal. Anders dan in veel andere Franse plaatsen spreken de inwoners van Lille vaak Engels en in sommige gevallen zelfs Nederlands. Bij de toeristische informatie zijn zo goed als alle brochures in het Nederlands te verkrijgen en wordt je in het Nederlands te woord gestaan. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met het feit dat de stad erg dicht bij de Belgische grens ligt en het Vlaamse verleden van Lille. Mocht je toch een inwoner van de stad tegenkomen die alleen Frans spreekt kun je vaak met handen en voeten jezelf redden.
Gezondheid De medische voorzieningen in Lille zijn goed. Er zijn door de stad heen meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken te vinden. Je moet hierbij dan wel rekening mee houden dat de prijs voor medicijnen in Frankrijk een stuk hoger liggen dan dat wij in Nederland gewend zijn. In Lille zijn er tevens enkele gewone ziekenhuizen en een universitair ziekenhuis te vinden te vinden.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen. De meeste grote Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben tijdens de zomerperiode mensen in Frankrijk aanwezig voor de nodige ondersteuning.
Het kraanwater is hier goed drinkbaar maar niet erg lekker. Je kunt het goed gebruiken om koffie en thee van te maken of om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik toch water uit flessen aanbevelen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Frankrijk is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een normale dekking in Frankrijk en zo gauw je over de grens bent schakel je over naar het lokale netwerk. Het is wel handig om van te voren het tarief van jou provider in Frankrijk te checken. De dekking in Lille is over het algemeen erg goed maar in sommige oude gebouwen kan de verbinding nog wel eens wegvallen. Lille heeft tevens een goede dekking voor het 3G netwerk. Bij veel horeca gelegenheden of bij openbare gebouwen is er gratis wifi te verkrijgen. Bij veel hotels wordt dit tegenwoordig ook gratis aangeboden.
Elektriciteit Het gangbare voltage in Lille is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Lille dezelfde stekkers en opladers als in Nederland.
Veiligheid - De Franse houden er een andere rijstijl op aan als wij in Nederland gewend zijn
- Maak in je hotelkamer gebruik van de kluis zodat je spullen hier veilig opgeborgen liggen
- Op de drukke markten, winkelstraten en in het openbaar vervoer kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Bij de populairste musea in de stad kan het soms erg druk zijn en wachtrijen zijn er niet ongewoon. Zeker als er bijzondere exposities zijn.
- Let goed op waar je de auto parkeert. Het parkeer tarief kan hier per parkeergarage erg verschillen en sommige parkeergarages zijn alleen geopend tijdens de openingstijden van de winkels.
- In de wintermaanden zijn sommige bezienswaardigheden zoals de dierentuin van Lille gesloten
Tips (zien & doen) - Palais des Beaux-Arts van Lille ook wel het museum der schone kunsten van Lille genoemd is na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk.
- Het Parc Zoologique de Lille, dat tot de drukst bezochte toeristische attracties van Frankrijk behoord. Deze dierentuin is gratis te bezoeken.
- Reserveer in de zeker tijdens de weekend dagen je restaurant van keuze ruim van te voren dit kan teleurstellingen voorkomen
- Koop bij de 'information touristique' een Lille City Pass. Hiermee kun gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en zijn sommige musea gratis te bezoeken en krijg je bij andere fikse kortingen.
- Het museum La Piscine net buiten Lille in de stad Roubaix.
- Loop één van de vijf verschillende wandeltochten in Lille en laat je verassen door de stad
- De wijk Vieux Lille met zijn prachtige oude gebouwen en zijn gezellige winkeltjes
- Bij slecht weer kun je gaan winkelen in het overdekte winkelcentrum Euralille
- De Kathedraal Notre-Dame de la Treille met zijn bijzondere voorgevel
- Als de zon schijnt ga dan op één van de terrassen van Place de General du Gaulle zitten en geniet hier van het prachtige uitzicht
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Lille"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Lille

 

Wist je dat... - Lille vroeger de hoofdstad van het Graafschap Vlaanderen en nog steeds de hoofdstad is van de regio Frans-Vlaanderen.
- Het Belfort van Rijsel op de Unesco werelderfgoedlijst staat en meer dan honderd meter hoog is.
- Lille in 2004 samen met Genua culturele hoofdstad van Europa is geweest.
- De Kathedraal Notre-Dame de la Treille pas in 1999 is afgebouwd na meer dan 150 jaar.
- In september hier ieder jaar de grootste rommelmarkt van Europa wordt gehouden.
- De originele gevel van Pais Gare du Nord is in Lille staat bij het station Lille gare Flandres.
- Charles de Gaulle hier geboren is.
- Lille door de Belgen Rijsel wordt genoemd
Cultuur  
Zomerzonbestemming (juni, juli en augustus)
Winterzonbestemming (te koud in de winter)
Wintersportbestemming (niet mogelijk)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl