Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Frankrijk / La Grande-Motte

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer La Grande-Motte?
klimaat & weer La Grande-Motte
beste reistijd zonvakantie
La Grande Motte toerisme
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over La Grande-Motte
La Grande-Motte is een gemeente in het Franse departement Hérault en ligt aan de Middellandse Zee op enkele kilometers afstand van de stad Montpellier. La Grande-Motte is een moderne badplaats die in tegenstelling tot veel andere Franse badplaatsen geen nauwe straatjes kent of een typisch mediterraan centrum. Nee, La Grande-Motte is in de jaren zestig van de vorige eeuw op de tekentafel ontstaan. Nadat op 19 mei 1967 de eerste steen gelegd is, arriveerden in het jaar 1968 de eerste toeristen in La Grande-Motte. Wie op zoek is naar een authentieke Franse badplaats die heeft in La Grande-Motte daarom dan ook weinig te zoeken. Toch zit juist de kracht van La Grande-Motte in het feit dat het geheel als toeristische plaats ontworpen is. Tijdens de ontwikkeling is er volop rekening gehouden met het creëren van een ruimtelijk gevoel met voldoende groen. Voetgangers en fietsers staan centraal langs de stranden, waar lange fiets- en voetgangerspaden tussen de lange zandstranden en de bebouwing niet alleen een ideale weg vormen om zich langs te verplaatsen, maar tevens is het groen langs deze paden een plaats waar lokale mensen en toeristen picknicken, zonnen en mensen bekijken.
La Grande-Motte is zo ontworpen dat je de meeste accommodaties binnen tien minuten naar het strand of de jachthaven wandelt. De wandeling brengt je dan langs de typerende architectuur van de stad: witte gebouwen met moderne vormen. Veel van deze gebouwen zijn in de vorm van een tweedimensionale piramide gebouwd. Met maar liefst twee miljoen toeristen per jaar behoort La Grande-Motte tot de meest populaire badplaatsen langs de Franse Riviera. De meeste toeristen zijn afkomstig uit Frankrijk, waardoor je meer vakantiegevoel krijgt dan in sommige andere badplaatsen, waar door het meer internationale karakter je vooral andere talen dan Frans om je heen hoort. Nederlandse toeristen tref je wel in La Grande-Motte, maar in verhouding veel minder dan in een hoop andere drukke badplaatsen.
Opvallend in La Grande-Motte is dat de stad tientallen jaren nadat het gros van de stad gebouwd is vrijwel geen sporen van verval vertoont. La Grande-Motte staat er vrijwel net zo fris bij als toen de eerste toeristen hier kwamen. Je ziet ook op niet-dreigende wijze vrij veel politie op straat en zwerfafval is juist een zeldzaamheid. Een ideale omgeving voor een vakantie waar jong en oud zich kan vermaken.

Reizen naar La Grande-Motte De snelste manier om naar La Grande-Motte te reizen is per vliegtuig. Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Charleroi vlieg je binnen anderhalf uur naar Montpellier. Vanaf luchthaven Montpellier-Méditerranée is het vijftien kilometer rijden naar La Grande-Motte. Dat neemt normaal gesproken zo’n twintig minuten reistijd in beslag. Andere mogelijke aanvliegluchthavens die iets verder weg liggen zijn Marseille, Nimes en Beziers. Wie per spoor naar La Grande-Motte wil reizen zal dat ook via Montpellier moeten doen. Naar of door La Grande-Motte loopt er geen spoorlijn waardoor je in Montpellier uit de trein zult moeten stappen om verder per taxi naar La Grande-Motte te reizen.
Met de auto kun je twee verschillende routes volgen. De meest gebruikte is de Autoroute du Soleil die je via Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon, Lyon en Orange naar La Grande-Motte brengt. Een minder drukke route, waarbij je echter wel langs of door verkeersknelpunt Parijs komt is via Lille, Parijs, Clermont-Ferrant en over het indrukwekkende Viaduct van Millau. De afstand vanuit centraal Nederland bedraagt ongeveer twaalfhonderd kilometer.
Vluchttijd Je vliegt binnen anderhalf uur vanuit Nederland naar de dichtstbijzijnde luchthaven Montpellier.
Overnachten La Grande-Motte telt om en nabij de vijftien hotels, die vooral in de middenklasse in te delen zijn. De hotels liggen verspreid over de stad. Het meest luxe hotel is het viersterren Mercure Port la Grande Motte dat op een centraal punt in de jachthaven ligt met een fenomenaal uitzicht over de jachten en de Middellandse Zee.
De meeste toeristen in La Grande-Motte verblijven in appartementen. Het merendeel van de bebouwing in de stad bestaat uit appartementencomplexen. Sommige van deze complexen zijn boekbaar via reisorganisaties, zoals Pierre & Vacances. Een groot deel van de appartementen en studio's zijn echter in privébezit. Deze kun je vaak rechtstreeks van de particuliere bezitters huren. In het noordoostelijke deel van La Grande-Motte staan vooral villa’s. Deze woningen staan voornamelijk in doorlopende straten in het gebied tussen de 18-holes tellende golfbaan en de belangrijke verkeersader Avenue du Général Leclerc.
Kampeerders kunnen terecht in de wijk Petite Motte, waar alle kampeerplaatsen van de stad bij elkaar te vinden zijn. De twee grootste campings zijn Camping Le Garden, een viersterrencamping met naast losse staanplaatsen een redelijk deel aan stacaravans die verhuurd worden en het goedkopere Camping la Petite Motte. Voor campers is er ook een mogelijkheid om op een speciale camperparkeerplaats te overnachten.
Reizen in La Grande-Motte De beste manier om je in La Grande-Motte te verplaatsen is te voet of op de fiets. De afstanden zijn over het algemeen prima te doen als je binnen de bebouwde kom verblijft. Als je in de wijk Couchant zit en te voet naar het zuidoostelijke puntje van de wijk Levant wilt gaan dan heb je wel een flinke wandeling voor de boeg. Aan wandelaars en fietsers wordt alle ruimte gegeven door middel van maar liefst twintig kilometer aan fiets- en wandelpaden. De auto is ook een uitstekend vervoersmiddel binnen La Grande-Motte. Je moet echter wel rekening houden met het feit dat parkeren vrijwel overal betaald is en dat het vinden van een parkeerplekje niet altijd even eenvoudig is, zeker niet in de maanden juli en augustus.
Hoewel La Grande-Motte wel per lokale bus bereikbaar is vanuit andere plaatsen zoals Montpellier, Le Grau de Roi en Carnon-Plage, is het busnetwerk ontoereikend om je binnen de stad te verplaatsen. Een alternatieve vorm van openbaar vervoer is het toeristentreintje dat op slechts enkele plaatsen stopt. De vertrektijden zijn niet altijd even nauwkeurig, houd daar wel rekening mee.
Taxivervoer is er wel, maar helaas zul je ervaren dat je niet altijd een taxi zult vinden op het moment dat je er eentje nodig hebt. Vooral in het hoogseizoen is het ‘s avonds zeer lastig om een beschikbare taxi te vinden op straat.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat La Grande-Motte heeft een mediterraan klimaat (type Csa volgens de klimaatclassificatie van Köppen) met warme zomers en milde winters. Voor een winterzonvakantie is La Grande-Motte te koel en te nat, vanaf april/mei wordt het echter al snel aangenaam in de badplaats. Echt zomers weer kun je vaak pas in juni verwachten en met name de maanden juli en augustus zijn ovefrwegend warm en zonnig. Garantie op zonnig weer is er zoals in heel Zuid-Frankrijk niet. Als je pech hebt dan treft je ook in de zomervakantie één of meerdere dagen met regenachtig of onbestendig weer. Ook heb je een redelijke kans op een soms stevige wind, die hoofdzakelijk vanuit de westelijke of noordelijke richting waait.
Op het klimaat van La Grande-Motte lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.

Op de Frankrijk zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar La Grande-Motte.
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 12 5 5 12 13
februari 13 6 6 11 13
maart 14 7 7 12 13
april 18 9 8 11 14
mei 22 12 9 10 16
juni 25 16 10 9 19
juli 28 19 12 5 22
augustus 27 20 10 6 23
september 25 16 8 8 21
oktober 21 13 7 11 19
november 16 9 5 12 16
december 13 6 5 12 14
Geld De monetaire eenheid in La Grande-Motte (Frankrijk) is de euro (€). Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Fooien Fooien geven is vrij gebruikelijk. Geef obers en taxichauffeurs een fooi van 5 tot 10%. Ook kruiers en kamermeisjes verwachten een fooi van 2 tot 3 euro per koffer of dag.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen La Grande-Motte (Frankrijk) en Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei - Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Hoewel je in de bars, restaurants en winkels in La Grande-Motte steeds vaker te maken zult hebben met mensen die redelijk tot goed Engels spreken, is Frans echt de voertaal in deze stad. Je zult merken dat zelfs als je geen vloeiend Frans spreekt je je met wat basiswoorden en zinnetjes heel ver zult komen.
Gezondheid De medische voorzieningen in Frankrijk zijn goed. La Grande-Motte kent geen ziekenhuis, wel zijn er artsen, tandartsen en een aantal apotheken te vinden. Voor spoedeisende hulp is men aangewezen op ambulances. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht in
Frankrijk is hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Voor het drinken van water is het raadzaam om mineraalwater te gebruiken in plaats van leidingwater.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit
La Grande-Motte is 0031
Mobiel bellen in
Frankrijk is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid Net als in iedere badplaats heb je ook in La Grande-Motte de kans om het slachtoffer te worden van zogenaamde kleine criminaliteit. Zakkenrollers en dieven zijn ook hier actief, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen om ervoor de zorgen dat je geen interessante prooi bent of dat er weinig tot niets te halen is. Berg waardevolle spullen zoveel mogelijk achter slot en grendel op, bij voorkeur in een kluisje.
Wie zuinig is op zijn of haar auto moet erg opletten waar er geparkeerd wordt in La Grande-Motte. Veel Fransen kijken niet zo nauw en hanteren bij parkeren het "boem-is-ho"-principe.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - parkeren zal in de meeste gevallen tegen betaling moeten gebeuren. In La Grande-Motte wordt er actief bekeurd in het geval van foutparkeren of het niet betalen voor een parkeerplaatsje.
- afval hoort gescheiden weggegooid te worden. Ook op de stranden staan verschillende afvalbakken om het afval goed te kunnen scheiden
- mocht je een staanplaats op Camping Le Garden willen hebben, probeer er dan eentje te krijgen in het noordelijke deel van de camping. De staanplaatsen aan de zuidelijke rand grenzen aan een drukke doorlopende weg
- veel plekken op terrassen langs het strand en in de jachthaven zijn rond dinertijd voorbehouden aan gasten die komen eten
Tips (zien & doen) - de belangrijkste attractie van La Grande-Motte wordt gevormd door de kilometers lange zandstranden. Sommige delen van het strand zijn ingericht als privéstrand of strandclub
- in het centrum staat het casino van La Grande-Motte, waar je alle dagen aan roulette, poker, blackjack en andere spellen kunt deelnemen
- La Grande-Motte ontdekken kun je via de rondrit met het toeristentreintje. De twee belangrijkste opstapplaatsen vind je aan het strand bij Couchant en aan het strand bij het casino
- Golf de La Grande Motte is een 18-holes golfbaan met drie verschillende parkoersen. Deze golfbaan is ontworpen door de Amerikaanse architect Robert Trent Jones.
- La Grande Pyramide is de naam van de hoofdpiramide van de stad. Dit in 1974 ontworpen gebouw telt vijftien verdiepingen en wordt als de blikvanger van La Grande-Motte gezien
- de Promenade des Vents is een wandelroute met daaraan kunstwerken die de Franse lokale winden representeren zoals de Marin, de Labech en de drie Tramontanes
- saunaliefhebbers kunnen terecht in het Centre de Thalassothérapie, waar naast de sauna ook een hammam, een gym en diverse baden te vinden zijn
- op vrijwel elke hoek van de straat kun je crêpes, wafels en een ruim assortiment aan heerlijk vers schepijs kopen
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer La Grande Motte"
Wist je dat... ... La Grande-Motte slechts ruim achtduizend inwoners telt, maar er in het hoogseizoen een veelvoud van dit aantal in de stad verblijft
... op de plek waar nu La Grande-Motte staat er in 1968 slechts 56 inwoners officieel geregistreerd stonden
... de inkomsten in La Grande-Motte vrijwel geheel gegenereerd worden door het toerisme
Cultuur (geen authentiek Frans stadje)
Zomerzonbestemming (ideaal weer in de zomer)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen (neem wel een dikke portemonnee mee)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (in verhouding met andere Franse badplaatsen niet duur)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl