Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Spanje /Ibiza

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Ibiza?
Ibiza bezienswaardigheden
Ibiza lastminute vakanties
5x zien & doen op Ibiza
Ibiza in één dag
Ibiza informatie
Ibiza startpagina
Ibiza reisadvies
Ibiza tips
Ibiza voor beginners
Ibiza weer & klimaat
dit is Ibiza
mooiste dorpjes van Ibiza
bijzondere plaatsen Ibiza
wikipedia
zomerzon op Ibiza
Ibiza nieuws
Ibiza4all

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Ibiza
Ibiza is een eiland van uitersten. Aan de ene kant massatoerisme, aan de andere kant luxe villa's met daarin de high society en sterren. Overdag veel gezinnen met kinderen, 's avonds en 's nachts jongeren en oudere jongeren die feesten tot diep in de ochtend. Al sinds lange tijd is Ibiza een erg populair vakantie eiland onder alle lagen van de bevolking. Het imago van Ibiza is jong, snel, wild en hip. De laatste tijd is Ibiza ook bij Nederlandse en internationale beroemdheden weer populair. Werden zij in de jaren '90 nog weggedreven door het massatoerisme en de zoek naar nieuwe exclusieve bestemmingen, het lijkt erop dat je op Ibiza weer gezien moet worden als je rijk en/of beroemd bent.
Op dit eiland vind je de beste clubs, de hipste feesten en hier komen alle top DJ's van over de hele wereld hun kunsten op de draaitafels vertonen.
Naast het drukke uitgaansleven biedt Ibiza ook rust en natuur. Mooie villa's van redelijk betaalbaar tot exorbitant duur liggen verspreid over het eiland met heel vaak een geweldig uitzicht op de zee. Op deze plekken kun je tot rust komen. Vakanties met een hoog spiritueel gehalte worden in een grote diversiteit aangeboden. Niet voor niets wordt Ibiza nog steeds een beetje als een soort van hippiebestemming gezien. Dat gevoel wordt versterkt door de relaxte Ibiza house muziek (het genre lounge-muziek is vrijwel geheel gebaseerd op Ibiza house), de hippiemarkten en de sfeer van ongeremde seks, liefde en saamhorigheid die je zeker voelt op de betere plekken van het eiland.
Het toerisme is zeer belangrijk voor Ibiza. Bijna alle inwoners van Ibiza verdienen direct of indirect hun geld door het toerisme en goed ook. Het gemiddelde inkomen op Ibiza is vanwege de succesvolle toeristische sector dan ook het hoogste van heel Spanje.

De vijf favoriete plekken van onze redacteur
Natuurlijk heeft onze Ibiza-redacteur zijn eigen favoriete plekjes in Ibiza. In het stuk '5x zien & doen op Ibiza' lees je welke plekken je op Ibiza volgens hem niet mag missen!

Reizen naar Ibiza Vanuit Amsterdam, Brussel, Luik, Düsseldorf en Keulen/Bonn kun je in het zomerseizoen rechtstreeks naar Ibiza vliegen. In het winterseizoen was het bijna alleen maar mogelijk om via andere luchthavens van Spanje naar Ibiza te vliegen of om het laatste stukje per veerboot te doen. Transavia is vanaf het winterseizoen 2014/2015 begonnen met rechtstreekse vluchten naar Ibiza vanaf Eindhoven Airport tijdens de winterperiode. Met Transavia kun je dus het hele jaar door naar Ibiza vliegen.
Per veerboot is Ibiza bereikbaar vanuit Dénia (Costa Blanca - ongeveer 2 tot 4 uur), Barcelona (ongeveer 10 uur), Palma de Mallorca (Mallorca - 2 tot 4 uur) en Formentera (ongeveer 30 tot 60 minuten). Veerdiensten varen naar zowel Ibiza Stad (Eivissa) aan de oostkust als San Antonio aan de westkust.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar de internationale luchthaven van Ibiza duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.
Overnachten Appartementen, campings, luxe hotels, familie hotels, design hotels, finca's, boetiekhotels, kleine villa's, grote villa's, privéhuizen...noem het maar op of je vindt het op Ibiza. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar het huren van een villa op Ibiza, maar dan wel met een eigen zwembad. Wij hebben zelf al drie keer een huis op Ibiza gehuurd via HuisHurenIbiza.nl en waren beide keren zeer tevreden.

Vakantie op Ibiza is door de specifieke ambiance van het eiland met geen enkele andere vakantie in Spanje te vergelijken.
De meeste hotels zijn alleen maar open vanaf medio april tot en met oktober en worden vooral als pakketreis verkocht. Losse reserveringen kun je beter tijdig doen. Let goed op met de prijzen, want er kunnen grote prijsverschillen zitten tussen hoog- en laagseizoen. Tevens is niet altijd de BTW bij de prijs ingecalculeerd.

Wil je in de topmaand september naar Ibiza gaan dan is het tijdig reserveren van een reis met vlucht en accommodatie aan te raden. Op last minute aanbiedingen hoef je dan al bijna niet meer te rekenen en als die er wel zijn dan liggen de prijzen doorgaans hoger dan normaal omdat er extra ingekocht is.

Bij villa's zie je erg grote prijsverschillen. Eenvoudige villa's zonder een fantastisch uitzicht vind je al vanaf zo'n 1000 euro per week in het laagseizoen, terwijl de superdeluxe villa's waar de welgestelde toeristen overnachten gerust voor prijzen tot 80.000 euro per week (!) verhuurd worden. Vaak is dan minimaal één butler, een kok, een eigen dienstmeisje en soms nog het ongelimiteerd gebruik van een Ferrari inbegrepen.
De 5 campings op het eiland zijn gezellig en goedkoop. Voor het hoogseizoen is een plaats reserveren bijna een must. Kamperen op Ibiza kun je (m.u.v. camping Florida) vrijwel alleen in de periode juni tot en met september.

Wil je in een hotel overnachten? Reken dan op prijzen die gemiddeld anderhalf tot twee keer zo hoog liggen dan elders in Spanje. Dat betekent dat je in het geval van de mooiste 5-sterrenhotels op Ibiza echt de hoofdprijs betaalt, vooral in het hoogseizoen.

Reizen in Ibiza Ibiza kent 5 busmaatschappijen waarmee je vrijwel heel het eiland rond kunt rijden. De bussen rijden tussen steden, in de grotere plaatsen en van en naar de stranden. Meer info en dienstregelingen vind je op Ibizabus.com
's Nachts rijden er speciale discobussen die vanaf middernacht tot 6 uur 's morgens (laagseizoen: 04:30 uur) passagiers van en naar de grote clubs brengen.
Als je ook nog iets van de prachtige omgeving wilt zien is een huurauto aan te bevelen. De prijzen zijn heel erg verschillend. Het is vaak relatief goedkoop als je een auto voor 7 dagen of langer reserveert. In de zomermaanden controleert de politie frequent op alcohol, snelheid, mobiel bellen achter het stuur en gebruik van veiligheidsgordels. Sommige boetes liggen in Spanje een stuk hoger dan bij ons.
Taxi's rijden op Ibiza zonder taximeter. Zij gebruiken een lijst met vastgestelde tarieven. De beschikbaarheid van taxi's is goed.
Douane & documenten Het bezit van een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar. Als je eenmaal op het eiland bent levert het bezit van kleine hoeveelheden drugs je meestal slechts een boete op als je gepakt wordt.
Reisseizoen & klimaat Ibiza heeft een zacht mediterraan klimaat waarbij de zomers warm en droog zijn en de winters zacht maar regenachtig. De beste reisperiode is van juni tot en met september. September is de beste maand omdat het dan aangenaam warm is, de zee lekker opgewarmd is en in de clubscene dan de beste feesten gehouden worden. Lees hier alles over weer & klimaat op Ibiza.
In de laatste week van september en de eerste week van oktober worden alle zogenaamde closingparty's gehouden ter afsluiting van het club-seizoen. Het is dan moeilijker om aan kaarten te komen en de prijzen liggen vrij hoog. Het grote voordeel is dat je in september vooral te maken hebt met de echte Ibiza-fans en de massale groepen met dronken Engelse boeren het eiland al verlaten hebben.
Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 15 7 6 5 13
Februari 16 8 6 4 13
Maart 18 11 7 5 14
April 20 14 8 4 15
Mei 24 17 10 3 17
Juni 27 20 11 2 20
Juli 28 21 11 1 23
Augustus 29 22 11 2 24
September 28 20 9 4 23
Oktober 25 17 6 7 21
November 21 14 5 7 18
December 17 10 5 6 15
Geld De monetaire eenheid op Ibiza (Spanje) is de euro (€).
Pinnen kun je op vrijwel heel het eiland, vooral in grotere plaatsen en de toeristenoorden.
Creditcards worden in vrijwel alle winkels en restaurants geaccepteerd.
Fooien In restaurants, bars, clubs en restaurants is een fooi van 10 tot 15% gebruikelijk.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Ibiza (Spanje) en Nederland.
Feestdagen Ibiza kent zeer veel religieuze feesten. Deze zijn vrijwel allemaal plaatsafhankelijk. In de betere reisgidsen vind je een vrij compleet overzicht van de diverse feesten op het eiland.
Nationale & lokale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
1 mei - Dag van de Arbeid
1 november - Allerheiligen
12 oktober - Día e la Hispanidad
6 december - Dag van de Grondwet
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Heilige week (Semana santa) incl. Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Ibiza wordt Spaans en vooral Catalaans gesproken. Het Catalaans is de officiële taal op de Balearen en worden ook de plaatsnamen weer op z'n Catalaans geschreven.
In de meeste winkels en restaurants spreekt het personeel ook Engels en soms ook Duits of andere talen.
Gezondheid De medische voorzieningen in Ibiza zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht in Spanje is aanzienlijk hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Voor het drinken van water is het raadzaam om mineraalwater te gebruiken in plaats van leidingwater.
Kwallen zijn geen uitzondering op Ibiza. Het is dus handig om in je reisbagage en je strandtas een middel mee te nemen dat de ergste jeuk en pijn vermindert.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Spanje/Ibiza is 0034
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Ibiza is 0031
Mobiel bellen op Ibiza is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Vanuit de telefooncellen op straat kan zowel met muntgeld als met telefoonkaarten gebeld worden. De telefoonkaarten (tarjetas telefonicas) zijn te koop bij tabakswinkels en postkantoren.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid De sfeer op Ibiza is over het algemeen erg relaxed. Toch komt er ook hier kleine criminaliteit (diefstal, zakkenrollerij) voor en hoor je steeds meer berichten over inbraken in villa's en overvallen. Door het openstellen van de grenzen binnen de E.U. en het toetreden van bepaalde Oost-Europese landen is het aantrekkelijker voor criminelen uit voornamelijk Bulgarije en Roemenië om te komen roven in West-Europa en wat is er dan aantrekkelijker dan plekken waar de rijke Europeanen bijeenkomen? Let daarom goed op uw spullen, gebruik indien aanwezig een kluis en draag nooit teveel aan cash geld of al je andere betaalmiddelen zoals pinpassen en creditcards tegelijkertijd met je mee.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Spanje of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Winkels zijn vrijwel allemaal gesloten tussen 2 en 5 uur 's middags
- Op Ibiza worden volop drugs aangeboden, ook al is dat illegaal. Net als in Nederland geldt dat je ook hier goede pillen hebt en rotzooi waarvan je vervelende gevolgen kunt hebben. Als je iets koopt en gebruikt, zorg er dan voor dat je vrijwel zeker weet dat het een betrouwbare dealer is
- Muggen komen in de zomer veel voor. Muggenwerende middelen zijn daarom aan te raden, net als het slapen onder een klamboe. Muggen zijn niet dol op airco en waaiers. Slaap als het even kan met de waaier aan in de slaapkamer.
- In het hoogseizoen kom je in San Antonio grote groepen Engelse toeristen tegen die zich meestal proberen in recordtempo te bezatten. Eenmaal dronken zorgen ze vrijwel gegarandeerd voor vechtpartijen. Probeer grote groepen Engelsen indien mogelijk te ontwijken of anders te negeren. Voordat je het weet ben je betrokken in een vechtpartij. Later in de nacht keert de rust terug zodra het Engelse tuig dronken terug zijn in de accommodaties of ergens in de bosjes of het strand bijna in coma liggen.
Tips (zien & doen) - een must als je voor het stappen komt zijn de vele clubs zoals Amnesia, Pacha, Privilege, Eden, Space en KM 5. Er worden doorgaans heel veel feesten georganiseerd. Via de links op Ibiza.startpagina.nl kun je de actuele agenda's op de sites van de clubs raadplegen
- Op Ibiza worden nog steeds diverse hippiemarkten georganiseerd. De meesten worden alleen maar in de zomer gehouden, met uitzondering van de Vlooienmarkt Ibiza Rastrillo in Platja d'en Bossa
- Naturistenstranden zijn S'Aiga Blanca (noord-oosten) en Platja d'es Cavallet in het zuiden. Het laatstgenoemde strand is één van de mooiste stranden van Ibiza
- Santa Gertrudis is een plaatsje centraal gelegen in het binnenland die wat betreft sfeer de moeite waard is om te bezoeken. Gezellige barretjes, goede restaurantjes en wat leuke winkeltjes maken je dag compleet hier.
- Dalt Villa is de oude stad van Eivissa met de meest complete historische stadsmuur van heel Europa
- Ga de zonsondergang bekijken vanuit Café del Mar onder het genot van heerlijke muziek en een heerlijk wijntje of een lekkere cocktail
- In Sa Caleta vind je oude overblijfselen van een nederzetting die bijna drieduizend jaar geleden door de Feniciërs gesticht is
- Es Canar herbergt de grootste hippiemarkt van Ibiza: Punta Arabi. Deze wordt iedere woensdag gehouden in de zomermaanden
- Blue Marlin is de hipste strandtent van Ibiza.
- De magie van Es Vedra voelen? Boek dan een rondvaart rondom Es Vedras, want het eiland zelf is onbewoond.
- Mooie stranden en rust biedt het nabijgelegen eiland Formentera. Met de snelboot ben je in een half uur op dit rustgevende eiland. je kunt het eiland verkennen met een huurauto of motor, maar de beste manier is op de fiets die je voor enkele euro's per dag kunt huren in de haven van La Savina
Meer tips? Bezoek de sites die in de links staan onder "Meer Ibiza"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Ibiza

 

Wist je dat... ... Ibiza zeer homovriendelijkis zonder dat hetero's zich verloren voelen gaan in de gay scene
... steeds meer Nederlandse artiesten een villa kopen op Ibiza
... je Ibiza uitspreekt als Ibissa (met een slissende S) en niet als Iebietza
... Ibiza Stad tegenwoordig Eivissa genoemd wordt
... het zeewater bij de vele stranden (56 stuks) tot het schoonste van Europa hoort
... de Closing Party van de Space (Platja d'en Bossa) de laatste afsluiting van het uitgaansseizoen is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm, zonnig, droog en prachtige stranden)
Winterzonbestemming (te nat en niet warm genoeg)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (nummer 1 bestemming in de wereld)
Winkelen  
Stranden (vooral veel kleinere stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (uitgaan is vrij duur)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl