Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Ierland / Cork

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Cork
Cork klimaat & weer
Cork informatie
Cork startpagina
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Cork
Cork is de op één na grootste stad van Ierland. De stad is in het zuidoosten van Ierland aan de rivier de Lee is gelegen in de gelijknamige county. Cork is een leuke oude stad met een klein oud sfeervol centrum. De stad werd in de vroege middeleeuwen gesticht en heeft sinds die tijd behoorlijk wat te verduren gehad. De Vikingen, Noormannen en het Britse leger maakte de stad allen meerdere maken met de grond gelijk. Cork bleef zich echter dapper en moedig herstellen en verzetten en wordt daarom ook wel “rebel”Cork genoemd. Sommigen beschouwen Cork als de enige echter hoofdstad van Ierland omdat zij lange tijd onder de Britse overheersing wisten uit te komen. Tegenwoordig is Cork een bruisende havenstad met volop kunst en cultuur en kan het zich wat betreft schoonheid makkelijk meten met Dublin en Belfast. De stad is bovendien met zijn internationale luchthaven makkelijk te bereiken.

Reizen naar Cork Vliegen: Dit is de meest makkelijke en goedkoopste maner om naar Cork te komen. Zowel vanuit Nederland, België als Duitsland zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijks op Cork vliegen. Naast Air Lingus zijn er ook verschillende prijsvechters met goedkope tickets. Het is dus raadzaam goed rond te kijken al vorens tickets te boeken. Vanuit de meeste luchthavens duurt de vliegreis een uur en 45 minuten.
Auto: Hoewel het een erg lastige trip is kan men zeker ook met de auto naar Cork rijden. Men dient dan wel rekening te houden met een flink aantal kilometers en veerboot overtochten. Zowel tussen Engeland en Europa en Engeland en Cork zijn verschillende veerdiensten actief. Vanaf Swansea in Engeland bent u binnen ander half uur in Cork. Je kunt ook vanuit Frankrijk rechtsreeks via Roscoff een boot nemen richting Cork. Deze reis duurt afhankelijk van de omstandigheden 14 uur.
Trein en Bus: Hiervoor geldt het zelfde als met de auto. Busreizen worden om die reden dan ook zelden georganiseerd naar Cork. De meeste touroperators bieden pakketten aan met vliegreizen. Met de trein kan natuurlijk ook. Via de kanaaltunnel kunt u via Londen naar Swansae reizen om vandaar uit de veerbot richting Cork te nemen. Ook hier dient u weer rekening te houden met lange reistijden.
Vluchttijd De vluchttijd vanuit Amsterdam of Brussel naar het internationale vliegveld van Cork duurt ongeveer anderhalf uur tot een uur en drie kwartier.
Overnachten Er zijn in Cork verschillende manieren om te overnachten. Afhankelijk van de behoeftes en het budget van de reiziger kunt u zelf het beste een accommodatie kiezen. Hieronder vindt een beperkt overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Hotels: Hoewel er wel enkele grote hotelketens vertegenwoordigd zijn in Cork zijn er ook verschillende particuliere hotels in Cork te vinden. De meeste hiervan zijn een stukje sfeervoller dan de hotels van de grote ketens. Hotels in Cork variëren van 5 sterren en zeer luxe, tot meer budget en zeer eenvoudig. De meeste hotels liggen in de grote steden. Er zijn echter ook wel luxe hotels op het platteland die bijvoorbeeld ook een groot welness centrum erbij hebben. U kunt dan na uw lange wandeling ook bijkomen in het Hotel.
B&B: dit is de meest voorkomende en gebruikte accommodatie soort in Cork. Een echte aanrader aangezien u ook makkelijk in contact komt met de zeer vriendelijke lokale bevolking. Vaak weet de eigenaar van de b&b ook de beste plekjes voor een uitstapje of hapje eten en drinken. Wilt u een relatief goedkope, maar charmante accommodatie dan is een bed and breakfast een prima optie. Deze kleinschalige accommodaties zijn vaak zeer betaalbaar. Let wel op, niet bij iedere B&B is een eigen badkamer en toilet een onderdeel van de service.
Jeugdherberg: Er zijn verschillende groepsaccommodaties en jeugdherbergen te vinden in Cork. Voor een zeer geringe vergoeding kunt u hier overnachten.
Particuliere vakantiewoningen: er zijn in Cork veel vakantiehuizen te huur. Ook hier geldt dat voor verschillende budgetten er verschillende mogelijkheden zijn. Vaak zijn de vakantiehuizen sfeervolle accommodaties op het platteland met prachtig uitzicht.
Reizen in Cork Er zijn verschillende manieren om Cork te verkennen.
Te voet: de afstanden binnen de stad Cork zijn relatief klein voor een dergelijk grote stad. Cork is te voet, indien men weinig haast heeft prima te verkennen. Toeristische attracties zijn aangeduid met bordjes en via het VVV of het hotel is een kaart van de stad te verkrijgen.
Per bus: Cork heeft een uitgebreid goed werkend bussysteem.
Douane & documenten Ierland behoort tot de Europese Unie, Nederlander hebben dus geen visum nodig om het land te bezoeken. Een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart is wel noodzakelijk. Ierland behoort niet tot de Schengenlanden. Vrij reizen zonder documenten kan daarom niet.
Reisseizoen & klimaat Ierland en Cork zijn prachtig groen. Dit dankt zijn weelderige begroeiing voornamelijk door de vele regen die er het hele jaar door valt. Ierland is namelijk een van de natste landen van Europa. De regenval is het gehele jaar vrij hoog en ook gelijkmatig verdeelt over de maanden. Vanaf de lente stijgt de temperatuur enigszins en in de zomer kan het heerlijk warm worden. De temperatuur komt ’s winters zelden onder het vriespunt. Hierdoor is Ierland ook in de wintermaanden een prima bestemming. Doordat het er eigenlijk nooit echt super koud wordt is het er het gehele jaar door prima weer om te wandelen en culturele uitstapjes te maken. Zolang men een paraplu mee neemt is er het prima vertoeven.
Op het klimaat van Cork lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Cork.
 
Klimaattabel

 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 8 3 2 19 8
februari 8 3 3 18 7
maart 10 4 4 15 7
april 12 5 5 17 8
mei 15 7 6 17 10
juni 18 10 6 15 12
juli 19 11 5 14 15
augustus 19 11 5 15 15
september 17 10 4 16 15
oktober 14 8 3 18 14
november 10 4 2 17 12
december 9 3 2 18 10
Geld De monetaire eenheid in Ierland en Cork is de euro (€).Er zijn overal in de stad geldautomaten te vinden. In veel winkels kun je ook gewoon met je pinpas betalen ook creditcards worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafés en kleine winkeltjes waar men niet met een betaalpas kan betalen. Het is dus wijs altijd een kleine hoeveelheid contant geld op zak te hebben.
Fooien Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil In Cork is het een uur vroeger dan in Nederland en België.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari Nieuwjaarsdag
17 maart St Patricksday
1 Mei Dag van de Arbeid
Eerste maandag in juni June bank Holiday
16 juni Bloomsday
Eerste maandag in augustus August Bank Holiday
Eerste maandag in oktober October bank Holiday
25 December kerstmis
26 December St Stephens Day
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Goede Vrijdag
Pasen
Taal In Cork wordt uiteraard overal Engels gesproken, met een prachtig Iers accent dat wel. Officieel is Ierland tweetalig. Straatnaambordjes en andere officiële wegwijzers zullen meestal in twee talen zijn aangeduid, namelijk het Iers en het Engels. Dúnta betekend bijvoorbeeld gesloten en de Gardi is de politie. Buiten het Engels zijn de meeste Ieren niet heel erg kundig in het gebruik van andere talen. Het niveau van Frans en Duits is hier zeer middelmatig.
Gezondheid Hoewel Ierland een west Europees land is de gezondheidszorg toch op een flink lager niveau dan bijvoorbeeld in Nederland. Het niveau van verplegend personeel en artsen in ziekenhuizen is prima, de voorzieningen daarom heen laten echter nog wel wat te wensen over. Zo moet men er niet van opkijken als men in Cork nog op een zaal met 30 andere patinten komt te liggen. Privé kamers zal men hier niet tegen komen. Privé klinieken bieden een iets betere service en een hoger verzorgingsniveau. Check eventueel vooraf welke zorg uw reis en of ziektekosten verzekering vergoed.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Ierland is 00353
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Cork (Ierland) is 0031
Mobiel bellen in Cork is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit De netspanning in Ierland en dus ook in Cork is 220Volt/50herz. U hebt een adapter nodig aangezien de stopcontacten bedoelt zijn voor stekker smet drie platte uiteinden. U kunt deze adapters ook op de veerboot of bij het vliegveld kopen.
Veiligheid In Cork ligt de criminaliteit iets lager dan in Nederland en België. Vooral het platteland is wat betreft criminaliteit betreft erg rustig. Voor de stad zelf geldt wat eigenlijk in iedere grote stad telt. Tasjesdieven en zakkenrollers doen hun werk ook gewoon in Ierland. Als u een beetje oppast en ’s avonds bijvoorbeeld niet alleen door donkere steegjes gaat wandelen zult u weinig gevaar lopen. Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In Ierland rijdt men links, let hierop bij het oversteken en laat u niet verassen door auto’s die vanuit de “verkeerde”kant komen.
- Ook bij het auto huren zit het stuur uiteraard aan de rechterkant. Schakelen doet u dan met uw andere hand.
- Voor het gebruik van stopcontacten heeft u een adapter nodig.
- Gaat u het buitengebied in houdt er dan rekening mee dat sommige gebieden zeer dun bevolkt zijn. U zult weinig andere voertuigen of andere mensen tegen komen.
Tips (zien & doen) • English Market, leuke overdekte markt met producten uit alle windstreken.
• Fitzgerald’s Park, prachtig park waar het in de drukte van de stad rustig toeven is.
• Elizabeth Fort; is een mooi oud fort.
• Fietsen huren en zo Cork op de fiets verkennen
• Blarney Castle, vlakbij Cork en het is het oudste Kasteel van Ierland.
• Crawford Municipal Art Gallery, het kunstmuseum van Cork. De toegang is gratis en dus een prima uitstapje voor een budget bestemming.
• The Mainly murder boekstore, een mooi oud winkeltje waar ze enkel en alleen detectives en misdaadverhalen verkopen. Pauls street
• Eten bij de ivory Tower op princesstreet
• The Franciscan Well Brewery (North Mall 14)pub-brouwerij die zijn eigen biertjes produceert.
• De county Cork heft prachtige natuurgebieden en mooie kustgebieden. Het is zeer de moeite waard om te voet, met de fiets of met de auto te verkennen.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Cork"
Wist je dat... ... het moto van Cork Statio Bene Fida Carinis is. Dit betekent veilige haven voor schepen!
... Cork is dan ook Ierland's belangrijkste zeehaven
... Cork in 2005 de culturele hoofdstad van Europa was
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte zonbestemming)
Winterzonbestemming (te koel in de winter)
Wintersportbestemming (skiën is niet mogelijk in Cork)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl