Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Duitsland / Cochem

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Cochem?
Cochem bezienswaardigheden
Cochem klimaat & weer
Cochem tips & informatie
Cochem officiële site
hotels in Cochem
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Cochem
Cochem is een oud Duits plaatsje wat in de provincie Rijnland-Pfalz ligt. De stad is idyllisch gelegen aan een bocht in de rivier de Moezel opgeven door hellingen met wijngaarden. Hoog boven de stad torent de Reichsburch boven de stad uit. Van een afstand doet dit geheel aan als een plaatje wat rechtstreeks uit een sprookje komt. Het stadje Cochem is zeer sfeervol. Nauwe straatjes met vakwerkhuisjes zijn tegen de heuvel aangebouwd omhoog lopend naar een werkelijk sprookjesachtig kasteel. In de zomer is het heerlijk slenteren aan de Moezelboulevard en genieten in het zonnetje van alle lekkere wijntjes die de wijnboeren in de omgeving produceren. In verschillende restaurantjes en proeflokalen kan men proeven van deze befaamde Moezelwijnen. Niet alleen Cochem zelf, maar ook de omgeving is een bezoek meer dan waard. Naast het mooie Cochem zijn er nog meer mooie oude dorpjes in de omgeving te vinden zoals Bleistein en Ediger. De omgeving is zeer geliefd om in de zomermaanden in rond te toeren met de motor of al wandelend en fietsend te verkennen. In de zomermaanden staan aan de oevers van de Moezel de motoren rijen dik geparkeerd. Daarnaast doen verschillende senioren busreizen en riviercruises de stad aan.

Overnachten in Cochem

Ben je van plan om één of meerdere nachten in Cochem te overnachten dan is het niet onverstandig om je van tevoren goed te oriënteren op het hotelaanbod in het stadje. Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt.

Bekijk alle hotelprijzen in Cochem via trivago.nl

Vakantieparken in Cochem

Ben je met een gezin met kinderen of een groep in Cochem dan is overnachten in een vakantiepark vaak de leukste en gezelligste optie. Op enkele minuten rijden van het stadje ligt het Roompot vakanties ferienresort Cochem. Het is een kleinschalig park bovenop een heuvel. Bij het park is een overdekt zwembad en twee golfbanen. De huizen in het park zijn originele vakwerkvilla’s die van alle gemakken voorzien zijn.

Reizen naar Cochem Auto: Cochem is zeer goed bereikbaar met de auto. De stad ligt op slechts anderhalf uur rijden van de Belgische grens. Men kan grotendeels via de snelweg rijden. Alleen het laatste stukje is via provinciale weg.
Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld in Duitsland is Frankfurt Am Main. Verschillende vliegvelden in Nederland bieden vluchten richting deze plaats aan. Het is vanuit dit vliegveld nog wel een behoorlijk stuk rijden naar Cochem. Hiervoor zou men echter ook de trein kunnen nemen.
Trein: Cochem heeft een treinstation. Er zijn verschillende opties om met de trein naar Cochem te reizen. Men kan direct vanuit Nederland naar Keulen reizen en vandaar uit naar Cochem. Er is echter ook de mogelijkheid via België en Luxemburg, Antwerpen, Luik, Luxemburg richting Cochem te gaan.
Boot: Vanuit Nederland zijn er verschillende touroperators die reizen met de boot vanuit Nederland over de Rijn en Moezel aanbieden. Men doet op de meeste van deze rivier cruises ook de prachtige stad Cochem aan.
Bus: Vanuit Nederland worden er door verschillende touroperators ook busreizen richting de Rijn en Moezel georganiseerd. Cochem is vaak ook een van de plaatsen die men tijdens deze reizen aandoet.
Vluchttijd Met het vliegtuig vlieg je in ruim een half uur naar Frankfurt am Main, het dichtstbijzijnde vliegveld voor Cochem.
Overnachten Er zijn in en rondom Cochem verschillende overnachtingsmogelijkheden:
Hotels: Cochem kent een groot aantal hotels en pensions. De meeste grote meer sterren hotels liggen aan de oevers van de rivier. Hoewel er ook enkele luxe hotels in het rustige buitengebied te vinden zijn. Grote ketens vindt je hier niet. Het meest luxe hotel in Cochem is het Mosselromantik Hotel. Dit hotel gelegen aan de Moezel biedt alle luxe zoals zwembad en sauna aan voor wie dat wilt. Voor wie voor budget gaat is er ook een jeugdherberg te vinden gelegen op de heuvels rondom Cochem. Daar tussen is er in alle prijsklassen wel wat. Er zijn vooral veel kleine pensionnetjes met slechts enkele kamers. Voor wie zijn motor veilig wil parkeren bij het hotel zijn er verschillende pensions en hotels speciaal ingericht op motorrijders.
Vakantiewoningen: er zijn zeer veel vakantiewoningen in en rondom Cochem te vinden. Men kan hierbij kiezen uit meer landelijk gelegen woningen of woningen dicht bij het centrum en aan het water. Ook ligt er op enkele kilometers afstand een groot vakantiepark van de Roompot firma.
Camping: Er ligt een kampeerplaats bij het Freizeitcentrum Cochem. Ook zijn er aan de rivier enkele plekken om met een Camper te mogen staan.
Reizen in Cochem De afstanden tussen de verschillende toeristische bezienswaardigheden in Cochem zelf zijn over het algemeen goed te voet af te leggen. Indien men wat slechter ter been is kan men met het toeristisch treintje langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijden of men kan de pendelbus nemen die de toeristen naar de Reichsbrucht brengt.
Gaat u in de omgeving dingen bekijken dan is de auto, motor of fiets geschikt. Let wel op bij de laatste. Indien u naast de rivier blijft fietsen is het gebied vlak en voor alle niveaus goed begaanbaar. Wilt u echter de heuvels in gaan dan dient u iets beter getraind te zijn en een fiets met versnellingen tot uw beschikking te hebben.
Ook met het openbaar vervoer zijn verschillende dorpjes in de omgeving te bekijken. Het busstation van Cochem ligt direct naast het historische centrum.
Voor fietsers en voetgangers zijn er in de omgeving fiets en voet pontjes die men over de Moezel heen kan brengen.
Douane & documenten Duitsland behoort tot de Europese Unie en valt tevens onder het Schengenverdrag. Nederlanders hebben daarom geen visum nodig en kunnen met een geldig paspoort of een identiteitskaart naar Cochem of elders in Duitsland reizen.
Reisseizoen & klimaat Het klimaat van Cochem is grotendeels gelijk aan dat van Nederland. Cochem heeft een mild zeeklimaat. Met veel regen in de herfst en lente, zachte winters en zachte zomers. Door de beschutte ligging kan het weer in het dal echter een stukje zachter zijn als op de toppen van de heuvels. Op de toppen van de heuvels kan het in de winter met enige regelmaat ook sneeuwen. Het beste seizoen voor een bezoek aan Cochem is de lente en zomer. Het dal is op zijn mooist als de bomen in bloei staan en het zonnetje op het water schijnt. De temperatuur is dan ook prima voor wandelen, fietsen en motorrijden. Ook de andere seizoenen zijn geschikt voor een bezoek. In de herfst als de bomen gaan verkleuren, bieden de oevers een spectaculaire kleurenpracht en in de wintermaanden is er een mooie kerstmarkt en is Cochem zeer mooi versierd.
Op het klimaat van Cochem lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
Cochem

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 2 -2 1 16 n.v.t.
februari 5 -1 3 13 n.v.t.
maart 9 1 4 15 n.v.t.
april 14 5 5 15 n.v.t.
mei 19 8 7 16 n.v.t.
juni 22 12 7 15 n.v.t.
juli 24 13 7 14 n.v.t.
augustus 23 13 7 14 n.v.t.
september 20 10 5 13 n.v.t.
oktober 14 6 3 13 n.v.t.
november 8 2 2 15 n.v.t.
december 3 -2 1 16 n.v.t.
Geld In Cochem betaalt men net als in de rest van Duitsland met de Euro. In de supermarkten en in grotere winkels en restaurants kan men overal met betaalpassen en creditcards betalen. In de kleinere zaakjes betaalt men vaak alleen contant. In Cochem zelf vindt u de pinautomaat op het marktplein bij het raadhuis, bij het station en bij het bankfiliaal naast de brug..
Fooien Fooien van 10% over de totale rekening is gebruikelijk voor bedienend personeel in de horeca en aan taxichauffeurs. Bij grote bedragen kun je het percentage uiteraard verlagen.
Tijdsverschil Tussen Cochem (Duitsland) en Nederland is er geen tijdsverschil.
De zomertijd en wintertijd lopen in Cochem (Duitsland) gelijk met die in Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De voertaal in Cochem is uiteraard Duits. Een poging je in het Duits verstaanbaar te maken wordt zeer gewaardeerd en men zal je, indien dit niet helemaal goed gaat, ook altijd helpen bij het vinden van de juiste woorden. Omdat er veel Nederlandse toeristen zijn zul je ook veel menukaarten en borden in het Nederlands aantreffen. Omdat er ook veel Nederlanders werkzaam zijn in de toeristische industrie hier zul je vaak ook in het Nederlands jezelf verstaanbaar kunnen maken. De meeste mensen in Cochem spreken ook wel wat woordjes Engels.
Gezondheid De medische voorzieningen in Cochem zijn goed. Er is een groot ziekenhuis met meerdere specialisten aanwezig. Daarnaast zijn er vier apotheken en enkele tandartspraktijken. De meeste artsen en verplegend personeel spreken ook Engels. In de dorpjes in de omgeving zijn zogenaamde EHBO posten aanwezig om snel te kunnen handelen. Cochem kent geen specifieke gezondheidsrisico's die we in Nederland niet kennen dus waar je extra oplettend voor zou moeten zijn.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Duitsland is 0049
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Duitsland is 0031
Mobiel bellen in Duitsland is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend
.
Elektriciteit Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt dezelfde platte stekkers als in Nederland.
Veiligheid Cochem is een normaal klein stadje in Duitsland. De veiligheidsrisico’s zijn niet anders dan in steden in Nederland. Uiteraard is het verstandig op erg drukke dagen portemonnee en handtas goed in de gaten te houden. Ook in Cochem (net als in iedere andere toeristische plaats) kunnen zakkenrollers hun werk doen.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Duitsland of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Wie in de wintermaanden Cochem bezoekt dient er rekening mee te houden dat winterbanden en sneeuwkettingen (indien nodig) verplicht zijn.
Tips (zien & doen) • De prachtige Reichsburcht. Bezoeken zijn alleen inclusief gids en duren 40 min.
• De Sesselbahn (stoeltjes lift) brengt je naar de top van de heuvel voor een spectaculair uitzicht.
Rondvaart op de Moezel bij nacht. Vanaf de boot heb je een mooi zicht op alle lichtjes langs het water. D vreugde wordt verhoogd door de aanwezige muziek.
• De kerstmarkt in de weken voor de kerstvakantie. In heel Duitsland, maar zeker ook in Cochem zeer sfeervol.
• Het Moezelwijnfestival in juni. Zo’n 20 verschillende wijnboeren laten het beste uit hun kelders proeven.
• Het wildpark bij Klotten, bereikbaar eventueel met de stoeltjeslift. Mooi bovenop de heuvel gelegen en een prima tip voor gezinnen met kleine kinderen.
• De Calmont klettersteig, een avontuurlijk wandelpad tussen de wijnranken door.
• Het Freizeit park/Mozelbad Cochem, voor regenachtige dagen een prima sportief alternatief. Heerlijk zwemmen, spelen of relaxen in de sauna en vele zwembaden.
Wijn proeven. Vooral in de zomer zijn er heel veel terrassen en proeflokaaltjes waar je heerlijke moezelwijn kunt proeven.
• Taart eten op de markt. Hier zit een heerlijke konditorei die de lekkerste taarten maakt. Alleen al de aanblik van de etalage doet je het water in de mond lopen.
• Toeren met de motor, dit is een zeer geliefd motor gebied en in de hele omgeving zijn restaurants en hotels speciaal ingericht voor motorrijders.
• Bienen-Erlebnis-pad, een educatief wandelpad waar men alles te weten komt over de bijen.
• Het Burgfestein in augustus waarbij alle boeren burgers en buitenlui worden uitgenodigd op het kasteel.
• Eidiger-Eller, mooi middeleeuws stadje gelegen vlak aan het water met heel vel wijnproeflokalen.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Cochem"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Cochem

 

Wist je dat... ... De in de buurt gelegen Calmontberg de steilste wijnberg in heel Europa is.
... De laatste keer dat het water van de Moezel buiten de oevers trad het water ruim boven de deuren van de stad stond. Dit was in 1993.
... Napoleon zijn intrek nam in de Reichsburcht toen hij bezig was Duitsland te veroveren.
... Na jaren van slechte overproductie de moezelwijn nu weer in achting aan het stijgen is bij de echte wijnliefhebbers.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte bestemming voor een zonvakantie)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (in de stad zelf kun je niet wintersporten, maar in de omgeving zijn enkele langlaufpistes)
Uitgaan (voornamelijk restaurants en wijnproeverijen)
Winkelen  
Stranden (stadsstranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets goedkoper dan in Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl