Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Amerika / Canada

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Canada?
het klimaat van Canada
Canada nieuws & tips
Canada reviews
Canada informatie
Canada informatie
Canada bezienswaardigheden
Canada camper vakantie
mooiste dorpjes van Canada
steden in Canada
reisadvies Canada

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Canada

Canada is een enorm land dat gelegen is in het noorden van het continent Amerika. Samen met de Verenigde Staten neemt Canada heel Noord-Amerika in beslag. Vaak worden de twee landen dan ook in één adem genoemd. Of dat helemaal terecht is, is duidelijk een discussie waard. Je ziet als je Canada bezoekt duidelijk dat de twee landen overeenkomsten hebben. Maar er zijn echter ook zoveel verschillen dat het niet fair zou zijn om Canada en de VS als 'hetzelfde' beschouwen. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer je Duitsland en Nederland als twee dezelfde landen zou beschouwen.
Canadezen zijn over het algemeen vriendelijker, het land is op veel vlakken minder ver doorgeslagen dan de VS en je ziet dat Canadezen de kwaliteit van het leven hoog in het vaandel hebben staan. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de eetcultuur. Er liggen veel verse en mooie producten in de winkels, wat gezien de grote hoeveelheid boeren in sommige districten niet verwonderlijk is. Maar ook de manier waarop ze in winkels en restaurants met allergieën zoals gluten omgaan is een indicatie van hoe bewust men leeft in Canada.

Waar Canada bovenal om bekend staat is de natuur. Vrijwel nergens ter wereld kun je als inwoners en bezoeker zo genieten van de natuur dan in Canada. Het land heeft op dat gebied dan ook vrijwel alles te bieden wat je je voor kunt stellen. Het enige wat nog mist is tropische gebieden en woestijnen. Verder vind je alles in Canada: indrukwekkende bergen, prachtige bosgebieden, de meest betoverende valleien die je je voor kunt stellen, watervallen, gletsjers en nog steeds heel veel wilde dieren. Een vakantie in Canada is voor natuurliefhebbers een fantastische mogelijkheid om echt van de natuur te genieten. Dat kan in ieder seizoen van het jaar, maar de meeste mensen bezoeken Canada toch echt in de zomermaanden. Dan is het land op het meest toegankelijk en volgens velen op haar mooist. Wie echter van wintersport houdt en de mogelijkheid heeft om aanzienlijk meer voor een wintersportvakantie uit te geven die zou ook eens kunnen overwegen om te gaan skiën in één van de vele wintersportgebieden die het land telt. Ook hier geldt dat dat in de meest populaire skigebieden je vaak meer ruimte hebt dan op de drukke pistes in Europa.

De grootte van Canada vormt voor vakantievierders ook een beperking. De afstanden zijn groot en je kunt in één vakantie slechts een klein deel van Canada intensief ontdekken. En dan nog zul je keuzen moeten maken, want in een land dat vele malen groter is dan Nederland kun je niet simpelweg eventjes de highlights in drie weken afwerken.

Reizen naar Canada Als je naar Canada wilt reizen dan zul je dat vanuit Nederland altijd met het vliegtuig doen. Je kunt vanuit Amsterdam rechtstreeks naar verschillende Canadese steden vliegen zoals Toronto, Halifax, Calgary en Vancouver. Met een overstap kun je naar heel veel andere plaatsen in Canada. Het land telt een groot aantal vliegvelden. Vrijwel iedere stad die meer dan vijftigduizend inwoners telt heeft in ieder geval een vliegveld waar kleine vliegtuigen op kunnen landen.

Vliegtickets naar Canada zijn niet goedkoop. Buiten de vakantieseizoenen kun je nog wel redelijk voordelige vliegtickets vinden, maar wie tijdens de zomervakantie naar Canada wil vliegen die zal vaak vrij diep in e buidel moeten tasten voor een rechtstreeks vliegticket. Vaak kunnen de kosten iets gedrukt worden door het boeken van een ticket met een overstap.


 

Vluchttijd Als je rechtstreeks naar Canada vliegt dan ligt de vluchttijd tussen de zes en tien uur. In vergelijking tot de Verenigde Staten vallen de reistijden wel mee. Los Angeles en San Francisco lijken op de kaart niet verder weg te liggen dan Vancouver, maar deze twee Amerikaanse steden hebben wel een twee uur langere vluchtduur dan een rechtstreekse vlucht naar het West-Canadese Vancouver. Als je een vlucht met overstap hebt dan moet je vaak al minimaal drie tot vier uur optellen ten opzichte van een rechtstreekse vlucht. Als je een overstap hebt waar meer tijd tussen zit, dan loopt de totale reistijd al snel op.
Overnachten In Canada zijn vele vormen van overnachten mogelijk. Een redelijk groot deel van de toeristen slaapt in motels en hotels. Die vind je in Canada in alle prijsklassen en verzorgingsniveaus. Wie gewoon iets simpels wil boeken voor onderweg die kan ervoor kiezen een motel te boeken. Behalve een bed, badkamer en kabeltelevisie bieden de motels ook vrijwel allemaal gratis internet via Wi-Fi aan. Vaak is er ook iets van een koelkast aanwezig. Motels liggen vrijwel altijd langs doorgaande wegen en hebben vrijwel als enige doel om mensen een comfortabele overnachting te bieden. Wil je meer faciliteiten, wil je op een leuk gelegen locatie verblijven of zoek je een accommodatie in het centrum van een stad dan zul je eerder bij een hotel uitkomen. De sterrenclassificaties komen overeen met wat we in Europa kennen. Net als bij ons geldt dat het ene vijfsterrenhotel het andere niet is. Sommige luxe hotels zijn enorm duur en hebben een rijker publiek, terwijl er ook meer betaalbare en toegankelijke vijfsterrenhotels te vinden zijn.

De kamers in Canada zijn gemiddeld genomen wat groter dan in Europa. De kamers zijn vaak voorzien van een king-size bed (200x200 centimeter) of twee queen-size bedden (140x200 centimeter). Gezinnen met kinderen kunnen vaak samen op één kamer slapen. In dat geval kies je voor een kamer met twee queen-size bedden of een kamer met een king-size bed en een sofabed. Sommige hotels bieden ook speciale familiekamers aan.
In Canada kun je ook overnachten bij bed-en-breakfasts en in de grotere steden ook in hostels. Het is buiten het hoogseizoen zeker goed mogelijk om low-budget vakantie te vieren in Canada. Wie een beetje goed zijn best doet die overnacht voor een paar tientjes per nacht in Canada.

Als je de natuur wilt ontdekken en/of rond wilt reizen dan is een camper een ideale optie. Canada is echt een kampeerland waarbij je met alle soorten kampeermogelijkheden te maken krijgt. Een camper is voor veel mensen dé manier om door Canada te reizen en tegelijkertijd ook echt van de natuur te genieten. Zo kun je onderweg overnachten op een groot aantal campings en kampeerterreinen. De mooiste plekken vind je in de nationale parken. Campings in Canada zijn anders dan wat we in West-Europa gewend zijn. Omdat men in Canada vooral met volledig uitgeruste campers en caravans reist zie je dat het aantal voorzieningen op de campings gemiddeld beperkter is. Een snackbar, bar of campingwinkel op de camping? Vergeet het vaak maar. Als je geluk hebt kun je wat kopen bij de receptie. Vaak is ook het aantal douches, toiletten en plekken om af te wassen kleine dan in Europa. Dat komt omdat de een redelijk deel van de gasten in hun eigen camper of caravan douchet en afwast. Campers zijn gemiddeld een stuk groter dan bij ons (de kleinere campers in Canada zijn een normaal formaat in Europa) en de campingplaatsen zijn anders ingericht. Als je een zogenaamde 'full hookup' plaats hebt dan heb je stroom, water en een directe afvoer voor je vuilwatertanks. Met een camper kun je daardoor eigenlijk onbeperkt douchen en toiletteren als je op je plaats staat. Let op, want je vindt dit soort plaatsen niet overal.

Reizen in Canada In Canada kun je je op allerlei manieren verplaatsen. Wat voor jou de meest geschikte manier is hangt af van waar je reist, hoe snel je wilt reizen, wat je budget is en of er beperkingen zijn vanwege weersomstandigheden. Als je in Canada gaat reizen moet je er altijd rekening mee houden dat wegen lastig begaanbaar of zelfs afgesloten zijn vanwege de actuele omstandigheden. Vooral in de wintermaanden kunnen sneeuw, ijs en sneeuwstormen ervoor zorgen dat bepaalde routes (tijdelijk) afgesloten worden. In veel berggebieden is het gebruik van winterbanden of vierseizoenenbanden verplicht in het winterseizoen. Veel camperverhuurders rusten hun campers daarom uit met allweatherbanden, die alle vier de seizoenen gebruikt kunnen worden.
Met het vliegtuig
Grotere afstanden overbruggen kun je vaak het beste per vliegtuig doen. Het lijkt leuk om vanaf het oosten naar het westen van Canada te rijden, maar vliegen is veelal handiger, sneller en goedkoper. Ook veel kleinere steden hebben hun eigen vliegvelden voor binnenlands vliegverkeer. Op sommige routes worden watervliegtuigen ingezet. De meeste vliegverbindingen worden onderhouden door Air Canada.
Met de auto
Autorijden is de beste manier om Canada te ontdekken. In heel Canada kun je je prima verplaatsen met de auto, hoewel er in de wintermaanden door het weer zeker beperkingen zullen zijn. Drukte op wegen maak je bijna alleen maar mee op in de grote steden en tijdens het hoogseizoen (juli en augustus) op sommige routes naar en van populaire toeristische plaatsen en natuurparken. Op verschillende plekken (vooral in de noordelijke delen van Canada) zijn de wegen onverhard. Grind zorgt er dan voor dat de wegen goed begaanbaar blijven. Voor het comfort is het misschien handiger als je een 4x4 auto huurt als je verwacht op dit soort wegen te moeten gaan rijden. Sowieso zie je veel jeeps en SUV's in Canada rijden zodra je uit de grote steden weg bent. In een land als Canada is dit prima te doen. De brandstofprijzen zijn aanzienlijk vriendelijker dan bij ons, de wegen breder en de parkeervakken groter.
Met de trein
Een prachtige manier om door Canada te reizen is per trein. De spoorlijnen vormen al sinds de negentiende eeuw een belangrijke manier van vervoer in Canada. Ze liggen vaak op adembenemend mooie routes, waardoor het verplaatsen per trein ook nog eens prachtige panorama's biedt.
Openbaar vervoer
Er zijn verschillende busmaatschappijen die langeafstandsritten tussen verschillende steden aanbieden. Zo rijdt Greyhound o.a. tussen Whitehorse en Vancouver, Edmonton en Dawson Lake.
In de grotere steden zie je ook veel lokale bussen. In steden zoals Vancouver, Quebec, Victoria, Ontario en Ottawa hebben de bussen vaak een redelijk fijnmazig netwerk, waardoor de meeste belangrijke plekken in deze steden per bus bereikt kunnen worden.
Met de fiets
Canada is een fietsvriendelijk land. In grote steden maar ook in een aantal kleinere plaatsen vind je fietspaden en zijn er bij stoplichten speciale vakken gemaakt waar fietsers zich op kunnen stellen. Met name in British Columbia zie je ook veel fietsverhuurders waar je zowel stadsfietsen als mountainbikes kunt huren. De verhuurprijzen liggen wel wat hoger dan wat je gemiddeld in Europa gewend zult zijn.
Met de camper
Redelijk wat Nederlandse en Belgische toeristen die een vakantie naar Canada boeken kiezen voor een camperreis. Dit is een ideale mix van verplaatsen en verblijven, waarbij je onderweg kunt kiezen uit een groot aantal campings en campgrounds. Het mooie is dat Canada echt ingesteld is op campers (RV's of motorhomes worden ze daar genoemd). Je ziet in de zogenaamde RV-campings en RV-campgrounds grote plaatsen waar je je camper op kunt parkeren. Als je een zogenaamde 'full hookup'-plaats hebt dan kun heb je aanvoer en afvoer van water op je eigen plek en ook een 30 Ampère stroomaansluiting. Dat is voldoende om op warme dagen de airco eventueel aan te zetten.
Douane & documenten Om naar Canada te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet tenminste geldig zijn tot één dag na je vertrek uit Canada. Verder moet je paspoort een lege pagina bevatten waarin je inreisvisum gestempeld kan worden. Je hoeft als houder van een Nederlands paspoort geen visum aan te vragen als je als toerist Canada bezoekt.
Mocht je vanaf 29 september 2016 naar Canada reizen, dan heb je een Electronic Travel Authorization (eTA) nodig. Deze elektronische toestemming moet je vooraf regelen. Een verstrekte eTA is vijf jaar geldig en je mag binnen deze vijf jaar meerdere keren Canada binnen op dezelfde eTA. De toelating is dus een zogenaamde 'multiple entry' toelating. Via www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp kun je je eTA aanvragen. Naast een geldig paspoort heb je een geldig e-mailadres nodig en voor de betaling moet je een creditcard hebben. Wil je gewoon in het Nederlands je eTA aanvragen en/of met iDeal betalen? Gebruik dan een Nederlandse bemiddelingssite.
Wacht niet tot het laatste moment met het aanvragen van een eTA omdat er tijd nodig is om deze te verwerken. Het beste vraag je hem al aan op het moment dat je weet dat je naar Canada gaat reizen. Op die manier kun je het nooit vergeten.
Voor de douane moet je een douaneverklaring invullen. Daarop geef je onder andere aan dat je geen verboden middelen bij je hebt zoals wapens, drugs of bederfelijke etenswaren zoals fruit, vlees of kaas. Je mag maximaal 4 personen die woonachtig zijn op hetzelfde adres op één douaneformulier zetten.
Reisseizoen & klimaat Canada heeft te maken met verschillende klimaatsoorten. Daarnaast zijn er op verschillende plekken microklimaten aanwezig, waardoor er lokaal ineens een ander weerbeeld dan in de directe omgeving waarneembaar is. Zo vind je in British Columbia een aantal plekken waar je regenwouden aantreft. Geen tropische regenwouden, maar regenwouden die ontstaan zijn door de unieke samenstelling van bergen, nabijgelegen meren of oceaan en de manier waarop luchtstromen ter plaatse samenwerken. Over het klimaat van Canada bestaan veel misvattingen. Zo wordt Canada gezien als een land waar het in de winter koud en in de zomer koel is. Dat de winters koud zijn klopt grotendeels. Dat het in de winter gemiddeld genomen in Vancouver en op delen van Vancouver Island iets warmer is dan Nederland dat weet niet iedereen. In de directe omgeving van Vancouver valt er veel sneeuw, maar in de stad zelf heeft een vergelijkbaar klimaat met dat van Parijs. Wel valt er in Vancouver meer regen dan in Parijs. In grote delen van Canada is het in de winter echter wel koud en valt er veel sneeuw. Op sommige plekken valt er tijdens een gemiddelde winter maar liefst 5 tot 8 meter sneeuw. Populaire wintersportplekken zoals Whistler, Banff en Jasper mogen jaarlijks op een sneeuwdek van enkele meters rekenen op de omringende bergen.
De zomermaanden zijn daartegenover vaak veel milder dan wat men van Canada verwacht. Zo zijn temperaturen van dertig graden of hoger geen uitzondering in de maanden juli en augustus in grote delen van British Columbia en Alberta. Ook in het zuidoosten van Canada kan het kwik in de zomermaanden aanzienlijk oplopen. Wat je wel merkt in Canada is dat het weer veel wispelturiger en meer onvoorspelbaar is dan bij ons. Niet zelden zitten de weersvoorspellers er dan ook zomaar toen graden naast. Dat komt omdat er zoveel factoren zijn die invloed op het weer uit kunnen oefenen in Canada, dat het ontbreken van één element ervoor kan zorgen dat een voorspelde weersverbetering niet plaatsvindt, maar dat er juist koeler en natter weer voor in de plaats komt.
Als je naar Canada reist moet je met deze wispelturigheid rekening houden. Zeker als je een stuk gaat wandelen of fietsen moet je voorbereid zijn op ene plotselinge weeromslag. Zo hebben we het zelf meegemaakt dat het 32 graden was en een uur later het ineens begon te regenen en het kwik daalde naar twintig graden, terwijl er helemaal geen regen voorspeld was.

Wil je naar Canada reizen om een rondreis door de natuurparken te maken dan zijn de maanden juli en augustus wat betreft het weer ideaal. het is dan echter ook het hoogseizoen, wat gepaard gaat met volle campings en drukte op de populaire plekken. Juni kan heel aangenaam zijn, maar ook soms nog verrassend koel. Dit is met name in de nachten zo. In september krijg je te maken met toenemende regenkansen en dalende temperaturen. In de hogere berggebieden kan eind september zelfs de eerste vlok sneeuw al vallen.

Wie voor een wintersportvakantie naar Canada gaat die kan vaak in november al op de latten staan. Het is wel afhankelijk van het skigebied waar je naartoe wilt reizen. Skiën kan vaak tot ver in het voorjaar. Zeker wat verder in het wintersportseizoen is er een redelijke kans op lawines. De gebieden met een verhoogd lawinerisico worden aangeduid door middel van borden. Wie op de pistes blijft zal in de praktijk niet zoveel last hebben van lawinegevaar.

Op het klimaat van Canada lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Canada en verschillende plaatsen in Canada.

Klimaattabel
Toronto
 

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. water
in °C
Januari -2 -10 3 11 3
Februari -2 -9 4 9 2
Maart 4 -4 5 10 2
April 11 2 6 11 2
Mei 18 8 8 11 7
Juni 24 13 9 10 13
Juli 27 16 9 9 19
Augustus 26 15 8 10 21
September 21 11 6 10 19
Oktober 14 6 5 11 14
November 7 1 3 12 9
December 1 -6 2 12 5
Geld In Canada betaal je met de Canadese dollar ($). Dit is niet dezelfde munt als waarmee in de Verenigde Staten betaald wordt. De koersen van beide munten komen wel redelijk bij elkaar in de buurt, maar zijn niet aan elkaar gekoppeld.
Je zult in Canada het meeste te maken krijgen met briefjes van 5, 10, 20 en 50 dollar. Muntgeld gebruik je in de vorm van 5, 10, 25 en 50 cent. Daarnaast zijn er munten van 1 en 2 dollar. Deze worden ook wel 'loonies' en 'toonies' genoemd. Als je gaat kamperen in Canada is het handig om wat 'loonies' op zak te hebben. Op sommige campings moet je deze dollarmunten gebruiken om te douchen.

Het betalen met een creditcard (Mastercard of Visa) is erg gebruikelijk in Canada. Op heel veel plekken kun je op deze wijze elektronisch betalen. Betalen met een gewone pinas kan niet in Canada. Wel kun je met je Nederlandse bankbas geld pinnen uit de vele geldautomaten die je overal in Canada aantreft. Je vindt geldautomaten in winkels, op kantoren van campings, bij tankstations en zelfs in verschillende bars en restaurants.

Fooien Het ontvangen van fooien is essentieel binnen een aantal branches zoals de horeca, taxi's en het toerisme. Bedienend personeel en barpersoneel verwacht een fooi van tenminste 15%. Vaak wordt bij restaurants er al automatisch een fooi van 18% berekend als je met een groep van tenminste zes personen komt eten. Een gemiddelde fooi ligt tussen de 15 en 20%. Als je het lastig om dit uit je hoofd uit te rekenen, dan is het handiger als je met een creditcard betaalt. Tijdens de betaling kun je kiezen om en percentage of een bedrag als fooi toe te voegen. Kies je voor een percentage van bijvoorbeeld 15% dan wordt het juiste bedrag er automatisch bij opgeteld.
Ook voor taxichauffeurs is een fooi van 15 tot 20% gebruikelijk. Zeker bij een lagere ritprijs (onder de tien dollar) is twintig procent al beter dan vijftien.
Kamermeisjes geef je een fooi van ongeveer twee dollar per dag. Je legt deze fooi op je hoofdkussen, zodat het kamermeisje weet dat het voor haar bedoeld is en er geen verwarring ontstaat over het feit of het een fooi was of rondslingerend kleingeld.
Tijdsverschil Canada kent maar liefst zes verschillende tijdzones. De meest oostelijke zone is Newfoundland waar de Newfoundland Time geldt. Hier is het 4,5 uur vroeger dan in Nederland. In de oostelijke steden Toronto, Ottawa en Quebec geldt er een tijdsverschil van zes uur. In het westen (o.a. Vancouver en het grootste deel van British Columbia) is het tijdsverschil 9 uur. In de Rocky Mountians geldt grotendeels de Mountain Time. Houd er rekening mee dat een stukje van het oostelijke deel van British Columbia onder de Mountain Time valt. Door middel van bordjes wordt aangegeven wanneer je daar de tijdsgrens passeert.
Canada kent net als Nederland zomertijd en wintertijd. Deze lopen echter niet helemaal gelijk. Uitzonderingen zijn de volgende periodes omdat Daylight Saving Time in Canada eerder ingaat en later eindigt:
- tussen de tweede zondag en de laatste zondag van maart
- tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november
In deze periodes is het tijdsverschil één uur korter.
Feestdagen Canada kent een aantal nationale feestdagen, waarbij banken, scholen en overheidsinstellingen vaak gesloten zijn. Voor winkels en musea hangt het er veel vanaf welke feestdag het is en hoe men er regionaal mee om gaat. Zo kan het zo zijn dat een groot museum in Vancouver of Toronto wel open gaat terwijl een kleiner museum in een dorpje landinwaarts wel haar deuren sluit.

Feestdagen in Canada:
1 januari - Nieuwjaarsdag
maart of april: Goede Vrijdag, Pasen en Paasmaandag
maandag voor 25 mei: Victoria Day
1 juli - Canada Day
1e maandag van september - Labour Day
2e maandag van oktober - Thanksgiving
11 november - Remembrance Day
25 december - Christmas Day
26 december - Boxing Day

Lokale feestdagen:
1e maandag in augustus - British Columbia Day in BC
1e maandag in augustus - Heritage Day in Alberta
3e maandag in augustus - Discovery Day in Yukon

Taal Officieel is Canada tweetalig. In het grootste deel van het land is Engels de meest gesproken taal. In de provincie Quebec wordt Frans gesproken, net als in een aantal Franstalige gemeenschappen buiten Quebec. Naast het Engels en Frans worden er ook een 11 zogenaamde Indiaanse- en Inuittalen gesproken in Canada.
Gezondheid Het leidingwater in Canada is vrijwel overal drinkbaar. Als dat niet het geval is dan wordt dat normaliter door middel van de aanduiding 'no drinking water' of 'non potable' aangegeven. Gebruik je water uit de natuur, kook dat dan eerst of gebruik een waterzuiveraar. Bacteriën of parasieten kunnen het water verontreinigd hebben.
De medische zorg staat in Canada op een hoog niveau, maar is wel duur. Voor een consult bij een arts kun je zomaar honderden euro's kwijt zijn. Een goede reisverzekering is daarom eigenlijk een must als je naar Canada reist. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de medische kosten kunnen in Canada flink oplopen. In het geval van lagere bedragen zul je ze ter plaatse moeten voorschieten. Bij duurdere behandelingen, ziekenhuisopnames en operaties zal al snel contact opgenomen moeten worden met de reisverzekering vooraleer de behandeling plaats kan vinden.
Muggen zijn irritant en komen veel voor in Canada. En als je geen muggen ziet, dan zijn het in de zomermaanden waarschijnlijk wespen die je zult zien. Het is meestal de één of de ander. Tegen muggen heb je speciale muggensprays met DEET erin. Je kunt deze op heel veel plekken in Canada kopen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Canada is 001
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Canada is 01131 of +31
Mobiel bellen in Canada is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk, mits je volgens jouw contract gebruik kan maken van roaming-diensten. In veel gevallen is dat wel zo. In veel natuurparken en afgelegen gebieden is er geen dekking van het mobiele netwerk. Ga er daarom niet blind van uit dat je in een noodgeval altijd kunt bellen.
Het alarmnummer in Canada is 911.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110 Volt (60 Hz). Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB.
Veiligheid - Canada is een relatief veilig land, maar heeft ook te maken met criminaliteit. Vooral in grote steden kun je het slachtoffer worden van diefstal of andere vormen van kleine criminaliteit. Gemiddeld genomen is deze kans wel kleiner dan in veel West-Europese steden. pas echter op met het onbeheerd achterlaten van dure spullen en geld in hotelkamers, in de auto of in campers.
- Reis je met de camper, maak dan gebruik van de mogelijkheid om het interieur onzichtbaar te maken voor de buitenwereld als je je camper ergens parkeert.
- Betreed geen indianenreservaten waarbij het niet de bedoeling is dat toeristen deze bezoeken.
- In Canada leven veel wilde dieren. Hoewel de meeste dieren in de basis geen bedreiging vormen voor mensen, kunnen ze dat wel worden. Een beer die zich bedreigd voelt kan zomaar aanvallen. Ook wolven, vossen en slangen komen in de natuur voor. Als je je in een gebied begeeft waar beren voorkomen, houd je dan aan de veiligheidsinstructies die gelden ten aanzien van beren. Voed ze niet, kom er niet bij in de buurt, laat geen voedselresten achter op plekken buiten een auto, camper of gebouw. Gebruik de weerbestendige vuilnisbakken en als je met een tent reist gebruik dan de speciale voedseldepots op de campings.
- In Canada komen ieder jaar een groot aantal bosbranden voor. Als er een zogenaamde 'Fire Ban' ingesteld is in een gebied dan mag je op geen enkele manier open vuur maken.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Canada of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


 

Let op! - Het met de neus in tegengestelde richting van de rijrichting parkeren levert je een parkeerboete op.
- Naakt zonnen is nergens toegestaan.
- Alcohol is verboden voor mensen onder de 18 of 19 jaar en legitimatie is verplicht om je leeftijd aan te tonen bij twijfel. Pubs mogen niet door kinderen betreden worden, ook niets als de ouders erbij zijn.
- De prijzen op menukaarten en in winkels zijn meestal zonder de sales tax. Die wordt er bij het afrekenen aan toegevoegd.
- In Canada is het in de meeste gevallen "not done" om zelf een tafeltje uit te zoeken in een restaurant. Wacht bij de ingang om een tafeltje toegewezen te krijgen.
- In gebieden die dunbevolkt zijn kan het zomaar voorkomen dat je meer dan honderd kilometer lang geen tankstation tegenkomt. Op tijd tanken is daarom het advies.
Tips (zien & doen) Canada is een enorm groot land waar zoveel te zien en te doen valt, dat we heel veel mooie en interessante plekken en activiteiten tekort doen door ze hier niet te noemen. We hebben daarom een selectie gemaakt van leuke en prachtige dingen die we zelf in Canada gezien of gedaan hebben.
Voor meer tips per bestemming verwijzen we graag naar de site top10bezienswaardigheden.nl, waar je veel bezienswaardigheden van verschillende steden en streken in Canada vindt.

- Route 99 is een prachtige autoroute die vanaf de Stille Oceaan via Whister landinwaarts loopt. Deze Sea-to-Sky Highway is een bezienswaardigheid op zich.
- Wintersporters kunnen terecht op veel plekken in Canada. Populaire wintersportplaatsen zijn Whistler, Banff en Jasper.
- Wil je gaan rondreizen in Canada? Een ideale manier om dat te doen is per camper. Canada is een uitstekend kampeerland.
- Op verschillende plekken langs de Canadese kust kun je aan 'whale watching' doen. Met speciaal daarvoor uitgeruste boten ga je op zoek naar allerlei walvissoorten waaronder orka's.
- Lake Louise woedt gezien als één van de mooiste meren van Canada. Niet voor niets dat in de zomermaanden toeristen massaal op dit felblauwe meer in het Banff National Park afkomen.
- In het plaatsje Duncan staan verspreid door het dorp meer dan honderd authentieke totempalen.
- Wil je beren in het wild zien? De kans dat je in Canada een beer spot is vrij aannemelijk. De kans is het grootste in de provincie British Columbia.
- Canada telt een aantal zogenaamde 'hot springs'. Uit deze warmwaterbronnen komt water met een temperatuur van zo'n veertig tot soms meer dan zeventig graden naar boven. Het water wordt gemengd met koeler water om zwembaden met mineraalwater uit natuurlijke bron te vullen. Deze zijn vooral erg aangenaam bij koeler weer.

Meer tips? Bezoek de sites die in de links staan onder "Meer Canada"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Canada

 

Wist je dat... - IJshockey de nationale sport van Canada is?
- Redelijk wat Canadezen Nederlandse roots hebben of iemand kennen die oorspronkelijk uit Nederland komt?
- Het grootste deel van de Canadezen in een strook van tweehonderd kilometer boven de grens met de Verenigde Staten woont?
- Canada de grootste producent ter wereld is van esdoornsiroop.
- Je in Canada zowel ijsbergen als woestijn tegenkomt.
- Een groot deel van de landsgrens tussen Canada en de Verenigde Staten over de 49e breedtegraad loopt.
- De meeste Canadezen op een lagere breedtegraad wonen dan dat Nederland ligt.
- Een groot deel van de gletsjers die nu nog aanwezig zijn in Canada verdwenen zullen zijn over honderd jaar als gevolg van klimaatveranderingen
?
Cultuur  
Zomerzonbestemming (op veel plekken is het heerlijk vertoeven in de zomer)
Winterzonbestemming (absoluut geen bestemming voor een winterzonvakantie)
Wintersportbestemming (geweldige skigebieden)
Uitgaan (heel erg afhankelijk waar je bent)
Winkelen (vooral in de grote steden)
Stranden (zowel aan de kust als aan verschillende meren)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (geen goedkope bestemming)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl