Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Spanje / Barcelona

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Barcelona
5x zien en doen in Barcelona
alles over Barcelona
Barcelona in 24 foto's
Barcelona informatie
Barcelona informatie
Barcelona in één dag
Barcelona klimaat & weer
Barcelona bezienswaardigheden
Barcelona bezienswaardigheden
Barcelona tips
Barcelona top 10
Barcelona voor beginners
bijzondere plaatsen Barcelona
goedkoop naar Barcelona
wikipedia

Bijzondere plaatsen in Barcelona
Barceloneta
Barri Gòtic
Camp Nou
Hospital de Sant Pau
La Pedrera
La Rambla de Barcelona
Montjuïc
Park Güell
Plaça de Catalunya
Plaça Reial
Port Vell

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Barcelona
De Spaanse stad Barcelona is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië (Catalunya). Al sinds jaren behoort Barcelona tot de meest populaire stedentripbestemmingen onder Nederlandse toeristen. De vrij korte vliegafstand, de relatief goedkope ligging en de vele elementen die Barcelona maken wat het is zorgen er samen voor dat dagelijks volle vliegtuigen richting Barcelona vliegen.
Barcelona is een stad waar je allerlei fraaie mixen terugziet: oude smalle straatjes en statige brede lanen; moderne architectuur en fraaie gotische bouwwerken; traditionele kerken en gebedshuizen die wat betreft vormgeving totaal afwijken van het gangbare; grote warenhuizen en kleine lokale winkeltjes waar je heerlijk kunt snuffelen; het drukke stadsleven en pleintjes waar de tijd soms even stil lijkt te staan. Je kunt het eigenlijk bijna niet opnoemen of Barcelona heeft het wel. In vrijwel alle opzichten ontstijgt de stad de middelmaat. Hierdoor is er voor ieder wel wat wils in Barcelona. En wie de grote stad eventjes beu is die kan altijd nog de rust opzoeken van één van de parken of met de trein naar één van de vele kustplaatsen in de omgeving van Barcelona reizen.

Voetbal

Wil je het beste voetbal ter wereld ooit live meemaken? Dan is Barcelona bij uitstek een stad die je moet bezoeken. Bij FC Barcelona zie je de grootste sterren van de wereld hun opmars maken in het beroemde Camp Nou stadion. Voor vele Nederlanders is een voetbalreis naar FC Barcelona een droom die uit komt. Een stadiontour raden wij ook zeker aan. Ga de catacomben in, bekijk de kleedkamers en zie alle bekers in de uitgebreide prijzenkast.

Top 5 van Barcelona

Wie geen zin heeft om de bijna standaard top 10 bezienswaardigheden van Barcelona af te lopen die kan er natuurlijk voor kiezen de vijf echte hoogtepunten van Barcelona te bekijken.
In 5x zien en doen in Barcelona lees je welke vijf dingen echt de moeite waard zijn in Barcelona!

Barcelona in één dag

Je kunt je gemakkelijk meerdere dagen of zelfs een hele week vermaken in Barcelona. Sommige menen kiezen ervoor om Barcelona in één dag te doen. Ter inspiratie voor jouw dagje Barcelona kun je de volgende blogartikelen lezen:

Barcelona in 12 uur - met de hop on hop off bus
Barcelona in 12 uur - de highlights van Barcelona

Dankzij de vele foto's, de eerlijke info en de duidelijke tijdlijn kun je deze artikelen prima gebruiken als blauwdruk voor jouw bezoek aan bruisend Barcelona.

Reizen naar Barcelona Er zijn vier manieren die voor de hand liggend zij om naar Barcelona te reizen. Als je puur alleen voor een bezoek aan Barcelona richting Spanje gaat is het vliegtuig het meest gebruikte vervoersmiddel. Andere mogelijkheden zijn de auto (of motor), de bus en de trein.
Met luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Transavia, Vueling, Iberia en Ryanair kun je vanaf diverse Nederlandse luchthavens naar Barcelona vliegen. Een deel vliegt op de internationale luchthaven Barcelona Airport, sommige vluchten gaan naar omringende vliegvelden zoals Reus en Girona. Als je op Reus of Girona vliegt moet je rekening houden met aanzienlijk langere reistijd tot in het centrum van Barcelona. Als je op het vliegveld van Barcelona zelf vliegt dan kun je met de trein binnen een kwartier naar het centrum van de stad reizen. Vliegtickets naar Barcelona kun je via heel veel verschillende Nederlandse en internationale vliegticketsites boeken.
Met de auto heb je een reis van ongeveer 1500 kilometer voor de boeg, gemeten vanaf Utrecht. Bij normale verkeersdrukte doe je daar tussen de 13 en 14 uur over exclusief de stops onderweg. Dat is als je snelheid rond de wettelijke maximumsnelheden liggen en je over de tolwegen rijdt. Ga je via secundaire wegen richting Spanje om tol te besparen dan kan de reistijd verdubbelen. In de zomermaanden kan het erg druk zijn op de weg. Zeker op de zaterdagen in juli en augustus kunnen er flinke verkeersopstoppingen voorkomen op de routes door Frankrijk en op de snelweg in Spanje. Probeer in de zomermaanden vooral om doordeweeks te reizen als het kan.
Met de trein moet je altijd overstappen. Er is geen rechtstreekse verbinding tussen Nederland en Barcelona. De snelste manier om per trein naar Barcelona te reizen is via Parijs. Van daaruit kun je de nachttrein naar Barcelona nemen of met de TGV naar Figueres reizen, waarna je doorkunt naar Barcelona.
De bus is een voordelige, maar relatief langzame manier om naar Barcelona te reizen. Het is wel een prima alternatief voor mensen die niet zelf kunnen/durven rijden en vliegangst hebben. De minimale reistijd met de bus bedraagt 16 tot 17 uur.

Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Barcelona is meestal iets minder dan twee uur. Drukte in de lucht kan de reistijd iets verlengen.
Overnachten Barcelona is een stad met een groot scala aan overnachtingsmogelijkheden. De meeste toeristen verblijven in hotels, hoewel het overnachten in appartementen snel in populariteit toeneemt. Tegenwoordig kun je via hotelboekingssites zoals booking.com en expedia ook appartementen boeken. Ook komen er steeds meer sites die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van appartementen. Als je gaat zoeken en vergelijken dan zie je dat het aanbod enorm is. Kijk vooral goed naar de ligging. Als je dicht bij een een metrostation zit met goede aansluitingen, dan kun je van daaruit gemakkelijk naar de vele bezienswaardigheden reizen. Te voet alles in Barcelona bezoeken is bijna niet te doen, daarom is een metrostation in de nabijheid misschien nog wel belangrijker dan heel erg centraal liggen. Wil je de reistijd beperken, zoek dan een hotel in de buurt van Plaza de Catalunya of Paseo Gracia. Wil je een stadsbezoek combineren met relaxen op het strand dan moet je een accommodatie boeken in de wijken La Barceloneta of El Poblenou. Ut eigen ervaring kunnen we Motel One Barcelona-Cuitadella aanbevelen. Dit hotel dit vlak bij de gezellige oude binnenstad en op loopafstand van het strand.
Er kunnen flinke prijsverschillen voorkomen voor overnachtingen in Barcelona. In de zomer is het drukker, waardoor de prijzen oplopen. Het is dan vaak zaak om tijdig te boeken.
Reizen in Barcelona Barcelona is een grote stad. Als je echt komt om alle hoogtepunten te bezoeken dan is het bijna niet te doen om alles te voet te doen. De afstanden zijn daarvoor simpelweg te groot. De beste manier om grotere afstanden te overbruggen is de metro. Op die manier kun je eigenlijk in de buurt van vrijwel iedere belangrijke bezienswaardigheid of wijk komen. De bus is ook een optie, maar minder snel en vaak gecompliceerder. Trams rijden er niet in Barcelona.
Als je met de metro reist dan kun je een kaartje per rit kopen. Deze koop je uit de machines die op de metrostations staan. Als je veel gebruik wilt maken van de metro is het voordeliger om een kaart te kopen die recht geeft op meerdere onbeperkt gebruik van de metro. Deze koop je ook in de automaat.
Taxi's rijden er volop in Barcelona. In sommige straten lijkt het wel of er meer taxi's rijden dan normale auto's. Taxi's rijden op de meter en zijn gemiddeld genomen goedkoper dan in Nederland. Voor koffers, ritten van/naar de luchthaven en nachtritten kunnen extra kosten in rekening gebracht worden. Een taxi die vrij is kun je aanhouden op straat. Anders zijn er meer dan tweehonderd taxistandplaatsen waar je een taxi kunt nemen.
Barcelona is een prima stad om te fietsen. Mensen die graag fietsen die kunnen op verschillende manier fietsen huren in Barcelona. Kijk eventjes via google wat de actuele mogelijkheden zijn, want die verschillen nogal vaak.
Douane & documenten Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Barcelona te reizen. Spanje behoort tot de Schengen-landen, waardoor grensoverschrijding zonder paspoort of ID-kaart mogelijk is. Echter moet je je meestal wel identificeren om mee te kunnen aan boord van een vliegtuig. Ook in Barcelona moet je je op verzoek van de politie kunnen identificeren.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar. Normale goederen mag je vrij vervoeren binnen de Europese Unie, mits het voor eigen gebruik is. Met tachtig sloffen sigaretten naar huis reizen is daarom niet toegestaan.
Reisseizoen & klimaat Het mediterrane klimaat van Barcelona zorgt voor een vrij lange periode met lenteachtig tot zomers weer en een relatief korte winter, die ook nog eens vrij mild is. De zon laat zich over het algemeen vaak zien en regenen doet het in Barcelona beduidend minder dan in Nederland. Regen kan in iedere maand voorkomen, dus ook in de zomer. Vrijwel ieder jaar is er wel eens of een aantal keren sprake van vrij pittige zomerse regenbuien. Deze gaan vaak gepaard met onweer. Langere periodes (twee weken of langer) zonder regen zijn ook zeer goed mogelijk.
De beste reistijd om Barcelona te bezoeken is vanaf mei tot medio oktober. De meeste dagen liggen de maximumtemperaturen dan tussen de 20 en 30 graden, waardoor je optimaal van het buitenleven in Barcelona kunt genieten. Garantie op mooi weer is er echter niet. Zo is het bijvoorbeeld eind april 2013 dagenlang grijs en regenachtig geweest.
Meer over het weer & klimaat van Barcelona.

Op de Spanje zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Spanje.
 
Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 13 5 5 8 13
Februari 14 6 5 8 13
Maart 15 7 6 8 13
April 17 9 7 9 14
Mei 20 12 8 9 17
Juni 24 16 9 5 20
Juli 27 19 10 4 23
Augustus 27 19 9 6 25
September 25 17 7 6 23
Oktober 21 13 6 8 20
November 16 8 5 8 17
December 14 6 5 8 15
Geld In Barcelona betaal je met de euro. Met je pinpas kun je gewoon geld uit de vele geldautomaten in de stad halen, mits jouw contract met je bank het toestaat om buiten Nederland geld te pinnen. Aan het pinnen in Barcelona zitten geen extra kosten verbonden.
Creditcards worden op vrij veel plekken geaccepteerd. In sommige gevallen is het zelfs handig om een creditcard te gebruiken, zoals bijvoorbeeld als borg bij je hotel of appartement. Autoverhuurders verlangen ook vrijwel altijd een creditcard als borg.
Fooien Het bedienend personeel in Barcelona is deels afhankelijk van fooien. Een fooi van 5 tot 10 procent is gangbaar in Barcelona. Rond bij taxichauffeurs af naar boven. Voor kamermeisjes laat je iedere dag ongeveer een euro achter. Indien er een kruier is die je koffers en tassen naar je kamer brengt of ophaalt dan geef je een euro per koffer of tas.
Tijdsverschil Barcelona ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Hierdoor is er geen tijdsverschil met Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd, want Spanje kent een zelfde zomertijdregeling als Nederland.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Driekoningen (nationaal)
23 april - Sant Jordi
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
24 juni - midzomerfeest
11 september - Nationale Dag van Catalonië
20 september - La Mercè festival
12 oktober - Nationale Dag van Spanje
1 november - Allerheiligen
6 december - Dag van de grondwet
8 december - Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis
26 december - Sint Stevensfeest
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële taal in Barcelona is Catalaans. Spaans wordt ook gesproken in Barcelona. Met Engels zul je je in toeristische gebieden aardig kunnen redden. Echter spreekt niet iedereen in Barcelona Engels. Je hebt redelijke kans dat een taxichauffeur bijvoorbeeld amper Engels spreekt
Gezondheid De medische voorzieningen in Barcelona zijn uitstekend. Er zijn voldoende artsen, apotheken, ziekenhuizen, tandartsen en EHBO-posten. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht in Barcelona is aanzienlijk hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Voor het drinken van water is het raadzaam om mineraalwater te drinken in plaats van leidingwater. Tanden poetsen met het leidingwater kan wel.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Spanje is 0034
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Barcelona is 0031
Mobiel bellen in Barcelona is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk.
Bellen vanuit een straattelefoon kan met een telefoonkaart (teletarjeta telefónica), die volop verkrijgbaar is of met muntgeld.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Normaliter passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Veiligheid Diefstal, zakkenrollerij en zelfs overvallen kunnen voorkomen in Barcelona. Op dit gebied scoort de stad niet goed in de statistieken. Er wordt vooral toegeslagen in metro's, in metrostations, bij drukke bezienswaardigheden en op luchthavens. Pas daarom goed op waardevolle bezittingen en maak indien mogelijk gebruik van een kluis. Pas ook altijd op met waardevolle bezittingen op het strand. Deze zijn een eenvoudige prooi voor dieven. Zorg ervoor dat je niet teveel geld op zak hebt. Verdeel je geld en passen zoveel mogelijk en zorg ervoor dat je kopieën van je identiteitskaart of paspoort bij hebt of kunt bereiken via internet (gmail of icloud)
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Spanje of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - wil je Sagrada Familia bezoeken houd dan rekening met lange wachtrijen
- als je je koffers inpakt voor een weekendje Barcelona, houd dan rekening met een mogelijke weersomslag
- de afstanden zijn vrij groot in Barcelona en worden nogal gemakkelijk onderschat. Zorg voor comfortabele schoenen.
- als men je iets aan wil bieden op straat: negeren. Het idee is heel simpel: ze hebben iets van JOU nodig en jij NIET van hen
Tips (zien & doen) - de toeristische straat van Barcelona is La Rambla. Hier is het vooral souvenirs scoren, jezelf op een tekening laten vereeuwigen, een drankje pakken of gewoon lekker flaneren
- concertgebouw Palau de la Música Catalana is zowel van binnen als van buiten een bijzonder gebouw.
- de basiliek Sagrada Familia behoort tot de meest bijzondere kerken ter wereld. Het door Gaudí ontworpen bouwwerk is nog steeds niet af. Men begon in 1882 aan de bouw. Wie Sagrada Familia nu bezoekt die ziet dat er nog steeds volop bouwwerken aan de gang zijn. Vermoedelijk is de kerk rond het jaar 2030 klaar(!)
- Camp Nou is het stadion van voetbalclub FC Barcelona. Voor fans van FC Barcelona is dit een heilige plek binnen de stad
- Font Magica ligt bij Montjuïc. Deze magische fontein is 's avonds het mooiste als de waterstralen door het aanwezige licht inderdaad iets magisch krijgen
- op heel veel plekken in Barcelona kun je tapas eten. Echte tapasbars zijn er helaas steeds minder; omdat toeristen vaak vooral voor goedkoop en bekend kiezen. Een plek waar je nog traditionele tapas kunt eten is Bar del Pi in de Gotische wijk
- met een stadspas zoals de Barcelona Card kun je gratis met het openbaar vervoer reizen en gratis naar binnen bij veel musea en attracties in Barcelona.
- Port Vell is de oude haven van Barcelona. Hier kun je lekker langs het water wandelen en genieten van de vele boten die hier liggen. Als je geluk hebt ligt er een cruiseboot aangemeerd
- een dagje naar het strand is een prima optie in Barcelona. Ga dan naar het strand van Barceloneta. Behalve een fijn zandstrand zijn hier ook alle voorzieningen aanwezig die je nodig hebt voor een dagje aan het strand
- er is een vrij lange lijst van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn in Barcelona. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Casa Batllo, Casa Mila, de Arc de Triomf, de Gotische wijk, Plaza Real, Montjuïc, Park Güel, Casa Vicens, Hospital de Sant Pau, Plaza de Catalunya, Parc Zoologique en nog veel meer. Probeer als je een lang weekend Barcelona doet niet om alles te zen. Het is geen must-do lijst. Kies een selectie van bezienswaardigheden uit die jij echt de moeite waard vindt en probeer vooral ook van de sfeer van de stad te genieten. Daar hoort op zijn tijd relaxen bij.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Barcelona"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Barcelona

 

Wist je dat... ... de naam Johan Cruijff nog steeds magisch is in Barcelona
... er jaarlijks meer Nederlandse toeristen naar Barcelona dan naar Madrid gaan

... Antoni Gaudí stierf omdat hij aangereden was door een tram toen hij onderweeg was naar Sagrada Familia
... de Olympische Spelen in 1992 ervoor gezorgd hebben dat Barcelona een flinke impuls heeft gekregen op het gebied van de verbetering van de infrastructuur en het aanpakken van verpauperde gedeeltes van de stad
... Barcelona al gesticht is voor het begin van onze jaartelling
... ongeveer een derde van alle Nederlanders al eens een keer in Barcelona geweest is
... de metropool Barcelona meer dan vijf miljoen inwoners telt
... Barcelona één van de beste steden van Europa is om te winkelen, zowel wat betreft aanbod als de prijzen die je hier betaalt
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (te koel in het winterseizoen)
Wintersportbestemming (je kunt wel skiën in de Pyreneeën)
Uitgaan  
Winkelen (heerlijke winkelstad)
Stranden (uitstekende zandstranden)
Kindvriendelijkheid (erg druk dus voor jonge kinderen potentieel gevaarlijk)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl