Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / AlbaniŽ

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer AlbaniŽ
AlbaniŽ bezienswaardigheden
AlbaniŽ klimaat & weer
AlbaniŽ fotoreportages
AlbaniŽ in 1 dag
AlbaniŽ informatie
AlbaniŽ nieuws & tips
AlbaniŽ toerisme
steden in AlbaniŽ
5x zien & doen in Tirana
Tirana voor beginners
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over AlbaniŽ
AlbaniŽ is een relatief onbekend vakantieland aan de Adriatische zee. Omdat AlbaniŽ erg lang een zeer gesloten communistisch land is geweest heeft het lang geduurd voor het westerse toerisme er en beetje op gang kwam. Nog steeds is AlbaniŽ echter een relatief onbekend vakantieland. Men vindt in AlbaniŽ een bijzondere mix terug van Mediterrane charme, oude communistische logica en zonnige, gastvrije bevolking. Hoewel op eerste zicht wellicht wat afstandelijk, zijn de Albanezen bijzonder vriendelijk en beginnen ze steeds meer op de toerist ingespeeld te raken. Echt grote massa toeristische plaatsen vind je hier nog niet, maar dat is natuurlijk juist ook een aantrekkelijk punt. De Albanezen zelf trekken al jaren naar de prachtige kusten aan de Adriatische zee en de laatste jaren weten ook steeds meer westerse toeristen deze stranden te vinden. Durres, Vlora, Saranda en Golem zijn redelijk grote badplaatsen, maar aan de kust zijn ook nog genoeg prachtige ongerepte stranden te vinden, waar men hoogstens een verdwaalde visser tegen het lijf aan zal lopen.

AlbaniŽ is een land met een broeierige geschiedenis. In de oudheid werd het achtereenvolgens door zowel Grieken als Romeinen bezet en de overblijfselen hiervan kan men nog steeds op verschillende plaatsen in AlbaniŽ bewonderen. Na de val van het West-Romeinse rijk kwam AlbaniŽ bij het Ottomaans keizerrijk en kende zo vele eeuwen van relatieve rust. In de uithoek van het rijk gelegen kende het een relatief ingeslapen bestaan. De bevolking bekeerde zich voornamelijk tot de Islam hoewel er ook een groot aantal christenen wonen in AlbaniŽ Dit veranderde na de val van het keizerrijk. AlbaniŽ werd net als de rest van de Balkan een speelbal in de machtsstrijd die de West-Europese mogendheden in die tijd voerden. In het Interbellum kreeg het land zijn zelfstandige status en werd achtereenvolgens een republiek en later een koninkrijk. Ook in de Tweede wereldoorlog kwam het weer tussen de strijdend partijen in te liggen tot dat het in 1944 als satellietstaat van de Sovjet-Unie werd aangelijnd en lid werd van het Warschaupact. AlbaniŽ kreeg vanaf dat moment een streng communistisch regime. Ook hier waren er echter de meningsverschillen hoe de communistische visie uit te werken. In 1968 verbrak AlbaniŽ het Warschaupact en zocht verdere internationale steun bij China. Vandaar dat het ook een van de laatste landen was achter het ijzeren gordijn die het communisme de deur uit deed en de grenzen weer open zetten

Sinds 1991 is AlbaniŽ een parlementaire democratie en heeft het zijn land weer open gesteld voor vreemde invloeden. Door de jarenlange isolatie is echter de infrastructuur en het land zelf nog dusdanig achtergesteld dat het nog wel even zal duren voordat hier alles naar westerse luxe maatstaven goed geregeld is. Het land bestaat grotendeels uit bergen en bossen en een relatief klein gedeelte van AlbaniŽ is bewoond en gecultiveerd. Er is hier nog heel veel ongerepte natuur. AlbaniŽ is buiten de kuststreek ook een erg bergachtig gebied. Het heeft nog enkele uitlopers van de Alpen binnen zijn grenzen en kent een flink aantal hoge toppen. De vegetatie en dierenpopulatie zijn hierdoor ook erg divers. Aan de kustgebieden vind men de typische mediterrane vegetatie. Olijfbomen en citrusbomen domineren hier het uitzicht.

Reizen naar AlbaniŽ Per vliegtuig
In AlbaniŽ bevinden zich meerdere vliegvelden. Het Rinas Mother Teresa Airport bij de hoofdstad Tirana wordt gebruikt voor de meeste internationale vluchten. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks met Transavia naar Tirana vliegen. Transavia vliegt meerdere keren per week vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Tirana.
Per boot
Vanuit ItaliŽ kun je in verschillende plaatsen de veerboot naar AlbaniŽ nemen. Zo gaat er een veerdienst tussen de plaatsen Ancona in ItaliŽ en DŁrres in AlbaniŽ. De populairste veerdienst ligt vaart echter tussen de Italiaanse stad Bari en de Albanese stad DŁrres. Een derde mogelijkheid is de veerdienst tussen Brindisi in ItaliŽ en Vlora in AlbaniŽ. De meeste van deze veerdiensten varen dagelijks. De overtocht vanuit Bari naar DŁrres duurt acht tot negen uur.
Vanuit het Grieks eiland Corfu gaat er tevens een dagelijkse veerdienst naar AlbaniŽ. Deze overtocht zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen.
Per spoor
Er zijn verschillende mogelijkheden om met de trein naar AlbaniŽ te gaan. Dit zal echter een lange reis worden waarbij je meerdere keren zal moeten overstappen. Daarnaast staat het Albanese spoornetwerk bekend als erg langzaam en oncomfortabel. De trein is hier ťťn van de goedkoopste manieren om door het land door te reizen. Voor een treinreis van twee uur betaal je omgerekend ongeveer twee euro.
Met de bus
Er vertrekken vanuit Nederland en BelgiŽ meerdere georganiseerde busreizen naar AlbaniŽ. Dit betreft in de meeste gevallen een rondreis door AlbaniŽ en enkele van zijn buurlanden. Je rijdt hier met de bus in enkele dagen naar toe waarna je de hoogtepunten van het land aan je voorbij ziet trekken. Een non-stop busreis naar AlbaniŽ zal ergens tussen de dertig en vijfendertig uur duren.
Met de auto
De kortste weg van Utrecht naar Tirana is iets meer dan 2100 kilometer, een reis die non-stop iets meer dan tweeŽntwintig uur zal duren. Als je met de auto naar AlbaniŽ gaat kom je door de landen Duitsland, Oostenrijk, SloveniŽ, KroatiŽ, BosniŽ-Herzegovina en Montenegro om uiteindelijk in AlbaniŽ te belanden. Voor sommige van deze landen heb je speciale vignetten nodig om er door te mogen rijden.
Het autorijden in AlbaniŽ is geen pretje de wegen zijn er slecht verlicht en zeer slecht onderhouden. Op veel plaatsen in AlbaniŽ is de doorgaande weg slechts gedeeltelijk verhard. Wat een behoorlijke aanslag is op je schokdempers en je gestel.
Vluchttijd Je vliegt vanuit BelgiŽ in ongeveer drie uur naar de luchthaven van Tirana. Een vlucht vanaf Amsterdam Schiphol Airport duurt langer maar dit heeft met de overstap te maken. De precieze duur hiervan hangt geheel af van je overstaptijd en kan ergens tussen de vier en de acht uur bedragen.
Overnachten In de meeste toeristisch plaatsen in AlbaniŽ zoals Tirana, DŁrres, Vlora en Saranda overnacht je in twee, drie of vier sterrenhotels. Deze variŽren van zeer slecht tot redelijk tot goed. In de hoofdstad Tirana zit ťťn van de weinige vijf sterren hotels van het land. Hotelovernachtingen zijn hier in vergelijking met Nederland niet duur en voor 50,- euro per persoon slaap je hier al in een goed hotel.
Langs de kust en de grensgebieden met Griekenland en MacedoniŽ vind je meerdere campings. In totaal zijn er bijna twintig geregistreerde campings te vinden in het land. Verwacht echter geen luxe vijfsterren campings. De meeste campings bestaan uit een simpel grasveld waar als je geluk heb stroom en stromend water te vinden zijn. Deze campings liggen vaak op prachtige locaties. Op het merendeel van deze campings kun je ook met een camper terecht.
Met de opkomst van het toerisme in AlbaniŽ zijn er sinds kort ook enkele bed&breakfasts te vinden. Langs de kust vind je vooral wat groteer hotels, met name aan het strand. Daar zie je een toename van het all inclusive toerisme in Albanie. Onder Nederlanders neemt de interesse voor de all inclusive vakanties naar Albanie toe. Langs de Albanese Riviera zijn er verschillende all inclusive resorts te vinden. Zo kun je een all inclusive vakantie in het kustgebied van Tirana vieren, of in het iets noordelijker gelegen Durrus.
Reizen in AlbaniŽ Autorijden is de afgelopen jaren een stuk beter geworden in AlbaniŽ. Het is nog niet zo veilig als in Nederland, maar er worden grote stappen van verbetering gemaakt. Het gevaar zit er voornamelijk in dat de overgrote deel van de inwoners van AlbaniŽ nog niet heel lang zijn rijbewijs heeft. Het is pas de laatste decennia dat inwoners van dit land een auto mogen bezitten en er in rijden. Het is een land vol met beginnende bestuurders die rijden op een soort van onverharde landwegen.
Het moet wel gezegd worden dat in de grote steden en de wegen eromheen het wegennetwerk redelijk tot goed is. Er wordt hard gewerkt om het wegennetwerk in AlbaniŽ naar een hoger niveau te krijgen.
Een mooie manier om wat van het land te zien is het land te doorkruisen met de trein er liggen hier niet veel verschillende spoorlijnen maar alle grote steden van het land worden met elkaar verbonden. Onderweg wordt je getrakteerd op het prachtige Albanese landschap.
Er rijden twee soorten bussen in AlbaniŽ gemeentelijk bussen die je naar de verschillende dorpjes en plaatsen in de gemeente brengen en een internationale bus die je het hele land door brengt. Vanaf het Rinas Mother Teresa Airport rijdt er een shuttle bus naar de hoofdstad Tirana.
Douane & documenten Voor een bezoek aan AlbaniŽ dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat nog minimaal drie maanden geldig is. Nederlanders en andere inwoners van de Europese unie mogen vrij reizen binnen AlbaniŽ. AlbaniŽ is echter nog geen onderdeel van de Europese unie. Hierdoor gelden er beperkingen op het invoeren en uitvoeren van bepaalde producten zoals sterke drank en sigaretten.
Reisseizoen & klimaat Het kustgebied van AlbaniŽ heeft een warm mediterraan klimaat met veel zonnige warme dagen in de zomermaanden en lage neerslagcijfers in deze periode. Het zuidwestelijke deel van het Albanese binnenland heeft een gematigd mediterraan klimaat met iets lagere temperatuursgemiddelden en een iets hogere gemiddelde jaarlijkse neerslag. In de hoger gelegen delen, in het noordoosten van AlbaniŽ, komt het gematigde landklimaat voor. Hier kan er in de winterperiode met regelmaat langdurige vorst of nachtvorst voorkomen. Sneeuwval is hier zeker niet ongewoon en in de wintermaanden kan er hier geskied worden.
Het kustgebied van AlbaniŽ kent een zachte winter maar is echte niet geschikt voor een winterzonvakantie. De zeetemperatuur is hier in de zomermaanden zeer aangenaam en geschikt om in te zwemmen.
De zomerperiode en de late lente en vroege herfstmaanden zijn de ideale periode om AlbaniŽ te bezoeken. De temperaturen zijn hier dan erg aangenaam en kun je heerlijk relaxen op ťťn van de vele prachtige stranden. Wie hier komt voor de wintersport kan de binnenlanden van AlbaniŽ het beste in de eerste maanden van het jaar bezoeken.
Op het klimaat van AlbaniŽ lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor AlbaniŽ en verschillende plaatsen in AlbaniŽ.
 
Klimaattabel
DŁrres
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 8 2 4 12 14
februari 7 3 4 12 14
maart 10 4 5 13 14
april 15 8 6 13 15
mei 24 12 8 11 18
juni 29 12 10 8 21
juli 30 16 11 6 23
augustus 31 17 10 6 25
september 26 15 8 7 23
oktober 21 10 6 9 20
november 16 6 4 13 17
december 11 3 4 14 15
Geld De Lek is de Albanese munteenheid. Er zijn zes verschillende munten en vier verschillende biljetten in omloop. Deze lopen van ťťn Lek tot vijfduizend Lek. Het prijsniveau ligt ongeveer gelijk met Nederland en soms iets lager als wat wij in Nederland gewend zijn. Niet alle luxe producten die in Nederland te verkrijgen zijn vindt je hier in de supermarkt.
Je kunt hier pinnen met je Nederlandse bankpas maar dit zal in de meeste gevallen beperkt zijn tot de grote steden en het vliegveld van AlbaniŽ. Visa of creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd maar nog lang niet overal.
Je kunt het beste je geld in AlbaniŽ pinnen aangezien er een maximum geldt van 50.000 Lek die je in AlbaniŽ mag invoeren dit is omgerekend om en nabij de 350,- euro. Het is verstandig om genoeg euro's mee te nemen, deze kun je op meerdere plaatsen in het land omwisselen voor lek's.
Fooien Na een diner, lunch of cafťbezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 5 en 10 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van de ritprijs te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in de toeristen industrie is de fooi een belangrijk onderdeel van hun inkomen.
Tijdsverschil AlbaniŽ ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. hierdoor is er geen tijdsverschil tussen deze twee landen. De zomertijd regeling loopt hier tevens gelijk en gaat op dezelfde datum in.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 en 2 januari - Nieuwjaar
14 maart - Zomerdag
22 maart - Nevruz-dag
1 mei - Moeder Theresadag
19 oktober - Onafhankelijkheidsdag
29 november - Bevrijdingsdag
25 december - Kerstmis
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
De islamitische bevolking van AlbaniŽ viert ieder jaar een aantal feestdagen zoals het Begin Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. De datums hiervan zijn variabel en hebben te maken met de stand van de maan.


 

Taal Albanees is hier de enige officiŽle taal van het land en zo goed als alle inwoners van het land spreken dit ook. Er zijn twee duidelijk te onderscheiden dialecten van het Albanees. In het noorden van het land wordt het dialect Gegisch gesproken en in het zuiden van het land spreekt men het Tokische dialect.
In de grensgebieden met Griekenland wordt er een beetje Grieks gesproken en dit geldt hetzelfde voor Macedonisch in het grensgebied met MacedoniŽ. Andere vreemde talen worden hier maar mondjesmaat gesproken en dan met name Duits of Engels. Dit voornamelijk in de toeristische gebieden van het land.
Gezondheid De medische voorzieningen in AlbaniŽ laten te wensen over. Alle goede doktoren zijn in de loop der jaren vertrokken naar het buitenland. De artsen die achter gebleven zijn hebben wel een redelijk niveau maar werken vaak met verouderde apparatuur in soms middeleeuwse omstandigheden. In de hoofdstad Tirana zijn de medische voorzieningen het best probeer als er iets met je gebeurt naar dit ziekenhuis te gaan.
Niet alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken met de gezondheidsinstanties in AlbaniŽ. Is dit niet het geval dan zal je de rekening ter plekke contact moeten afrekenen.
Het kraanwater is hier drinkbaar maar heeft een behoorlijk chloorsmaak. Dit is niet lekker om te drinken en als je er teveel van drinkt kun je er maagkrampen van krijgen. Als je het gebruikt om koffie of thee mee te zetten kan het geen kwaad meer maar het tast wel de smaak wat het drinken aan. Het is wel geschikt om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik water uit flessen aanbevelen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Aanbevolen wordt om tekentang mee te nemen als je veel tijd gaat doorbrengen in de natuur van AlbaniŽ. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor AlbaniŽ is 00355
Het kiesnummer voor Nederland vanuit AlbaniŽ is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een normale dekking in AlbaniŽ. Het is echter verstandig om een telefoonkaart te kopen als je vanuit AlbaniŽ naar Nederland wil bellen. Hiermee kun je jezelf aardig wat kosten besparen. De huidige tarieven voor bellen vanuit AlbaniŽ zijn te verkrijgen bij je telefoonprovider.
In de meeste plaatsen in AlbaniŽ kun je gebruik maken van het 3G netwerk. In sommige hotels en vakantiehuisjes is de dekking niet erg goed. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de dikte van de deuren en muren. In sommige plaatsen in AlbaniŽ kun je gratis gebruik maken van het wifi-netwerk.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in AlbaniŽ dezelfde stekkers als in Nederland. Het stroomnetwerk is hier echter niet van een hoge kwaliteit. Er komen hier met regelmaat lange stroomstoringen voor. In 2008 heeft de hoofdstad nog tweeŽnzeventig uur zonder stroom gezeten omdat een muis en een kat in een elektriciteitshokje waren gekropen. Deze hebben dit niet overleeft.
Veiligheid - Het Albanese wegennetwerk is in slechte staat en wordt slecht verlicht. Je wordt hier dan ook geadviseerd om na zonsondergang niet meer de weg op te gaan
- Hou er bij afgelegen vakantiewoningen en hotels rekening mee dat je geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen. Deze zijn anders een makkelijke prooi voor dieven.
- Op de drukke markten en winkelstraten in de grote steden en toeristische plaatsen kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn. Ditzelfde geld voor het openbaar vervoer van AlbaniŽ
- Veel Albanezen lopen met een wapen op zak. Hierdoor kunnen sommige kleine meningsverschillen soms uitlopen in schietpartijen.
- Je kunt het land het beste mijden in de verkiezingsperiode. Tijdens de verkiezingen komen er met regelmaat demonstraties voor die soms hardhandig uiteengedreven worden met alle gevolgen van dien.
- Er komt in AlbaniŽ nog veel georganiseerde misdaad voor. Deze houden zich voornamelijk bezig met mensenhandel, drugshandel en sigarettensmokkel.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - AlbaniŽ is een corrupt land. Het heeft de naam het meest corrupte land van Europa te zijn.
- Buiten de toeristische plaatsen spreken maar weinig mensen een andere taal zorg dat je een aantal basiswoorden kent om je hier te redden.
- Voor sommige producten is het de gewoonte om af te dingen. Zeker als toerist zijnde is dit verstandig want de prijs voor de toeristen ligt hier vaak net iets hoger
Tips (zien & doen) - De oude havenstad DŁrres is ťťn van de mooiste steden van AlbaniŽ en de meest toeristische plaats van het land.
- Breng een bezoek aan het Divjaka Nationaal Park met de Karavasta lagune wat de grootste lagune van AlbaniŽ is.
- In de hoofdstad Tirana vind je het Nationaal Historisch museum en het Archeologisch museum van AlbaniŽ.
- In het zuidoosten van AlbaniŽ ligt de oude Griekse stad Butrint die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.
- Op het prachtige Ohridmeer, wat het diepste meer van de Balkan is, kun je vissen op karper en forel
-De historische centra van GjirokastŽr en Berat zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad Berat staat bekend als de stad van de 1.000 vensters.
- Buiten de toeristische plaatsen van AlbaniŽ bevinden zich nog vele kleine ongerepte stranden.
- Saranda is na DŁrres de populairste badplaats van het land. De stad heeft de bijnaam de parel van AlbaniŽ
- In de stad Vlora kun je naast relaxen op het strand veel te weten komen over de Albanese cultuur.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer AlbaniŽ"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van AlbaniŽ

 

Wist je dat... - Hier per ongeluk een lookalike van de beoogde koning tot koning is gekroond. Het duurde meerdere dagen voordat deze fout ontdekt werd.
- Als je hier nee schudt je eigenlijk ja bedoelt en andersom.
- De Korab met 2763 meter de hoogste berg van het land is.
- Lonely Planet AlbaniŽ op nummer ťťn had staan van hun top tien van te bezoeken landen.
- Het Griekse eiland Corfu gedeeltelijk voor de kust van AlbaniŽ ligt.
- AlbaniŽ zelfs na de dood van Stalin een stalinistisch land bleef en het een Autarkie nastreefde.
-De Albanezen bekend staan als een zeer vriendelijk volk.
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (te koel in de winter)
Wintersportbestemming (in het noordoostelijke deel van het land)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur (de wegen zijn hier zeer slecht)
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© foto's Wikipedia / Creative Commons

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl