Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Azië / Turkije / Mersin

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Mersin?
Mersin weer & klimaat
beste reisperiode Mersin
Wikipedia over Mersin
Nieuws over Mersin (NL)
Turkeypartners over Mersin
Mersin (TR)
FlyAdana.com
Vakantielanden.net

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Mersin
Mersin is een havenstad aan de zuid-oostkust van Turkije en ligt in de gelijknamige provincie Mersin. De kust waar Mersin aan ligt heet de Cylicische Kust. Met ruim 600.000 inwoners is het een echte stad met alle bijbehorende voorzieningen. Voor een plaats van deze grootte heeft Mersin echter maar weinig hotels. Het aan de kust gelegen Mersin Hilton en de in het drukke centrum gelegen Taksim hotel zijn eigenlijk de enige grote hotels die de stad telt en worden vooral bezocht door zakenlui.
Het toerisme naar Mersin staat op een zeer laag pitje, ondanks de aanwezigheid van stranden, uitgaansgelegenheden en winkels. De aanwezige voorzieningen zijn echter meer op de lokale bevolking dan op toeristen gericht en de structuur van Mersin is gewoonweg (nog) niet berekend op grootschalig toerisme.
Omdat er hier relatief weinig westerse toeristen komen kun je wat meer van het echte leven zien. Urenlang rondwandelen zonder aangesproken te worden door iemand die beter wil worden van de aanwezigheid van toeristen kan hier nog, in tegenstelling tot de populaire Turkse badplaatsen waar je tot vervelens toe aangesproken wordt door verkopers, kelners, bedelaars, time-sharingverkopers en andere mensen die iets van je willen.
De economische drijfveer van de stad is de haven en de daarbij behorende free zone, waar een groot aantal magazijnen en kledingateliers zich bevinden. Samen met Istanbul is Mersin één van de belangrijkste havenplaatsen van Turkije.
De bebouwing in Mersin wordt vooral gekenmerkt door appartementengebouwen van ongeveer 3 tot 20 verdiepingen hoog. In het centrum hebben de onderste verdiepingen van deze gebouwen vrijwel altijd een commerciële functie (winkeltjes, horeca, kantoren etc.)

Reizen naar Mersin Met het vliegtuig vlieg je naar het nabijgelegen Adana. Met Turkish Airlines vlieg je in ruim 3 uur naar Istanbul en aansluitend kun je met een binnenlandse vlucht van 1 uur en 15 minuten naar Adana (airport code ADA) vliegen. Vanaf Adana rijdt je in ruim een uur per taxi naar Mersin.
Sinds eind 2008 is er een shuttle-dienst voor passagiers van Turkish Airlines, die gaat van de luchthaven van Adana naar winkelcentrum Forum in Mersin.
Vluchttijd De totale reistijd vanaf Nederland, België of Duitsland bedraagt minimaal 6 uur, bij een overstaptijd in Istanbul van 1,5 uur. Omdat je in Istanbul de paspoortcontrole moet passeren en zowel op heen- als terugvlucht van terminal moet wisselen (international <==> domestic) is een kortere overstaptijd risicovol m.b.t. het mogelijk missen van een vlucht.
Overnachten Het aantal hotels om te overnachten is zeer beperkt. Wel zijn er redelijk wat privé-appartementen die via diverse sites aan toeristen aangeboden worden door de eigenaren.
Mersin heeft geen camping.
Reizen in Mersin De beste manier om je te verplaatsen in Mersin is per taxi. De afstanden in het centrum zijn ook nog lopend te doen waarbij het beste de boulevard als oriëntatiepunt aangehouden kan worden.
Douane & documenten Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart is vereist. Nederlanders dienen voor Turkije tevens een visum aan te schaffen (kosten: 20 dollar = ongeveer 15 euro) dat 3 maanden geldig is en waarop men meerdere keren binnen die drie maanden Turkije kan binnenkomen (multiple entree visa).
Binnenkomst in of na april 2014? Dan kun je een visum alleen nog maar vooraf via internet kopen. Het e-visum voor Turkije is verplicht voor iedereen met een Nederlands paspoort die naar Turkije reist.
De Turkse douane is ook heel erg strikt met het verbod op uitvoer van oude waardevolle Turkse voorwerpen van voor het jaar 1918. Pas daarom op met wat je meeneemt als souvenir. Op stenen kunnen bijvoorbeeld fossielen zitten, waarbij sommigen zeer hoge borg hebben moeten betalen om het land uit te kunnen.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar. Pas ook op met de invoer van sommige medicijnen, die in Turkije als drug gezien kunnen worden. Verstandig is om van medicijnen een Engelse doktersverklaring mee te nemen.
Reisseizoen & klimaat Milde winters en hete zomers kenmerken de stad Mersin. De temperatuur komt 's nachts in de winter zelden onder het vriespunt en in de zomer zijn temperaturen overdag van meer dan 30 graden meer regel dan uitzondering.
Het aangenaamste weer heb je in het voor- en najaar. Maart, april en mei zijn ideale maanden als je echt iets van Mersin en de omgeving wilt zien. Als je voor zon, zee en zwembad komt dan zijn de maanden juni, september en oktober ideaal.
Meer info: weer & klimaat van Mersin

Op de Turkije zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Mersin.
 

Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 17 8 4 11 15
Februari 19 9 5 9 14
Maart 21 11 7 6 15
April 25 14 9 3 16
Mei 28 18 11 3 18
Juni 31 21 12 1 21
Juli 33 24 13 1 24
Augustus 34 25 12 1 26
September 30 22 11 1 25
Oktober 28 19 9 4 23
November 23 13 7 6 21
December 20 9 5 10 17
Geld Turkije heeft de Turkse Lira als officiële munteenheid. In Mersin kun je vaak ook met euro's betalen. Taxichauffeurs accepteren voor het traject tussen Mersin en Adana Airport ook Amerikaanse dollars.
De gangbare creditcards worden vooral geaccepteerd in de luxe winkels (zoals bijvoorbeeld in winkelcentrum Forum) en westers-ingestelde hotels. In sommige winkels kun je ook met je Nederlandse pinpas betalen.
Fooien Fooien zijn hier net als overal in Turkije zeer welkom. Rond bedragen naar boven af, geef kamermeisjes 2 YTL of 1 euro per dag en betaal een kruier ongeveer eenzelfde bedrag per koffer en/of tas.
Tijdsverschil In Mersin (Turkije) is het 1 uur later dan in Nederland. Dit tijdsverschil geldt zowel gedurende de zomer- als de wintertijd
Feestdagen Bekijk hier alle actuele Turkse feestdagen
Taal In Mersin spreekt men Turks. In hotels, toeristische restaurants en de betere winkels spreekt een deel van het personeel redelijk Engels.
Mensen die niet in de toeristische sector werkzaam zijn spreken vaak geen of weinig Engels.
Gezondheid Let hier heel erg op met eten. Rauwe groeten en fruit zorgen regelmatig voor buikloop bij bezoekers. Ook ijsblokjes en kraanwater kunnen hier voor problemen zorgen.
Belangrijk is om een kleine huisapotheek mee te nemen met in ieder geval anti-diarreepillen, ORS en pijnstillers. Medicijnen zijn in Turkije niet vrij te koop en uit ervaring weten we dat het kunnen krijgen van anti-diarreepillen je al minimaal een uurtje in het ziekenhuis kost.
In Turkije wil men wel eens overijverig zijn met het toepassen van onderzoeken en het voorschrijven van medicijnen of zelfs het uitvoeren van eigenlijk overbodige operaties. Dit omdat men weet dat de toerist de kosten terug kan vragen aan zijn of haar reisverzekering. Vraag daarom alleen om medische hulp als het echt nodig is en probeer eventueel via telefonisch overleg met de eigen huisarts te bepalen of het niet beter is om per direct terug te vliegen naar huis om daar behandeld te worden of de behandeling te starten na afloop van de vakantie of zakenreis.
DTP-vaccinatie en hepatitus-A-vaccinatie worden aanbevolen. Malariapillen kunnen ook nodig zijn in de warme periode (mei-oktober).
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de GGD of het Havenziekenhuis raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Turkije is 0090
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Mersin is 0031
Mobiel bellen in Turkije is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Onze stekkers zijn vaak te gebruiken, soms kan een adapter mogelijk zijn.
Veiligheid Mersin kan het doelwit zijn van aanslagen in verband met de strijd om een zelfstandig Koerdistan. Oplettendheid is daarom altijd geboden.
Mersin ligt in een gebied met een redelijke kans op aardbevingen. Zo werd in 1998 het nabijgelegen Adana getroffen door een vrij zware aardbeving.
Als vreemdeling loop je hier kans op zakkenrollerij, diefstal en overvallen. Let daarom goed op je spullen, loop niet 's avonds alleen rond in rustige delen van de stad en wees altijd allert.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Turkije of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - pas heel erg op met eten en drinken vanwege mogelijke reizigersdiarree
- spreek met taxichauffeurs duideliojk een vaste ritprijs af
- hoewel Mersin redelijk modern is zul je ook hier in aanraking komen met islamitische gewoontes en wetten. Houdt je netjes aan deze regels
-  de zonkracht is in de zomermaanden erg hoog. Smeer daarom meerdere keren per dag een zonnebrandcreme op uw lichaam en gezicht als u naar buiten gaat
Tips (zien & doen) - het eind 2007 geopende winkelcentrum Forum is een must voor shoppers. Forum is een prachtig en ruim opgezet winkelcentrum dat je eerder in een metropool als Istanbul zou verwachten dan hier. Een groot aantal internationale modemerken is hier vertegenwoordigd en ook MediaMarkt heeft hier een groot filiaal. Op de bovenste verdieping is een zogenaamde foodcourt met onder andere Sbarro, McDonalds, Burger King en Dunkin' Donuts
- bioscoopliefhebbers kunnen kiezen uit meerdere zalen in de bioscoop van winkelcentrum Forum.
- vanuit de jachthaven in het oosten van de stad kun je diverse rondvaarten maken. Ook is er een veerdienst naar Famagusta op Noord-Cyprus. Een ideale mogelijkheid om Noord-Cyprus te bezoeken.
- in het oude centrum (rondom hotel Taksim International) vind je heel veel winkeltjes die alleen gericht zijn op lokale mensen. Hier kun je authentieke Turkse producten kopen tegen zeer schappelijke prijzen.
- de boulevard die vanaf het Hilton hotels westwaards loopt is een aanrader. Deze boulevard is in 2002 helemaal opgeknapt en geherstructureerd en biedt een wandelpad, een fietspad en een tuinzone met daarin horecagelegenheden, speeltoestellen en bankjes. Vanaf de boulevard heb je een prachtig uitzicht op de zonsondergang boven de stad
- rondom Mersin vind je diverse bezienswaardigheden zoals opgravingen en Armeense kastelen. Via Cylicische-kust.startpagina.nl kun je alle bezienswaardigheden vinden.
Meer tips? Bezoek de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Mersin"
Wist je dat... ... het zwembad van het Hilton hotel in de winterperiode dicht is
... het Taksim International Hotel één van de hoogste gebouwen van Turkije is
... de kebab zoals die in Nederland verkocht wordt in shoarmazaken afkomstig is uit deze streek (Adana kebab)
... Mersin een belangrijke doorvoerhaven is voor de oost-Mediterane regio
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl