Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / EuropaPortugal / Madeira

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Madeira
Madeira bezienswaardigheden
Madeira klimaat & weer
Madeira voor beginners
Madeira zonkalender
Madeira in 24 foto's
bijzondere plaatsen op Madeira
mooiste dorpjes op Madeira
winterzon op Madeira
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Madeira
Officieel de autonome regio van Portugal Madeira. Deze prachtige eilandengroep ligt in de Atlantische oceaan voor de kust van Afrika. Madeira wordt de laatste jaren steeds bekender als paradijselijk vakantie-eiland. De eilandengroep die Madeira vormt bestaat uit verschillende kleine eilanden waarvan er twee bewoond zijn: het hoofdeiland Madeira en het kleinere eiland Porto Santo. De andere eilanden zijn niet bewoond en zijn beschermd natuurgebied.
Hoofdstad van de eilandengroep is de stad Funchal. Dit is tevens ook de grootste stad van de eilandengroep. Madeira kent maar weinig grote steden, Funchal heeft zo’n 100.000 inwoners. Alle andere steden kennen amper meer dan 50.000. Madeira werd aan het einde van de middeleeuwen ontdekt door Hendrik de Zeevaarder. Na bijna schipbreuk geleden te hebben noemden de kapiteins van de vloot een van de eilanden Porto Santo, heilige haven. Het eiland wat ze vonden was bedekt met tropisch regenwoud en had een bergachtig karakter.
Madeira is een vulkanisch eiland. In de daarop volgende jaren waarin Portugal de eilandengroep koloniseerde werd het tropisch regenwoud langzamerhand vervangen door plantages met suikerriet. Nadat Zuid-Amerika verder werd gekoloniseerd en suikerriet in groten getale uit deze streken kwam raakte Madeira zijn handelspositie wat betreft de suiker kwijt, de specifieke wijn die uit de streek kwam werd nu het belangrijkste handelsproduct. Na zowel een periode van Portugese en Engelse overheersing kreeg Madeira in 1976 onafhankelijkheid, dit wordt nog steeds ieder jaar uitbundig gevierd op 1 juli; Madeira dag.
De meeste toeristen komen naar Madeira voor de prachtige natuur en de mooie wandelpaden. De vele bloemen op het heuvelachtige eiland zorgen voor een prachtig decor. De levadas/aquaducten die de Portugezen aanlegden om water van de ene kust naar de andere kust te exporteren door de bergen vormen nu prachtige en soms ook wel zeer avontuurlijke wandelpaden. Het noordwesten van Madeira is namelijk erg nat, en warm terwijl het droge zuidoosten de meeste landbouwgrond had. Het wandelen door Madeira is ook zeker de moeite waard. De tropische bossen in het noordwesten staan nog steeds op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de dorpjes en steden zijn de moeite waard. Veel hebben een echt oud koloniaal sfeertje met prachtige gebouwen in Portugese stijl. In de zee rondom Madeira vind je walvissen en dolfijnen.

Op vakantie naar Madeira

De mooiste vakanties op Madeira boek je via Tui.nl. Of het nu een rondreis is op Madeira, een vakantie met een stopover op het buureiland Porto Santo of gewoon een heerlijke zon, zee en strand vakantie op Madeira kan het allemaal. Het grote voordeel van een vakantie boeken bij tui is dat ze vliegen met eigen vliegtuigen waardoor je niet met andere partijen te maken hebt.
Boek nu de voordeligste vakanties op Madeira bij Tui.

Wandelvakanties op Madeira

Madeira staat bekend als het wandeleiland van Europa. Er zijn dan ook behoorlijk wat reisbureaus die wandelvakanties aanbieden naar Madeira. De inhoud van deze vakanties verschilt sterk per aanbieder. Net als de wandelingen en accommodaties tijdens de vakanties. Een van de populairste aanbieders van wandelvakanties op Madeira is SNP Natuurreizen van de ANWB. Deze bieden een unieke wandelreis op Madeira langs de verschillende levadas op het eiland. Bijkomend voordeel is dat alle reizen gegarandeerd zijn van vertrek.

Autohuren op Madeira

Wil je liever met een auto Madeira ontdekken dan doe je er goed aan om deze op voorhand online te reserveren. Dit kan bij Sunnycars.nl. Dit bedrijf staat bekend om zijn all-inclusief concept. Je komt achteraf dus nooit voor verassingen te staan en betaald daarom altijd de laagste prijs. De all-inclusief prijs van Sunnycars is inclusief een allrisk verzekering en het vol = vol beleid qua brandstof. Je kunt je huurauto van Sunnycars direct ophalen op het vliegveld van Funchal. Wil je liever op een later tijdstip pas de auto ophalen dan kan dit natuurlijk ook.

Overnachten op Madeira

Plan je liever je eigen rondreis op Madeira dan zijn er behoorlijk wat websites te vinden waar je een hotel, appartement of andere accommodatie kunt boeken. De bekendste hiervan is natuurlijk booking.com. Deze website heeft behoorlijk wat accommodaties op Madeira. Zij verzekeren zelfs dat je bij hen de laagste prijs betaalt. Wil je zeker weten dat je de laagste prijs betaalt voor een accommodatie op Madeira dan kun je terecht bij de hotelprijsvergelijker Trivago. Deze geven een actueel beeld van de prijzen van een accommodatie per aanbieder.
 

Reizen naar Madeira Per vliegtuig
De meeste bezoekers van Madeira zullen het eiland met het vliegtuig bereiken. Het grootste vliegveld van deze eilandengroep ligt op het hoofdeiland Madeira bij de plaats Santa Cruz niet ver van de hoofdstad Funchal vandaan. Het eiland is met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam of Brussel te bereiken. Het kleinere eiland Porto Santos is tevens bereikbaar met het vliegtuig. Hiervoor moet men echter wel een overstap inplannen. Overstappen op een vlucht naar Porto Santos kan in London, Porto, Lissabon en op Madeira. Vanuit Madeira is het nog een klein kwartier vliegen naar Port Santos.
Per spoor
Er rijden op de autonome eilandengroep Madeira geen treinen.
Met de bus
uiteraard is Madeira niet per bus te bereiken maar op de verschillende eilanden is het busvervoer redelijk tot goed geregeld. Vooral op het hoofdeiland is het busvervoer uitstekend geregeld met de hoofdstad Funchal als middelpunt bijna alle buslijnen starten en eindigen uiteindelijk in deze plaats. Het busvervoer is hier grofweg in twee delen gehakt, een westelijke en een oostelijke route. Op het eiland Porto Santo rijden er tevens enkele bussen die je van de haven of vliegveld naar de verschillende plaatsen en dorpen van het eiland brengen. De kosten van het busvervoer liggen hier erg laag. Men betaalt ongeveer 1 euro voor een enkele reis naar de andere zijde van het eiland. Daarnaast zijn er georganiseerde busreizen te boeken bij meerdere reisbureaus.
Met de boot
Het is lange tijd mogelijk geweest om vanaf het vaste land met een veerboot naar Madeira te varen. Echter sinds januari 2012 is de in 2008 in bedrijfgenomen veerdienst weer uit de vaart gehaald. Deze veerdienst was na 30 jaar teruggekeerd maar heeft door gebrek aan financiële middelen de afvaarten moeten beëindigen. De veerdienst verbond Madeira en Porto Santo met het Portugese vaste land en de Canarische Eilanden. De enige ferry de er nu nog op Madeira vaart is die tussen Funchal en Porto Santo. Deze overtocht duurt ongeveer 2,5 uur en kost iets meer dan 30 euro. Voor wie in het bezit is van een eigen boot kan in één van de vele havens op één van de eilanden aanleggen.
Met de auto
Sinds het verdwijnen van de veerboot tussen Portugal en Madeira is het niet meer mogelijk om de eilanden met de eigen auto te bereiken. Hierdoor is men hier aangewezen op huurauto’s en taxi’s. Er zijn hier meerdere bedrijven te vinden die huurauto’s hebben in verschillende prijsklassen. De taxi’s zijn hier over het algemeen niet al te duur. De chauffeurs zijn vriendelijk en spreken meestal meerdere talen.
Vluchttijd Er is één vliegtuigmaatschappij die rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Santa Cruz op Madeira vliegt. Deze vlucht duurt gemiddeld iets meer dan 4 uur. Vluchten waarbij men één of meerdere keren moet overstappen, duren aanzienlijk langer.
Overnachten Op de verschillende eilanden van Madeira zijn er tal van verschillende overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er verschillende vijfsterren hotels te vinden maar kan men ook een caravan of een tent huren op één van de campings. De meeste hotels zijn er in de regio van de hoofdstad Funchal te vinden en in de buurt van het vliegveld bij de plaats Santa Cruz. De meeste andere hotels, villa’s en appartementen vind je in de kustregio van de de eilanden Madeira en Porto Santo. Veel bed&breakfast zijn er niet te vinden op Madeira wel worden er meerdere vakantiehuizen in het binnenland aangeboden waarbij men een ontbijt aangeboden krijgt van de eigenaar van deze huizen. Een echte b&b moet in Portugal aangesloten zijn bij de Turismo de Habitação. Er zijn op de eilanden meerder pensions of pensõe zoals ze hier heten, te vinden die variëren in luxe van 1 tot 4 sterren. Een leuke manier om hier de nacht door te brengen is in een casas de Colmo in het dorpje Santana. Deze driehoekige authentieke vissershuisjes doen tegenwoordig diens als toeristische trekpleister en in sommige kan men overnachten. Wie goedkoop op Madeira wil overnachten, kan altijd nog in de jeugdherberg terecht.

 

Reizen in Madeira De meeste toeristen reizen hier rond in een huurauto of maken gebruik van taxi’s. De wegen zijn er goed maar door het ruige karakter van het eiland erg bochtig. Wie het aandurft om het eiland te bezichtigen vanuit een bus moet hierdoor echter wel beschikken over een goede maag. Dit is echter wel de goedkoopste manier om over het eiland te reizen. Voor wie de eilanden van Madeira met de fiets wil verkennen zal over goede kuitspieren moeten beschikken aangezien er hier meerdere hellingen liggen die een percentage van meer dan 15 % procent hebben. Mede hierdoor zie weinig tot geen fietsers op het eiland. Het vervoer tussen de twee bewoonde eilanden van Madeira gaat of met het vliegtuig of met een veerboot. De onbewoonde eilanden zijn alleen te bereiken met een excursie. Een verassend vervoer middel op Madeira zijn de verschillende kabelbanen. Verspreidt over het eiland zijn er vijf te vinden. Ze brengen je naar sommige hoger gelegen toeristische attracties verspreidt over het eiland. De bekendste kabelbaan van het eiland is die van Funchal naar Monte.
Wandelen op Madeira
Veel toeristen komen naar de eilanden toe om lange wandelingen door de natuur te maken. De wandelpaden worden hier dan over het algemeen dan ook goed onderhouden. De meeste van deze wandelingen lopen langs aangelegde waterkanalen genaamd Levada’s. In totaal ligt er op Madeira meer dan 2.000 kilometer aan wandelingen. De meeste van deze wandelingen loodsen je door de prachtige natuur die dit bloemeneiland te bieden te bieden heeft. Vooral de prachtige Laurierbossen zijn hier indrukwekkend. Men dient echter wel over stevig schoeisel te beschikken aangezien het pad soms ruig en glibberig kan worden. Laat je voor vertrek goed inlichten over de lengte en de zwaarte van de route hiermee voorkom je onverwachte problemen en zorg je ervoor dat je voor het donker binnen bent. Er worden naar Madeira tevens enkele georganiseerde wandelreizen aangeboden.
Douane & documenten Ondanks dat Madeira een autonome staat is binnen Portugal gelden hier veelal dezelfde regels als op het Portugese vaste land. Hierdoor valt Madeira onder het Schengenverdrag waardoor inwoners van andere Schengenlanden vrij mogen reizen naar Madeira. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en gelden voor het in- en uitvoeren van goederen de EU.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Madeira heeft een warm maritiem klimaat dat ook wel bekend staat als het subtropische klimaat. Dit laatste is echter geen officieel klimaat volgens de Köppen klimaatclassificaties. Het klimaat wordt grotendeels beïnvloed door de ligging van de eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Hierdoor komen er hier maar zelden weersextremen voor. Alleen als de oostelijke Leste-wind waait kan de temperatuur hier behoorlijk oplopen. Deze wind neemt warme droge lucht mee vanaf het Afrikaanse vaste land en deze blijft dan rond de eilanden hangen, de luchtvochtigheid kan op minder dan 20% komen te liggen. De Leste-wind kan het hele jaar voorkomen maar het minste kans hierop heb je in de zomermaanden. Er valt hier op jaarbasis gemiddeld iets meer dan 600 millimeter aan neerslag. De meeste van deze neerslag zal hier in de winterperiode vallen. Door de grote invloed van de Atlantische Oceaan liggen de jaartemperaturen hier niet ver van elkaar. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 22 graden Celsius en in de wintermaanden is dit slechts 6 á 7 graden lager. Vorst of sneeuw komt hier zelden tot nooit voor. De watertemperatuur is hier het gehele jaar aangenaam en geschikt om in te zwemmen en te snorkelen. De onderstaande gegevens gelden voor de hoofdstad Funchal. Het noordelijke deel van het eiland Madeira is over het algemeen wat natter en op het eiland Porto Santo liggen de gemiddelde temperaturen enkele graden hoger.
Op het klimaat van Madeira lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Madeira.
 
Klimaattabel

 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 15 10 5 12 18
februari 15 10 5 11 18
maart 16 10 6 11 18
april 16 11 6 9 18
mei 18 12 7 6 19
juni 20 14 7 5 20
juli 22 16 8 2 21
augustus 23 17 8 3 23
september 23 16 7 7 23
oktober 21 15 6 10 22
november 18 13 5 11 21
december 16 11 5 13 19
Geld De euro is hier het enige wettige betaalmiddel en in de meeste winkels en restaurants kunt u gewoon terecht met uw pinpas of creditcard. Het kan hier echter onvoordelig uitpakken om met je creditcard te betalen aangezien je hiervoor bij de meeste bedrijven op Madeira transactiekosten moet betalen. Deze transactiekosten staan in veel gevallen niet in verhouding met het te betalen bedrag. Je kunt hier dan ook maar het beste met contanten betalen. Er zijn hier genoeg pinautomaten te vinden en de banken van er van maandag tot en vrijdag geopend van 8:30 tot 15:00. Op de markt is het gebruikelijk dat je probeert af te dingen en in het laagseizoen lukt dit ook meestal op je accommodatie.
Fooien Het is in de meeste restaurants en cafés de gewoonte om een kleine fooi na het afreken aan de ober of serveerster te geven. Een goede richtlijn hiervoor is 5 tot 10 procent van het totaal van de rekening. Men moet hierbij wel rekening houden met de hoogte van de rekening en de service van het bedienend personeel. Daarnaast is het de gewoonte om in hotels de kamermeisjes en de portiers een kleine fooi te geven. Ook taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van het totaal bedrag aan fooi te krijgen.
Tijdsverschil Op Madeira is het 1 uur vroeger dan in Nederland en aangezien de zomertijd hier gelijk loopt met die van ons geldt dit voor het gehele jaar.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari Nieuwjaarsdag
25 april Dag van de Revolutie
1 mei Dag van de Arbeid
10 juni Nationale Feestdag
1 juli Dag van Madeira
15 augustus Maria Hemelvaartdag
1 november Allerheiligen
8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 December Kerstmis
26 December Kweede Kerstdag
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Goede Vrijdag
Pasen
Taal De hoofdtaal op Madeira is Portugees en de hele bevolking spreekt dit dan ook. Voor de mensen die in het binnenland leven is dit vaak ook de enige taal die ze spreken. Voor de mensen die in de toeristische industrie werken ligt dit gelukkig anders. De meeste spreken Engels en Duits en soms ook Spaans, dit geldt ook vaak voor de taxichauffeurs. Het Portugees ligt redelijk dicht bij het Spaans, Spaanstalige kunnen zich vaak verstaanbaar maken in hun eigen taal en kunnen zelf het Portugees redelijk verstaan.
Gezondheid Er zijn op het eiland Madeira meerdere ziekenhuizen te vinden waarvan twee in de hoofdstad Funchal. Bij het ziekenhuis Hospital de Santa Catarina is een spoedeisende hulp te vinden. Op het eiland Porto Santo staat één ziekenhuis. Verspreidt over de twee eilanden zijn er meerdere huisartsen en apotheken te vinden. De apothekers zijn op weekdagen geopend van 09.00 – 13.00 uur en van 15.00 – 19.00 uur en op zaterdag van 09.00 – 13.00 uur.
Als je in het bezit bent van een Europese verzekeringskaart wordt u hier in de ziekenhuizen gratis geholpen. Er zijn geen speciale vaccinaties nodig om Madeira te bezoeken. Het alarmnummer is hier net als in Nederland 112.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het mobiele netwerk is hier goed in de grotere plaatsen en redelijk in de minder dicht bewoonde gebieden. Er zijn echter ook enkele plekken op het eiland waar er weinig tot geen ontvangst is. In de grotere plaatsen is er een gedegen 3G netwerk te vinden. Bij veel restaurants en andere horeca gelegenheden word tegenwoordig een gratis wifi-netwerk aangeboden. Dit geld ook voor de meeste hotels al kunnen sommige hiervoor nog steeds belachelijk hoge tarieven voor rekenen. Het internationale kiesnummer van Portugal en Madeira is 351.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom.
Veiligheid - In de grotere plaatsen op de eilanden kunnen er net als in de meest toeristische plaatsen zakkenrollers aan het werk zijn al liggen de criminaliteitscijfers hier een stuk lager dan op het Portugese vaste land.
- Laat in je vakantieverblijf geen waardevolle spullen achter. Dit zijn vaak makkelijke doelwitten voor dieven
- Zwem niet te ver de zee in de stromingen hier kunnen verraderlijk zijn en niet op alle stranden is een reddingsbrigade aanwezig
- Voor je een lange wandeling in het binnenland van Madeira gaat maken moet je zorgen voor een goede kaart, een volle mobiele telefoon, parcourskennis, voldoende eten en drinken en de juiste uitrusting.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Tijdens een overtocht tussen Porto Santo en Madeira kunnen er grote temperatuursverschillen optreden, wees hier op voorbereidt.
- het kraanwater op Madeira is drinkbaar maar op Porto Santo wordt hiervoor ontzilt zeewater gebruikt wat vaak als niet lekker wordt beschouwd.
- Er wordt hier tussen de middag door veel winkels en banken tussen 13:00 en 15:00 een siësta gehouden, houdt hier rekening anders sta je voor een gesloten deur.
Tips (zien & doen) - In januari wordt er ieder jaar een groot wandelfestival gehouden op Madeira en Porto Santo
- De botanische tuinen bij Monte die vanuit Funchal te bereiken met de kabelbaan
- De kustweg in het noordelijke deel van Madeira is een bijzondere gewaarwording
- Het Madeira themapark bij de plaats Santana, hier vindt je vier paviljoens die je alles over de verschillende eilanden en zijn bewoners verteld.
- In het dorp Monte kun je een ritje maken in een traditionele Tobbogan. Je wordt dan in een soort rietenstoel van een berg naar beneden geduwd terwijl je begeleidt wordt door enkele mannen die je in de juiste richting sturen.
- De Grotten van São Vicente waar enkele prachtige stalagmieten, stalactieten en enkele watervallen te bezichtigen zijn.
- Eind april wordt er hier ieder jaar een groot bloemenfeest gehouden.
- Bezoek één van de Madeirahuizen op het eiland en laat je informeren over deze unieke versterkte wijnsoort.
- Bij de plaats Santa Cruz is een groot wildwater park.
- De lokale markt in Funchal of Mercado dos Lavrados zoals hij hier heet mag je zeker niet missen.
- De wandeling bij Rabacal is één van de populairste van het eiland, tijdens deze wandeling kom je de 25 waterbronnen tegen.
- Er liggen op het eiland Madeira twee 18 holes golfbanen en op het eiland Porto Santo ligt er één.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Madeira"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Madeira

Wist je dat... - Madeira een autonome regio binnen het land Portugal is
- De eilandengroep de Azoren de autonome status hebben
- Er maar twee eilanden van Madeira bewoond zijn.
- Ilhas Desertas of de Desertas eilanden uit de eilanden Deserta Grande, Bugio, Ilhéu Chão en Prego do Mar bestaat
- Ilhas Selvagens of selvagens eilanden uit de eilanden Selvagem Grande, Selvagem Pequena en Ilhéu de Fora bestaat.
- Madeira is ontdekt door Hendrik de Zeevaarder die hier tevens schipbreuk heeft geleden op Santo Porto
-Dit de enige plaats ter wereld is waar de versterkte wijnsoort Madeira gemaakt mag worden
Cultuur  
Zomerzonbestemming (niet te warm; wel aangenaam)
Winterzonbestemming (er zijn mooie dagen in de wintermaanden)
Wintersportbestemming (onmogelijk op Madeira)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl