Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Italië / Lago Maggiore

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Lago Maggiore
Lago Maggiore voor beginners
Lago Maggiore zien & doen
Lago Maggiore
Lago Maggiore klimaatinfo
Lago Maggiore zonkalender

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Lago Maggiore
Het Lago Maggiore is na het Gardameer het drukst bezocht meer van Italië. Ieder jaar trekken er veel toeristen naar het prachtige meer toe om te genieten van de schoonheid van het meer de indrukwekkende natuur rondom het meer. De eerste keer als je het meer ziet kun je niet anders dan verbaasd zijn. Het helblauwe water dat afsteekt tegen de grijzige bergen die er omheen liggen kunnen je niet anders dan in verbazing laten vallen. Met name aan het einde van de dag tijdens het zogenaamde blauwe uurtje zijn er betoverende uitzichten.
Veel van de toeristen die naar het Lago Maggiore komen zijn er voor een heerlijke zon, meer en strand vakantie maar het Lago Maggiore en de omliggende steden en dorpen hebben nog veel meer te bieden. Zo kun je er in de zomermaanden prachtige wandelingen maken in het indrukwekkende natuurschoon van Italië en Zwitserland.
Het Lago Maggiore ligt in het grensgebied tussen Italië en Zwitserland. Het Zwitserse deel van het meer ligt in het Kanton Ticino. In Italië vormt het meer de scheiding tussen de regio’s Piëmont en Lombardije. Het meer is maximaal 372 meter diep wat neerkomt op 179 meter onder zeeniveau. Het overgrote deel van het meer ligt dan ook op bijna 200 meter boven zeeniveau. Het meer is ontstaan door een gletsjer tijdens één van de ijstijden. Het meer wordt gevoed door de rivier de Ticino die in het noordelijke deel in het Lago Maggiore stroomt en hem in het zuiden weer verlaat. In het voorjaar komen er met regelmaat grote overstromingen voorkomen door de grote hoeveelheid smeltwater dat naar het meer toestroomt.
Het Lago Maggiore wordt niet alleen gebruikt voor het toerisme maar ook voor de visserij. Er wordt met name op forel en andere zoetwatervissen in het meer gevist. Als toerist zijnde kun je er ook vissen maar dan moet je wel in het bezit zijn van een vergunning. Deze vergunningen zijn op meerdere plaatsen in de regio verkrijgbaar.
Een van de grootste toeristische trekpleisters aan het Lago Maggiore zijn de Borromeïsche eilanden. Deze bijzondere eilanden, die nog steeds voor een deel in particuliere handen zijn, mag je niet overslaan tijdens een bezoek aan het Lago Maggiore. Met name het eiland Isola Bella is zoals zijn naam al doet vermoeden van ongekende schoonheid.

Reizen naar Lago Maggiore Per vliegtuig
In de directe omgeving van het Lago Maggiore zijn er geen internationale vliegvelden te vinden. Wel zijn er drie in de buurt van de Italiaanse stad Milaan te vinden en één in de buurt van het Zwitserse Lugano. Op het Zwitserse vliegveld en één van de vliegvelden in de buurt van Milaan worden geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland uitgevoerd. Op de andere twee in de omgeving van Milaan wel. Dus wil je naar het Lago Maggiore vliegen dan kun je vanaf verschillende vliegvelden in Nederland hiernaartoe vertrekken.
Per spoor
Als je geen haast hebt en het niet erg vind om meerdere malen over te moeten stappen dan is de trein een leuk alternatief voor de auto. Een treinreis van Amsterdam naar het Zwitserse Lucarno zal al met al ongeveer twaalf uur in beslag nemen. Dit natuurlijk als al het overstappen gesmeerd gaat en de trein geen vertraging op heeft gelopen. Vanaf Lucarno kun je verder reizen met de trein of ander openbaar vervoer naar je plaats van bestemming.
Tussen het Zwitserse Centovalli en het Italiaanse Domodossolaq kan er een prachtige treinrit met bijzondere vergezichten gemaakt worden.
Met de bus
Er vertrekken vanuit Nederland in de zomermaanden met regelmaat busreizen naar het Lago Maggiore. Dit zijn in bijna alle gevallen georganiseerde rondreizen die meerdere plaatsen aan het meer aandoen, een bezoek brengen aan Milaan en toeristische bezienswaardigheden in de buurt van het Lago Maggiore bezoeken. Busreizen specifiek op het Lago Maggiore zijn er niet.
Met de auto
De meeste toeristen die een vakantie vieren aan het Lago Maggiore doen dit met de auto. Het is vanuit Nederland ongeveer 1000 kilometer rijden al verscheelt dit natuurlijk van je bestemming en vertrekpunt. De reis zal al met al ongeveer tien uur in beslag nemen zonder rustpauzes. Rij via Zwitserland naar het Lago Maggiore dan dien je in het bezit te zijn van een jaarvignet. Dit vignet kun je aan de grens en bij verschillende pompstations in de buurt van de grens kopen. De reis via Zwitserland neemt je mee door de Gotthard-tunnel. Deze tunnel is al met al zeventien kilometer lang en kan met name in de zomermaanden voor de nodige vertraging zorgen. In Zwitserland en in Frankrijk is het verboden om flitsmeldingen op je navigatie te hebben.


 

Vluchttijd Je vliegt vanuit Nederland in ongeveer twee uur naar één de luchthavens in de buurt van Milaan. Afhankelijk van je vertrekplaats natuurlijk. Vlieg je naar Zwitserland dan moet je rekening houden met een overstap wat je reistijd aanzienlijk zal verlengen.
Overnachten Er zijn rond het Lago Maggiore tal van overnachtingsmogelijkheden te vinden. Van de meest luxe vijfsterrenhotels tot een stukje grond op een camping er is er allemaal. Veel toeristen verblijven op één van de vele camping aan het Lago Maggiore. Dit heeft als voordeel dat je s ‘morgens gelijk vanuit je tent richting het meer kan om er een duik te nemen. Nadeel is wel dat het in de zomermaanden behoorlijk warm kan worden in je tent. Er zijn rond het meer en ook op eilanden in het meer verschillende hotels te vinden. De mooiste en de luxe kom je tegen in het dorpje Stresa. Dit dorp staat al lang bekend als de mondaine badplaats aan het Lago Maggiore.
Wil je iets anders dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een Bed & Breakfast te boeken. De laatste jaren is het zogenaamde agriturismo populair aan het worden in Italië. Je verblijft op een borenbedrijf en eet iedere avond met de pot mee.
Reizen rondom Lago Maggiore De makkelijkste manier om jezelf in de buurt van het Lago Maggiore te verplaatsen is met de auto. De wegen zijn er redelijk van kwaliteit maar wel behoorlijk druk. Met name in de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn rond het meer en kunnen er lange files ontstaan. Wil je dit vermijden dan kun je het beste de normale spitstijden vermijden of de fiets pakken. Je moet dan wel redelijk stevig in je schoenen staan aangezien je vaak over de doorgaande weg moet fietsen tussen de auto’s dit kan met name als er vrachtwagens passeren voor hachelijke situaties zorgen.
Een goedkope manier om je langs het meer te verplaatsen is met de bus. Nadeel hiervan is dat de dienstregelingen niet heel consequent zijn en dat deze vaak in dezelfde files belandt.
Wil je de files echt vermijden dan kan je ervoor kiezen om een watertaxi of een veerdienst te nemen. Het nadeel van een watertaxi is dat dit meestal aan de dure kant is. Veerdiensten vertrekken met regelmaat tussen de verschillende dorpen en steden langs het meer. Bij een aantal maatschappijen kun je een dagkaart kopen en een hele dag tussen de verschillende plaatsen varen.
Als je in het bezit bent van een eigen boot dan kan je deze meenemen naar het Lago Maggiore maar dan zijn er wel bepaalde richtlijnen waar je jezelf aan moet houden. Zo moet je beschikken over alle papieren en een vaarbewijs. Boten onder de 2,5 meter hoeven niet geregistreerd te worden in Italië. Een geliefde aanlegplaats voor booteigenaren is het eiland Isola dei Pescatori.
Douane & documenten Italië en Zwitserland behoren tot de Schengenlanden waardoor de grenscontroles verdwenen zijn. Men dien echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt sinds 2012 ook voor kinderen onder de twaalf jaar. Het bezitten of verhandelen van alle verdovende middelen en drugs is in beide landen verboden.
Reisseizoen & klimaat Het Lago Maggiore heeft een mediterraan klimaat dat mede bepaald wordt door de noordelijke ligging van het meer. Deze noordelijke ligging zorgt er onder andere voor dat de gemiddelde temperaturen rond het Lago Maggiore lager liggen dan in veel andere delen van Italië. Al zal je op de warmste dagen van het jaar niet zeggen. In de winterperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de tien graden Celsius en in de avond en nacht zal het kwik met regelmaat onder het vriespunt duiken. Januari is gemiddeld de koudste maand van het jaar.
De zomermaanden zijn er warm en aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er net iets onder de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal het afkoelen tot ongeveer twintig graden Celsius. Op de heetste dagen van het jaar kan het kwik er gemakkelijk richting de veertig graden Celsius gaan. Op deze dagen kan het meer zorgen voor de nodige verkoeling.
De late wintermaanden en de vroege lentemaanden zijn gemiddeld de maanden met de hoogste neerslagcijfers. Deze periode kun je het Lago Maggiore het beste mijden. De meeste toeristen verblijven in de hoogzomermaanden in de buurt van het Lago Maggiore. De temperaturen zijn er dan erg aangenaam en heb je de minste kans op langdurige neerslag. Wie niet van de hoge temperaturen houdt kan het beste in de late lente- of de vroege herfstmaanden een bezoek aan het meer brengen. Je moet er wel rekening mee houden dat, met name in de zomermaanden, er behoorlijk wat toeristen in dit gebied verblijven. Niet voor niets is het Lago Maggiore één van de populairste toeristische bestemmingen in Italië.
Op het klimaat van Lago Maggiore lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.

Op de Italië zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Lago Maggiore.
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand gem.
watertemp.
in °C
januari 6 -3 2 11 niet bekend
februari 8 -2 4 13 niet bekend
maart 13 1 5 16 niet bekend
april 17 6 6 15 niet bekend
mei 22 11 7 14 niet bekend
juni 26 15 8 15 niet bekend
juli 28 17 9 12 niet bekend
augustus 29 17 8 13 niet bekend
september 24 12 6 14 niet bekend
oktober 18 7 4 16 niet bekend
november 11 2 2 13 niet bekend
december 7 -3 2 12 niet bekend
Geld De euro (EUR) is in Italië net als in Nederland het enige wettige betaalmiddel. Het is hier veel minder dan in Nederland de gewoonte om met een pinpas te betalen. De meeste betalingen in cafés restaurants en winkels gebeuren dan ook nog steeds contant of met een creditcard. De meeste winkels accepteren hier creditcards van de grotere maatschappijen. Er zijn rond het Lago Maggiore meerdere bankfilialen te vinden waar je kan pinnen met je Nederlandse bankpas.
In Zwitserland wordt er betaald met de Zwitserse frank. De Zwitserse frank is weer onderverdeeld rappen. Deze rappen zijn er in munten van 5, 10, 20 en 50. De frank is er in munten van 1, 2, en vijf. Het briefgeld is er in coupures van 10, 20, 50, 100, 200 en 1000.Het zal je niet verbazen dat er Zwitserland genoeg banken en pinautomaten te vinden zijn. De gemiddelde prijs ligt in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore net iets hoger dan in het Italiaanse deel.
Fooien Na een diner, lunch of cafébezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. Bij sommige restaurants is de rekening inclusief fooi. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 10 en 15 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Het is hier de gewoonte om de fooi op tafel achter te laten. Taxichauffeurs zijn anders dan in Nederland niet gewend om een fooi te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi. Bij sommige restaurants wordt er coperto gerekend dit is geen fooi maar wordt door veel mensen wel zo gezien.
Tijdsverschil Doordat Italië, Zwitserland en Nederland in de zelfde tijdzone liggen is er geen tijdsverschil tussen deze drie landen.
Feestdagen Nationale feestdagen Italië:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Nationale feestdagen Zwitserland:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
19 Maart - Sint-Jozef
29 juni - Petrus en Paulus
1 augustus - Nationale feestdag
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december - Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstdag
26 december - tweede kerstdag
Variabele feestdagen Zwitserland:
Pasen
Pinksteren
Hemelvaartsdag
Secramentendag (tweede donderdag na Pinksteren)

Taal De meeste mensen die aan het Lago Maggiore wonen spreken Italiaans. Ook degene die aan het Zwitserse deel van het meer wonen. Naast het Italiaans is het Duits een veelgehoorde taal in dit gebied. Veel mensen die in de toeristische industrie werkzaam zijn spreken er redelijk tot goed Engels. Uitzonderingsgevallen blijf je natuurlijk altijd tegenkomen. Bij de meeste restaurants en barretjes zijn er menukaarten in verschillende talen te verkrijgen.
Gezondheid De medische voorzieningen in Italië en Zwitserland zijn goed. Er zijn rond het Lago Maggiore meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken te vinden. Deze zijn door de weeks iedere dag geopend met een pauze tussen de middag. In de weekend zijn deze in toerbeurten geopend.
Er in de buurt van het Lago Maggiore meerdere ziekenhuizen te vinden. In de Zwitserse stad Lucarno is de grootste te vinden maar ook in het Italiaanse deel kom je er een paar tegen.
Het kraanwater is hier goed drinkbaar maar niet erg lekker. Je kunt het goed gebruiken om koffie en thee van te maken of om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik toch water uit flessen aanbevelen. De Italianen en Zwitsers drinken bijna uitsluitend water uit flessen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Italië is 0039
Het kiesnummer voor Zwitserland is 0041
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Italië is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een normale dekking in Italië en Zwitserland ook rondom het Lago Maggiore. Het is wel handig om van te voren het tarief van jou provider in Italië en Zwitserland te checken. Het signaal is hier in het algemeen goed maar in sommige historische gebouwen of oude vakantiehuizen heb je slecht of geen bereik. De muren zijn er dan te dik en er bevinden zich te weinig ramen in de gebouwen om het signaal door te laten. Ditzelfde geldt voor het 3G netwerk. Bij veel openbare gebouwen en horeca gelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Italië dezelfde stekkers als in Nederland. Ook je laders voor mobiele telefoons, laptoppen enzovoort kunnen er zonder problemen gebruikt worden.
Veiligheid - Let op als je met kleine kinderen de stad bezoekt, want het water is hier overal.
- Op de drukke markten, smalle steegjes en winkelstraten kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn.
- Venetië overstroomd met grote regelmaat de pleinen en straten van deze stad staan dan onder water. Dit gebeurd echter zo vaak dat men hier op voorbereidt is er op meerdere plekken in de stad vlonders gebouwd zijn om toch met droge voeten door de stad te kunnen lopen.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Als je de Borromeïsche eilanden gaat bezoeken kijk dan eerst goed rond. De prijzen voor de verschillende watertaxi’s kunnen onderling behoorlijk verschillen.
- Op veel plaatsen aan het Lago Maggiore moet je betaald parkeren. De plaatselijke politie controleert er streng op.
- De prijzen voor eten en drinken in de meer toeristische badplaatsen liggen een stuk hoger dan in de minder bekende plaatsen en dorpen aan het meer.
- In de zomermaanden is het erg druk aan het Lago Maggiore op de bonnefooi richting het meer vertrekken kan voor teleurstellingen zorgen.
Tips (zien & doen) - Ben je een treinliefhebber maak dan zeker de treinreis tussen Domodossola en Locarno. Deze treinreis staat bekend als één van de mooiste van Europa.
- Een van de mooiste uitzichten over het Lago Maggiore heb je vanaf de Zwitserse dorpje Cimetta. Je kunt vanuit Lucarno de kabelbaan nemen naar deze bergtop.
- Ook bij Stresa is er een kabelbaan te vinden. Deze brengt je naar 1.500 meter hoogte naar Mottarone.
- Een must see in het Lago Maggiore zijn de Borromeïsche eilanden. Deze prachtige eilanden zijn al jaren één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het meer.
- Ten westen van het Lago Maggiore ligt het Ortameer. Dit prachtige meer en het eiland Isola San Guilio is zeker het bezoeken waard.
- Door dorpje Cannobio stroomt de gelijknamige rivier de Cannobio. In deze rivier is een prachtige kloof te zien die geliefd is bij duikers. Het water is er wel behoorlijk koud.
- Isola Bella is het bekendste en het mooiste eiland van de Borromeïsche eilanden. Met name de prachtige botanische tuinen en het schitterend paleis verdienen een bezoek.
- In Cannobio staat de Santa Piëta een prachtige barokke kerk. Over deze kerk en zijn relikwieën worden verschillende legendes verteld.
- Breg een bezoek aan de oude steengroeve Antica Cava di Ornavasso. Leuk is het om een mtb-tocht in dit gebied te maken
- Ben je in de buurt van het Lago Maggiore met kinderen breng dan een bezoek aan het safaripark in de buurt van het dorpje Varallo Pombia
- Er zijn in de directe omgeving van het Lago Maggiore veel botanische tuinen te vinden. Veel hiervan hebben een Engelse oorsprong en zijn zeker het bezoeken waard.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Lago Maggiore"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Lago Maggiore

 

Wist je dat... - Enkele van de Borromeïsche nog steeds bezit zijn van de familie Borromeo. Ze verblijven er zelfs enkele weken per jaar.
- Er in totaal negen eilanden in het Lago maggiore te vinden zijn. Hiervan zijn er slechts enkele permanent bewoond.
- De stranden aan het Lago Maggiore grotendeels uit kiezelstranden bestaan. Dit zorgt ervoor dat het meer op sommige plaatsen erg helder is.
- Stresa nog steeds de plaats is waar de rijkere Italianen verblijven.
- Het Lago Maggiore op sommige plaatsen 370 meter diep is.
- Er aan het Lago Maggiore veel campings te vinden zijn.
- Er in de Zwitserse stad Lucarno ieder jaar een groot filmfestival gehouden wordt
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (niet aan Lago Maggiore, wel binnen redelijke afstand)
Uitgaan  
Winkelen (niet goedkoop)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (redelijk duur)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie



 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl