Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Afrika / Gambia

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Gambia
Gambia bezienswaardigheden
Gambia klimaat & weer
Gambia top 10
Gambia in 24 foto's
Gambia informatie
Gambia nieuws & tips
Gambia voor beginners
bijzondere plaatsen
waar overnachten in Gambia
winterzon in Gambia
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Gambia
Gambia ligt aan de westkust van Afrika en is compleet omringt door Senegal, in het westen grenst het land aan de Atlantische Oceaan. Gambia is het kleinste land op het vaste land van Afrika. Het land is vernoemd naar de Gambiarivier die dwars door het land heen stroomt. De smalle lange vorm van het land valt te verklaren door het feit dat de grens met Senegal op minimaal een kanonschot moest liggen vanaf de Gambiarivier. Voordat het land ontdekt werd door de Portugezen leefden er verschillende stammen uit West-Afrika in het land. Het was één van de vloten van Hendrik de Zeevaarder die in 1456 voor het eerst de Gambiarivier op heeft gevaren. Gelijk hierna werd op een eiland een handelspost gevestigd. Vanaf deze handelspost werden vanaf het begin van de zestiende eeuw de eerste slaven richting Europa en later naar Amerika verscheept. In de loopt der eeuwen is Gambia Portugees, Duits en Brits grondgebied geweest. Gambia is tot 1965 een Britse kolonie gebleven. Na de Gambiaanse onafhankelijkheid is het nog vijf jaar lid geweest van de Britse Gemenebest. Vanaf 1970 is Gambia compleet onafhankelijk en is er zeker voor West-Afrikaanse begrippen een solide regering aan de macht.

Sinds de onafhankelijkheid heeft het toerisme in Gambia een vlucht genomen met name de laatste twintig jaar is het toerisme naar Gambia massaal op gang gekomen. Tegenwoordig behoord Gambia tot de populairste winterzonbestemmingen in Afrika. Er komen voornamelijk Engelsen, Belgen, Denen en Nederlanders. De prachtige luxe resorts, de mooie met palmbomen begroeide stranden en de vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat de meeste toeristen meer dan eens op vakantie gaan naar Gambia.

Reizen naar Gambia Vanuit Nederland is vliegen dé manier om naar Gambia te reizen. Er is in Gambia één groot internationaal vliegveld. Dit vliegveld ligt op ongeveer twintig minuten rijden van de hoofdstad Banjul. Het vliegveld bestaat uit één start en landingsbaan. Vanuit Nederland vertrekken er in de winterzon periode met regelmaat chartervluchten vanaf Amsterdam Schiphol. Er zijn plannen om uiteindelijk ook vanaf Brussel naar Banjul te vliegen.

Gambia AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Je vliegt vanuit België en Nederland in ongeveer zes uur naar de luchthaven van Banjul. Dit is echter een gemiddelde het kan namelijk dat de vluchttijd aanzienlijk wordt verlengd door stevige tegenwind. Zeker als er met kleinere vliegtuigen wordt gevlogen want deze zijn dan gedwongen om een tussenlanding te maken op Faro en hier extra brandstof te tanken. De vluchttijd kan hiermee met een uur verlengt worden.
Overnachten Waar kun je het beste overnachten in Gambia? De meeste hotels, appartementen en resorts zijn te vinden in het westen van Gambia langs de kust. De meeste toeristen die op vakantie gaan naar Gambia verblijven in dit gebied. Dit deel van het land is het meest ontwikkeld en zijn goed ingespeeld westerse toeristen. Het zijn voornamelijk luxe resorts en hotels van vier of vijf sterren die je in Gambia tegenkomt. Deze zijn van alle gemakken voorzien. Vaak zijn er op het terrein meerdere restaurants, winkels en soms zelfs kappers en beautysalons te vinden. Wie ook in Gambia liever een wat primitiever verblijf wil kan in een tent of een authentiek Gambiaanse hut de nacht doorbrengen. Je zal hier met name de airco erg gaan missen.
Bijzonder feitje is dat in de hoofdstad Banjul slechts één hotel te vinden is.
Reizen in Gambia Het meeste vervoer in Gambia voor toeristen gebeurt met de bus of per taxi. Op iedere straathoek en langs de meeste wegen staan er tientallen taxi’s te wachten op een ritje. De overvloed aan taxi’s zorgt ervoor dat deze redelijk goedkoop zijn in Gambia. In veel gevallen werken ze met vaste prijzen. Deze vaste prijzen staan bij de meeste hotels op een bord zodat je later niet voor verassingen komt te staan. Alle taxi’s in Gambia zijn geel met daaroverheen twee groen geverfde strepen.
De bus is na de taxi het meest gebruikte vervoersmiddel voor toeristen deze wordt meestal gebruikt voor het vervoer van en naar het vliegveld en voor de excursies die aangeboden worden. De meeste bussen zijn voorzien van airco wat de rit wel zo prettig maakt. De locals maken van deze bussen geen gebruik, deze maken gebruik van de bush-taxi’s. Dit zijn kleine personenbusjes waar normaal gesproken tien mensen in passen maar soms wel twintig mensen inzitten. Zit het busje vol dan kun je natuurlijk altijd nog op de bumper gaan staan of een plekje zoeken op het dak. Het spreekt voor zich dat deze manier van openbaar vervoer niet of nauwelijks door toeristen wordt gebruikt.
Er zijn in Gambia meerdere bedrijven te vinden waar je een auto kunt huren. Het is echter niet echt aan te raden om alleen lange afstanden te rijden in Gambia. De wegen zijn er slecht en op sommige plaatsen zijn ze niet veel meer dan een hobbelig zandpad.


 

Douane & documenten Voor een bezoek aan Gambia dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is. In het vliegtuig moet je een inreisvisum invullen. Deze geef je samen met je paspoort af bij de douane. Je krijgt een stempel in je paspoort en je mag daarna 90 dagen vrij reizen door het land. Bij het verlaten krijg je een nieuwe stempel in je paspoort. Wil je langer dan drie maanden in Gambia verblijven dan dien je een visum aanvraag te doen bij het consulaat in Amsterdam of de Ambassade in Brussel. Lang was het verplicht om een zogenaamde vertrekbelasting te betalen maar dit is tegenwoordig afgeschaft.
Reisseizoen & klimaat Gambia heeft een savanneklimaat met twee duidelijk te onderscheiden seizoenen. Het droge seizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen duurt er van half juni tot en met half oktober. In deze periode kan er behoorlijk veel neerslag vallen. In deze periode regent het ongeveer de helft van alle dagen. De regenbuien die er vallen duren vaak één of twee uur maar zijn wel vrij heftig. De meeste regenbuien komen aanwaaien vanaf zee en kondigen zich al vroeg aan. De lucht wordt dan langzaamaan pikzwart en de wind begint aan te trekken. Niet lang daarna zal het stevig gaan onweren en zal er een fikse regenbui vallen. Nadat de donkere wolken verdwenen zijn zal de zon weer gaan schijnen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in deze periode erg hoog is. Dit is ook het geval in de eerste maand na de regentijd. Als het meeste vocht eenmaal uit de grond is zal de luchtvochtigheid zakken en is het een stuk aangenamer in het land.
De droge periode kenmerkt zich door de extreem lage neerslagcijfers. Deze is namelijk nihil van december tot en met april. De gemiddelde temperatuur in deze periode ligt overdag boven de dertig graden Celsius en zakt in de avond en nacht net iets onder de twintig graden Celsius. Hierdoor is Gambia een perfecte winterzon bestemming. Overdag genieten van de Afrikaanse zon op het strand en in de avond heerlijk op een terrasje. De zee temperatuur in Gambia is het gehele jaar zeer aangenaam. Tijdens de regenperiode en de maanden erna mag de zee zelfs warm genoemd worden. Tijdens de warmere maanden ligt de gemiddelde zee temperatuur iets lager waardoor hij een heerlijk afkoelend effect kan hebben. De UV-straling is het gehele jaar erg hoog in Gambia, met name van februari tot en met oktober. In deze periode is het zelfs mogelijk om te verbranden als de zon achter de wolken is verscholen. Zorg dus ten alle tijden voor een zonnebrand met een hoge factor.
Op het klimaat van Gambia lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Gambia en verschillende plaatsen in Gambia.

Op de Gambia zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Gambia.
 

Klimaattabel
Gambia
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 32 16 8 1 22
februari 34 17 9 1 21
maart 35 18 9 1 21
april 36 18 10 3 22
mei 35 20 10 7 24
juni 34 23 8 14 27
juli 33 24 7 17 28
augustus 32 24 7 18 28
september 32 23 7 16 28
oktober 33 22 8 13 28
november 33 19 9 6 28
december 32 17 8 3 25
Geld De nationale munteenheid van Gambia is de dalasi. De dalasi is weer onderverdeel in 100 Butut, maar de waarde hiervan is zo laag dat je ze als toerist waarschijnlijk niet zal tegenkomen. Bututs zijn er in munten van 1, 5, 10, 25, en 50. Dalasi’s zijn er alleen in briefjes. Er zijn briefjes van 5, 10, 25, 50 en 100 dalasi. Opvallend is dat het Gambiaanse briefgeld bijzonder smerig is. Ieder keer als je iets betaald hebt voel je de neiging om je handen te wassen.
Er zijn bijzonder weinig pinautomaten te vinden in Gambia. Je kunt het beste ervoor zorgen dat je voldoende euro’s meeneemt en deze ter plaatse wisselt. Dit kan in de hotels en resorts maar vaak krijg je een betere prijs bij straathandelaren. Je moet hiervoor dan wel stevige onderhandelingen voeren. Bij sommige hotels en resorts is het ook mogelijk om geld op te nemen met je creditcard hiervoor moet je dan wel een fee betalen. De pinautomaten die je tegenkomt hebben vaak een maximaal op te nemen bedrag per dag. Veel van de pinautomaten worden maar sporadisch bijgevuld en zijn dus vaak leeg.
De prijzen in Gambia liggen behoorlijk laag zelfs voor de producten die geïmporteerd moeten worden. De levenstandaard in Gambia ligt vele malen lager als die van ons. Je gaat uit eten voor enkele euro’s en een biertje kost je op de meeste plaatsen niet meer dan een euro.
Fooien Het is Gambia de gewoonte als je uit eten bent geweest iemand je ergens mee geholpen heeft of een paar vragen voor je beantwoord heeft een fooi te geven. Het grootste deel van de mensen in Gambia leeft van een minimum inkomen en alle aanvullingen hierop zijn welkom. Het gemiddelde maandinkomen van een Gambiaan ligt op ongeveer vijftig euro wat neerkomt op ongeveer 2.500 dalasi. Een euro fooi (ongeveer 50 dalasi) is dan ook al een aanzienlijk bedrag. Taxichauffeurs, gidsen, kamermeisjes en andere mensen die in de toeristische sector werken zijn het gewend om een fooi te krijgen.
Tijdsverschil Gambia ligt in de tijdszone UTC+ 0:00 en kent geen zomer of wintertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Gambia en Nederland in de zomertijd twee uur en in de wintertijd 1 uur.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
18 februari - Onafhankelijkheidsdag
1 mei – Dag van de arbeid
22 juli – Dag van de machtsovername
15 Augustus – Maria-Hemelvaart
25 december – Kerst
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede Vrijdag
Einde ramadan
Dag van de offerande
Geboortedag van Mohammed.
Taal De officiële taal van Gambia is Engels. Deze taal wordt door het merendeel van de Gambiaanse bevolking gesproken en geschreven. Het Engels is tevens de taal die gebruikt wordt op officiële documenten van de regering en op de verkeersborden. Naast het Engels worden er ongeveer dertig verschillende talen en dialecten gesproeken. De bekendste dialecten zijn het Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule.
Gezondheid De medische voorzieningen in Gambia zijn redelijk maar vallen in het niets met wat wij in Nederland gewend zijn. In de grotere steden zoals Banjul en Serekunda zijn er ziekenhuizen te vinden maar hier kun je het beste maar niet terecht komen. In de kleinere dorpen en plaatsen is er vaak één dokter of zuster aangesteld die meerdere dorpen onder zijn of haar hoede heeft. De middelen en kennis van deze personen is vaak gelimiteerd. Opvallend is dat veel van de doctoren in Gambia in Cuba zijn opgeleid.
Niet alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken met de gezondheidsinstanties in Gambia. Is dit niet het geval dan zal je de rekening ter plekke contact moeten afrekenen.
Het kraanwater is hier drinkbaar maar heeft een behoorlijke bijsmaak. Dit is niet lekker om te drinken en als je er teveel van drinkt kun je er maagkrampen van krijgen. Als je het gebruikt om koffie of thee mee te zetten kan het geen kwaad meer maar het tast wel de smaak wat het drinken aan. Het is wel geschikt om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik water uit flessen aanbevelen.
Wie op reis gaat naar Gambia kan zich het beste tegen een paar ziekten laten inenten. Er zijn geen vaccinaties verplicht maar aanbevolen wordt om een DTP, gele koorts hepatitis A en een Hepatitis B injectie te nemen. Reis je over land naar Gambia dan is een cholerastempel verplicht. Er komt malaria voor in Gambia het slikken van Malaria pillen, jezelf insmeren met deet en klamboes gebruiken is geen overbodige luxe.
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Gambia is 00220
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Gambia is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een redelijke dekking in Gambia. Zelfs in de meer afgelegen gebieden hadden we tijdens ons bezoek een normale dekking. Het bellen vanuit Gambia naar Nederland is duur. Dit kan goedkoper maar dan zal je in Gambia een kaartje koopt van een lokale provider. In de meeste plaatsen in Gambia kun je gebruik maken van het GPRS netwerk het is ons niet gelukt om een 3G of 4G netwerk te vinden. In sommige hotels en vakantiehuisjes is de dekking niet erg goed. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de dikte van de deuren en muren. In sommige plaatsen, hotels en restaurants in Gambia kun je gratis gebruik maken van het wifi-netwerk. Dit werk vaak zonder versleuteling. In veel gevallen gaat het dan ook onveilige netwerken waarbij je voorzichtig moet zijn met wat je bekijkt en deelt.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Gambia gebruikt soms dezelfde stekkers als in Nederland en op sommige plekken wordt er gebruik gemaakt van de driepinnige Engelse stekkers. Het is dus verstandig om een reisstekker mee te nemen als je naar Gambia op vakantie gaat. Zodat je ook gewoon je telefoon- en laptopladers kunt gebruiken. Je dient er wel rekening mee te houden dat de stroomtoevoer wat minder constant is als we in Nederland of België gewend zijn. Gelukkig zijn de meeste hotels en resorts voorzien van goede aggregaten zodat je meestal niet langer dan vijf minuten zonder stroomt zit.
Veiligheid - Er komt in Gambia malaria voor. Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert en malariapillen zijn geen overbodige luxe.
- Hou er bij afgelegen vakantiewoningen en hotels rekening mee dat je geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen. Deze zijn anders een makkelijke prooi voor dieven.
- Op de drukke markten en winkelstraten in de grote steden en toeristische plaatsen kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn. Ditzelfde geld voor het openbaar vervoer in Gambia.
- In de Atlantische Oceaan voor de kust van Gambia komen er verschillende stromingen voor. Deze stromingen en met name de onderstromingen kunnen soms heel verraderlijk zijn. Met een gekleurde vlag staat bij de meeste hotels en ressorts aangegeven of het veilig is om te zwemmen. Op sommige plaatsen zijn er lifeguards aan het werk.
- De wegen zijn niet altijd van goede kwaliteit, pas hier je snelheid en rijstijl op aan. Met name in de binnenlanden van Gambia zijn maar weinig verharde wegen te vinden.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - homoseksualiteit is verboden in Gambia op openlijke homoseksualiteit staan zware gevangenisstraffen.
- Afdingen is een must in Gambia. Betaal nooit meer dan de helft van de oorspronkelijke vraagprijs.
- Ongeveer negentig procent van de gehele bevolking van Gambia is moslim. Op vrijdag zullen er redelijk wat winkels gesloten zijn. Soms voor een bepaalde periode soms voor de hele dag.
- Met de hygiëne is het op sommige plaatsen ernstig gesteld kijk dus uit met rauwe producten en vlees en vis wat niet goed doorbakken is.
Tips (zien & doen) - Een must see in Gambia is één van de kleurrijke markten. De markt van Banjul, ook wel bekend als de “Albert Market” en de markt van Serekunda zijn de grootste en drukst bezochte.
- Niet ver van de markt in Serekunda vind je de Batik factory. Hier kun je prachtig beschilderde Afrikaanse stoffen kopen en krijg je uitgelegd hoe deze gemaakt worden.
- Op de doorgaande weg richting de hoofdstad Banjul kom je aan de Liberty Drive het nationale museum van Gambia tegen. Het museum is niet te vergelijken met de musea die wij in het westen gewend zijn maar als je meer van de Gambiaanse geschiedenis wil weten dan moet je hier even stoppen.
- Een bijzonder liefdadigheidsproject in Gambia is “Wide open Walls”. Bekende internationale straatkunstenaars maken prachtige kunstwerken in afgelegen dorpen om zo toeristen richting het dorp te krijgen.
- Eén van de mooiste stranden in Gambia is Paradise Beach. Op dit strand kun je heerlijk op een bedje genieten van al het goede dat Gambia te bieden heeft.
- De Atlantische Oceaan bij Gambia maar ook de Gambiarivier staat bekend om zijn vele vissoorten. Dit maakt Gambia tot een perfecte vislocatie.
- Een excursie naar Kunta Kinte eiland is een pre als je meer van de geschiedenis van Gambia wilt weten. Op dit eiland werden tijdens het koloniale verleden van het land de slaven gevangen gehouden voordat ze naar Amerika vertrokken.
- De Gambiaanse keuken is een beetje ondergesneeuwd door de vele buitenlandse restaurants die er in de toeristische gebieden zijn. Als je echt Gambiaans wilt eten dan is domoda, vis of vlees met groente in een pindasaus, een aanrader.
- Bij het dorpje Tanji is één van de grootste visafslagen van Gambia te vinden. De vis wordt hier rechtstreeks vanaf de boot verder verwerkt. Er zijn enkele rokerijen die je kan bezoeken en waar je de warm gerookte vis kunt proeven.
- Wil je wilde dieren zien in Gambia ga dan naar één van de zes nationale parken en kom naast verschillende aapsoorten ook meer dan vijfhonderd vogelsoorten tegen.
- Wil je meer van het binnenland van Gambia zien, huur dan een 4x4 met chauffeur en bezoek plaatsen waar je met een gewone auto niet kan komen
- De mensen in Gambia hebben gebrek aan alles, heb je plaats over in je koffer neem oude kleren, schriften, pennen enz mee.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Gambia"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Gambia

 

Wist je dat... - Er in de hoofdstad Banjul slechts één hotel staat.
- Naast het toerisme het land voornamelijk leeft van de visserij en de pindateelt
- Gambia het kleinste land is op het vaste land van Afrika
- Gambia in de jaren tachtig zich samen wilde voegen met Senegal. Het land zou dan Senegambia gaan heten. Deze plannen zijn uiteindelijk nooit uitgevoerd.
- Er in Gambia heilige krokodillen te vinden zijn die je zonder problemen aan kunt raken.
- Er in de Gambiarivier dolfijnen voorkomen. Tijdens een tocht over deze rivier heb je een grote kans er een paar tegen te komen.
- De slogan van het land “The smiling coast of Afrika is”
- Er vanaf James Island meer dan twaalf miljoen slaven richting Amerika verscheept zijn.
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (perfect winterzon weer)
Wintersportbestemming (het sneeuwt nooit in Gambia)
Uitgaan  
Winkelen (geen shopping malls en lange winkelstraten)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur (hier is zeker verbetering mogelijk)
Prijspeil (goedkoop)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© foto's Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl