Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Afrika / Egypte

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Egypte
beste reistijd zonvakantie
reisadvies Egypte
Egypte voor beginners
Egypte bezienswaardigheden
Egypte informatie
Egypte klimaat & weer
Egypte lastminutes
Egypte nieuws & tips
Egypte vakantienieuws
Egypte winterzonvakantie
Caïro
Port Said
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Egypte
Egypte is een populaire vakantiebestemming, gelegen in het noordoosten van Afrika. Het land ligt aan de Middellandse Zee, de Rode Zee en heeft dwars door het land twee belangrijke waterwegen liggen. Allereerst is er de rivier de Nijl, die feitelijk een samensmelting vormt van de Blauwe Nijl die in Ethiopië ontspringt en de Witte Nijl die voortkomt uit het Victoriameer. De Nijl stroomt in noordelijke richting door Egypte en vertakt op het laatst in de Nijldelta. De rivier is een belangrijke levensader voor Egypte, dat door het water uit de Nijl in staat is om aan land- en akkerbouw te doen in een land waar buiten het stroomgebied van de Nijl vooral droog woestijnlandschap de horizon domineert. Een andere belangrijke waterweg is het kunstmatige Suezkanaal. Dit 163 kilometer lange kanaal die de Middellandse Zee en de Rode Zee met elkaar verbindt is een belangrijke doorvoerroute voor schepen. Jaarlijks varen duizenden schepen door dit kanaal, een tocht die gemiddeld ruim een halve dag duurt.

Egypte is een populair reisdoel van toeristen, die vooral af komen op de rijke geschiedenis en de daaruit voortvloeiende bezienswaardigheden zoals piramides, tempels, mummies en de vele schatten die vroegere heersers van Egypte bezaten. Een rondreis naar Egypte staat bijna gelijk aan een tijdreis naar lang vervlogen tijden van een machtig rijk. Een andere schat waar veel toeristen op af komen is de Rode Zee, waar koraal en prachtige vissen ervoor zorgen dat de badplaatsen aan de Rode Zee zeer populair zijn onder duikers en snorkelaars. Het warme en zonnige klimaat heeft ervoor gezorgd dat ook zonaanbidders die niet zozeer de onderwaterwereld hoeven te bekijken inmiddels massaal de luxe hotels en resorts in Egypte weten te vinden.

Reizen naar Egypte Veruit de meest gebruikte manier om naar Egypte te reizen is per vliegtuig. Vanuit Nederland, België en Duitsland zijn er diverse vliegverbindingen met verschillende luchthavens in Egypte. Sommige toeristen bereiken Egypte per boot als onderdeel van een cruise, meestal is dat via de noordelijke havens van Alexandrië of Port Said. Per spoor naar Egypte reizen kun je vergeten: er zijn geen treinverbindingen vanuit Nederland naar Egypte. Ook met de eigen auto is het bijna geen doen, omdat veerdiensten ontbreken en door bureaucratie en regels de route via land bijna geen doen is.

EGYPTE AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd tussen luchthaven Schiphol en de internationale luchthaven van Caïro bedraagt ongeveer vier en een half uur. Vluchten naar Luxor, Hurghada en Sharm El Sheikh duren gemiddeld een half uur tot een uur langer.
Overnachten Egypte telt een redelijk groot aantal hotels, die zich vooral concentreren rond de Nijl en aan de Rode Zee. Langs de Middellandse Zee is een relatief lage concentratie aan hotelbedden. Redelijk wat hotels die aangeboden worden zitten in de middenklasse en in het hogere segment. Vooral in de badplaatsen langs de Rode Zee zul je vooral luxe en groots opgezette hotels en resorts vinden, voornamelijk in de hoogste vijfsterren categorie. Houd er echter rekening mee dat sterrenclassificaties gebaseerd zijn op de faciliteiten van neen hotel en niets zegt over de kwaliteit. Een vijfsterrenhotel in Egypte is daarom niet altijd te vergelijken met vergelijkbare hotels in Europa. Veel resorts in Egypte worden als all inclusive vakanties aangeboden.
Reizen in Egypte Indien je niet per georganiseerde reis door Egypte trekt dan kun je uit verschillende mogelijkheden kiezen om je te verplaatsen. Binnen steden kun je het beste kiezen voor een taxi. Deze zijn volop beschikbaar en goedkoop, mits je vooraf duidelijk een goede prijs afspreekt. Voor langere trajecten kun je ook gebruik maken van een taxi. Voor sommige routes kun je vanwege veiligheid (van en naar Luxor bijvoorbeeld) of te lange afstand beter kiezen voor een binnenlandse vlucht met een vliegtuig. Een andere optie is per (superjet)bus, die onder andere tussen Caïro en andere grote steden in Egypte rijdt. Het treinnetwerk is niet zo uitgebreid, maar op sommige routes wel prima te doen en goedkoop, zoals bijvoorbeeld tussen hoofdstad Caïro en Alexandrië.

Hotels in Marsa Alam, Hurghada, Sharm el-Sheikh en andere badplaatsen boek je het beste als een pakketreis. Dat is vaak goedkoper dan losse vliegtickets en hotelovernachtingen boeken.

Douane & documenten Nederlanders hebben een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst in Egypte. Voor houders van een Nederlands paspoort is er tevens een visumplicht. Het visum kun je vooraf regelen, maar ook ter plaatse kopen zoals bijvoorbeeld op de luchthaven van Caïro bij de wisselkantoortjes net voor de paspoortcontrole.
Reisseizoen & klimaat Egypte heeft een warm woestijnklimaat met zeer milde winters en warme tot hete zomers. De neerslaghoeveelheden zijn beperkt tot nihil; de meeste regen valt in het noorden, langs de Middellandse Zeekust en in de Nijldelta. Als het regent zal het vooral in de wintermaanden zijn, vanaf april tot en met oktober is regen een zeldzaamheid in Egypte. Wel overvloedig aanwezig is zonneschijn, want Egypte behoort tot de meest zonnige landen ter wereld. Vooral in de zomermaanden kunnen er weken voorbij gaan zonder een wolkje aan de lucht.
Voor strandvakanties aan de Rode Zee kun je vrijwel het hele jaar terecht, hoewel het ook hier erg heet kan worden in de zomer en het 's winters aan de frisse kant kan zijn om op het strand te liggen. Wie vooral voor de bezienswaardigheden naar Egypte komt die kan het beste tussen oktober en mei reizen.
Op het klimaat van Egypte lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Egypte en een aantal Egyptische bestemmingen.
Op de Egypte zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Egypte.
 
Klimaattabel
deze tabel is een gemiddelde voor de badplaatsen aan de Rode Zee. Voor specifieke klimaatinfo per Egyptische bestemming:
klimaatinfo Egypte
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 21 10 9 0 23
februari 22 11 10 0 21
maart 25 14 10 1 21
april 28 18 10 1 22
mei 31 21 11 1 24
juni 33 24 12 0 26
juli 35 25 13 0 27
augustus 34 26 12 0 28
september 32 24 11 0 27
oktober 30 21 10 0 26
november 27 16 9 0 25
december 24 13 9 0 24
Geld Egypte heeft het Egyptische pond als valuta. De wisselkoers ten opzichte van de euro fluctueert vrij veel. Wie geld wil pinnen kan bij een groot aantal geldautomaten terecht, vooral in grote steden en toeristische plaatsen. Grote luxe hotels hebben ook regelmatig een geldautomaat in de lobby staan.
Met creditcard kun je in de betere winkels, hotels en restaurants in de regel uitstekend betalen.
Fooien Fooien geven is in Egypte meer dan gewenst. Sommige Egyptenaren leven van fooien, die vooral van buitenlandse toeristen afkomstig zijn. Het geven van een fooi is daarom eigenlijk meer dan vanzelfsprekend, het is voor sommigen de enige manier om te overleven in een land waar rijkdom niet vanzelfsprekend is. Wat je in Egypte mee zult maken dat er een soort van tweedeling is wat betreft fooien: sommigen accepteren dankbaar de gegeven fooi en sommigen proberen je helaas kaal te plukken als ze de kans krijgen en vragen zelf nadrukkelijk om (voor lokale begrippen) soms zeer hoge fooien.
Gebruikelijk is in de horeca 5 tot 10% over de rekening, kamermeisjes een paar pond per dag, kruiers vijf tot tien pond per koffer en een gids maximaal enkele tientallen ponden. Taxichauffeurs geef je het afgesproken bedrag, in het geval je op de meter rijdt dan rond je af naar boven.
Tijdsverschil Tussen Egypte en Nederland is er één uur tijdsverschil als het bij ons wintertijd is. Het is dan in Egypte 1 uur later.
Omdat Egypte sinds 2011 geen zomertijd meer kent en bij ons de klok tijdens de zomerperiode een uur vooruit wordt gezet, loopt onze tijd gelijk aan die van Egypte als het bij ons zomertijd is.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari - nieuwjaarsdag
25 april - bevrijding van de Sinaï
18 juni - dag van de aftocht van de Britse troepen
23 juli - dag van de revolutie van 1952
6 oktober - dag van oversteken van het Suezkanaal tijdens Oktoberoorlog
Variabele feestdagen (nationaal):
Naast de standaard feestdagen kent Egypte meerdere religieuze feestdagen. De moslims hebben onder andere Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest, die op verschillende data vallen. De Koptische kerk viert Kerstfeest (andere data dan onze Kerstmis), Paasfeest en het voorjaarsfeest.
Taal De officiële voertaal is Arabisch. Engels wordt vrij beperkt gesproken. Verwacht ook niet dat iedere taxichauffeur Engels spreekt. Het is daarom niet onverstandig om je reisdoelen van een dag vooraf door het hotel op een papiertje te laten schrijven in het Arabisch én Engels. Dan weet je zelf welke bestemming je aan moet wijzen.
In de betere hotels, op drukke toeristische attracties en door gidsen wordt veelal wel Engels gesproken.
Gezondheid De gezondheidszorg staat in Egypte op een lager niveau dan in Nederland. Het is toeristen aangeraden om een eventuele behandeling indien mogelijk uit te stellen tot terugkomst in Nederland.
Kijk voor vertrek hoe de actuele situatie is met betrekking tot inentingen. Sommige inentingen die niet verplicht zijn, zijn wel aan te raden zoals bijvoorbeeld hepatitus-A.
Het leidingwater is van slechte kwaliteit en niet geschikt als drinkwater. Het gebruik van flessen mineraalwater wordt zeer aanbevolen, ook om de mond mee te spoelen bij het tandenpoetsen. Ook het eten van rauwe groente, ongeschild fruit en consumptie-ijs wordt afgeraden. In drankjes kun je ijsklontjes het beste achterwegen laten, omdat deze gemaakt kunnen zijn van leidingwater waarin bacteriën kunnen zitten die diarree kunnen veroorzaken.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Egypte is 0020
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Egypte is 0031 (+31)
Mobiel bellen in Egypte is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is buiten de grote steden, toeristische plaatsen en belangrijke routes zeer beperkt. Grote delen van Egypte (woestijngebieden) hebben helemaal geen dekking van het mobiele netwerk.
Elektriciteit Egypte heeft te maken met zogenaamde type C stopcontacten, waar de meeste van de Nederlandse stekkers gewoon in passen. Je hebt mogelijk wel een probleem als je geen platte stekker hebt of een ronde stekker met inkepingen, maar een compleet ronde stekker. In dat geval heb je mogelijk een adapter nodig.
Veiligheid - de zon is in de zomermaanden gemeen fel. Een antizonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor is dan een must.
- pas op voor zakkenrollers, vooral in grote steden zijn deze soms zee actief
- het verkeer in Egypte is soms chaotisch en vaak onveilig. Zelf autorijden is af te raden en wie met iemand meerijdt doet er verstandig aan om een autogordel te dragen
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - het fotograferen van militaire objecten, bruggen en het Suezkanaal is verboden
- topless of helemaal naakt zonnen is absoluut niet toegestaan
- klantenlokkers proberen je met allerlei smoezen winkels in te krijgen, waar zij weer provisie van krijgen over jouw aankopen. Trap er niet in.
- indien je een prijs afspreekt, betaal deze zoveel mogelijk vooraf. Hiermee voorkom je dat de persoon die de dienst levert achteraf zegt dat het een andere prijs was ("prijs was per persoon, niet voor twee" etc.)
- telefoongesprekken met de mobiele telefoon naar Nederland kunnen erg duur zijn. Dat verleid je soms om met een hoteltelefoon te bellen. Informeer dan wel duidelijk naar de prijs voordat je belt, want niet zelden is dat nog een stuk duurder
- op het bezit en gebruik van alle soorten drugs staan zware straffen
- veel papyrus die aangeboden wordt is nep (bijv. van bananenbladeren)
- geef niets aan bedelaars, hoe meelijwekkend ze er soms ook uitzien. Vaak zijn ze onderdeel van bedelaarsbendes.
- sommige musea vragen een toeslag voor het meenemen van een fotocamera of het bezoeken van een apart onderdeel van een museum
- afdingen op een bazaar is een must als je niet afgezet wilt worden. Uiteindelijk moet je ongeveer de helft van de oorspronkelijke vraagprijs betaald hebben
- een moskee bezoeken kan (mits gepast gekleed) alleen buiten de gebedsuren
- te bloot gekleed gaan is in Egypte 'not done'
Tips (zien & doen) - de Nijlcruise is niet te vergelijken met een romantische luxe Caribische cruise, maar wel een unieke belevenis
- Egypte biedt volop mogelijkheden om de traditionele buikdans bij te wonen
- in Caïro kun je op de Nijl dineren met een prachtig uitzicht over de Nijl en de skyline van Caïro
- duikliefhebbers hoeven we niet te vertellen dat de Rode Zee één van de beste duikbestemmingen ter wereld is
- het Egyptisch Nationaal museum in Caïro biedt een grote collectie van oudheidkundige en archeologische schatten
- in Abu Simbel staat de grote tempel van Ramses II, één van de mooiste bezienswaardigheden van Egypte
- Alexandrië  is een stad met een mediterraan centrum dat in Europa niet zou misstaan. Bezoek in ieder geval Fort Qiat Bey, de oostelijke haven van Alexandrië
- maak een zeiltocht op een feloek in Aswan. Mooiste moment is rond zonsondergang, als de hemel fel rood opkleurt
- Mathaf el Nuba heet het Nubiëmuseum dat in Aswan op een heuvel ligt. Volgens sommige bronnen het mooiste museum van Egypte
- de Phileatempel ten zuiden van Aswan
- de Caïro-tower (Burj Caïro) biedt een prachtig uitzicht over de hoofdstad van Egypte. Bij helder weer en weinig smog zie je de piramides aan de rand van de stad liggen
- Giza is de plek waar een enorme verzameling aan piramides staat. In Giza (Gizeh) vind je de piramide van Cheops, de piramide van Chepren en de piramide van Mykerinos die samen met de wereldberoemde Sfinx dé belangrijkste trekpleister vormen van Caïro
- in Luxor vind je meerdere bezienswaardigheden zoals de Tempel van Karnak, het Mummiemuseum en de Luxortempel
- hoewel Sharm el Sheikh tegenwoordig vooral het toneel is van grote hotels en all-inclusive vakanties heeft deze plaats in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hurghada wel een authentiek en sfeervol centrum
- verspreid over het land staan er prachtige moskeeën zoals bijvoorbeeld Moskee Al-Azhar en de Mskee van Ibn Tulun in Caïro
- het Grieks-Orthodoxe Catharinaklooster staat op de plek waar God vroeger in een brandend braambos aan Mozes verschenen zou zijn. Tegenwoordig vormen dit klooster en de nabijgelegen Mozesberg met een fenomenaal uitzicht twee belangrijke toeristische trekpleisters
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Egypte"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Voor Egypte zijn de volgende pagina's beschikbaar:
Top 10 bezienswaardigheden Caïro
Top 10 bezienswaardigheden Egypte
Top 10 bezienswaardigheden Luxor
 

Wist je dat... ... de Nijl volgens sommige metingen langer is dan de Amazone, waardoor de Nijl de langste rivier ter wereld zou zijn
Cultuur  
Zomerzonbestemming (hartje zomer wel erg heet)
Winterzonbestemming (langs de Rode Zee)
Wintersportbestemming (geen sneeuw)
Uitgaan  
Winkelen (veel nepartikelen)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (als je je niet af laat zetten kun je goedkoop uit zijn)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl